Een gietijzeren wafelijzer gebruiken

Inhoudsopgave:

Een gietijzeren wafelijzer gebruiken
Een gietijzeren wafelijzer gebruiken
Anonim
vers gebakken wafel in gietijzeren wafelijzer
vers gebakken wafel in gietijzeren wafelijzer

Het gebruik van een gietijzeren wafelijzer op een kookplaat, grill of open vuur kan voor een eerste keer een uitdaging zijn. Maar echt, het enige dat nodig is, is een beetje oefening. Met deze tips zit jij binnen no-time tot je knieën in de wafels.

Tips voor het maken van gietijzeren wafels

Net als bij veel moderne gemakken geven puristen de voorkeur aan de extra knapperige, dunne wafels die alleen gietijzer kan maken en hebben ze hun elektrische equivalent naar de kelder verbannen. Als je terug wilt naar de basis van wafels, volg dan deze tips.

  • Begin met een gekruide gietijzeren wafelpan. Als uw wafelijzer houten handvatten heeft, kan het niet in de oven worden gekruid en moet het op de kookplaat worden gedaan.
  • Houd zware pannenlappen of ovenwanten bij de hand, want de handgrepen zullen extreem heet zijn.
  • Voordat je de eerste wafel giet, verwarm je het strijkijzer gedurende 10 minuten op middelhoog vuur (in het geval van een gasfornuis mogen de vlammen niet langs de zijkanten van het strijkijzer likken). Draai het strijkijzer tijdens dit proces een paar keer om, zodat beide kanten gelijkmatig worden verwarmd.
  • Als je een contactloze infraroodthermometer hebt, richt deze dan op het wafelijzer en als hij 425 graden F registreert, is het strijkijzer klaar.
  • Als je het deksel van het strijkijzer opent en het rookt veel (een paar sliertjes als je het voor het eerst opent is geen probleem), dan is het strijkijzer te heet. Haal het een paar minuten van het vuur, zet het vuur lager en verwarm opnieuw.
  • Gebaseerd op de grootte van je strijkijzer, giet je voldoende wafelbeslag zodat het ongeveer 3/4 inch onder de randen uitkomt, zodat het kan uitzetten. Mogelijk moet je met je model experimenteren om de optimale hoeveelheid beslag te bepalen.
  • Sluit het deksel onmiddellijk met behulp van ovenwanten. Kook ongeveer 1 minuut. Gebruik ovenwanten, draai het strijkijzer om en kook nog eens 2 minuten. Open en verwijder de wafel met een vork. Pas de kooktijd en warmte aan op basis van de resultaten van uw eerste wafel. Laat het wafelijzer opwarmen voordat je de volgende wafel schenkt. Herhaal met het resterende beslag.
  • Wanneer u klaar bent met koken, ha alt u het wafelijzer van het vuur en opent u het deksel. Terwijl het nog warm is, maar niet heet, kunt u het schoonmaken door de binnen- en buitenkant af te vegen met een droge papieren handdoek of doek. Gebruik een stevige deegborstel om eventuele kruimels die in de roosters van het strijkijzer zitten weg te kloppen. Het zou niet nodig moeten zijn om water te gebruiken, maar als dat onvermijdelijk is, laat het strijkijzer dan nooit in water weken en droog het onmiddellijk na het wassen.
  • Om het strijkijzer te beschermen tegen roestveroorzakend vocht, wrijf je een kleine hoeveelheid plantaardige olie lichtjes in de spleten en het oppervlak, maar niet zo veel dat het plakkerig wordt.
  • Bewaar het gereinigde, koele en gekruide gietijzeren wafelijzer op een koele, droge plaats, uit de buurt van vocht of roest veroorzakende situaties.

Eenvoudig gietijzeren wafelrecept

Wafels gemaakt in een gietijzeren pan zijn beslist anders dan die gemaakt in een conventioneel of Belgisch wafelijzer. De eerste zijn dunner en scherper dan die gemaakt in een elektrische maker.

Eenvoudige gietijzeren wafels
Eenvoudige gietijzeren wafels

Ingrediënten

Opbrengst: 4 porties

  • 2 grote eieren op kamertemperatuur, gescheiden
  • 1 3/4 kopjes bloem voor alle doeleinden of 2 kopjes cakemeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 1/4 kopjes melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille
  • 6 eetlepels gesmolten, gekoelde boter

Routebeschrijving

  1. Sla de eiwitten in een middelgrote kom of staande mixer stijf. Zet opzij.
  2. In een aparte kleine kom klop je bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Zet opzij.
  3. In een aparte middelgrote kom de eierdooiers, melk, suiker, vanille en boter samen kloppen tot ze goed zijn opgenomen.
  4. Voeg geleidelijk het gereserveerde bloemmengsel toe en klop tot het net gemengd is. Niet overmixen.
  5. Roer 1/4 van het opgeklopte eiwit erdoor om het beslag lichter te maken. Spatel vervolgens voorzichtig de resterende eiwitten erdoor en probeer het volume niet te laten leeglopen.
  6. Doe het wafelijzer in een heet wafelijzer tot het beslag zich binnen 3/4 inch van de rand bevindt, zodat het kan uitzetten (zie de opmerking hieronder). Begin met 1/4 kopje beslag, maar dit vergt wat experimenteren met uw specifieke wafelijzer. Sluit het deksel. Kook gedurende 1 minuut. Draai het wafelijzer om en bak 2 minuten. Haal de gekookte wafel eruit met een vork.
  7. Laat het wafelijzer opnieuw opwarmen en herhaal met het resterende beslag. Pas de kooktijd aan op basis van de resultaten van uw eerste wafel. Serveer warm met boter en stroop of vers fruit en slagroom.

Opmerking: Het strijkijzer mag niet over een glazen of keramische kookplaat worden gesleept, omdat dit krassen kan veroorzaken. Het moet verticaal worden opgetild voordat het opnieuw wordt gepositioneerd.

Voordelen van het gebruik van een gietijzeren wafelijzer

Wafels boven kampvuur
Wafels boven kampvuur

Er zitten een aantal echte pluspunten aan het gebruik van een low-tech wafelijzer. Overweeg deze:

  • Wafels gemaakt in een gietijzeren pan zijn dun en veel knapperiger dan conventionele wafels, waardoor ze ideaal zijn voor ijssandwiches en voor degenen die van een knapperige textuur houden.
  • Gietijzeren wafels bevatten minder calorieën, omdat er, als de pan goed gekruid is, geen extra vet nodig is.
  • Gietijzer is niet bedekt met schadelijke BPA-kunststoffen zoals veel elektrische strijkijzers met antiaanbaklaag, waardoor gietijzeren wafels een veiligere eetkeuze zijn.
  • Geen stopcontact? Geen probleem. Gietijzeren pannen kunnen worden gebruikt boven een houtvuur, op een grill, in een oven en op elke kookplaat, inclusief gas, elektrisch, keramiek, glas en inductie. Gietijzer mag niet in de magnetron worden gebruikt.

Wafels die de leercurve waard zijn

Het gebruik van een gietijzeren wafelijzer is eenvoudig, zolang bepaalde stappen maar worden gevolgd. Het is even wennen qua opwarm- en bereidingstijden, totdat de perfecte wafel ontstaat. Naast een goed recept zijn geduld en dikke hete pads of ovenwanten essentieel voor een smakelijke gietijzeren wafel die knapperig blijft onder een stortvloed aan siroop en boter.

Aanbevolen: