Vetplanten kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Vetplanten kweken en verzorgen
Vetplanten kweken en verzorgen
Anonim
vetplanten
vetplanten

Vetplanten en cactussen hebben de voorkeur in moeilijke landschappen en tuinplannen, omdat ze zich kunnen aanpassen aan een breed scala aan omstandigheden, waaronder arme grond en onregelmatige watergift. Ze hebben het vermogen om overtollige hoeveelheden water op te slaan in hun stengel, wortel of vlezige bladeren, of hebben aanvullende aanpassingen, zoals haar op bladeren, om waterverlies te verminderen.

Vetplanten starten en kweken

Naast de cactusfamilie met duizenden soorten, zijn er meer dan 60 plantenfamilies die vetplanten met verschillende vormen en groeigewoonten bevatten. Afhankelijk van de soort kun je ze kweken uit verschillende plantmaterialen of jonge planten of volwassen exemplaren kopen bij kwekerijen.

Groeien uit zaden

Vetplanten zijn bloeiende planten en produceren meestal talloze zaden. Als je de zaden van sedum of portulaca zaait, krijg je in één keer meerdere planten, maar de zaden en zaailingen zijn klein en moeilijk te hanteren. Er bestaat altijd het risico dat zaailingen niet overeenkomen met de variëteit. Zaai deze populaire zaden op de volgende manier:

  • Cactussen hebben zaden ingebed in het vlezige vruchtvlees van hun fruit. Maak ze schoon en droog voordat u ze zaait.
  • Yuca's en agaves dragen relatief grote zaden in hun droge peulen die vaak goede resultaten opleveren als ze worden gezaaid. Ze moeten bij voorkeur in diepe potten worden gezaaid, zodat ze plaats bieden aan hun lange wortels.

Van stengelstekken

De meeste mensen vinden het gemakkelijker om een groot aantal te kweken uit stengelstekken.

  1. Maak een zuivere snede om een deel van de stengel te nemen met een kroon van bladeren.
  2. Laat het afgesneden uiteinde uitdrogen en een callus (een laag reparatieweefsel) vormen voordat u het plant in een goed doorlatend medium zoals zand en perliet.
  3. Geef de vetplanten één keer water en laat het medium bijna droog worden voordat je weer water geeft.

De meeste stengels schieten wortel zonder enig wortelhormoon. Cactussen, sedum, aeonium en crassula kunnen gemakkelijk worden gekweekt uit stengelstekken.

Van pups

Vetplanten planten vanaf pups
Vetplanten planten vanaf pups

Veel klonterende en rozetvormende vetplanten, zoals agaves, yucca's, echeveria, sempervium en soortgelijke variëteiten, vormen jongen (offsets) vanaf hun basis. Ze kunnen van de ouderplant worden gescheiden en geplant. Verschillende soorten semperviums, zoals Echeverias en Jovibarbas, die bekend staan als kip en kuikens, hebben ouderplanten omringd door een groot aantal jongen, die elk een nieuwe plant kunnen worden wanneer ze van de ouder worden gescheiden en afzonderlijk worden geplant.

Van bladeren

Een flink aantal sedumvariëteiten maken gemakkelijk nieuwe planten uit hun bladbasis. Volwassen bladeren die op natuurlijke wijze van de ouderplant vallen, kunnen in een bedje met vochtig zand worden gelegd. Ze zullen kleine plantjes en wortels uit hun basis steken. Je kunt voorzichtig een of twee blaadjes loswrikken en ook je geluk beproeven.

Veel soorten kalanchoës ontwikkelen kleine babyplantjes met aangehechte wortels uit de deuken op de bladrand. Ze vallen uiteindelijk af en wortelen in de grond eronder. Je kunt ze plukken en in vochtig zand planten.

Culturele vereisten

Cactussen en vetplanten zijn ongetwijfeld makkelijk te onderhouden planten, maar ze stellen wel een aantal culturele vereisten.

Zorg voor blootstelling aan de zon

Vetplanten gedijen het beste op een zonnige plek, hoewel veel van hen zich kunnen aanpassen aan halfschaduw met groenere bladeren en onderdrukte bloei. Te weinig licht resulteert in zwakke stengels die te veel strekken. Zes uur direct zonlicht is ideaal. Veel sedums die normaal gesproken compacte koppen vormen, hebben bladeren die ver uit elkaar staan als ze niet genoeg zonlicht krijgen.

In een zeer warm klimaat kan overmatige blootstelling aan de zon de plant echter belasten en ervoor zorgen dat deze roodachtige pigmenten ontwikkelt, ook wel stresskleuring genoemd. Deze hoogtepunten kunnen de planten zelfs aantrekkelijker maken dan hun normale tegenhangers, maar herhaalde stress kan de gezondheid van de plant beïnvloeden.

Houd de omgeving schoon

Vetplanten in grind
Vetplanten in grind

Vetplanten genieten niet zo veel van dode en rottende vegetatie om hen heen als andere planten. Probeer al het vuil van de basis van de plant te verwijderen. Niet-biologisch mulchen met grind en kiezelstenen heeft de voorkeur boven boomschors en andere organische mulchsoorten.

Alleen water geven als dat nodig is

Vetplanten hebben niet zoveel water nodig als de meeste andere planten. Omdat ze water kunnen opslaan, is het beter om ze diep water te geven, maar af en toe. Er bestaat niet zoiets als een ideaal interval tussen de gietbeurten, maar je zult geleidelijk leren wat werkt voor elke soort die je bezit.

Kraap de grond met een stok om te controleren op vocht voordat je water geeft. De grond moet bijna droog zijn. In tegenstelling tot dunbladige planten verwelken veel vetplanten niet gemakkelijk. Ze vertonen echter tekenen van ernstige waterschaarste door bladeren te laten vallen of er lusteloos uit te zien met dofgekleurde bladeren en stengels.

Zorg voor een goede afvoer

Te veel water geven wordt beschouwd als de grootste vijand van vetplanten, maar meer nog dan de hoeveelheid water die wordt gegeven, is het gebrek aan drainage de oorzaak van problemen. Velen, waaronder cactussen, groeien goed in gebieden waar veel regen v alt, zolang het regenwater maar snel wegloopt. Ze doen het heel goed op natuurlijke hellingen. Voordat u er een op de gewenste locatie plant, graaft u een groot gat en vult u dit met zand, grind, compost en aarde. Als je een landschap plant dat bestand is tegen droogte, met voornamelijk vetplanten, loont het de moeite om kunstmatige hellingen aan te leggen om de drainage te vergroten.

Minder voeren

Veel grotere plantensoorten groeien langzaam, maar een beetje voeding kan hun groei versnellen. Omdat deze planten op arme grond kunnen groeien, is het een slecht idee om ze onnodig te voeden. Sommige planten kunnen gespleten stengels ontwikkelen als chemische meststoffen worden gebruikt. Deze beschadigde gebieden kunnen mogelijk infecties ontwikkelen. Overmatige groei verhoogt ook het onderhoud. Natuurlijke meststoffen met langzame afgifte, zoals beendermeel of visemulsie, kunnen af en toe in de lente of zomer worden gebruikt, maar nooit als de planten in rust zijn. Vetplanten die rijkelijk bloeien, hebben misschien behoefte aan wat extra voeding voor en na de bloei.

Beheers plagen en ziekten

Wolluis veroorzaakt schade aan cactussen
Wolluis veroorzaakt schade aan cactussen

Cactussen en vetplanten zijn over het algemeen vrij van ongedierte, maar sapzuigende insecten zoals wolluizen, schildluis en bladluizen kunnen af en toe een probleem vormen. Planten gekweekt in potten kunnen handmatig worden schoongemaakt, maar voor grotere planten in de tuin kan een chemische behandeling nodig zijn. Neem maatregelen zodra u ongedierte constateert. Ernstig aangetaste plantendelen moeten worden afgesneden en verbrand.

Het schoon en droog houden van de omgeving en het zorgen voor een goede luchtcirculatie kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van bacteriële en schimmelrot, een verschijnsel dat relatief vaak voorkomt. De planten mogen niet worden bewaterd door middel van sproeien. Waterdruppels op de bladeren en stengels veroorzaken rot.

Container- en binnenverzorging

De meeste doen het buitengewoon goed in potten. Of je verzameling nu uit zaden of uit vegetatieve delen bestaat, je zult meer succes hebben als je ze zo vroeg mogelijk oppot. Planten met wortels hebben er een hekel aan om verplaatst te worden, dus moeten ze op hun eindbestemming worden geplant als de wortels nog dun en haarachtig zijn. Zaailingen ontwikkelen al vroeg in hun leven een lange penwortel en kunnen in hun groei belemmerd raken, tenzij ze in hoge potten worden geplaatst.

Potplanten individueel

Vetplanten in containers
Vetplanten in containers

Aantrekkelijke groepjes kleine vetplanten zijn vaak te koop. Het is een goede manier om een aantal variëteiten goedkoper te krijgen. Het kan echter zijn dat ze niet allemaal dezelfde culturele behoeften hebben. Bovendien zijn hun groeigewoonten mogelijk niet compatibel, waarbij sommige krachtige soorten de container al snel overnemen ten koste van de meer delicate soorten.

Je geeft ze een betere kans door ze individueel op te potten. Je kunt later je eigen groepering maken zodra je de behoeften van elke plant kent.

Drainage

Vetplanten houden niet van compacte en drassige grond. Snel drainerend grof medium heeft de voorkeur. De potten moeten grote drainagegaten hebben. Wortelrot als gevolg van overtollig water in de wortelzone is de belangrijkste reden voor het verlies van veel waardevolle planten.

Containerverzorging bij koud weer

Als je in koudere gebieden woont die gevoelig zijn voor vorst, is het altijd verstandiger om het grootste deel van je collectie in individuele containers of gemeenschappelijke aanplantingen in grote kuipen te laten groeien. Tegenwoordig kun je winterharde vetplanten vinden die buiten kunnen overleven in USDA zone 4, maar de zachte exemplaren moeten bij de eerste hint van vorst naar binnen worden verplaatst. Hun vlezige bladeren en stengels kunnen onherstelbaar beschadigd raken als ze worden blootgesteld aan vorst. Laat de planten rusten door het water te verminderen als het koude seizoen nadert. Hun lichtbehoefte kan ook aanzienlijk worden verminderd als de plant in rust is.

Tips voor het oplossen van problemen

Veelvoorkomende problemen die u tegenkomt, hebben vaak vrij eenvoudige oplossingen.

  • Bladverlies kan worden veroorzaakt door te weinig of te veel water geven. Controleer de grond voordat u water geeft en zorg voor een goede drainage.
  • Slungelige planten kunnen te wijten zijn aan te weinig licht. Ga naar fel licht of direct zonlicht.
  • Witte pluisjes onder de bladeren zijn tekenen van wolluis. Gele korstvorming op de stengels en jonge stengels betekent dat u mogelijk last heeft van bladluizen. Raak de bladeren aan met watten gedrenkt in isopropylalcohol of spuit een insecticide.
  • Bruine vlekken of gaten op de bladeren betekenen waterdruppels op de bladeren. Spuit geen water op het gebladerte. Geef alleen de wortels water.

Doe onderzoek voordat u koopt

Hoewel vetplanten niet bijzonder moeilijk te kweken zijn, is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je ze aanschaft. Dit zorgt ervoor dat je de behoeften van de planten die je hebt kent en dat je het beste aan deze behoeften aan levendige en mooie planten kunt voldoen.

Aanbevolen: