Madeliefjes kweken in je tuin

Inhoudsopgave:

Madeliefjes kweken in je tuin
Madeliefjes kweken in je tuin
Anonim
Habanera Daisy
Habanera Daisy

Veel gewone planten lenen de naam madeliefje - Shasta madeliefjes en gerbera madeliefjes bijvoorbeeld - maar 'echte' madeliefjes behoren tot het geslacht Bellis, wat zich simpelweg verta alt als mooi. Sommige tuinders kennen ze als onkruid in hun gazon, maar als ze opzettelijk worden gekweekt, hebben madeliefjes veel te bieden.

Daisy Cultuur

wit dubbel madeliefje
wit dubbel madeliefje

Het gewone madeliefje, ook bekend als Engels madeliefje, is met zijn kleine witte bloemblaadjes en gele knopachtige kern slechts het topje van de ijsberg als het om madeliefjesbloemen gaat. De verbeterde cultivars zijn helemaal niet onkruidig en hebben veel grotere en kleurrijkere bloemen. Sommige zijn zo dik met bloemblaadjes dat ze op kleine pompons lijken.

Het gewone madeliefje houdt zijn bloemen laag bij de grond, een aanpassing waardoor ze aan het mes van de maaier kunnen ontsnappen. De siercultivars sturen echter bloemstelen van zes tot twaalf centimeter hoog. De bladeren van madeliefjes zijn vrij onopvallende ovalen van ongeveer 2,5 cm groot, maar vormen wel een aantrekkelijke donkergroene achtergrond onder de bloemen.

Algemene vereisten

Madeliefjes gedijen bij koud weer en geven de voorkeur aan volle of gedeeltelijke zon en voldoende vocht, zolang de grond goed gedraineerd is. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft de bodemsoort en zullen redelijk goed groeien op plaatsen met een lage vruchtbaarheid.

Landschapstoepassingen

madeliefje bodembedekker
madeliefje bodembedekker

Engelse madeliefjes zijn vaste planten, maar ze kunnen ook in eenjarige bedden worden gebruikt. Het zijn gemakkelijk te kweken planten die vrijwel overal in het land kunnen worden gekweekt. In warme klimaten worden ze gewoonlijk gekweekt als een jaarlijks koel seizoen met planten als viooltjes en leeuwebekjes. In koele klimaten bloeien ze van de lente tot de herfst.

Ze zijn een uitstekende keuze als laagblijvende bodembedekker tussen voorjaarsbloeiende bloembollen, omdat ze het blad van deze planten verbergen als ze verwelken. Ze kunnen worden geplant als gazon alternatief over uitgestrekte gebieden of worden gemengd met andere kleine bodembedekkers zoals viooltjes, kruipende jenny, duizendblad en alyssum voor een kleurrijk vegetatief tapijt - een bijzonder mooi effect in de lichte schaduw van kleine bloeiende bomen.

Engelse madeliefjes zijn ook een gemakkelijke toevoeging aan arrangementen in potten, waar ze nuttig zijn als laaggroeiend accent onder grotere vaste planten.

Een madeliefjespatch opzetten

effen wit Engels madeliefje
effen wit Engels madeliefje

Kinderdagverblijven verkopen soms madeliefjestransplantaties bij de perkplanten, maar de meeste tuinders kweken madeliefjes uit zaad. Ze ontkiemen gemakkelijk bij lage temperaturen. De herfst is de beste tijd om ze in warme klimaten te zaaien, maar op noordelijke locaties plant je het zaad zodra de grond in de lente kan worden bewerkt.

Je kunt ze desgewenst in bakken met potgrond laten beginnen, maar ze kunnen ook rechtstreeks worden uitgezonden op de plek waar ze moeten groeien. Maak gewoon de bovenste paar centimeter aarde los en hark het oppervlak tot een gladde textuur, waarbij zware kluiten worden gebroken. Nadat u het zaad heeft uitgestrooid, harkt u het heel voorzichtig in de bovenste laag aarde om het te bedekken. Houd ze vochtig en ze zouden binnen een week of twee moeten ontkiemen.

Onderhoud

Daises hebben wekelijkse irrigatie nodig en de dode bloemstengels moeten periodiek worden verwijderd. Als je madeliefjes als bodembedekker over een groot gebied kweekt, ga er dan aan het eind van het seizoen overheen met een grasmaaier om de laatste bloemstengels te verwijderen en de plek er uniform uit te laten zien.

Een van de mooiste dingen aan madeliefjes is dat ze vrijwel nooit last hebben van plagen of ziekten.

variëteiten

Naast de traditionele witte variant zijn madeliefjes verkrijgbaar in een reeks warme rode en roze tinten en worden ze meestal verkocht in gemengde zaadpakketten.

roze Engels madeliefje
roze Engels madeliefje
  • Bellisima-mix bevat karmozijnrode, witte en roze madeliefjes, allemaal met bloemhoofdjes van vijf centimeter.
  • Strawberries and Cream heeft dicht opeengepakte buisvormige bloemblaadjes die wit zijn aan de randen en in het midden verkleuren naar dieproze.
  • Habanera heeft fijne donzige bloemblaadjes die wit zijn met puntige rode punten en een rood centrum.
  • Tasso Mix bevat talloze tinten rood, roze, crèmewit en geel.

Kweek je eigen madeliefjeskettingen

Madeliefjes zijn een van die planten waar kinderen naar toe aangetrokken lijken te worden. Hun flexibele stengels kunnen worden geweven tot hoofdtooien voor jonge prinsessen en ze bloeien zo uitbundig dat er altijd genoeg te oogsten is voor madeliefjeskettingen of boeketten, zonder zelfs maar een deuk in een klein madeliefje te maken.

Aanbevolen: