Oleanderplanten

Inhoudsopgave:

Oleanderplanten
Oleanderplanten
Anonim
oleander
oleander

Oleanders (Nerium oleander) zijn groenblijvende struiken die snel groeien en opzichtig zijn. Ze worden vaak langs snelwegen gekweekt omdat ze mooi en winterhard zijn.

Algemene beschrijving

Oleanders hebben lange, smalle, donkergroene bladeren die doorgaans tien tot vijftien centimeter lang en minder dan een centimeter breed zijn. De opzichtige bloemen zijn enkel of dubbel en variëren van wit via geel, perzik, zalm en roze tot diep bordeauxrood. Ze bloeien van zomer tot herfst.

Oleanders zijn droogtetolerant en verdragen zelfs zoute spray, waardoor ze nuttig zijn voor planten in de buurt van de oceaan. Ze zijn winterhard in USDA zones 8 tot en met 10, hoewel ze af en toe bevriezen in zone 8 en afsterven tot aan de wortels. Maar de volgende lente komen ze terug.

Let op: giftig

Oleanders zijn extreem giftig. Alle onderdelen zijn giftig en contact ermee kan huidirritatie en allergische reacties veroorzaken. Draag altijd lange mouwen en handschoenen bij het hanteren van oleanders. Oleanders zijn zo giftig dat er kinderen zijn gestorven door het fluiten van een takje. Er zijn volwassenen gestorven doordat ze een takje als spiesje gebruikten om een hotdog te braden. Als er enige hoeveelheid van de plant wordt ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met de gifbestrijding. Zelfs het verbranden ervan kan reacties op de rook veroorzaken.

Gebruik

oleander langs de weg
oleander langs de weg

Gegeven hoe giftig oleanders zijn, vraag je je misschien af waarom iemand ze zou planten. Ze zijn droogte- en zeezouttolerant en worden daarom vaak langs snelwegen geplant in verfraaiingsprojecten.

Ze groeien snel, één tot zestig centimeter per jaar, en kunnen snel een dikke haag of een kleine boom worden. De meeste oleanders worden tussen de 2,5 en 3 meter hoog en net zo breed. Dwergvariëteiten blijven drie tot vijf voet lang en net zo breed. Af en toe kan een beschermde boom 6 meter hoog worden. Hun opzichtige bloesems maken ze tot een ideaal accentstuk in de tuin.

Oleanders kweken

Oleanders worden over het algemeen op de kwekerij gekocht als kleine potstruik. Ze kunnen in de herfst of de lente worden geplant. Kies een zonnige plek om ze te planten. Ze zullen zelfs in een gebied leven waar warmte uitstra alt vanaf een zuidelijke of westelijke muur. Oleanders kunnen op verschillende bodems leven, zolang ze maar goed gedraineerd zijn. Ze houden niet van natte voeten.

  1. Graaf een gat dat twee keer zo breed is, maar slechts zo diep als de kluit.
  2. Haal de plant voorzichtig uit de pot en plaats hem in het nieuwe gat.
  3. Vul het gat in en geef het goed water.
  4. Voeg na het inwateren vuil toe om er zeker van te zijn dat er voldoende vuil is om de hele kluit te bedekken.
  5. Nogmaals water.

Oleanders hebben ongeveer 2,5 cm water per week nodig totdat ze gevestigd zijn, en zijn dan zeer droogtetolerant. Ze zullen echter mooiere en meer bloemen produceren als ze water krijgen. Het eerste jaar in het voorjaar bemesten met een uitgebalanceerde meststof zoals een 10-10-10. Daarna hebben oleanders geen bemesting meer nodig.

Voortplanting

Oleanders worden vermeerderd uit stekken. Je knipt ongeveer vijftien centimeter van de punt af. Verwijder de onderste bladeren en snijd de bovenste bladeren ongeveer 2,5 cm lang. Zet in water op een zonnige vensterbank. Over ongeveer twee weken zal het stekje wortels ontwikkelen. Daarna is hij klaar om in potgrond geplant te worden. Het duurt ongeveer een jaar voordat de plant een litergrootte bereikt.

Verzorging en onderhoud

Ook al zijn oleanders droogtetolerant, ze moeten een centimeter per week water krijgen voor het beste blad en de beste groei. Niet te veel water geven. Als de bladeren geel worden, geef je de plant te veel water.

Door de plant dood te maken, verlengt u de bloei en blijft de plant er netjes uitzien. Plaats uitgebloeide bloemen waar kinderen en dieren er niet bij kunnen, en niet op de composthoop.

Je moet de plant ook snoeien. Oleanders snoei je om de struiken vorm te geven en meer vertakking te forceren. Elke tak heeft bloemen, dus hoe meer takken, hoe meer bloemen. Oleanders moeten in september tot begin oktober worden gesnoeid. Elk later moment zal een nieuwe groei veroorzaken die in de winter zal worden beschadigd. De International Oleander Society heeft een goede uitleg over snoeien op haar website.

Plagen en ziekten

Botryosphaeria-afsterving, die wordt veroorzaakt door de schimmel Botryosphaeria, kan ervoor zorgen dat takken en scheuten afsterven en een zwartbruine kleur krijgen. Het is waarschijnlijker dat struiken worden aangevallen die door droogte worden gestrest of worden blootgesteld aan ernstige vorst. Om te behandelen, knipt u de aangetaste takken minstens tien centimeter onder de schimmel af. Spuit uw struik vervolgens preventief met een koperen fungicidenformulering.

De oleanderrups is een ernstige insectenplaag van de oleander. Rupsen voeden zich in groepen en kunnen binnen ongeveer een week een boom van zijn bladeren ontdoen. Hoewel deze ontbladering een volwassen struik niet zal doden, kan deze deze wel verzwakken en kwetsbaar maken voor andere insecten en ziekten. Bt-bestrijdingsmiddel (Bacillus thuringiensis) kan op de rupsen worden gespoten om ze te doden. Dit is een biologisch product dat geen schadelijke insecten schaadt.

Bladluizen, wolluizen en schubben kunnen ook problematisch zijn. Deze kunnen worden verholpen door de struik te behandelen met insectendodende zeep of neemolie. Zorg ervoor dat je elk oppervlak van de plant bedekt, ook onder de bladeren, om dit ongedierte effectief te verwijderen.

Aandachtsvariëteiten

Oleanders worden vaak op kleur verkocht in plaats van op cultivar. Dit zijn echter enkele goede keuzes voor huistuinen.

  • Als je enkele, donkerrode bloemen wilt, kies dan 'Algiers'. Het groeit tot een hoogte van 2,5 tot 3 meter.
  • Een hoge boom die 3 tot 5 meter hoog wordt, 'Calypso' is winterhard en heeft enkele kersenrode bloemen.
  • De meest winterharde cultivar van oleander is 'Hardy Red.' Hij wordt 2,5 meter hoog en is dus goed voor heggen. Het heeft enkele, kersenrode bloemen.
  • Als je de voorkeur geeft aan roze boven rood, kies dan 'Hardy Pink'. Het heeft de meeste kenmerken van 'Hardy Red', maar met zalmroze bloemen.
  • Als je een geelbloemige oleander nodig hebt, kies dan 'Matilde Ferrier.' Het wordt vaak verkocht als 'Double Yellow' en voldoet prima. Het is een grote oleander die 2,5 meter hoog kan worden.
witte oleander
witte oleander
  • Twee goede dwergoleanders zijn 'Petite Salmon' en 'Petite Pink.' Ze blijven drie tot vier voet lang als ze licht worden gesnoeid, maar zijn minder winterhard dan oleanders van volledige grootte.
  • Als je op zoek bent naar een witte oleander, koop dan 'Sister Agnes', vaak verkocht als 'White Oleander'. Hij wordt tien tot twaalf voet lang en is zeer krachtig.

Mooi maar gevaarlijk

Oleanders zijn prachtige, winterharde struiken die weinig onderhoud vergen als ze eenmaal zijn gevestigd. Ze vormen een opvallend accentstuk in de tuin. Ze zijn echter erg giftig en mogen daarom niet worden geplant op een plek waar kinderen of huisdieren ze kunnen bereiken.