Rubberboomplanten

Inhoudsopgave:

Rubberboomplanten
Rubberboomplanten
Anonim
Rubberen boom
Rubberen boom

Rubberboomplanten zijn stoere, opzichtige, groenblijvende planten uit de tropische bossen van Azië. Het staat bekend onder de naam Ficus elastica, of Indiase rubberplant. Maar hij heeft op geen enkele manier verwantschap met de echte rubberboom Hevea brasiliensis - een verwant van de kerstster-kerstster - gekweekt voor de productie van natuurlijk rubber/latex. Toch is deze grootbladige sierplant behorend tot de vijgen- en banyanboomfamilie een nog grotere tropische boom.

Identificatie

Fruit van de rubberboom
Fruit van de rubberboom

De dikke, leerachtige, ovaalvormige grote bladeren met interessante kleuren of patronen zijn de belangrijkste attractie van een rubberplant, maar sommige hebben ook felrode of oranje bladscheden. Ze omsluiten ongeopende bladeren in een strakke rol en vallen op als heldere kaarsen tussen het donkere gebladerte.

Bloemen en vruchten worden zelden gezien bij binnen gekweekte planten, maar sommige volwassen exemplaren kunnen ovale vruchten hebben op de bladknopen. Zoals bij alle planten van de vijgenfamilie zijn de bloem en de vrucht van buitenaf één en dezelfde. Het is eigenlijk een soort bloeiwijze (bloemencluster), genaamd hypanthodium, die specifieke wespensoorten nodig heeft voor bestuiving. Rubberplanten worden vermeerderd via weefselkweek of door middel van gelaagdheid.

Sommige rubberplanten worden verkocht als Ficus robuusta, maar het is slechts een sterkere cultivar van F. elastica, net als een andere compacte cultivar die wordt verkocht als 'Decora' en een bonte variëteit als 'Doescheri'. Het is beter om af te gaan op de kleur en het patroon van de plant dan alleen op de naam. Veel kwekers gebruiken groeivertragers om de plant compact en bossig te houden. Lichtomstandigheden kunnen ook de pigmentatie en gewoonte van deze planten veranderen.

Populaire variëteiten

  • F. elastica 'Doescheri' - Donkergroene, crème en gedempte groene vlekken
  • F. elastica 'Tineke' - Groene bladeren met crèmekleurige schakeringen en roze highlights, aardbeiencrème genoemd
ficus elastica bordeaux
ficus elastica bordeaux
  • F. elastica 'Black Prince' - Zeer donker blad met bronzen ondertonen en rode bladschede
  • F. elastica 'Ruby' - Groene en crèmekleurige bladeren gewassen met felrode en rode aderen en bladscheden
  • F. elastica 'Burgundy' - Donker roodachtig groen blad zoals de naam al aangeeft; het kan donkerrode bladscheden hebben

Verzorging en onderhoud

Rubberboomplanten zijn niet kieskeurig, op voorwaarde dat ze een helder verlichte plek en wat water krijgen. Tegelijkertijd kun je niet zeggen dat ze gedijen bij verwaarlozing, omdat regelmatige verzorging en af en toe voeren glanzende bladeren en weelderige groei kunnen opleveren, de twee beste eigenschappen van deze plant.

Temperatuur

Het maakt niet uit wat uw USDA-zone is als u van plan bent uw F. elastica-plant binnenshuis te houden. Het ideale temperatuurbereik is 75-80 Farenheight (F). Deze inwoner van de tropen ervaart stress wanneer het koeler is dan 60 F en wanneer de temperatuur boven de 80 F stijgt zonder het matigende effect van vochtigheid.

Ze groeien buitengewoon goed buiten in zones 10 en 11; zo goed dat het gevaarlijk kan zijn om er een dicht bij uw huis of steunmuur te planten. De dikke en vruchtbare wortels kunnen een bedreiging vormen. Ze zijn zelfs zo sterk dat ze kunnen worden gevlochten en kunnen worden veranderd in levende bruggen over landstromen. Snoeien ontmoedigt de wortelgroei niet.

Veel mensen in zone 8 en 9 slagen er ook in om F. elastica in hun tuin te kweken, met beperkt succes. De plant kan bladeren verliezen als de temperatuur da alt, maar hard snoeien in de late herfst en enige bescherming tegen vorst kunnen de bladeren in stand houden.

Licht

rubberbomen in landschap
rubberbomen in landschap

Een zonnige plek of halfschaduw is ideaal voor een rubberplant die buiten groeit, maar een exemplaar binnen heeft alleen fel licht nodig. Rubberplanten kunnen gedurende een korte periode weinig licht verdragen, maar ze zijn niet zo tolerant als de slangenplant sansevieria of de pothos-geldplant. De bonte en kleurrijke highlights zullen bij weinig licht een deel van hun heldere pigmentatie verliezen en de bordeauxrode kleur kan groener worden. Slungelige groei met minder bladeren is een ander gevolg van onvoldoende licht.

Tegelijkertijd kan te veel blootstelling de bladeren verbranden en de kleurpatronen veranderen. Effen groen en bordeauxrood worden niet zo beïnvloed door overmatig licht.

Water

Rubberplanten zijn van nature bestand tegen droogte, zoals de meeste planten met melkachtige latex dat zijn. Als ze als kamerplant worden gekweekt, lijken ze regelmatig water geven te waarderen, maar het is het vochtige microklimaat dat door de vochtige grond wordt gecreëerd dat de plant meer helpt. Het is beter om de grond tussen de gietbeurten door te laten uitdrogen om wortelrot te voorkomen. Je kunt een rubberplant sneller doden door te veel water te geven dan door te weinig water te geven. Verhoog de luchtvochtigheid door de bladeren te besproeien of door een schaal water bij de pot te zetten.

Snoeien

Rubberplanten worden meestal in laagjes vermeerderd, dus de jonge plant die je mee naar huis neemt, kan een enkele dikke stengel hebben, tenzij deze al bossig is gesnoeid. Aan zichzelf overgelaten, kan elke stengel enkele meters groeien en de onderste bladeren beginnen te verliezen. U kunt uw plant regelmatig snoeien om de vertakking te bevorderen.

Als de plant enkelstammig is, wacht dan tot hij 60 cm hoog is en snoei hem dan tot de helft van de hoogte. Of je kunt hem 1,80 meter hoog laten worden en hem dan op 1,80 meter afknippen om een interessante 'standaard' te maken.

Rubberplanten voor binnen kunnen op elk moment van het jaar worden gesnoeid, maar het late voorjaar of de vroege zomer zullen ervoor zorgen dat de plant sneller herstelt. Je hebt ook een betere kans om een paar van die stekken te bewortelen om meer planten te maken.

Hoe rubberboomplanten te vermeerderen

Als je al een rubberplant hebt, kun je er meerdere nieuwe maken door luchtlagen te maken, een bijna onfeilbare techniek.

Stappen

Je hebt wat veenmos, een plastic zeil en touw nodig. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Maak een schuine, opwaartse snede halverwege een stengel en verdeel wortelpoeder over de snede.
  2. Steek gedempt mos in de wig en bedek het gebied met nog meer vochtig mos, omhul het met plastic folie en zet het op zijn plaats met een touwtje.
  3. De wortels ontwikkelen zich binnen vier tot zes weken.
  4. Snijd de moederplant af en pot hem op.

Als je snoeit, probeer dan de topstekken direct in een pot te rooten. Of haal een paar stekken van een andere soort van een vriend. Steek ze gewoon in potten gevuld met een mengsel van veenmos en perliet, nadat je de afgeknipte uiteinden in wortelhormoon hebt gedoopt. Houd het mengsel vochtig en pas op voor wortels die uit de drainagegaten komen. Het bieden van zachte bodemwarmte kan de zaken een beetje versnellen.

Oppotten

ingegoten rubberplant
ingegoten rubberplant

Selecteer een potmaat die past bij de hoogte van uw bewortelde stek of gekochte plant. Omdat ze de neiging hebben topzwaar te zijn, zijn grote potten het beste. U kunt ook veelvuldig verpotten vermijden. Een gewone kamerplantpotgrond is goed genoeg voor de rubberplant, zolang er maar voor een goede drainage wordt gezorgd. Vul de pot voor de helft met aarde.

Haal de plant voorzichtig uit het groeimedium en verwijder de verwarde wortels met de punt van een potlood. Plaats hem in de pot en vul hem aan met aarde tot driekwart van de hoogte van de pot. Verstevig het rond de plant. Geef grondig water en laat overtollig water weglopen. Geef opnieuw water als de grond aan de oppervlakte begint te drogen.

Plagen en ziekten

Rubberplanten hebben geen last van veel plagen of plantenziekten, maar schildluizen kunnen de bladeren en jonge takken besmetten. Neemoliespray werkt er goed tegen, maar als de plant groot is, is het misschien niet praktisch. Omdat contactinsecticiden niet werken, heeft u mogelijk een systemisch insecticide nodig, zoals imidacloprid.

Gele en bruine bladvlekken kunnen worden veroorzaakt door Cercospora-schimmel. Er kan een schimmeldodende spray tegen gebruikt worden.

Beide bovenstaande problemen kunnen tot op zekere hoogte worden beperkt door de getroffen takken te verwijderen.

Toxiciteit

ASPCA heeft Ficus elastica opgenomen als een plant die bij katten "matige irritatie van het maagdarmkanaal" kan veroorzaken, maar wordt door het California Poison Control System vermeld als niet-giftig voor mensen. Maar wees voorzichtig bij het snoeien of afbreken van bladeren van uw rubberplant, aangezien de latex bij contact milde huidirritatie en ernstige oogirritatie kan veroorzaken. Het eten van plantendelen kan braken en milde maagproblemen veroorzaken.

Vul wat ruimte in

Als je ruimte hebt die verticale aandacht nodig heeft, overweeg dan een rubberboomplant, zowel binnen als buiten. Je kunt rubberboomplanten vinden bij de meeste tuincentra of kopen via online winkels. Zorg ervoor dat je het voldoende ruimte geeft om zich te verspreiden en gelukkig te zijn.