Geschiedenis van schooluniformen

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van schooluniformen
Geschiedenis van schooluniformen
Anonim
Meisjes met uniformen
Meisjes met uniformen

De implementatie van schooluniformen is misschien een hot topic, maar het is zeker geen nieuw concept. Over de hele wereld dragen studenten al eeuwenlang schooluniformen. Ontdek meer over de interessante geschiedenis van uniformen gedragen door studenten.

Informatie over schooluniformen in Engeland

De meeste historische informatie wijst in de richting van Engeland als het begin van de moderne schooluniformen.

Vroege uniformen

Volgens ProCon.org, het eerste geregistreerde gebruik van schooluniformen is in Engeland in 1222. Leerlingen op één school moesten een gewaadachtige outfit dragen, een zogenaamde 'cappa clausa'. Het duurde echter tot de 16e eeuw voordat moderne schooluniformen hun intrede deden in de geschreven geschiedenis.

Gedurende deze tijd stelde de kostschool van Christ's Hospital uniformen verplicht, die volgens de BBC door de burgers werden verstrekt. De uniformen bestonden uit een blauwe mantel en gele kousen, waardoor liefdadigheidsscholen zoals Christ's Hospital de bijnaam 'blauwe mantel'-scholen kregen.

Privé- en voorbereidende schooluniformen

Later werden schooluniformen geassocieerd met de hogere klasse, omdat particuliere en voorbereidende scholen ze meer begonnen te gebruiken. Uniformen op deze scholen waren ongelooflijk formeel. ProCon.org merkt bijvoorbeeld op dat studenten van het prestigieuze Eton College tot 1972 verplicht waren een zwarte hoge hoed en staart als uniform te dragen.

Moderne trends

Tegenwoordig zijn veel leerlingen van basis- en middelbare scholen in Engeland verplicht uniformen te dragen. De traditie begon als een manier om scholen een gevoel van identiteit en cohesie te geven. Schooluniformen waren bedoeld om gelijkheid voor de leerlingen te brengen, ongeacht de rijkdom van hun ouders, zegt BBC.

In de afgelopen jaren zijn uniformen moderner geworden. In plaats van het traditionele uniform van een blazer en stropdas in dikke stof, zijn T-shirts of poloshirts en sweatshirts in schoolkleuren de standaard geworden. Op sommige scholen worden ook effen gekleurde broeken of jeans gedragen.

Aan de andere kant hebben sommige scholen ervoor gekozen om alles te laten zoals het al honderden jaren is. De BBC meldt bijvoorbeeld dat Christ's Hospital in 2014 studenten ondervroeg en dat 95% stemde voor behoud van het traditionele uniform, waarbij schooltrots als voornaamste reden werd genoemd.

Verenigde Staten: openbare schooluniformen en controverse

Gebruik van schooluniformen in de VS. S. begon in het begin van de 20e eeuw voor parochiale en particuliere scholen, maar pas in de jaren tachtig begonnen openbare scholen uniformen te gebruiken. Volgens ProCon.org waren scholen in Maryland en Washington D. C. de eersten die een uniform beleid implementeerden, hoewel dit op vrijwillige basis was. Schoolfunctionarissen merkten in die tijd veranderingen in de houding van de studenten op, evenals een afname van disciplinaire problemen nadat het uniforme beleid was ingevoerd. Dit leidde ertoe dat een paar andere scholen ook uniformen gingen gebruiken.

Statistieken die het gebruik van uniformen ondersteunen

Pas in 1994 begonnen schooluniformen in populariteit te groeien onder openbare scholen. Dankzij een school in Long Beach, Californië, was er nu statistische informatie beschikbaar die de beweerde voordelen van het schooluniformbeleid ondersteunde. PBS meldt dat de bevindingen van de Californische school onder meer een daling van de criminaliteit met 36%, een daling van 50% in schoolovervallen en een daling van 74% in seksuele misdrijven omvatten.

Uniformen in opkomst

Hoewel er in de Verenigde Staten veel wetgeving is met betrekking tot schooluniformen, zijn er momenteel geen staten die dit volgens ProCon.org bij wet vereisen of verbieden. Het National Center for Education Statistics meldt dat in 2011 slechts 19% van de openbare scholen uniformen nodig had. Ze suggereren ook dat basisscholen vaker dan middelbare scholen een uniform beleid zullen implementeren, net als stadsscholen boven voorsteden en plattelandsscholen. Het aantal scholen dat van leerlingen eist dat ze uniformen dragen, is vooral de afgelopen tien jaar toegenomen.

Uniforme geschiedenis over de hele wereld

Schooluniformen in Australië

Australisch schooluniform
Australisch schooluniform

In de jaren twintig droegen Australische jongens vaak een korte broek en schoolpetten met klep naar school, net als jongens in Engeland. Het grote verschil was dat jongens in Australië de neiging hadden om op blote voeten naar school te gaan, iets wat Engelse jongens nooit zouden doen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden uniformen in Australië een stuk informeler. Tegenwoordig wordt deze casual stijl steeds normaler voor Australische scholen.

Schooluniformen in Afrika

Afrikaans schooluniform
Afrikaans schooluniform

Het pionierswerk van zendelingen in heel Afrika begon volgens Nile Journal de geschiedenis van schooluniformen in Afrika. Uniformen werden gebruikt om leerlingen op de zendingsscholen te onderscheiden van kinderen die op straat liepen. Voor en na de Tweede Wereldoorlog in Afrika werden schooluniformen vooral populair bij totalitaire staten. De uniformen werden gebruikt als een manier om jonge mensen te rekruteren en te controleren.

Tegenwoordig komt het schooluniform waarschijnlijk vaker voor in Afrika dan waar ook ter wereld, ondanks de soms negatieve connotatie ervan. Het gevoel van gemeenschappelijkheid zorgt ervoor dat schooluniformen hier floreren.

Schooluniformen in China

Chinees schooluniform
Chinees schooluniform

China adopteerde schooluniformen in de 19e eeuw op grote schaal als symbool van de moderniteit, zegt China Daily Asia. Vroege uniformen werden beïnvloed door westerse mode vermengd met traditionele Chinese kledij. Deze opname van de eigen geschiedenis van het land maakte uniformen anders dan die van de meeste landen.

Chinese schooluniformen zijn in het verleden bekritiseerd omdat ze saai waren en weinig verschil lieten zien tussen de stijlen voor jongens en meisjes. Tegenwoordig worden uniformstijlen meer beïnvloed door de Koreaanse mode, waarbij meisjes vlinderdassen, blouses en geruite rokken dragen, terwijl jongens pakken en stropdassen dragen.

Schooluniformen in Japan

Japans schooluniform
Japans schooluniform

Japan is een van de weinige landen die niet direct geïnspireerd is door traditionele Engelse schooluniformen. Hoewel het gebruik van schooluniformen pas in de 20e eeuw gangbaar was, zijn uniformen nu een normaal verschijnsel in Japan. Japan Powered merkt op dat schooluniformen hier zijn gemodelleerd naar Franse en Pruisische militaire uniformen.

Schooluniformen zijn in Japan ontstaan als een manier om andere landen te laten zien hoe oprecht de Japanse burgers zijn. De meisjesuniformen waren gemodelleerd naar matrozenuniformen en de jongensuniformen waren gemodelleerd naar legeruniformen. Het is in Japan heel gebruikelijk dat leerlingen hun uniform buiten school dragen met een paar persoonlijkere accenten.

De feiten kennen

De geschiedenis van hoe en waar schooluniformen begonnen en waarom ze nog steeds bestaan, kan ouders, leerlingen en schoolfunctionarissen helpen de controversiële kwestie beter te begrijpen.

Aanbevolen: