Lijsterbes (bergas) bomen

Inhoudsopgave:

Lijsterbes (bergas) bomen
Lijsterbes (bergas) bomen
Anonim
Lijsterbes in de Black Mountains
Lijsterbes in de Black Mountains

Mountain Ash- of Rowan-bomen zijn een populaire siersoort afgeleid van het geslacht Pyrus. De bomen worden met beide namen aangeduid, hoewel de naam Mountain Ash voornamelijk in Noord-Amerika wordt gebruikt, terwijl Rowan in Europa de voorkeursnaam is. Hoe je de tuinboom ook noemt, het uiterlijk blijft hetzelfde. De lijsterbes is een aantrekkelijk exemplaar dat mooie bloemen en helder decoratief fruit draagt.

Uiterlijk van de boom

De Lijsterbes maakt helemaal geen deel uit van de Ash-boomfamilie. Eigenlijk behoort hij tot dezelfde soort als de rozenstruik, de Rosaceae. De meeste lijsterbes heeft de vorm van een struik, hoewel sommige een meer traditionele boomachtige vorm hebben en wel 15 meter hoog kunnen worden.

De boom heeft nog een aantal andere opmerkelijke kenmerken, waaronder:

Bladeren:Verbinding met maximaal 15 kleine blaadjes. De geveerde soorten zijn relatief lang en kunnen bij sommige typen wel negen inch bedragen. De bladeren zijn donkergroen in de lente en zomer, maar veranderen in de herfst naar een spectaculaire mix van geel, rood en oranje. Meestal zijn de bladeren bleker aan de onderkant.

Lijsterbesbladeren in de zon
Lijsterbesbladeren in de zon
  • Schors:Lichtgrijze bast met verhoogde stippen. De bast wordt bruingrijs naarmate de boom ouder wordt.
  • Bloemen: Grote trossen kleine witte bloemen bloeien in de lente. Elke bloei levert vijf bloemblaadjes op.
Lijsterbesbloemen in bloei
Lijsterbesbloemen in bloei

Fruit:Feloranjerode bessen vormen een tros in de nazomer en kunnen in de herfst worden geoogst. Afhankelijk van het type boom kunnen de bessen in kleur variëren, waaronder wit, geel, roze, perzik, fel oranje of rood. De bessen zijn eetbaar, maar zijn extreem zuur en hebben geen aangename smaak.

Rode lijsterbesbessen op takken
Rode lijsterbesbessen op takken

De kleine boom is een geweldige aanvulling op het interieur en kan meer dan 100 jaar overleven als hij goed wordt verzorgd.

Rowan-Mountain Ash-boomtypen

Mountain Ash-bomen zijn niet verwant aan echte Ash-bomen die tot het geslacht Fraxinus behoren. Integendeel, de kleine bladverliezende exemplaren hebben twee hoofdsoorten:

Europese lijsterbes:Dit type lijsterbes lijkt meer op een traditionele boom. Het is niet zo struikachtig als de Noord-Amerikaanse versie, hoewel het nog steeds het iconische heldere fruit en de delicate romige witte bloemen draagt.

Europese lijsterbes in Engeland
Europese lijsterbes in Engeland
  • Noord-Amerikaanse lijsterbes:Deze versie van de lijsterbes groeit tot een beter beheersbare hoogte voor de gemiddelde huiseigenaar die de boom wil toevoegen als landschapsexemplaar. De Noord-Amerikaanse Mountain Ash tolereert geen warme klimaten. De boom staat bekend om zijn vurig rode blad in de herfst en zorgt voor een prachtige toevoeging aan een achtertuin in een buitenwijk.
  • White Beam Mountain Ash: Deze Mountain Ash-boom wordt vaak aangetroffen in koelere klimaten. Het verschilt van zijn neven, de Europese en Noord-Amerikaanse lijsterbes, doordat de bladeren niet samengesteld zijn en de onderkant bedekt is met witte viltachtige haren.

De vele looks van de lijsterbes

Enkele Lijsterbesboom
Enkele Lijsterbesboom
Lijsterbesboom in de winter
Lijsterbesboom in de winter
Lijsterbesboom in de herfst
Lijsterbesboom in de herfst
Mountain Ash-boom in de buurt van een beekje
Mountain Ash-boom in de buurt van een beekje
Asboombessen op tak
Asboombessen op tak
Gekleurde bladeren van de lijsterbes
Gekleurde bladeren van de lijsterbes

Waar de lijsterbes groeit

Rowan/Mountain Ash-bomen groeien van nature in:

  • Ierland
  • Schotland
  • Zweden
  • Finland
  • Engeland
  • Canada
  • China
  • Noord-Afrika
  • Himalaya
  • Oregon
  • Washington
  • Michigan
  • Minnesota
  • Wisconsin

In Noord-Amerika geeft de boom de voorkeur aan koudere klimaten, vochtige grond en volle zon. Hij komt vooral voor in de Pacific Northwest, waar hij wordt beschouwd als een topkeuze onder tuinarchitecten die de boom met veel succes kunnen cultiveren, gezien de gematigde omstandigheden in de regio.

Lijsterbes in de Alpen
Lijsterbes in de Alpen

Populaire toepassingen

Naast het toevoegen van een vleugje kleur aan groene ruimtes, dient de lijsterbes ook een aantal andere praktische doeleinden, zoals:

  • Eten:Het rauw eten van de bessen van de lijsterbes is een onaangename ervaring. Gekookt zijn ze echter heerlijk in jam, taarten en wijn.
  • Drinken: In Europa werden de bessen van de lijsterbes ooit gebruikt om een gedistilleerde drank te creëren die het meest op bier leek.
  • Geneeskunde: Lijsterbessen bevatten een hoog geh alte aan vitamine C. Sommige culturen persten het sap uit de bessen en dronken het om scheurbuik te voorkomen. Tegenwoordig worden de bessen in thee gezet en geconsumeerd om urineweginfecties en diarree te behandelen. In sommige gevallen worden de vruchtensappen geëxtraheerd en intraveneus toegediend om glaucoom te behandelen. Eeuwen geleden werd de bast van de boom gebruikt als bloedreiniger.
  • Hout: Hout van de lijsterbes is behoorlijk duurzaam en wordt gebruikt voor het maken van handvatten voor gereedschap, wandelstokken, meubels, planken en balken.

Het grote ronde bladerdak van de Mountain Ash is ook een populair thuis voor vogels die graag snoepen van de bessen van de boom, die in dikke trossen groeien.

Vogel die lijsterbesbessen in de boom eet
Vogel die lijsterbesbessen in de boom eet

Interessante feiten

De Lijsterbes speelde een centrale rol in de Europese mythologie. Men dacht dat de boom magische krachten had, waaronder het vermogen om huizen en schepen te beschermen tegen blikseminslagen.

In sommige Keltische culturen wordt de Lijsterbes de ‘Reizigersboom’ genoemd, omdat men dacht dat hij mensen beschermde tegen verdwalen.

Andere interessante feiten die verband houden met de boom zijn:

  • In het oude Engeland ging de legende dat Satan zijn moeder aan de tak van een lijsterbes hing.
  • Eeuwen geleden werden toverstokjes gemaakt van twijgen van lijsterbes.
  • In delen van Europa werd hout van de lijsterbes in de buurt van graven geplaatst om te voorkomen dat de doden rondspoken.
  • In Newfoundland voorspelden inwoners het weer op basis van het aantal bessen dat in een seizoen werd geoogst. Een grote oogst zou betekenen dat er een strenge winter in aantocht is.
  • In Finland geloofden sommigen dat als de Lijsterbes een uitzonderlijke bloei zou ervaren, de roggeoogst overvloedig zou zijn.

Ondertussen werd in Zweden gedacht dat als de lijsterbes voortijdig kleur zou verliezen, de herfst en de winter ziektes zouden veroorzaken.

Volwassen Rowan-boom in het bos
Volwassen Rowan-boom in het bos

Rowan-/bergasziekten

Gezonde lijsterbesbomen zijn prachtige exemplaren die zelfs de meest onaantrekkelijke tuinen kunnen opfleuren. De soort is echter niet immuun voor ziekten die hem van zijn schoonheid en charme kunnen beroven.

Een van de meest voorkomende infecties die de lijsterbes treffen, zijn onder meer:

  • Cytospora Canker:Deze schimmelziekte richt zich op de stam en takken van de boom door deze te besprenkelen met bruine, onregelmatig gevormde kankers. De lelijke puistjesachtige massa kan sijpelen en zich door de Mountain Ash verspreiden. In een ernstig geval kan de ziekte de boom doden.
  • Brand door vuur: Deze infectie doodt de bloemen en bladeren van de boom. Symptomen zijn onder meer zwarte bladeren, bruine bloemtrossen en sporen die slijm afscheiden en de takken van de boom infecteren.
  • Bladvlek: Dit is te zien als onregelmatige, bruine vlekken op de bladeren. Als het onbehandeld blijft, zullen zich ook kleine, zwarte sporen vormen. Vroegtijdige gevallen zorgen er ook voor dat bladeren voortijdig vallen.

Mountain Ash is ook gevoelig voor bladwespen, die de boom binnen een paar dagen kunnen ontbladeren.

Bruin gevlekte bladeren op Lijsterbes
Bruin gevlekte bladeren op Lijsterbes

Bergasverzorging

Op het eerste gezicht zien lijsterbes eruit alsof het jonge boompjes zijn die veel onderhoud vergen, maar zelfs als je maar de geringste groene vingers hebt, zou het geen probleem moeten zijn om de boom op je terrein te laten bloeien. Deze tips helpen je op weg:

  • Mountain Ash-bomen geven de voorkeur aan volle zon. Vermijd het planten van de boom in de schaduw van een groot gebouw of in de buurt van bomen die erbovenuit torenen. Als de boom van zonlicht wordt beroofd, zal de productie van bloemen en fruit afnemen.
  • De boom groeit beter in licht vochtige, zure grond. Geef de Lijsterbes niet te veel water.
  • De meeste lijsterbessoorten hoeven niet te worden bemest, maar als uw grond geen voedingsstoffen bevat, kunt u wat kunstmest toevoegen aan de basis van een jonge boom.
  • Snoeien is essentieel bij lijsterbesbomen, omdat ze getraind moeten worden om één stam te behouden. Als er geen regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd, zal de boom na verloop van tijd meerstammig worden.
  • Mountain Ash doet het niet goed als hij wordt blootgesteld aan vervuiling, strooizout en dieren die graag aan boomschors knagen. Het is daarom geen goed idee om de boom langs een drukke straat of in een stedelijke omgeving met vervuilde lucht te planten.
Lijsterbes op een rij
Lijsterbes op een rij

Rowan (bergas) bomen

De lijsterbes is doordrenkt van culturele mythologie en praktische toepassingen, waaronder medicijnen, drank, eten en ceremonieel. De vorm, bloemen en decoratieve vruchten maken het tot een populaire landschapskeuze.

Aanbevolen: