Vinylplaten bewaren: veilig & Creatieve ideeën

Inhoudsopgave:

Vinylplaten bewaren: veilig & Creatieve ideeën
Vinylplaten bewaren: veilig & Creatieve ideeën
Anonim
muziekkamer met platenopslag in een wandmeubel
muziekkamer met platenopslag in een wandmeubel

De sleutel om je vinylcollectie in afspeelbare staat te houden, is weten hoe je vinylplaten op de juiste manier bewaart. Er zijn milieuproblemen waarmee u rekening moet houden bij het opslaan van uw platen, evenals structurele overwegingen die voorkomen dat vinyl kromtrekt of barst. Deze tips kunnen helpen.

Beheers de omgeving waarin u vinylplaten opslaat

Waar u uw vinylplaten bewaart, is net zo belangrijk als hoe u ze bewaart. Bewaar uw vinylcollectie nooit in een vochtige kelder of op een zolder of garage met temperatuurschommelingen. Woonkamers, holen of slaapkamers met een muziekthema zijn een betere keuze. Vinyl is delicaat en door milieurisico's kan het verslechteren.

Ideale opslagtemperatuur voor vinylplaten

Kamertemperatuur (ongeveer 70 graden Fahrenheit) is het beste. Vermijd extreme hitte bij het opslaan van vinyl. Bovendien kunnen temperatuurschommelingen bijzonder schadelijk zijn. Kies een plaats waar de temperatuur in een periode van 24 uur niet meer dan 15 graden verandert.

Winkel vinyl in het donker

Na verloop van tijd kan blootstelling aan fel licht vinyl beschadigen. Zelfs als je je platen in de hoes bewaart, plaats ze dan op een schaduwrijke plek in je woonkamer, waar ze niet direct worden blootgesteld aan zonlicht.

Houd vinylplaten droog

Vocht kan vinylplaten beschadigen. Bewaar ze in een ruimte met een relatief lage luchtvochtigheid. Bewaar uw vinylcollectie nooit in een badkamer of kelder. Vermijd ook plastic kuipen, die een goede luchtcirculatie kunnen belemmeren.

Vermijd trillingen in de buurt

Omgevingstrillingen kunnen vinylplaten beschadigen. Wanneer u een opslagruimte kiest, denk dan na over wat er in de buurt is waardoor de platen kunnen trillen. Sommige dingen die u moet vermijden zijn luidsprekers, luid straatverkeer bij een raam, de wasmachine of de muur naast uw garage.

Bewaar vinylplaten altijd rechtop

Je moet vinylplaten altijd rechtop bewaren, in plaats van horizontaal gestapeld. Het stapelen van de platen zorgt voor druk op de onderkant van de stapel en kan onherstelbare schade veroorzaken. Zelfs als u platen op een plank opbergt, zorg er dan voor dat de platen niet te veel in beide richtingen hellen.

Bewaar dezelfde maten samen

Het samen opslaan van meerdere formaten records kan de grotere records beschadigen. Sorteer en bewaar uw platencollectie altijd op formaat. Gebruik op een plank een scheidingswand om platen met verschillende diameters van elkaar te scheiden.

Gebruik antistatische plastic beschermers voor platen

Statisch is een andere vijand van vinyl, en de sleutel om dit te vermijden is het gebruik van statisch-vrije platenbeschermers. Dit geldt vooral voor zeldzame vinylplaten. Beschermhoezen gemaakt van polyethyleen zijn een goede keuze, zoals Vinyl Styl Archival Quality Inner Record Sleeves.

Vinylplaten bewaren zonder hoezen

Als je plaat niet de originele kartonnen hoes heeft, bewaar hem dan gewoon in een hoes van polyethyleen vinyl. Zorg ervoor dat u de details van het album erop vermeldt.

Vinylplaten met hoezen bewaren

Als u de originele hoes heeft, moet u nog steeds een polyethyleen hoes in de kartonnen hoes gebruiken. Gebruik vervolgens een tweede polyethyleen hoes over het karton.

Kies de juiste platenopslagplanken

De planken die je kiest om vinylplaten op te slaan zijn ook belangrijk. Er zijn tal van creatieve keuzes, maar ze moeten aan een paar minimumvereisten voldoen.

platenopslag en vrouw die gitaar speelt
platenopslag en vrouw die gitaar speelt

Sterk genoeg om uw vinylcollectie te ondersteunen

Volgens Discogs weegt een verzameling vinylplaten die rechtop wordt bewaard 35 pond per strekkende meter. Dit betekent dat je planken nodig hebt die dit soort gewicht kunnen dragen. Als elke plank bijvoorbeeld een meter lang is, moet elke plank minimaal 50 kg kunnen dragen.

Groot genoeg om ondersteuning te bieden voor de hele plaat

Op dezelfde manier moet de breedte van de eigenlijke plank groot genoeg zijn om de hele plaat te ondersteunen. Een typische LP is aan elke kant iets meer dan 12 inch. Dat betekent dat planken dieper moeten zijn dan 30 cm om voldoende ondersteuning te bieden.

Materialen die statische elektriciteit ontmoedigen

Zorg ervoor dat planken en opbergmaterialen niet van metaal zijn gemaakt. Omdat het goed geleidt, is metaal een slechte keuze voor vinylopslag. Het kan een statische schok op de platen overbrengen. Kies in plaats daarvan voor hout of andere, minder geleidende materialen.

Creatieve opslagideeën voor vinylplaten

Planken zijn de klassieke keuze voor het opbergen van een vinylplatencollectie, maar er zijn nog andere leuke opties. Probeer enkele van deze creatieve en coole ideeën voor het opbergen van vinylplaten.

Tijdschriftbestanden

Tijdschriftbestanden bieden een geweldige optie voor het bekijken van uw vinylcollectie en zorgen voor een goede luchtstroom terwijl u de platen toch rechtop kunt houden voor opslag. Je vindt ze in allerlei materialen en kleuren. Pas de bestanden aan door ze te decouperen met afbeeldingen van je favoriete bands. Kies exemplaren die ten minste 30 cm in het vierkant zijn voor lp's.

Archiefsysteem voor tijdschriften dat wordt gebruikt voor het sorteren en opslaan van platen
Archiefsysteem voor tijdschriften dat wordt gebruikt voor het sorteren en opslaan van platen

Uitschuifbare bakken en manden

Je kunt bakken en mandjes gebruiken die in en uit de planken schuiven, zodat je je platencollectie beter kunt organiseren. Kies materialen die goede ondersteuning bieden en geen statische elektriciteit veroorzaken. Pas het aan door scheidingslijnen toe te voegen om je collectie te sorteren.

uitschuifbare bakken voor platenopslag
uitschuifbare bakken voor platenopslag

Houten kratten

Dit is een klassieke en betaalbare keuze voor iedereen die een kleine collectie vinylplaten wil opslaan. Zorg ervoor dat de krat voldoende ondersteuning biedt voor uw platen en minimaal 30 cm breed is. Je kunt creatief aan de slag door de kist te verven of te beitsen, zodat deze bij je interieur past, of je kunt een antieke of vintage kist gebruiken met een leuke advertentie.

houten vaartuig dat wordt gebruikt voor het opslaan van platen
houten vaartuig dat wordt gebruikt voor het opslaan van platen

Opbergkoffers

Opbergkoffers bieden een geweldige optie om vinyl veilig te bewaren. Zorg ervoor dat de truck voldoende luchtcirculatie heeft om te voorkomen dat er zich vocht ophoopt. Als je ervoor kiest om een antieke stoombootkoffer of een leuk stuk vintage bagage te gebruiken, zorg er dan voor dat er geen schimmel en mogelijk schadelijke materialen in de constructie van de kofferbak zitten.

Trunk wordt gebruikt om gegevens op te slaan
Trunk wordt gebruikt om gegevens op te slaan

Vintage meubilair

Een klassieke en leuke keuze voor het opbergen van vinylplaten zijn vintage meubels. Je kunt een stuk gebruiken dat is ontworpen voor platenopslag of iets dat voor een ander doel is gemaakt. Dressoirs en buffetten kunnen perfect zijn, en oude dressoirs met zeer diepe laden kunnen ook werken. Zorg er gewoon voor dat het vintage stuk dat je kiest, voldoet aan alle vereisten voor goed opbergmeubilair hierboven vermeld.

vintage meubilair dat wordt gebruikt voor het opbergen van platen
vintage meubilair dat wordt gebruikt voor het opbergen van platen

Kies een opslagsysteem dat werkt

Wat voor soort vinylopslagoplossing je ook kiest, kies een systeem dat voor jou werkt. Als je een muziekkamer of een andere ruimte ontwerpt, houd dan rekening met de juiste vinylopslag bij het kiezen van meubels. Op die manier is een goede opslag een basisonderdeel van je ontwerp en hoef je niet elke keer dat je vinylplaten aan je collectie toevoegt, na te denken over hoe je vinylplaten moet opbergen.

Aanbevolen: