Redenen voor een daling van de basale lichaamstemperatuur na de ovulatie

Inhoudsopgave:

Redenen voor een daling van de basale lichaamstemperatuur na de ovulatie
Redenen voor een daling van de basale lichaamstemperatuur na de ovulatie
Anonim
vrouw die haar lichaamstemperatuur meet
vrouw die haar lichaamstemperatuur meet

Als je iemand bent die de basale lichaamstemperatuur meet als een vorm van anticonceptie of om de ovulatie te voorspellen, vraag je je waarschijnlijk af waarom sommige temperatuurvariaties optreden. In sommige gevallen is er meer dan één oorzaak, dus het interpreteren van de resultaten kan verwarrend zijn.

Een daling van je basale lichaamstemperatuur na de eisprong kan bijvoorbeeld meer dan één verklaring hebben. Sommige mensen zeggen dat er een eendaagse dip optreedt rond de tijd dat een bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies gaat nestelen (implantatie). Anderen zeggen dat deze dip eenvoudigweg een willekeurige fluctuatie is die niets betekent. Dus wat moet je met deze informatie doen?

Om u te helpen begrijpen wat uw lichaam van plan is, is het belangrijk om precies te begrijpen wat BBT is en er vervolgens voor te zorgen dat u uw BBT nauwkeurig bijhoudt. Dan kun je de resultaten op een betekenisvollere manier gaan interpreteren.

Wat is de basale lichaamstemperatuur?

Je bent misschien opgegroeid met het horen dat een normale lichaamstemperatuur 98,6 graden Fahrenheit is. Hoewel dat getal als algemene standaard geldt, meten de meeste mensen niet de hele dag 98,6F. Je temperatuur maakt voortdurend kleine aanpassingen. Uw basale lichaamstemperatuur, of BBT, is het bereik van cijfers die u gedurende de dag op uw thermometer ziet wanneer u in rust bent.

Je BBT fluctueert als reactie op verschillende factoren, maar hormonen zoals oestrogeen en progesteron hebben een grote impact. Volgens de National Institutes of He alth (NIH) zorgen hogere oestrogeenniveaus ervoor dat je BBT da alt, terwijl progesteron ervoor zorgt dat je BBT omhoog gaat.

Het in kaart brengen van je basale lichaamstemperatuur is een goedkope en makkelijke manier om erachter te komen of je basale lichaamstemperatuur na de ovulatie vaak da alt. Deze kennis kan u helpen als u probeert zwanger te worden. Het kan u ook helpen zwangerschap te voorkomen. Maar u moet uw BBT enige tijd volgen voordat de informatie nuttig wordt.

De basale lichaamstemperatuur volgen

Om veranderingen in uw BBT nauwkeurig te kunnen interpreteren, moet u de gegevens minimaal drie maanden bewaren. Na drie maanden kunt u een patroon gaan zien dat aangeeft wanneer u ovuleert en wanneer niet. Je kunt ook eventuele onregelmatigheden (zoals een eendaagse dip) in je cyclus zien.

Verzamel hulpmiddelen om BBT te volgen

Hoewel u uw basale lichaamstemperatuur op een gewoon vel papier kunt volgen, vindt u het wellicht eenvoudiger om een downloadbare BBT-grafiek zoals deze te gebruiken:

Naast je grafiek heb je een thermometer nodig die je temperatuur tot op de tiende graad meet. Denk aan 97,1 graden in plaats van 97. Hierdoor kunt u nauwkeurig blijven terwijl u uw BBT in kaart brengt en kunt u gemakkelijker veranderingen zien. De meeste digitale thermometers geven dit detailniveau weer.

Stapsgewijze instructies

Houd uw thermometer naast uw bed, samen met een pen en uw BBT-grafiek voor de maand. Volg dan deze instructies in de juiste volgorde:

  1. Elke ochtend als u wakker wordt, neemt u, voordat u iets anders doet, uw temperatuur op. Je kunt dit oraal, onder je arm of rectaal doen, maar welke manier je ook kiest, blijf elke keer op dezelfde manier.
  2. Markeer uw kaart met een stip om uw temperatuur die dag aan te geven.
  3. Na enkele dagen kunt u beginnen met het verbinden van de punten en zien hoe uw temperatuur van dag tot dag fluctueert. Deze schommelingen zullen klein zijn totdat je klaar bent om te ovuleren.
basale thermometer en grafieken
basale thermometer en grafieken

Een stijging van 0,5 tot 1 graad F of hoger gedurende drie of meer dagen op rij geeft meestal aan dat je ovuleert, volgens de NIH. Dit klinkt misschien als een kleine temperatuurverandering, maar op uw BBT-kaart ziet het er groot uit. Sommige vrouwen merken mogelijk ook een temperatuurdaling direct na de eisprong en vragen zich misschien af wat dit betekent.

Wat betekent een daling van de BBT na de ovulatie?

Normaal gesproken blijft uw BBT na uw eisprong enkele dagen verhoogd. Zodra uw menstruatie begint, zal uw BBT waarschijnlijk dalen en laag blijven, hoe lang uw menstruatie ook duurt. Dus wat betekent het als je BBT slechts één dag da alt en ruim voordat je menstruatie begint?

Als een dergelijke dip optreedt, gebeurt dit meestal tussen de ovulatie en het moment waarop je menstruatie begint (de luteale fase van je cyclus genoemd). Informatie over de interpretatie van deze dip is overal verkrijgbaar, maar kan vreselijk verwarrend zijn. Er vliegen veel beweringen en kanttekeningen rond op internet en ze worden niet allemaal ondersteund door sterk wetenschappelijk bewijs.

Zwanger versus niet zwanger

Een bron van informatie over de basale lichaamstemperatuur is de vruchtbaarheidsindustrie. Bedrijven die vruchtbaarheidsapps of -producten verkopen, bieden consumenten soms informatie over hoe ze temperatuurveranderingen kunnen interpreteren.

Een gratis vruchtbaarheidsapp verzamelde bijvoorbeeld gegevens over de BBT-metingen en zwangerschapsresultaten van vrouwen. Ze ontdekten dat zwangere mensen twee keer zoveel kans hadden om na de ovulatie een BBT-dip te vertonen dan degenen die niet zwanger waren. Hoewel deze resultaten overtuigend zijn, zijn ze echter niet ontdekt in een collegiaal getoetst wetenschappelijk onderzoek. Gepubliceerde collegiaal getoetste onderzoeken bieden verschillende waarborgen om nauwkeurige resultaten te garanderen. Zonder deze waarborgen is het moeilijk om zeker te weten of de bevindingen betrouwbaar of definitief zijn.

En de resultaten van dat onderzoek zijn in tegenspraak met de bevindingen van de NIH. Gezondheidsexperts van de NIH leggen uit dat uw BBT eigenlijk zou moeten stijgen en hoog moet blijven als u zwanger bent. "Een verhoging van de basale lichaamstemperatuur die niet terugkeert naar de basislijn met de verwachte ovulatie kan een vroege indicatie zijn voor zwangerschap", melden ze.

Andere mogelijke oorzaken

Natuurlijk kunnen andere factoren uw temperatuur beïnvloeden. Elk van deze omstandigheden kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw BBT verandert:

  • Alcoholconsumptie
  • Omgevingsfactoren zoals de temperatuur in je huis
  • Ziekte en infectie kunnen uw temperatuur verhogen door koorts
  • Hoe goed slaap je
  • Medicijnen die hormonen bevatten, zoals anticonceptie of hormoonsubstitutietherapie
  • Stress

De verschillende meningen over een dip in BBT na de ovulatie en het aantal factoren dat daarbij betrokken is, kunnen je gemakkelijk in verwarring brengen als je de informatie probeert te gebruiken om zwanger te worden. Maar het komt erop neer: sommige mensen ervaren een lichte daling in BBT tijdens de vroege zwangerschap, maar velen niet. Dus hoewel BBT een vroege zwangerschap kan aangeven, kun je het niet gebruiken om het zeker te weten.

Is het in kaart brengen van BBT de moeite waard?

Het bedenken van een baby kan een lang frustrerend proces zijn. Als u wilt proberen uw basale lichaamstemperatuur in kaart te brengen, kan dit een manier zijn om actie te ondernemen te midden van al het wachten. Het kan u en uw zorgverlener ook een waardevol inzicht geven in het vruchtbaarheidsproces van uw lichaam.

Als u zich zorgen maakt over uw vermogen om zwanger te worden, of als u niet zeker weet wat u moet doen, bel dan uw zorgverlener of maak een afspraak. Onthoud: je bent niet de enige!

Als je meer informatie wilt over vruchtbaarheid of lid wilt worden van een vruchtbaarheidssteungroep, bekijk dan deze opties:

  • Amerikaanse Vereniging voor Reproductieve Geneeskunde
  • Het vruchtbaarheidsinstituut
  • Oplossen
  • Vereniging voor geassisteerde voortplantingstechnologie

Aanbevolen: