Welke vruchten groeien aan palmbomen?

Inhoudsopgave:

Welke vruchten groeien aan palmbomen?
Welke vruchten groeien aan palmbomen?
Anonim
Kijkend naar kokospalm
Kijkend naar kokospalm

Palmbomen zijn een prachtig en uniek hoofdbestanddeel van het landschap in elk warm, tropisch klimaat. Aan sommige soorten palmbomen groeien twee eetbare vruchten - kokosnoten en dadels -, maar mensen zijn soms in de war over welke palmbomen elk van deze heerlijke vruchten laten groeien.

Kokosnoten en de kokospalm

De kokospalmboom wordt in de tropische gebieden gekweekt en gedijt goed op zandgronden, overvloedig zonlicht, warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het is een van de meest bekende soorten palmbomen vanwege de populariteit en het wijdverbreide gebruik van de kokosnootfruit. Technisch gezien is de kokosnoot een zogenaamde steenvrucht, een vrucht met een vlezig laagje - het is geen echte noot.

Kokospalm in Havana, Cuba
Kokospalm in Havana, Cuba

De kokosnoot wordt op allerlei manieren gebruikt:

  • Het "vlees" van de kokosnoot, het witte vruchtvlees binnenin, levert olie, die wordt gebruikt voor het koken en het maken van margarine.
  • Het vlees van de kokosnoot kan ook worden gekookt, rauw gegeten of gedroogd.
  • Het vlees van de kokosnoot kan worden geperst vanwege het sap, ook wel kokosmelk genoemd, wat een gezonde drank is en ook bij het koken kan worden gebruikt.
wit kokosvlees en melk
wit kokosvlees en melk

De holte van de kokosnoot is gevuld met 'kokoswater', dat een grote hoeveelheid suiker, vitaminen, mineralen en vezels bevat, en een uitstekende, voedzame drank is

Verse kokoswaterdrank met rietje
Verse kokoswaterdrank met rietje
  • De harde kokosnootschaal wordt vaak gebruikt om dingen te maken, van kommen tot knopen.
  • De bloemen van een kokosnootbloei produceren een sap dat als drank kan worden gebruikt. Het kan ook worden gefermenteerd om ‘Palmwijn’ te produceren.
  • De knoppen van de kokosbloesem zijn ook eetbaar en staan bekend als palmhart. Ze zijn een delicatesse en worden vaak gebruikt in hoogwaardige culinaire recepten.
groene kokosnoten in palmboom
groene kokosnoten in palmboom

Dadels en de dadelpalm

Dadels zijn een zoete, vezelrijke vrucht die wordt geteeld op bepaalde soorten palmbomen, bekend als dadelpalmen. Dadelpalmen worden speciaal voor de vrucht gekweekt en zijn waarschijnlijk ontstaan rond de Perzische Golf, hoewel ze tegenwoordig overal worden gekweekt waar het klimaat geschikt is vanwege hun wenselijkheid. Dadels zijn al eeuwenlang een hoofdvoedsel in het Midden-Oosten en worden vaak genoemd in de Bijbel.

Datums hangen in palmboom
Datums hangen in palmboom

De vrucht heeft meerdere toepassingen, zowel als voedsel als anderszins:

  • Dadels kunnen worden gegeten, vers of gedroogd; ze kunnen ook worden ontpit en gevuld met verschillende vullingen, zoals roomkaas.
  • Meerdere puddingen en desserts, vooral die uit het Midden-Oosten, bevatten gehakte dadels, soms geglazuurd met glucosestropen.
  • Dadels zijn in de VS populair als vakantievoedsel, vaak samen met noten, kaneel en andere traditionele ingrediënten in brood gebakken. Hun zoete smaak wordt mooi in balans gehouden door de rijkdom van de kruiden.
  • Dadelsap wordt in sommige islamitische gebieden gebruikt als een vorm van niet-alcoholische champagne.
  • De zaden van de dadel kunnen worden vermalen en gebruikt als goedkoop dierenvoer.
  • Dadelolie wordt vaak gebruikt in zeep en cosmetica en vereist weinig chemische bewerkingen, waardoor het goedkoop en natuurlijk is.
  • Dadelzaden kunnen worden verbrand in plaats van houtskool of zelfs worden gebruikt als additief aan koffiebonen om de smaak van koffie te verrijken en de bonen uit te rekken om meer volume te krijgen.
Data beschermd door netten in palmboom
Data beschermd door netten in palmboom
  • Het hoge tanninegeh alte van dadels maakt het gebruik ervan in veel traditionele medicijnen mogelijk; ze hebben een natuurlijke reinigende en samentrekkende kracht en kunnen voor alles worden gebruikt, van keelpijn tot verkoudheid en koorts.
  • Het sap van de dadelpalm kan worden gebruikt om een speciale siroop te maken die zoetheid toevoegt aan voedsel en recepten.
  • De bladeren van de dadelpalm zijn misschien het meest bekend vanwege hun gebruik tijdens Palmzondag in de christelijke traditie. Ze worden in Noord-Afrika ook gebruikt voor het maken van schuilhutten; hun grote formaat, waterdichte karakter en duurzaamheid maken ze geschikt voor alles, van mandenvlechten tot ventilatoren.
  • Het hout van dadelpalmen is erg licht en kan worden gebruikt voor handwerk, maar ook voor het maken van decoratieve constructies (palen, balustrades, enz.) tot daadwerkelijke infrastructuur zoals bruggen. Het hout is gemakkelijk te dragen en te zagen en is goed bestand tegen weersinvloeden, hoewel het niet het meest duurzame hout is. Er kan ook extra hout worden verbrand als brandstof.
Rijpe dadels in palmboom
Rijpe dadels in palmboom

Palmboomvruchten

Andere soorten palmvruchten die op andere soorten palmbomen worden gekweekt, zijn in feite eetbaar en sommige hebben meerdere toepassingen, maar geen twee zijn zo populair of zo wijdverspreid als kokosnoten en dadels. Geen enkele andere palmvrucht is zo succesvol in de dagelijkse cultuur terechtgekomen of heeft zulke wijdverbreide gebruiksmethoden gezien.

Aanbevolen: