Welke grond is het beste voor plantengroei?

Inhoudsopgave:

Welke grond is het beste voor plantengroei?
Welke grond is het beste voor plantengroei?
Anonim
Het planten van tomaten vereist de juiste grond.
Het planten van tomaten vereist de juiste grond.

Er zijn drie hoofdsoorten grond: zand, slib en klei. De beste grond voor de meeste planten om een optimale groei te garanderen is een rijke, zandige leem. Deze grond is een gelijkmatig mengsel van alle drie de belangrijkste grondsoorten. In de meeste gevallen moet je de grond aanpassen met compost. Afhankelijk van hoe compact de grond is, moet je mogelijk veenmos en zand toevoegen. Er zijn echter veel planten die zich goed aanpassen en in bepaalde grondsoorten kunnen groeien.

Verschillende planten voor verschillende bodems

Bodem wordt over het algemeen beschreven aan de hand van de hoeveelheid zand, klei en slib die deze bevat. Dit staat bekend als textuur. De bodemtextuur houdt rechtstreeks verband met de kwaliteit van voedingsstoffen en het drainagevermogen.

Leemgrond

Een leemgrond bevat een mooie balans tussen slib, zand en klei, samen met humus. De factoren die dit grondtype zo wenselijk en goed maken voor het kweken van planten zijn onder meer:

  • Hoger pH-niveau:De beste pH voor de meeste planten ligt tussen 6,0 en 7,0. Het pH-niveau beïnvloedt het groeivermogen van de plant. Deze zuurgraad zorgt ervoor dat goede voedingsstoffen voor planten kunnen gedijen, evenals andere bodemorganismen, zoals regenwormen.
  • Hoger calciumgeh alte: Planten hebben calcium nodig voor een gezonde groei. Calcium helpt het evenwicht van bodemchemicaliën te behouden. Het zorgt er ook voor dat water de wortels van planten bereikt door het vermogen van de bodem om water vast te houden te verbeteren. Het draagt ook bij aan het creëren van losheid van de grond, zodat zuurstof de wortels bereikt. Calcium vermindert de hoeveelheid zout in de bodem. Te veel zout beschadigt de wortelsystemen en beperkt de groei van de plant en het vermogen om voedingsstoffen op te nemen.
  • Korre textuur: De grond is droog, zacht maar korrelig aanvoelend en brokkelt gemakkelijk af, wat uitstekende drainage-eigenschappen oplevert. De bodemtextuur houdt ook water en voedingsstoffen voor planten vast. Dit komt ten goede aan de planten met consistent vocht en voedsel. Omdat de grond kruimelig is, stroomt de lucht gemakkelijk helemaal naar de wortels.

Zandgrond

Zand is het grootste deeltje in de bodem en houdt voedingsstoffen niet goed vast. De volgende planten zijn goed aangepast aan zandgrond.

Close-up van Gaillardia die buitenshuis bloeit
Close-up van Gaillardia die buitenshuis bloeit
  • Blanket Flower: Droogtetolerant, deze bloem gedijt in bijna pH-neutrale grond in zandgrond.
  • Adam's Needle: Deze yuccaplant geeft de voorkeur aan zandgrond en verdraagt zoutnevel. De wortels rotten in vochtige grond.
  • Alsem: Dit overblijvende kruid is droogtetolerant en geeft de voorkeur aan droge zandgronden die niet erg vruchtbaar zijn.
  • Vlinderwiet: Trek vlinders aan met deze zonminnende plant die de voorkeur geeft aan arme, droge zandgrond.

Kleigrond

Bodems met een grote hoeveelheid klei zijn zwaar en draineren niet goed. De volgende planten zijn goed aangepast aan kleigrond.

  • Bijenbalsem: Sommige soorten groeien op zandgronden, terwijl andere de voorkeur geven aan leem- of kleigronden. Controleer voor aankoop welke grond de plant het liefst heeft.
  • Black-eyed Susan: Deze bloem kan groeien in verschillende bodems, van leem tot klei. Het heeft een goede bodemdrainage nodig, dus het kan zijn dat je je bloembed moet aanpassen.
  • Guldenroede: Deze wilde bloem is aanpasbaar aan de meeste grondsoorten, inclusief klei.

Slibgrond

Ziltige grond is poederachtig en heeft een hoge vruchtbaarheid. Helaas kunnen bodems met een hoog slibgeh alte heel gemakkelijk drassig raken. De volgende planten zijn goed aangepast aan zilte grond.

  • Moeraskroonkruid: Deze plant gedijt goed op natte grond.
  • Gele iris: Dit is een aanpasbare plant. Het is geweldig voor landschapsarchitectuur rond een tuinvijver of beek.
  • Japanse iris: deze bloem houdt van water, dus plant hem rond een waterpartij in de tuin of op een andere natte plek.

Beste grond voor bloemen

De beste grond om voor bloemen te gebruiken, hangt af van het type bloem, zoals bol versus zaad, en waar je deze kweekt. Bloembollen gedijen bijvoorbeeld goed op zandleemgrond.

  • Zandige leemgrond zorgt voor een uitstekende drainage om te voorkomen dat de bol gaat rotten en de wortels gemakkelijk kunnen groeien.
  • De textuur van potgrond komt het beste tot zijn recht als je bloemen in een container plant, zoals een bloembak of bloempot.
  • Voor een bloementuin kun je een grondmengsel van compost, turf en bovengrond gebruiken als algemene mix met een verhouding van 1:1:1.

Beste grond voor groenten

De beste grond voor een moestuin hangt af van het type tuin dat je hebt. Voor een tuin met een verhoogd bed wilt u een verhouding van 50/50 tussen compost en bovengrond. Voor een veldtuin heb je grond nodig die goed doorlaatbaar is. Om ervoor te zorgen dat het water goed wegloopt, moet de kleigrond worden aangepast. Je kunt dit aanpassen met gips, vermiculiet of geëxpandeerde schalie.

Bodem voor kamerplanten

Soorten bodemdiavoorstelling
Soorten bodemdiavoorstelling

Als je kamerplanten kweekt, denk je misschien dat het een goed idee is om wat aarde uit je tuin te scheppen om je planten in te laten groeien. Dit is eigenlijk een slecht idee, omdat tuingrond bacteriën bevat die schadelijk kunnen zijn voor je kamerplanten. Er zijn twee opties als u geen commerciële potgrond wilt gebruiken.

Steriliseer de buitengrond

Als je kiest voor je buitengrond om je kamerplanten te laten groeien, moet je deze eerst pasteuriseren om eventuele ziekten, maar ook insecten en onkruid te elimineren. Verdeel het over een bakplaat en bak het in een oven van 180 graden gedurende 30 minuten. Hoewel dit proces een slechte geur afgeeft, zorgt het wel voor de bacteriën.

Nadat de grond is gesteriliseerd, moet je deze waarschijnlijk aanpassen met veenmos en zand. Dit zijn dingen die een goede afvoer en luchtstroom mogelijk maken en toch de juiste hoeveelheid vocht vasthouden. Commerciële potgronden zijn vergelijkbaar. Ze omvatten veenmos en vermiculiet samen met een meststof met langzame afgifte. Samen creëren deze dingen een grondmengsel dat voedingsstoffen vasthoudt, vocht vasthoudt en zorgt voor ventilatie voor de wortels van de plant.

Maak je eigen mix

Een andere optie is om je eigen potgrond te maken. Hiermee kunt u de kwaliteit van de grond controleren. Een recept voor een lichtgewicht grondloos plantmedium omvat:

  • 1/2 kubieke meter veenmos
  • 1/2 kubieke meter perliet
  • 10 pond beendermeel
  • 5 pond bloedma altijd
  • 5 pond kalksteen

Meng alle ingrediënten grondig en bewaar ze in een luchtdichte verpakking tot ze nodig zijn.

Wetenschapsbeursproject over de beste bodem voor plantengroei

Je kunt in je wetenschapsproject verschillende bodems gebruiken om te testen welke het beste is voor de plantengroei. Gebruik turfpotten of andere containers en vul deze met verschillende soorten grond, zoals zand, slib en klei. Maak grondcombinaties, zoals zand en klei, slib en klei en slib, zand en klei. Je kunt besluiten om extra grond aan te maken met verschillende verhoudingen van verschillende combinaties.

Etiketpotten

Voorzie elke pot duidelijk van een etiket, zodat je weet welke grond er in elk vat zit. Maak een not in je dagboek. Als u ervoor kiest om een numerieke of alfabetische codering te gebruiken, zorg er dan voor dat u de informatie correct overneemt in uw dagboek.

Kies het soort zaad

Je wilt voor elk grondtype dezelfde zaden gebruiken. Selecteer het zaad op basis van het type plant dat u wilt laten groeien. Bloemplanten zijn een populaire keuze, net als kruiden.

  1. Zorg ervoor dat je elk zaadje op dezelfde diepte plant.
  2. Plant twee zaden per container voor het geval één zaadje defect is en niet ontkiemt. Zodra de tweede set bladeren verschijnt, kun je de minder gezonde plant verwijderen.
  3. Planten, water geven en blootstellen aan de zon volgens het zaadpakket.

Documenteer uw experiment

Houd een dagelijks dagboek bij over elke plant. Maak aantekeningen van de kleinste veranderingen of reacties op de plantengroei. Je wilt alle verschillen in de planten observeren terwijl ze groeien.

Hoe u uw voortgang kunt meten

Je wetenschapsproject heeft gegevens nodig om je onderzoek te ondersteunen. Er zijn specifieke dingen die je kunt meten om te bepalen welke grond het beste is.

  1. Je wilt dagelijks de hoogte en breedte van je planten meten.
  2. Documenteer wanneer elk blad zich ontvouwt.
  3. Meet hoe elke plant groeit en vergelijk deze met de andere.
  4. Hoeveel bloemen produceert elke plant?
  5. Zijn het aantal zaden hetzelfde?
  6. Zorg ervoor dat je foto's of video's maakt van de voortgang.

Resultaten van uw experiment

Afhankelijk van de vereisten voor uw wetenschappelijk project, moet u uw dagboekgegevens verzamelen en analyseren en een conclusie trekken over welk bodemtype het beste presteerde, op basis van groei, gezondheid, aantal bladeren, bloemen en zaden.

Basilicumplantexperimentvoorbeeld

Deze video documenteert verschillende bodems voor het kweken van basilicumplanten.

Experimentvoorbeeld voor waterretentie, bodem en plantengroei

Deze video toont een project waarin de waterretentie-eigenschappen van verschillende grondsoorten worden onderzocht en hoe deze de plantengroei beïnvloeden.

Mooie tuin

Of het nu gaat om een containertuin binnen of een tuin buiten, de sleutel tot succesvol planten zijn de bodemvereisten van bepaalde planten. De meeste bodems zijn een combinatie van zand, klei en slib. Als u het type grond niet kent, kunt u een goedkope grondtestkit gebruiken om erachter te komen.

Aanbevolen: