Soorten vervuiling

Inhoudsopgave:

Soorten vervuiling
Soorten vervuiling
Anonim
luchtvervuiling
luchtvervuiling

Vervuiling is afkomstig van allerlei soorten bronnen, met verschillende gevolgen. Vervuiling is schadelijk voor de natuur en de menselijke gezondheid. Als u milieubewust bent, kan het begrijpen van de basisprincipes van vervuiling u helpen uw bijdrage aan de vervuiling te minimaliseren.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is elke verontreiniging van de atmosfeer die de natuurlijke samenstelling en chemie van de lucht verstoort. Dit kan de vorm hebben van deeltjes, zoals stof of overmatige gassen zoals kooldioxide of andere dampen die niet effectief kunnen worden verwijderd via de natuurlijke cycli van de koolstofcyclus of de stikstofcyclus.

Enkele van de meest buitensporige bronnen van luchtvervuiling zijn:

  • Uitlaat van voertuig of productie
  • Bosbranden, vulkaanuitbarstingen, droge bodemerosie en andere natuurlijke bronnen
  • Bouw of sloop
Verlichte bomen tegen de hemel 's nachts
Verlichte bomen tegen de hemel 's nachts

Effecten van luchtvervuiling

Afhankelijk van de concentratie van luchtverontreinigende stoffen kunnen verschillende effecten worden opgemerkt. Vervuilde lucht resulteert bijvoorbeeld in toename van smog, hogere zuurgraad van regen, uitputting van gewassen door onvoldoende zuurstof en hogere astmacijfers onder de menselijke bevolking. Sommige wetenschappers zijn van mening dat klimaatverandering ook verband houdt met de toegenomen luchtvervuiling.

Luchtvervuilingsstatistieken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen door luchtvervuiling. De WHO stelt dat het jaarlijkse sterftecijfer als gevolg van luchtvervuiling buitenshuis 4,2 miljoen mensen wereldwijd bedraagt. Uit de statistieken van de organisatie blijkt ook dat het jaarlijkse sterftecijfer als gevolg van blootstelling aan huishoudelijke rook van brandstoffen en vuile kooktoestellen 3,8 miljoen mensen bedraagt. Van de wereldbevolking meldt de WHO dat 91% leeft waar de luchtkwaliteit de grenzen van de WHO-richtlijnen overschrijdt.

Watervervuiling

Watervervuiling betekent elk vervuild water, hetzij door chemische stoffen, deeltjes of bacteriële stoffen die de kwaliteit en zuiverheid van het water aantasten. Watervervuiling kan voorkomen in oceanen, rivieren, meren en ondergrondse reservoirs. De vervuiling verspreidt zich vanuit verschillende waterbronnen die samen door de natuurlijke watercyclus stromen.

Oorzaken van watervervuiling zijn onder meer:

  • Toegenomen sediment door bodemerosie
  • Onjuiste afvalverwerking en zwerfvuil
  • Uitloging van bodemverontreiniging in watervoorraden
  • Organisch materiaalverval in watervoorzieningen
watervervuiling
watervervuiling

Effecten van watervervuiling

De gevolgen van watervervuiling zijn onder meer het verminderen van de hoeveelheid beschikbaar drinkbaar water, het verlagen van de watervoorziening voor gewasirrigatie en het beïnvloeden van populaties van vissen en wilde dieren die water van een bepaalde zuiverheid nodig hebben om te overleven.

Statistieken van waterverontreiniging

Een van de ergste waterverontreinigende stoffen is onbehandeld afvalwater van gemeenten en industrieën. Dit soort vervuiling loost in de bodem en het water. De Educatieve, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) rapporteert over de vervuiling van gemeentelijk en industrieel afvalwater in de mondiale watervoorziening in verschillende landen. In Europa wordt bijvoorbeeld 71% van het gemeentelijk en industrieel afvalwater gezuiverd, maar in de Latijns-Amerikaanse landen is dat slechts 20%. De statistieken voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika dalen met ongeveer 51%, terwijl Azië en de Pacific-regio tussen de 10% en 20% liggen. Onbehandeld afvalwater komt eenvoudigweg vrij en vervuilt land, water en kustecosystemen.

Afvalwaterzuiveringsstatistieken voor de Verenigde Staten

Geschat wordt dat water uit de grote rivieren van de VS meer dan twintig keer wordt gebruikt en hergebruikt voordat het uiteindelijk de oceaan bereikt. Negentien procent van de Amerikaanse huishoudens is aangesloten op septic tanks voor de behandeling en afvoer van afvalwater. Uit de VN-statistieken van 2012 bleek dat 75,5% van de Amerikaanse bevolking aangesloten was op afvalwaterzuivering.

Bodemvervuiling

Bodem- of landverontreiniging is bodemverontreiniging die de natuurlijke groei en het evenwicht van het land verhindert. Vervuiling kan aanwezig zijn in land dat wordt gebruikt voor teelt, bewoning of als natuurreservaat. Sommige bodemverontreiniging is opzettelijk, zoals het aanleggen van stortplaatsen. Een groot deel van de bodem- en landverontreiniging is echter accidenteel en kan wijdverbreide gevolgen hebben.

Bronden van bodemverontreiniging zijn onder meer:

  • Gevaarlijk afval en gemorst rioolwater
  • Niet-duurzame landbouwpraktijken, zoals het intensieve gebruik van anorganische pesticiden
  • Strip mijnbouw, ontbossing en andere destructieve praktijken
  • Huishoudelijk dumpen en zwerfvuil
Open riool
Open riool

Effecten van bodemverontreiniging

Bodemverontreiniging kan leiden tot slechte groei en verminderde gewasopbrengsten. Habitaten van wilde dieren kunnen worden vernietigd. Water- en zichtvervuiling zijn vaak het gevolg van bodemverontreiniging. Andere resultaten zijn onder meer bodemerosie en woestijnvorming.

Statistieken van bodemverontreiniging

Volgens het Conservation Institute wordt bodemverontreiniging toegeschreven aan ontbossing en bodemerosie, landbouwchemicaliën, industrialisatie, mijnbouw, stortplaatsen en menselijk rioolwater. Het verlies van de bovengrond wordt toegeschreven aan kunstmest en het gebruik van pesticiden in landbouwpraktijken. Deze chemicaliën creëren een voedingsbodem voor schadelijke en verwoestende schimmels die tot landerosie leiden.

Geluidsvervuiling

Geluidsvervuiling verwijst naar ongewenste geluidsniveaus veroorzaakt door menselijke activiteiten die de levensstandaard in het getroffen gebied verstoren. Geluidsoverlast kan afkomstig zijn van:

  • Wegverkeer
  • Luchthavens
  • Spoorwegen
  • Fabrieksfabrieken
  • Bouw of sloop
  • Concerten
luchtvervuiling door autodampen
luchtvervuiling door autodampen

Effecten van geluidsoverlast

Sommige geluidsoverlast kan tijdelijk zijn, terwijl andere bronnen meer permanent zijn. Gevolgen kunnen zijn: gehoorverlies, verstoringen van de natuur en een algemene verslechtering van de levensstijl.

Verslechterde ontwikkeling in de kindertijd

De ontwikkeling en het onderwijs van jonge kinderen kunnen door lawaai worden belemmerd. De WHO meldt dat onderzoeken en statistieken over kinderen die worden blootgesteld aan chronisch vliegtuiglawaai lijden aan verminderde cognitieve prestaties en welzijn, en dat er sprake is van matige tekenen van bloeddruk en secretie van catecholaminehormonen.

Statistieken over geluidsvervuiling

De WHO rapporteert omgevingslawaai en de gevolgen ervan voor de menselijke gezondheid. In de EU overschrijdt het wegverkeerslawaai de 55 dB, waarbij 40% van de EU-bevolking wordt blootgesteld. 20% heeft last van blootstelling aan niveaus van meer dan 65 dB. Ruim 30% wordt blootgesteld aan nachtelijke geluidsniveaus van meer dan 55 dB. De Acoustical Society of America meldt dat in 1900 slechts 20% tot 25% van de Amerikanen werd blootgesteld aan lawaai van voertuigen. Dat percentage bedroeg in 2000 97,4%.

Radioactieve vervuiling

Radioactieve vervuiling is zeldzaam, maar uiterst schadelijk en zelfs dodelijk als deze zich voordoet. Vanwege de intensiteit ervan en de moeilijkheid om de schade ongedaan te maken, zijn er strikte overheidsregels om radioactieve vervuiling onder controle te houden.

Bronnen van radioactieve besmetting zijn onder meer:

  • Ongevallen of lekkage van kerncentrales
  • Onjuiste verwijdering van kernafval
  • Uraniummijnbouw
Mensen in gele pakken verzamelen gevaarlijk materiaal
Mensen in gele pakken verzamelen gevaarlijk materiaal

Effecten van radioactieve vervuiling

Stralingsvervuiling kan geboorteafwijkingen, kanker, sterilisatie en andere gezondheidsproblemen veroorzaken voor mensen en wilde dieren. Het kan ook de bodem steriliseren en bijdragen aan water- en luchtvervuiling.

Radioactieve vervuilingsstatistieken

Volgens de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC) is 82% van de radioactieve vervuiling het gevolg van natuurlijke bronnen, terwijl 18% afkomstig is van antropogene bronnen (röntgenstraling, nucleaire geneeskunde en producten).

  • Radongas is verantwoordelijk voor 55% van de natuurlijke radioactieve vervuiling.
  • Slechts 0,5% van de radioactieve vervuiling is afkomstig van radioactieve neerslag van kerncentrales en het testen van kernwapens.
  • Residuele radioactieve isotopen in de atmosfeer kunnen 100 jaar blijven

Thermische vervuiling

Thermische vervuiling is overtollige warmte die gedurende langere tijd ongewenste effecten veroorzaakt. De aarde heeft een natuurlijke thermische cyclus, maar excessieve temperatuurstijgingen kunnen worden beschouwd als een zeldzame vorm van vervuiling met langetermijneffecten. Veel soorten thermische vervuiling beperken zich tot gebieden dichtbij de bron, maar meerdere bronnen kunnen grotere gevolgen hebben over een groter geografisch gebied.

Thermische vervuiling kan worden veroorzaakt door:

  • Elektriciteitscentrales
  • Stadsuitbreiding
  • Luchtvervuilingsdeeltjes die warmte vasthouden
  • Ontbossing
  • Verlies van temperatuurmatigende watervoorziening
olieraffinaderij
olieraffinaderij

Effecten van thermische vervuiling

Als de temperatuur stijgt, kunnen milde klimaatveranderingen worden waargenomen. Snelle veranderingen maken populaties van wilde dieren kwetsbaar en kunnen zich mogelijk niet meer herstellen.

Statistieken van thermische vervuiling

Thermische vervuiling kan worden gezien als gevolg van verschillende fabrikanten. De Illinois State Water Survey rapporteert bijvoorbeeld dat de hoogste warmte-uitstoot ter wereld wordt aangetroffen in de rivier de Mississippi, gegenereerd door kolencentrales. Het meest vervuilde stroomgebied ter wereld door thermische vervuiling bevindt zich in Europa: de Rijn.

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is de overmatige verlichting van een gebied dat als opdringerig wordt beschouwd. Lichtvervuiling komt niet alleen in steden voor. Een groot deel van de moderne wereld heeft last van lichtvervuiling.

Bronnen zijn onder meer:

  • Grote steden
  • Billboards en reclame
  • Nachtelijke sportevenementen en ander nachtelijk entertainment
  • Luchtgloed (heldere halo boven stedelijke gebieden)
  • Lichtovertreding (ongewenste overstroming van kunstlicht door straatverlichting en veiligheidstuinverlichting)
lichte vervuiling
lichte vervuiling

Effecten van lichtvervuiling

Lichtvervuiling kan de normale slaapcyclus verstoren. Als het zich in de buurt van woonwijken bevindt, kan lichtvervuiling ook de levenskwaliteit van de bewoners aantasten. Lichtvervuiling maakt het onmogelijk om sterren te zien, waardoor astronomische waarnemingen en persoonlijk genot worden verstoord.

Lichtvervuiling Gezondheidsstatistieken

De National Institutes of He alth onthult een groeiend oeuvre dat suggereert dat lichtvervuiling op de lange termijn een negatief effect kan hebben op mensen en dieren in het wild. Blootstelling aan lichtfotonen die uw netvlies raken, kan het circadiane ritme van mensen en dieren verstoren.

  • Uit onderzoek blijkt dat 10% tot 15% van de menselijke genen wordt gecontroleerd door de circadiane cyclus. Deze verstoring van de cyclus kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals slapeloosheid, depressie, kanker en hart- en vaatziekten.
  • In een 15 jaar durend onderzoek hadden verpleegkundigen die driemaal per maand nachtploeg werkten een toename van 35% in colorectale kanker.
  • In wijken die helder verlicht zijn, zodat je buiten een boek kunt lezen, hadden vrouwen een 73% hoger risico op borstkanker vergeleken met vrouwen die 's nachts weinig kunstmatige verlichting hadden.

Lichtvervuiling Nachtelijke hemelstatistieken

Een ander effect van lichtvervuiling is het onvermogen om de nachtelijke hemel te zien. Dit is lastig voor astronomen en voor iedereen die van sterrenkijken wil genieten. In 2016 meldde de New World Atlas of Artificial Night Sky Brightness dat 80% van de wereld onder lichtvervuiling leeft. In feite leeft 99% van de bevolking van de Verenigde Staten en Europa onder een hemel vol lichtvervuiling. Ruim een derde van de wereldbevolking kan de Melkweg niet zien. Dit komt erop neer dat 80% Noord-Amerikanen en 60% Europeanen de Melkweg nooit zien.

Visuele vervuiling

Visuele vervuiling is meer dan een esthetische doorn in het oog of ongewenste, onaantrekkelijke uitzichten. Het kan de levenskwaliteit in bepaalde gebieden verminderen en een economische impact hebben op de waarde van onroerend goed en op persoonlijk genot.

Bronnen van visuele vervuiling zijn onder meer:

  • Elektriciteitsleidingen
  • Bouwgebieden
  • Billboards en reclame
  • Verwaarloosde gebieden of objecten zoals vervuilde braakliggende velden of verlaten gebouwen
Bovengrondse hoogspanningslijn op spoorlijnen in Berlijn
Bovengrondse hoogspanningslijn op spoorlijnen in Berlijn

Effecten van visuele vervuiling

Hoewel visuele vervuiling enkele gezondheids- of milieueffecten heeft, is het de vervuiling die schadelijke gevolgen kan hebben. De meeste gevolgen zijn van invloed op degenen die in de buurt van of in dit soort vervuiling wonen. Visuele vervuiling vormt een gevaar en verandert de identiteit van de gemeenschap. Visuele vervuiling kan bijvoorbeeld afleiden tijdens het besturen van een voertuig of het bedienen van apparatuur, en kan leiden tot verkeersopstoppingen.

Statistieken van visuele vervuiling

Het European Scientific Journal publiceerde in juni 2015 een onderzoek met de titel "Visuele vervuiling kan een diep vernederend effect hebben op de stedelijke en voorstedelijke gemeenschap: een onderzoek op enkele plaatsen in Bengalen, India, met speciale aandacht voor ongeorganiseerde reclameborden." De studie concludeerde dat ontwikkelde landen de visuele vervuiling erkenden en stappen ondernamen. De onderzoekers concludeerden dat afval in ontwikkelingslanden een groter hinderlijk en gezondheidsprobleem is dan een probleem van visuele vervuiling.

  • De psychologische effecten van visuele vervuiling zijn onder meer het verminderen van oogvermoeidheid, prikkelbaarheid en een gevoel van hygiëne.
  • Mensen die leven met visuele vervuiling zien hun levenskwaliteit afnemen.
  • Interactie met anderen kan eronder lijden als de beleefdheid verzwakt.
  • Kinderen kunnen er last van hebben dat hun esthetische gevoel zich niet ontwikkelt.
  • Kinderen kunnen opgroeien en niet in staat zijn de schoonheid van een esthetisch aantrekkelijke omgeving te waarderen. Dit zou hun vermogen kunnen belemmeren om een beter milieu en leven te creëren en ernaar te streven.

Persoonlijke vervuiling

Persoonlijke vervuiling is de besmetting van iemands lichaam en levensstijl met schadelijke acties. Dit kan het volgende omvatten:

  • De National Institutes of He alth vermeldt het roken van tabak als persoonlijke vervuiling.
  • De EPA (Environmental Protection Agency) stelt dat andere persoonlijke vervuiling wordt veroorzaakt doordat eigenaren van gezelschapsdieren nalaten de ontlasting van hun honden op te ruimen.
  • Het gebruik van grasmeststoffen wordt gecategoriseerd als persoonlijke vervuiling. De EPA beveelt zelfs aan om deze meststoffen te vervangen door 15-0-15, wat een niet-P (fosfor) meststof is.
  • De Environmental Pollution Centers noemen chemicaliën die in wasmiddelen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen voorkomen als persoonlijke vervuiling.
Roken is persoonlijke vervuiling.
Roken is persoonlijke vervuiling.

Effecten van persoonlijke vervuiling

Volgens de EPA omvat persoonlijke vervuiling alle soorten farmaceutische producten en producten voor persoonlijke verzorging (PPCP). De menselijke en diergeneeskundige producten creëren sporen van milieuverontreinigende stoffen die zowel in oppervlaktewater als grondwater worden aangetroffen.

Persoonlijke vervuilingsstatistieken

Persoonlijke vervuiling heeft een eigen categorie gekregen, maar er zijn geen onderzoeken gedaan naar persoonlijke vervuiling. Er zijn echter onderzoeken naar verschillende soorten persoonlijke vervuiling, zoals kunstmest, gevonden in EPA-rapporten over nutriëntenvervuiling, een ander type vervuiling dat niet vaak wordt gerapporteerd.

Nutriëntenvervuiling

De EPA rapporteert dat vervuiling door voedingsstoffen een uitdaging is, omdat het een groot probleem is dat zich over de hele Verenigde Staten verspreidt. S. De overmatige uitstoot van fosfor en stikstof in het water en de lucht wordt grotendeels toegeschreven aan persoonlijke vervuiling of menselijke activiteiten, zoals meststoffen, afvalwaterlozingen van zuiveringsinstallaties, dierlijke mest, afvloeiing, uitwerpselen van huisdieren en meer. De afvoer van rijgewassen en het voederen van dieren zijn een belangrijke oorzaak.

Boer en dierenarts inspecteren koeien die vanuit de trog op het melkveebedrijf worden gevoerd
Boer en dierenarts inspecteren koeien die vanuit de trog op het melkveebedrijf worden gevoerd

Effecten van vervuiling door voedingsstoffen

Verweven met andere vormen van vervuiling, zoals de dragers van lucht- en watervervuiling en persoonlijke vervuiling, heeft nutriëntenvervuiling gevolgen voor al deze gebieden en voor de menselijke gezondheid. Water dat is belast met nutriëntenvervuiling kan algen genereren die de watersystemen overwinnen (algenbloei). Schelpdieren, water- en zeeleven lijden onder de opname van de gifstoffen die door algenbloei worden aangemaakt. Het eten van besmette schelpdieren of het drinken van water uit deze bron kan iemand erg ziek maken en in extreme gevallen tot de dood leiden.

Statistieken van vervuiling door voedingsstoffen

Het stroomgebied van de Mississippi loopt door 31 staten voordat het uitmondt in de Golf van Mexico. Vervuiling door voedingsstoffen beïnvloedt dit ecosysteem. De EPA rapporteert in de Verenigde Staten:

  • 60% van de Amerikanen consumeert voedsel of zoet water uit het stroomgebied van de Mississippi.
  • 78% van de kustwateren heeft last van overgroei van algen
  • 15.000 waterlichamen, aangetast door vervuiling door nutriënten
  • 101.000 mijl aan rivieren en beken, aangetast door vervuiling door nutriënten
  • 3.500.000 hectare aan reservoirs en rivieren, aangetast door vervuiling door nutriënten
  • 20% van de huisputten (ondiep) registreren nitraatniveaus boven de drinkwaternormen.

Zwerfvuilvervuiling

Zwerfvuil is een vorm van vervuiling die kan worden onderverdeeld in verschillende andere soorten vervuiling, zoals persoonlijke, visuele, water- en bodemvervuiling. Elk soort afval of afval dat achteloos wordt weggegooid zonder de juiste verwijdering, is de definitie van zwerfvuil. Dit kan van alles zijn, van fastfoodcontainers, flessen, papieren en plastic verpakkingen, kassabonnen, elektronisch afval, enz.

Vrouw gooit fles uit autoraam
Vrouw gooit fles uit autoraam

Effecten van zwerfvuilvervuiling

Het soort zwerfafval bepa alt vaak het effect dat het heeft op het milieu. Sommige zwerfvuil bevat bijvoorbeeld schadelijke chemicaliën die in water en bodem terecht kunnen komen. Plastic kan schadelijk zijn voor wilde dieren die vast komen te zitten in plastic zakken en sterven, of voor het leven in zee dat kleine stukjes afgebroken plastic opeet.

Neststatistieken

De toonaangevende nationale non-profitorganisatie Keep America Beautiful rapporteert statistieken over de soorten zwerfvuil in de Verenigde Staten. Uit deze cijfers blijkt dat er in woonwijken 40% minder zwerfafval is dan langs de wegen. Als het gaat om buurtwinkels en commerciële gebieden, ligt er op de omliggende wegen 11% meer zwerfvuil.

Keep America Beautiful rapport over percentages zwerfvuil langs de weg en bronnen:

  • 23% van voetgangers
  • 53% van automobilisten
  • 16% van voertuigladingen die ontsnappen aan slechte bekleding/omheiningen
  • 2% van voertuigen, zoals onderdelen van auto's, vrachtwagens, kapotte banden, enz.
  • 1% lekkage van containers

Vervuilingstypen zijn met elkaar verbonden

Alle soorten vervuiling zijn met elkaar verbonden. Voor lichtvervuiling is bijvoorbeeld energie nodig, wat betekent dat de elektriciteitscentrale meer fossiele brandstoffen moet verbranden om elektriciteit te leveren. Deze fossiele brandstoffen kunnen bijdragen aan de luchtvervuiling, die als zure regen naar de aarde terugkeert en de watervervuiling vergroot. De cyclus van vervuiling kan oneindig doorgaan, maar als je eenmaal de verschillende soorten vervuiling begrijpt, hoe ze ontstaan en de effecten die ze kunnen hebben, kun je persoonlijke levensstijlveranderingen doorvoeren om slechte omstandigheden voor jezelf en anderen om je heen te bestrijden.

Aanbevolen: