De definitie van werkstress

Inhoudsopgave:

De definitie van werkstress
De definitie van werkstress
Anonim
vrouw zit achter de computer en voelt de stress van haar werk
vrouw zit achter de computer en voelt de stress van haar werk

Werkstress kan worden gedefinieerd als een uitdagende combinatie van emotionele en fysieke reacties op werkeisen en werkgerelateerde druk. Wanneer iemand zich in een werkgerelateerde situatie bevindt die niet strookt met zijn capaciteiten, kennis of behoeften, ervaart hij of zij werkstress. Hetzelfde kan gelden voor werksituaties waarin iemand geen toegang heeft tot de middelen die hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

Hoewel alle banen waarschijnlijk van tijd tot tijd een zekere mate van stress met zich meebrengen, kan echte werkstress schadelijk zijn, vooral als deze consistent is. De emotionele en fysieke reacties die iemand heeft op werkstress kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid en tot ongelukken of verwondingen leiden.

Gemeenschappelijke bronnen van werkstress

Er zijn veel mogelijke redenen voor het optreden van werkstress. Veelvoorkomende bronnen van werkgerelateerde stress zijn onder meer:

Milieustress

Sommige stress die mensen op de werkplek ervaren, houdt verband met de fysieke omgeving waarin ze werken. Veel aspecten van de fysieke werkomgeving kunnen tot stress leiden. Factoren zoals de configuratie van iemands werkgebied, het type apparatuur dat moet worden gebruikt om taken uit te voeren en of er problemen zijn met de veiligheid op de werkplek.

Baanonzekerheid

Onzekerheid kan een aanzienlijke bron van stress zijn. Mensen die niet zeker weten waar ze staan in hun werk ervaren vaak een hoge mate van werkstress. Baanonzekerheid kan vele vormen aannemen. Mensen ervaren bijvoorbeeld vaak onzekerheid op het werk met betrekking tot organisatorische veranderingen, angst voor baanverlies, onduidelijke prestatiedoelen, een gebrek aan feedback over iemands werkprestaties, of wachten om in aanmerking te komen voor een promotie of een hoognodige loonsverhoging.

Problemen met betrekking tot collega's

Een groot deel van de stress op de werkplek kan te maken hebben met uitdagingen die gepaard gaan met het werken met andere mensen. Het omgaan met lastige collega’s kan bijvoorbeeld leiden tot werkgerelateerde stress, net als het omgaan met een ineffectieve baas of andere slechte leiders. Hetzelfde geldt voor groepsdruk op het werk. Voor sommige externe werknemers is het sociale isolement dat gepaard gaat met het weg zijn van collega's een bron van stress.

Prestatiedruk

Het voelen van druk om op een bepaald niveau te presteren, bijvoorbeeld om een bepaalde kwaliteit of kwantiteit van werk te produceren, kan een stressfactor op de werkplek zijn. Stress die verband houdt met prestatiedruk kan te maken hebben met zaken als verkoop- of productiequota, productienormen, naderende deadlines of het hebben van een baas met extreme normen van perfectionisme.

De impact van werkstress

Mensen ervaren werkstress anders. Wat de één stressvol vindt op de werkplek, kan juist de taak of situatie zijn die een ander lonend of motiverend vindt. Individuele verschillen in de reactie op werkstress kunnen het lastig maken om dit aan te pakken.

Taakvoorkeuren

Iemand die zich op zijn gemak voelt met spreken in het openbaar, zal bijvoorbeeld het geven van een bedrijfspresentatie niet als stressvol ervaren. Voor mensen die niet graag in het openbaar spreken of bang zijn om in het openbaar te spreken, kan de gedachte een presentatie te moeten geven echter een reactie teweegbrengen die varieert van een lichte zenuwaandoening tot een paniekaanval of door stress veroorzaakte lichamelijke klachten. ziekte.

Werkstijlvoorkeuren

De manier waarop iemand met zijn tijd omgaat, is een voorbeeld van een voorkeur die van invloed kan zijn op werkstress. Een naderende deadline kan voor sommige mensen een positieve factor zijn, maar voor anderen een negatieve. Sommige mensen doen hun beste werk als ze weinig tijd hebben om een taak te voltooien, terwijl anderen moeite hebben met krappe deadlines. Degenen die negatief reageren op naderende deadlines hebben de neiging deze als stressvol te beschouwen, terwijl degenen die liever met een strakke deadline werken, deze als motivatoren kunnen beschouwen.

Wanneer moet u hulp zoeken bij werkstress

Werkstress kan positief of negatief zijn. Elke baan brengt een bepaalde mate van stress met zich mee, dus het is belangrijk dat iedereen weet hoe hij strategieën voor stressmanagement moet gebruiken. Het is ook belangrijk om beheersbare dagelijkse werkgerelateerde stress te kunnen scheiden van werkgerelateerde situaties die een negatieve invloed hebben op uw algehele gezondheid en welzijn. Als u aanhoudende werkstress ervaart of als uw gezondheid negatief wordt beïnvloed door werkstress, raadpleeg dan een zorgverlener.

Aanbevolen: