Heliotroop: leren groeien en de tropische plant verzorgen

Inhoudsopgave:

Heliotroop: leren groeien en de tropische plant verzorgen
Heliotroop: leren groeien en de tropische plant verzorgen
Anonim
Mooie Fee Magisch Paars Violet Blauw Heliotropium Arborescens
Mooie Fee Magisch Paars Violet Blauw Heliotropium Arborescens

Heliotroop (Heliotropium arborescens) is een tropische vaste plant die wordt gekweekt vanwege zijn schemerige blad en heerlijk geurende dieppaarse bloemen. Het wordt ook wel kersentaartplant genoemd omdat de vanille-achtige geur van de bloesems lijkt op die van versgebakken kersentaart.

Tuingids voor het kweken van heliotroop

De typische dwergheliotroop wordt ongeveer 1 tot 60 cm hoog. Onder ideale omstandigheden zullen niet-dwergplanten echter tussen de 6 en 1,80 meter hoog worden met een spreiding van 1,80 tot 2,5 meter.

Heliotroop bloemkleuren voor levendige tuin

De heliotroopbloemen bloeien bijna continu. De bloemen met platte bovenkant hebben een diameter van 7 tot 10 cm en worden vaak gezien in paarse tinten, hoewel er blauwe, roze en witte varianten beschikbaar zijn.

Weiden van Heliotrope Ridge North Cascades
Weiden van Heliotrope Ridge North Cascades

Ovale bladeren voegen groen en paars contrast toe

De ovaalvormige bladeren worden maximaal 7,5 cm lang en zijn net zo decoratief als de bloemen. Ze zijn diep geaderd met een donkergroene kleur en een paarsachtige gloed die past bij de bloemkleur.

Waar Heliotroop planten

De meeste tuinders gebruiken heliotroop als perkplant, hoewel ze geschikt zijn voor andere toepassingen. Je kunt deze prachtige bloeiende planten ook in potten en containers plaatsen voor een prachtige aanvulling op je terrasbeplanting. Je moet heliotroop in de lente planten nadat het gevaar voor vorst voorbij is.

Heliotroopplant kan vriestemperaturen niet overleven

Heliotroop komt oorspronkelijk uit bergachtige tropische gebieden in Peru, waar de temperaturen overdag relatief koel zijn en de nachttemperaturen nooit onder het vriespunt komen. Het kan het hele jaar door als struik worden gekweekt in USDA Hardiness Zone 9b. Hoewel heliotroop niet winterhard is, houdt hij ook niet van extreme hitte, waardoor hij ongeschikt is voor de meest zuidelijke staten. Al deze temperatuurvereisten maken Heliotrope tot een goede eenjarige perkplant, omdat hij temperaturen onder het vriespunt niet kan overleven.

Heliotroop plantenvariëteiten

Er zijn een paar vormen van heliotroop die vaak voorkomen met verschillende bloemkleuren en groeigewoonten. Al deze variëteiten zijn winterhard in USDA zone 9b.

  • Alba is een witbloeiende variëteit die 60 tot 90 cm hoog wordt.
  • De Fragrant Delight-variëteit wordt tot 45 cm hoog en produceert dieppaarse bloesems die vervagen tot lichtpaars.
  • Dwarf Marine wordt slechts 25 cm hoog en heeft levendige blauwe bloemen.
Heliotropium indicum
Heliotropium indicum

Kweek een heliotroopplant in bedden of containers

In vorstvrije klimaten wordt heliotroop gekweekt als een kleine groenblijvende struik. Het wordt rechtstreeks in de grond geplant of in een pot geplaatst. U kunt de heliotroop planten als een prachtige vaste plant voor in de bloemenborder, om te combineren met andere tropische soorten. Heliotroopplanten zijn een uitstekende kandidaat voor een containertuin, waardoor kwekers in een koud klimaat de mogelijkheid hebben om de plant voor de winter naar binnen te verplaatsen.

ingemaakte heliotroop
ingemaakte heliotroop

Profiteer van de bloemkleuren van de heliotroop

Je kunt optimaal profiteren van het kleurengamma van heliotropen door ze in hangende manden tentoon te stellen. Je kunt dwergheliotroop vinden die ideaal is voor het creëren van een showcase van bloemtrossen in hangende manden.

Schaduwminnende heliotroopplant

De heliotroopplant verdraagt de volle zon in de koelste klimaten. In de meeste teeltgebieden geeft deze plant in de zomer echter de voorkeur aan halfschaduw.

Vereisten voor bodem, water en kunstmest

Om ervoor te zorgen dat je plant een overvloed aan bloemen produceert, wil je de juiste grond gebruiken, voldoende water geven en niet te veel bemesten. Een paar tips voor deze vereisten kunnen nuttig zijn.

Sponsachtige grond die afvoert

Heliotroop heeft een rijke, sponsachtige grond nodig met uitstekende drainage. Als het in de volle grond wordt gekweekt, zijn het verrijken van de grond met compost en het planten ervan in een verhoogd bed twee sleutels tot succes. Heliotroop wordt vaak aangetroffen in tuincentra en kwekerijen, gegroepeerd met perkplanten. De plant is het gemakkelijkst te kweken in een pot met een grondloze potmix. Dit type potmix biedt de perfecte sponsachtige bodemomstandigheden die het nodig heeft.

Consequent water geven

Een heliotroopplant heeft regelmatig water nodig. Je mag de grond nooit laten uitdrogen. Tijdens de zomermaanden kan het zijn dat de plant elke dag water nodig heeft om uitdroging te voorkomen. Dit geldt vooral als je de heliotroop in een pot kweekt.

Lichte bemesting

Heliotroopplanten hebben niet veel bemesting nodig en moeten worden bemest met een universele meststof. Om de bloei te bevorderen, moet u ervoor zorgen dat u de uitgebloeide bloemen afsnijdt zodra ze verwelken. In klimaten waar heliotroop marginaal winterhard is, kan een diepe laag mulch over de wortelzone het verschil betekenen in de mate waarin de plant de winter overleeft.

Plagen, ziekten en toxiciteit

Als je voor je Heliotroop-plant zorgt en de kweektips volgt, zal je plant behoorlijk resistent zijn tegen ziekten en plagen. Er zijn een paar ziekten en plagen die zelfs gezonde planten snel kunnen overweldigen, dus je moet waakzaam zijn bij de verzorging van je plant.

Spidermijten

Spintmijten zijn een veelvoorkomend probleem bij heliotropen die binnenshuis worden gekweekt. Als uw plant last heeft van spintmijten, kunt u een insectendodende zeep spuiten om de mijten te doden. Voordat je de insectendodende zeep gaat behandelen, wil je misschien een gootsteensproeier gebruiken om de spintmijten van de plant en door de afvoer te spuiten,

Spintmijtenkolonie
Spintmijtenkolonie

Schimmelgroei in tropische klimaten

Schimmelpathogenen zorgen ervoor dat de bladeren van de plant verschrompelen en bruin worden. Schimmel is een constante bedreiging in warme, vochtige omstandigheden. Een schimmelinfectie kan echter gemakkelijk worden behandeld met een fungicide als deze in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Heliotrooptoxiciteit

Alle delen van de heliotroopplant worden als giftig beschouwd als ze worden ingenomen voor zowel mensen als dieren. Dit geldt alleen als iemand grote hoeveelheden consumeert. Dergelijke gevallen van vergiftiging zijn vrij zeldzaam. Paarden zijn echter bijzonder kwetsbaar voor de gifstoffen die in heliotroop voorkomen en zullen bij inname leverschade oplopen. Paarden en andere dieren mijden over het algemeen de slecht smakende plant.

Kweek heliotroop voor tuinkleuren en geur

De heliotroopplant biedt een rijk kleurenpalet voor een prachtige aanvulling op een bloementuin, bloembed of containergroep. Je kunt heliotroop in je tuin of thuis kweken om te genieten van de parfumrijke geur.

Aanbevolen: