De 6 soorten spelen: hoe uw kinderen leren & Groeien in de vroege kinderjaren

Inhoudsopgave:

De 6 soorten spelen: hoe uw kinderen leren & Groeien in de vroege kinderjaren
De 6 soorten spelen: hoe uw kinderen leren & Groeien in de vroege kinderjaren
Anonim

Leer meer over de zes soorten spel en hoe je deze leermogelijkheden op eenvoudige manieren kunt verbeteren!

Kinderen die scooters gebruiken in de tuin van een kleuterschool
Kinderen die scooters gebruiken in de tuin van een kleuterschool

Wist je dat er verschillende soorten spel zijn? Als ouder kunt u zich gemakkelijk zorgen maken dat uw kind zich niet goed ontwikkelt of niet in een normaal tempo vooruitgaat. Wat veel ouders zich niet realiseren is dat onze definitie van spelen slechts een van de vele fases is.

Het 'spel' dat we ons in gedachten voorstellen, waarbij kinderen samen aan een activiteit deelnemen, is iets dat de meeste kinderen pas doen als ze ouder zijn dan vier jaar. Een zucht van verlichting slaken? Dat deed ik zeker. Hier volgt een overzicht van de zes belangrijkste soorten spel bij kinderen, wanneer kinderen doorgaans deze verschillende fasen bereiken, en hoe u de speelervaringen van uw kind kunt verbeteren!

Zes soorten spel in de ontwikkeling van kinderen

Voor een kind is spelen iets krachtigs. Het is essentieel voor hun ontwikkeling. Het helpt niet alleen bij het leren van talen, behendigheid, samenwerking en cognitieve ontwikkeling, maar het is ook de plek waar kinderen sociaal met anderen omgaan. De vraag blijft: wat is de normale voortgang van het spel?

Mildred Partenn was onderzoeker en socioloog aan het Institute of Child Development van de Universiteit van Michigan. In 1929 theoretiseerde ze dat kinderen tussen hun geboorte en vijf jaar zes speelfasen doormaken. Hier is een overzicht van deze interacties.

Onbezet spel

Babymeisje speelt met speelgoed
Babymeisje speelt met speelgoed

Onbezet spelen omvat sporadische bewegingen, observatie en verkenning van de ruimte en de dingen rondom uw kind. In deze fase manipuleert een kind verschillende objecten, werkt aan zijn zelfbeheersing en begint het zijn omgeving te begrijpen.

Typische leeftijden:Geboorte tot drie maanden

Hoe je het spel kunt verbeteren: Ouders kunnen activiteitengymnastieken, spiegels, contrastrijke boeken in accordeonstijl en gestructureerd speelgoed gebruiken om de zintuigen van hun baby te stimuleren en zijn motorische vaardigheden te ontwikkelen, en bereid je voor op eenzaam spel.

Onafhankelijk spelen

Een jongetje van 3 jaar thuis
Een jongetje van 3 jaar thuis

Deze fase wordt ook wel solitair spelen genoemd en houdt in dat een kind alleen speelt, zich niet bewust van zijn omgeving.

Typische leeftijden:Geboorte tot twee jaar oud

Hoe je het spel kunt verbeteren: Kies doelgericht speelgoed van hoge kwaliteit. Onthoud dat minder meer is. Je wilt dat je kind zich verveelt en moet doen alsof; dit helpt hen groeien. Montessorispeelgoed en -activiteiten zijn een geweldige optie om constructief en fantasierijk spelen te vergemakkelijken

Toeschouwer spelen

Broer of zus spelen samen met houten speelgoed
Broer of zus spelen samen met houten speelgoed

Toeschouwersspel houdt in dat uw kind anderen ziet spelen, zonder er op enigerlei wijze bij betrokken te zijn. Je zou kunnen denken dat dit een teken van verlegenheid is, maar eigenlijk is het een normaal soort spel in de ontwikkeling van kinderen.

Dit is wanneer ze leren over menselijke interacties, verschillende soorten spel en hoe ze verschillende materialen kunnen manipuleren. Beschouw deze fase als een tijd waarin uw peuter mentale aantekeningen maakt voor de toekomst.

Typische leeftijden:Ongeveer twee jaar oud

Hoe je het spel kunt verbeteren: Implementeer speelgoed met een open einde (zoals blokken en tegels), zintuiglijke bakken en artistieke inspanningen. Neem ook de tijd om speelafspraken te plannen - het doel is om hun interacties te vergroten en hen meer mogelijkheden te geven om anderen te observeren. Dit kan ze op het goede spoor houden voor toekomstige spelvormen!

Parallel afspelen

Kinderen concentreren zich op het spelen met milieuvriendelijk natuurlijk speelgoed
Kinderen concentreren zich op het spelen met milieuvriendelijk natuurlijk speelgoed

Zoals de naam al aangeeft, is parallel spelen het moment waarop uw kind deelneemt aan activiteiten direct naast zijn leeftijdsgenootjes, maar op geen enkele manier betrokken is. Vaak zullen de acties van een kind die van zijn leeftijdsgenoten weerspiegelen.

Andere keren zullen hun activiteiten compleet verschillen. Dit soort spel kan bijvoorbeeld bestaan uit twee kinderen die onafhankelijk met speelgoedauto's spelen op hetzelfde vloerkleed, of het ene kind speelt met blokken en het andere kind speelt met een pop in dezelfde ruimte.

Typische leeftijden:Twee jaar oud+

Hoe je het spel kunt verbeteren: Ouders kunnen dezelfde benodigdheden van het spel van toeschouwers gebruiken om parallel spelen te vergemakkelijken. Om je te helpen bij deze overgang kun je een grote deken of vloerkleed gebruiken als speelruimte.

Plaats al het speelgoed in deze ruimte, zodat uw kind dicht bij zijn leeftijdsgenoten kan zijn. Bedenk ook dat, hoewel minder meer is, het hebben van meerdere van hetzelfde item kansen voor imitatie kan bieden en meltdowns kan voorkomen.

Associatief spel

Drie kinderen die actief leren en spelen in een verzorgende kinderopvangomgeving
Drie kinderen die actief leren en spelen in een verzorgende kinderopvangomgeving

Associatief spel is de fase waarin uw kind eindelijk interesse in andere kinderen begint te tonen. Hoewel ze niet naar een gemeenschappelijk doel toe werken, zoals samen een toren bouwen, zullen ze wel deelnemen aan een gedeelde activiteit in dezelfde ruimte. Ze zullen ook sporadisch een gesprek voeren of items met elkaar delen.

Typische leeftijden:Drie tot vier jaar oud

Hoe je het spel kunt verbeteren: Sociale interactie is de sleutel tijdens deze fase van het spel. Dat betekent dat u regelmatig speelafspraken moet maken, uw kind naar binnen- en buitenspeelplaatsen moet brengen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld, en uw kind moet inschrijven voor programma's voor voorschools onderwijs.

Coöperatief spelen

Pre-school meisjes vrienden spelen
Pre-school meisjes vrienden spelen

De laatste vorm van spelen bij kinderen is wanneer uw kind rechtstreeks met anderen begint te spelen en er structuur in de activiteit zit. Uw kind kan bijvoorbeeld meedoen aan een speurtocht, bordspellen spelen, deelnemen aan teamsporten of samen met leeftijdsgenoten een eenvoudig recept bereiden. Dit soort spel vereist teamwerk en communicatie.

Typische leeftijden:Vier jaar oud+

Hoe u het spel kunt verbeteren: Vraag uw kind thuis om hulp! Hierdoor kunnen ze samenwerkingstechnieken leren en de opwinding begrijpen die gepaard gaat met het hebben van een gemeenschappelijk doel. Blijf uw kind ook socialiseren. Schrijf je in voor zomer- of naschoolse kampen, schrijf je in voor een sport of doe vrijwilligerswerk in een gemeenschappelijke tuin.

Hoe u uw kind kunt ondersteunen tijdens verschillende speelfasen

Spelen is hoe je baby leert. Hier zijn een paar manieren om ze te ondersteunen bij het leren en ontdekken van de verschillende soorten spel terwijl ze zich ontwikkelen.

  • Wees aanwezig. Een van de beste manieren om uw kind op het goede spoor te houden, is door aanwezig te zijn tijdens het spelen. Als ze met je mee willen doen aan een activiteit of willen dat je ze helpt een nieuwe vaardigheid uit te proberen, ga dan met ze in gesprek!
  • Wees een hulpbron wanneer ze die nodig hebben. U kunt uw kinderen helpen door nieuwe kansen, dingen om mee te spelen en plekken om te spelen aan te bieden.
  • Verander speelactiviteiten. Verander ook vaak uw activiteiten en bied uw kind keuzes om hem/haar enthousiast te maken over deze mogelijkheden voor sociale interactie!
  • Eindelijk, wees geduldig. De leeftijden voor de soorten spel in de ontwikkeling van kinderen zijn relatief. Dit betekent dat bij sommige kinderen de overgang eerder zal plaatsvinden, bij andere kan het wat langer duren. Onthoud: hoe meer kansen u uw kind geeft om sociaal om te gaan met andere kinderen van hun leeftijd, hoe sneller u vooruitgang zult merken!

Begrijp de verschillende soorten spel en help ze te bloeien

Ouders hoeven niet alles wat er gebeurt als kinderen spelen op microniveau te beheren - ze doorlopen meestal de verschillende fases en gaan op natuurlijke wijze aan de slag met de juiste speelvormen naarmate ze ouder worden. Door de fasen te begrijpen, een paar eenvoudige dingen te doen en ze te ondersteunen op hun leertraject, kun je ze helpen het meeste uit elke ervaring te halen.

Aanbevolen: