45 Buitenactiviteiten voor peuters om ze te helpen groeien & Leren

Inhoudsopgave:

45 Buitenactiviteiten voor peuters om ze te helpen groeien & Leren
45 Buitenactiviteiten voor peuters om ze te helpen groeien & Leren
Anonim

Buitenspelen voor peuters is de perfecte manier om ze te helpen leren en plezier te hebben!

peuters die buiten samen spelen
peuters die buiten samen spelen

Buitenactiviteiten voor peuters zijn de perfecte manier om de zintuigen van uw kind te prikkelen, de fijne en grove motoriek te ontwikkelen, de creativiteit aan te wakkeren en hun vermogen tot zelfregulatie te versterken. Buiten spelen is ook een van de beste manieren om je kinderen uit te putten, zodat je later op de dag de broodnodige liefdevolle verzorging kunt krijgen!

Bekijk deze 45 leuke buitenactiviteiten voor peuters die hun geest zullen verruimen, hun fantasie zullen stimuleren en ze actief zullen houden.

Creatief buitenknutselen en activiteiten voor peuters

Laat de creatieve sappen vloeien met eenvoudige, op kunst geïnspireerde activiteiten waar peuters van kunnen genieten. Deze buitenactiviteiten zullen de fijne motoriek verbeteren, inventief denken bevorderen en de tuin er mooier dan ooit uit laten zien!

Verf het trottoir

Maak een partij krijtverf klaar en geef je kinderen een penseel. Kijk hoe ze je oprit transformeren in iets kleurrijks en creatiefs. Krijtverf is eenvoudig te maken en voor peuters eenvoudig aan te brengen op grote oppervlakken met grote verfkwasten.

Douchegordijn schilderen

Hang een doorzichtig douchegordijn op in de achtertuin. Rijg hem tussen twee bomen of bevestig hem op een vlakke ondergrond, zoals je hekwerk. Laat uw peuters vervolgens het gordijn beschilderen met uw favoriete merk peuterverf en een reeks sponzen, penselen en ander gereedschap dat kan worden gebruikt om deze kleurstof op een oppervlak aan te brengen. Je kunt zelfs verf in spuitpistolen gieten en ze meesterwerken met spettersthema laten maken.

Handige hack

Laat deze activiteit langer dan één sessie duren door wasbare verf te gebruiken die aan het eind van de dag van de voering kan worden gespoten! Bewaar het gordijn vervolgens voor nog een dag gebruik.

Maak een trottoirkrijtdoolhof

Gebruik krijt om een doolhof te maken op je oprit of op het trottoir! Je kunt een gigantisch doolhof maken waar kinderen met driewielers doorheen kunnen navigeren, of je kunt een klein doolhof maken waar ze speelgoedauto's en vrachtwagens doorheen kunnen rijden. Ouders kunnen beide soorten doolhoven maken om de grove en fijne motoriek te ontwikkelen.

'Verf' de garage

jongen met kwast
jongen met kwast

Pak een emmer water en een paar verfkwasten en schilder de garage met water. Bij warmer weer droogt het water snel op, en kinderen kunnen hun oppervlak voortdurend beschilderen met hun fantasieverf.

Construeer een sensorische bak

Sensorische bakken kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, maar je kunt er het beste buiten mee spelen als je ze vult met rommeliger materiaal. In deze containers kunnen uw kinderen genieten van zowel natte als droge materialen. Dit is een geweldige manier om hun zintuigen te betrekken en hun fijne en grove motoriek verder te ontwikkelen.

Zintuiglijke bakken hebben ook een fantastisch kalmerend effect! Zorg ervoor dat u toezicht houdt op uw kinderen, zodat ze veilig kunnen blijven tijdens dit nuttige soort spel.

Bellen blazen

peutermeisje dat bellen blaast
peutermeisje dat bellen blaast

Bubbels zijn zo leuk voor kinderen van alle leeftijden. Je peuter is misschien te jong om een zelfgemaakt bellenmengsel te maken of om zelf de bellen te blazen, maar hij kan de bellen zeker achtervolgen terwijl je ze door de tuin blaast! Blaas bellen in alle soorten en maten en kijk hoe je peuters barsten van vreugde en opwinding terwijl ze op ze jagen en ze laten knappen terwijl ze boven je hoofd zweven.

Kleurmenging

Laat uw kind kennismaken met het kleurenmengen door wat kleurstof voor levensmiddelen, doorzichtige plastic kommen of bekers, plastic knijpflessen en water te pakken! Maak eenvoudig meerdere batches van verschillende kleuren water in uw knijpbuisjes. Laat uw kinderen vervolgens verschillende kleuren combineren in de doorzichtige kommen of kopjes. Dit is een fantastische manier om uw kinderen over kleuren te leren en ze tegelijkertijd creatief te laten zijn!

Verf mooie rotsen

peutermeisje dat een rots schildert
peutermeisje dat een rots schildert

Rotsen schilderen is een tijdloze activiteit die oudere peuters kunnen doen. Zorg ervoor dat u gladde, middelgrote tot grote rotsen kiest, zodat kinderen voldoende oppervlakte hebben om aan te werken. Gebruik krijtverf of afwasbare verf om de rotsen te bedekken. Als de kinderen klaar zijn, kunnen ouders epoxy gebruiken om de kleur te verzegelen (zonder sealer zal de regen de verf na verloop van tijd verwijderen). Laat de stenen in je tuin zien als ze droog zijn!

Maak een toiletpapier-vogelvoeder

Vogels kijken is een leuke gezinsactiviteit, en er is geen betere manier om vogels naar je natuurlijke ruimte te lokken dan met een goede vogelvoederbak. Kinderen kunnen een eenvoudig vogelvoederhuisje maken door pindakaas op een rol toiletpapier te smeren en deze vervolgens door vogelzaad te rollen. Zet hem in de tuin en wacht tot je gevederde vrienden je komen bezoeken.

Craft Nature Sensory Jars

Zintuiglijke potjes kunnen zowel vermakelijk als rustgevend zijn voor jonge kinderen. Verbeter deze ervaring door uw peuters te laten zoeken naar de items die deze I Spy-containers zullen vullen! Kiezels, bladeren, rotsen en stenen, eikels, dennenappels en veren zijn allemaal een fantastische keuze.

Zodra ze hun items hebben verzameld, maak je een lijst van de items die ze hebben verzameld en stel je sensorische potten samen! Haal ze er vervolgens op willekeurige dagen uit en laat uw kinderen proberen alle items op de lijst te bespioneren!

Buitenactiviteiten voor peuters die de grove motoriek ontwikkelen

Ren, spring, kruip en speel. Peuters moeten bewegen! Het buitenleven is de perfecte plek om ze vrij rond te laten lopen en te leren werken met hun kleine armen en benen. Gebruik je tijd buiten om aan de grove motoriek te werken door middel van leuke en ontwikkelingsgerichte activiteiten.

Was de gezinsauto

peuter meisje auto wassen
peuter meisje auto wassen

Vul op een zonnige middag schuimemmers en was de gezinsauto. Laat uw peuters grote sponzen in de emmers dopen en de zijkanten van het voertuig schoonmaken. Haal de slang eruit en geef ze opdracht de banden van de auto af te spoelen.

Maak een hindernissenparcours

Obstakelparcours zijn erg leuk voor mensen van alle leeftijden, inclusief peuters. U kunt een hindernisbaan maken die qua ontwikkeling geschikt is voor uw peuterkind. Denk hierbij aan aspecten als door grote ruimtes kruipen, ballen gooien, in en uit hoelahoep springen en van een glijbaan glijden.

Berijden op een loopfiets

peuter op een loopfiets
peuter op een loopfiets

Loopfietsen helpen peuters een gevoel van hun fysieke ruimte te ontwikkelen, dus als het tijd is om op een tweewieler te stappen, zijn ze meer dan klaar voor de uitdaging. Moedig peuters aan om een blokje om te fietsen tijdens een gezinsfietstocht.

Snelle tip

Je kunt deze tijd ook gebruiken om over straatveiligheid te praten en de woordenschat te ontwikkelen door verschillende voorwerpen aan te wijzen die je onderweg tegenkomt.

Daag je peuter uit voor een spelletje ballonvolleybal

Voor deze buitenactiviteit voor peuters heb je niet eens een net nodig! Het enige wat je nodig hebt zijn een paar ballonnen. Het uitgangspunt is om ze in de lucht te laten zweven. Als ze de grond raken, is het spel afgelopen! Dit is een geweldige manier om hen te helpen hun hand-oogcoördinatie te verbeteren en hun grove motoriek te stimuleren.

Speel met sportballen van verschillende grootte

Peuter spelen met bal
Peuter spelen met bal

Peuters houden ervan om ballen van alle soorten en maten door de tuin te gooien, schoppen en rollen. Dit betekent dat je een geweldige kans hebt om al je willekeurige sportuitrusting goed te gebruiken!

Pak ballen in verschillende vormen en maten die je in huis hebt liggen en ontdek hun toepassingen. Laat een grote stuiterbal stuiteren op een harde ondergrond, trap een voetbal heen en weer en gooi een kleine bal over de tuin.

Lees wat onder een schaduwrijke boom

moeder leest voor aan peuterkind onder boom
moeder leest voor aan peuterkind onder boom

Niet alle buitenactiviteiten hoeven gaan, gaan, gaan. Leg een deken neer onder een schaduwrijke boom en haal een paar van de favoriete prentenboeken van uw kind tevoorschijn. Lees onder de takken, maak tekst-naar-wereldverbindingen en ontspan in de natuur.

Speel kleurenhop

Peuters vinden het leuk om hun kleuren te leren, en er is geen reden waarom je deze lesmogelijkheid niet buiten zou kunnen benutten. Maak met krijt grote cirkels op de oprit, allemaal in verschillende kleuren. Instrueer kinderen om in de blauwe of de rode cirkel te springen. Je kunt deze activiteit uitbreiden door je peuters te vragen verschillende voorwerpen in de tuin te vinden die bij deze verschillende kleuren passen.

Natuurgerichte activiteiten voor peuters

Jonge geesten verruimen wanneer ze worden blootgesteld aan de natuur. Er zijn zoveel unieke en interessante buitenactiviteiten voor peuters waarmee ze de natuurlijke wereld kunnen verkennen.

Ga even picknicken

Pak de favoriete hapjes van uw kind in en breng de lunch door met een picknick in het gras. Ze zullen er een kick van krijgen om buiten te eten, ver van de eettafel.

Ga op natuurwandeling

vader en peuterzoon verkennen de natuur
vader en peuterzoon verkennen de natuur

Natuurwandelingen kunnen in elk seizoen worden gemaakt. Bekijk het gebladerte, zoek naar boswezens en verzamel coole stokken, stenen en bladeren terwijl je door de natuur loopt.

Plant kleine zaadjes en zie ze groeien

Tuinieren is een geweldige gezinsactiviteit, en zelfs jonge peuters kunnen helpen. Laat ze oefenen met het graven van kleine gaatjes in de grond en help ze dan een paar zaadjes in de grond te laten vallen en ze water te geven. Kinderen kunnen er met spanning naar uitkijken om elke paar dagen de voortgang van hun planten te controleren.

Ga op een ontwikkelingsgerichte speurtocht

Speurtochten kunnen kinderen urenlang bezig houden. Sommige speurtochten kunnen behoorlijk complex en langdurig zijn, maar je kunt eenvoudige speurtochten voor je peuter maken door te beginnen met wat hij al weet.

Denk aan objecten buiten die ze gemakkelijk kunnen identificeren, zoals bladeren, rotsen, eikels en bomen. Zoek daarnaast naar items zoals vogels, zand, auto's, bloemen en eekhoorns. Dit is een fantastische manier om de woordenschat van jonge kinderen te vergroten. Je kunt een lege speurtocht gebruiken om je plezier aan te passen!

Op jacht naar insecten

peuterjongen die vlinder met vergrootglas bekijkt
peuterjongen die vlinder met vergrootglas bekijkt

Beestjes zijn leuke kleine wezens om buiten te observeren. Ga met je peuter op insectenjacht en verzamel kleine beestjes in een insectenhuis om ze rond te zien kruipen. Vergeet niet om de insecten vrij te laten aan het einde van de activiteit, zodat kinderen de natuur en alle wezens leren respecteren.

Natuurstempel schilderij

Je kind kan letterlijk met alles schilderen en creëren, inclusief elementen uit de natuur. Probeer eens wat natuurstempelschilderen op een mooie herfstdag. Gebruik bladeren, stokken, eikels en stenen als stempels. Laat uw kind de voorwerpen in verf dopen en ze op papier rollen of stempelen.

Maak natuurfossielen in Playdough

Maak een partij zelfgemaakte speeldeeg en neem deze mee naar buiten. Druk vervolgens allerlei voorwerpen uit de natuur in het speeldeeg. Hierdoor ontstaan interessante vormen en indrukken in het deeg. Ouders kunnen voor deze activiteit ook bakklei gebruiken en zodra het meesterwerk van uw kind klaar is, kunt u hun creaties tentoonstellen in uw tuin of op uw stoep!

Maak een boeket met wilde bloemen

peuter op veld met wilde bloemen
peuter op veld met wilde bloemen

Ga naar een veld en pluk mooie wilde bloemen. Laat uw peuter zien hoe u de bloemen aan de stengel kunt vastklikken. Neem de bos mee naar huis en stel ze tentoon in je huis, of geef ze aan een buurman of vriend.

Doe boomwrijvingen

Bevestig een groot wit vel papier aan een boomstam. Gebruik grote peuterkrijtjes (zonder de etiketten) en help uw peuter de zijkant van het krijtje over het papier te wrijven. Wat zien ze? De patronen in de bast zouden voor hun ogen moeten verschijnen!

Maak kleverige kunst

Neem een rol contactpapier mee naar buiten en gebruik tape om deze aan een vlakke muur vast te maken, met de plakkerige kant naar buiten. Kinderen kunnen vervolgens allerlei buitenvoorwerpen op het papier plakken. Dit kunnen kleine takjes, bladeren, steentjes en veren zijn. Deze activiteit is een unieke tastervaring voor peuters.

Fantasierijke buitenactiviteiten voor peuters

De verbeelding is een krachtig iets voor alle soorten spel, en jonge kinderen moeten die van hen vaak gebruiken. Ga naar buiten en moedig je peuter aan om te doen alsof terwijl hij de schoonheid en het wonder van de natuur ontdekt!

Maak een modderkeuken

Door potten, pannen, grote lepels en pollepels en een bak met zeepsop te gebruiken, kunnen kinderen moddertaarten maken in een buitenkeuken. Help ze hun taarten te maken en was daarna hun spullen af in de geïmproviseerde gootsteen.

Dans in open ruimtes

peuters dansen
peuters dansen

Soms moet je gewoon de stress van het leven wegdansen! Ga naar een bosgebied, een open veld of je achtertuin. Zorg ervoor dat je voldoende vlakke, open ruimte hebt om vrij te kunnen bewegen. Speel wat deuntjes op je telefoon en dans in het zonlicht.

Ga doen alsof je vist

Dit is een eenvoudig binnenvaartuig dat op elk moment naar buiten kan worden gebracht! Ouders hebben alleen stiften, papier, een peuterschaar, een lange stok, touwtje, magneten en lijm nodig! De bedoeling is om vissen uit te snijden, in te kleuren en er vervolgens magneten aan te bevestigen. Maak vervolgens een hengel met behulp van de stok, het touw en het andere uiteinde van de magneet!

Pak ten slotte een emmer of kuip en ga naar buiten, verspreid je vis en kijk wie de grootste vangst kan binnenhalen!

Natuursoep maken

Maak een portie natuursoep met een grote pan en een lepel. Er kan van alles in de natuursoep. Gooi niet-giftige bessen, bladeren, twijgen, stenen en vuil erin. Meng het allemaal, gooi het weg en begin helemaal opnieuw.

Moet weten

Zorg ervoor dat je jonge kinderen in de gaten houdt als ze dit spel van doen alsof spelen, vooral omdat het concept van soep hen in verwarring kan brengen en ze misschien proberen te proeven.

Speel piraten, zeemeerminnen, feeën en meer

peutermeisjes in sprookjeskostuums die buiten op gras zitten
peutermeisjes in sprookjeskostuums die buiten op gras zitten

Verkleed je als piraten en maak van een klimconstructie je schip. Trek sprookjesvleugels aan en maak een klein stokfort in het bos. Wees een dag zeemeermin en luier rond in een pierenbadje. Stimuleer verkleed- en fantasiespelletjes in de buitenlucht om de fantasie te stimuleren.

Maak Monster Truck-wegen

Als je een zandbak of een behoorlijk stuk vuil hebt, maak dan paden en wegen voor speelgoedauto's. Zoom ze in over kleine heuvels, langs paden en om hoeken.

Ga mee op een knuffelparade

Verzamel de favoriete knuffels van je kind en ga op pad voor een knuffelparade. Stapel je peuter en zijn speelgoed in een wagen of een ander duwspeelgoed en loop door de buurt.

Speel kamperen

peuters in tent kamperen in de achtertuin
peuters in tent kamperen in de achtertuin

Zet een tent op in de tuin en breng de dag door met kamperen. Zet een slaapzak, speelgoed en boeken in de tent en een kleine stoel buiten de tent. Breng de hele dag door in en rond de tent en bootst een dagje kamperen in de vrije natuur na.

Creëer een jungle of dierentuin in de zandbak

Creëer met kleine, plastic speelgoeddieren een jungle of een dierentuin in de zandbak of in de tuin. Laat kinderen de dierenverzorgers zijn en dieren in hokken of ruimtes zetten. Praat tijdens het spelen over de verschillende dieren, hun namen en andere diergerelateerde terminologie.

Ice-cavate the Dinosaurs

Deze opwindende buitenactiviteit voor peuters houdt in dat ze een aantal plastic speelgoedjes in een gigantisch ijsblokje invriezen en ze vervolgens laten doen alsof ze een archeoloog zijn! Geef ze gereedschap kalkoenbroodjes, houten lepels en koosjer zout om het ijs te helpen breken en de verborgen schatten te vinden!

Bouw een sprookjestuin

Laat de fantasie van je peuter de vrije loop door een sprookjestuin in je achtertuin te bouwen en vervolgens uit te kijken naar deze magische wezens! Dit leuke buitenknutselwerk kan allemaal in een grote plantenbak. Voeg aarde, bloemen, stenen en mos toe, samen met hun eigen handgemaakte sprookjeshuis!

Geweldige waterspeelactiviteiten voor peuters

Als het mooi weer is, ga dan naar buiten en laat de kleintjes nat worden met wat waterspeelactiviteiten. Er zijn zoveel leuke, leerzame en creatieve dingen te doen met 's werelds mooiste hulpbron!

Een alfabettuin water geven

Schrijf met krijt de letters van het alfabet. Vul een gieter met water en noem een letter. Kinderen moeten dan water over de genoemde letter gieten en deze met het water uitwissen. Zorg ervoor dat u de letters horizontaal schrijft en uit elkaar spreidt, zodat alleen de opgeroepen letter wordt gewist als deze wordt bewaterd.

Als uw kind maar een paar letters kent, is dat geen probleem. Gebruik wat ze weten en voeg elke week een paar extra letters toe.

Zeil kleine schepen

Vaar een aantal schepen in een groot bad of klein zwembad. Gebruik plastic boten uit een speelgoedkist voor binnen of maak kleine schepen met plastic eieren of andere materialen die gemakkelijk kunnen drijven. Kinderen zullen veel plezier beleven door de kleine bootjes in het water te duwen.

Zet de sproeier aan

peutermeisje dat in watersproeier loopt
peutermeisje dat in watersproeier loopt

Door een sproeier rennen is een klassieke buitenactiviteit voor zowel peuters als grote kinderen. Zet het water aan en ren samen met je peuter op een warme zomerdag.

Maak een zelfgemaakte watertafel

Maak een zelfgemaakte watertafel met behulp van een grote plastic bak. Vul hem met voorwerpen die zinken, drijven, gieten en andere fascinerende dingen doen waar peuters graag mee experimenteren en manipuleren.

Ga plassen springen

Als het de dag ervoor heeft geregend, trek dan laarzen en een regenjas aan en pak een paraplu. Ga naar buiten om de grootste plas te vinden en spring er meteen in. Ja, je peuter zal doorweekt zijn, maar niets is bevrijdender dan in je kleren rondspetteren.

Maak een parapluwandeling

peuters onder een paraplu in de regen
peuters onder een paraplu in de regen

Regenachtige dag? Geen probleem! Haal paraplu's en regenlaarzen tevoorschijn en loop na een storm door de buurt. Kinderen vinden het heerlijk om hun paraplu in de lucht te houden, en het is niet elke dag dat ze eraan wennen. Elke keer dat een peuter een paraplu kan openen, voelt het als een speciale gelegenheid.

Moet weten

Spelen in de regen is altijd leuk, maar niet altijd veilig. Voordat je eropuit gaat om te spetteren en spelen, zorg ervoor dat de bliksem ver weg is. Hier zijn enkele door meteorologen ondersteunde bliksemveiligheidstips om uw gezin te beschermen tijdens een onweersbui.

Floating Number Matching Game

Begin uw peuter te helpen met het leren van de cijfers één tot en met vijf. Schrijf de cijfers met krijt op het trottoir. Laat in een badkuip schuimbadspeelgoednummers drijven die correleren met de nummers die je hebt opgeschreven. Vraag hen om de getallen die in de emmer drijven te matchen met de getallen die op het trottoir staan. Dit is een hogere denkvaardigheid, maar jonge kinderen kunnen het door oefening onder de knie krijgen.

Handige hack

Ouders kunnen dit ook doen met een paar bekende letters van het alfabet en ook met vormen.

Voordelen van buitenspelen voor peuters

Buitenspelen voor peuters heeft ruime voordelen voor hun gezondheid, groei en ontwikkeling. Jonge kinderen die tijd buitenshuis doorbrengen, krijgen meer beweging, wat een boost geeft aan hun fysieke welzijn en cognitieve gezondheid. De grove motoriek ontwikkelt zich ook naarmate kinderen de ruimte hebben om vrij rond te bewegen in ongestructureerde gebieden, en mogelijkheden om de woordenschat te vergroten zijn er in overvloed als kinderen nieuwe voorwerpen en ervaringen tegenkomen in de uitgestrekte buitenwereld.

Er is aanvullend bewijs dat kleuters minder gedragsproblemen hebben als ze verbonden zijn met het buitenleven en de natuur. Ouders zullen ook merken dat hun sociale vaardigheden toenemen als ze met anderen buiten spelen. Ongeacht het seizoen zijn buitenactiviteiten voor peuters een geweldige manier om de tijd te doden, te leren en uit te groeien tot onafhankelijke kleine mensen!

Aanbevolen: