Hoe u elegante blauweregenbloemen kunt laten groeien en verzorgen

Inhoudsopgave:

Hoe u elegante blauweregenbloemen kunt laten groeien en verzorgen
Hoe u elegante blauweregenbloemen kunt laten groeien en verzorgen
Anonim
blauweregen
blauweregen

Wisteria's (Wisteria spp.) zijn grote bladverliezende wijnstokken met spectaculaire hangende bloemtrossen. Ze kunnen hekken, bomen en zelfs hele huizen overweldigen, maar met de juiste ondersteuningsstructuur en regelmatig snoeien veroorzaken ze geen schade en zijn ze een van de meest elegante en langlevende bloeiende wijnstokken.

Een lenteklassieker

blauweregen begint te bloeien
blauweregen begint te bloeien

Wisteria bloeit met bungelende bloemtrossen van wel een meter lang die in het vroege voorjaar tevoorschijn komen, net voordat of terwijl de bladeren verschijnen. De bloemen zijn meestal paars, maar er zijn ook witte en roze vormen verkrijgbaar. De bladeren hebben een eenvoudige ovale vorm en zijn ongeveer anderhalve centimeter lang. De vijftien centimeter lange zaaddozen die de bloemen volgen zijn ook behoorlijk spectaculair, gevuld met dikke oneetbare bonen en bedekt met een fluweelzachte dons.

De wijnstokken kunnen tot 15 meter hoog worden als hun groei niet wordt gecontroleerd, maar kunnen op elke gewenste hoogte worden gehouden door jaarlijks te snoeien. Ze worden houtachtig en knoestig naarmate ze ouder worden en wegen honderden kilo's.

Groeivereisten

Wisteria bloeit het beste op een locatie met volle zon en relatief arme, onvruchtbare grond. Het heeft een goede drainage nodig en presteert uitstekend op droge, rotsachtige plaatsen. Het heeft de eerste twee jaar irrigatie nodig om zich te kunnen vestigen, maar heeft daarna alleen water nodig tijdens ernstige droogtes.

De belangrijkste groeiende behoefte is een stevige ondersteuningsstructuur. Veel priëlen, hekken en hekjes zijn onvoldoende. Blauweregen moet worden getraind op iets met 4 x 4 palen (of bij voorkeur 6 x 6) in zestig centimeter beton.

Tuingebruik

Het klassieke gebruik van blauweregen is om grote tuinpergola's te bedekken. Hekken en priëlen zijn, indien voldoende versterkt, ook geweldige plekken om een blauwe regenwijnstok te planten. Ze kunnen ook worden getraind langs de dakrand van het huis, een tuinhuisje of een overdekte veranda met behulp van grote metalen haken om de wijnstokken in het landschap te ondersteunen.

blauweregen steunstructuur
blauweregen steunstructuur
blauweregen bakstenen huis
blauweregen bakstenen huis

Kweken en verzorgen van blauweregen

Wisteria kan bijna elk jaargetijde worden geplant, zolang de grond niet bevroren is. Het is een extreem sterke plant die weinig verzorging en aandacht vraagt en geen last heeft van ziekten of plagen. Het primaire onderhoud dat nodig is, gaat niet over het stimuleren van de groei, maar eerder over het beperken ervan.

Snoeien van blauweregen

blauweregen pad
blauweregen pad

Met een voldoende grote structuur om op te groeien is het mogelijk om van blauweregen te genieten zonder deze ooit te snoeien, maar de meeste tuinders zullen hun blauweregen jaarlijks willen snoeien om de grootte te behouden en om maximale bloei te stimuleren.

De winter is de beste tijd om te snoeien. Het doel is om primaire takken (steigerranken) te ontwikkelen die langs de hoofdsteunstructuur zijn geleid met kortbloeiende sporen (laterale trossen) die elk jaar worden vernieuwd door snoeien.

  • De laterale wijnstokken kunnen jaarlijks worden uitgedund tot één of twee per voet van de steigerwijnstokken.
  • De resterende laterale wijnstokken moeten worden teruggebracht tot ongeveer twintig centimeter lang - hier zullen de bloemen elk voorjaar verschijnen.
  • Om maximale bloei te bevorderen, moet u de oudere zijranken elk jaar uitdunnen en nieuwe kiezen om ze te vervangen.

Potentiële problemen

Wisteria is in sommige gebieden invasief. Zaailingen kunnen opduiken waar ze niet gewenst zijn, vooral in bosrijke gebieden. Er kunnen ook wijnstokken uit de wortels komen, weg van de hoofdplant. Deze moeten met een schep worden verwijderd. U kunt contact opnemen met uw plaatselijke coöperatieve uitbreidingsservicekantoor om erachter te komen of blauweregen bij u in de buurt invasief is.

Wees ook voorzichtig bij het trainen van blauwe regen op een structuur met zijspoor, aangezien de jonge wijnstokken zich een weg banen onder de zijspoor en deze langzaam optillen. Dit is echter gemakkelijk te voorkomen door jaarlijks te snoeien.

Alle delen van de blauweregenplant zijn giftig voor mensen en huisdieren, hoewel een grote hoeveelheid moet worden geconsumeerd om ernstige medische problemen te veroorzaken.

variëteiten

Wisteria is een van de meest algemeen verkrijgbare bloeiende wijnstokken in kwekerijen. Er zijn twee hoofdsoorten blauweregen en vele cultivars.

tweekleurige blauweregen
tweekleurige blauweregen

Chinese blauweregen

Chinese blauweregen (Wisteria sinensis) bloeit heel vroeg voordat er bladeren zijn verschenen. Alle variëteiten zijn winterhard in USDA zones 5-9.

  • 'Sierra Madre' heeft witte en blauwe bloesems.
  • 'Alba' heeft witte bloemen in trossen van ongeveer 30 cm lang.

Japanse blauweregen

Japanse blauweregen bloeit iets later (Wisteria floribunda) als de bladeren uitlopen en is de meest geurige soort. Alle variëteiten zijn winterhard in USDA zones 5-9.

  • 'Royal Purple' heeft dieppaarse bloesems in ketens van 50 cm lang.
  • 'Macrobotrys' heeft lilablauwe bloemen in trossen tot een meter lang.

Prachtige blauweregen

Wisteria is de essentie van kracht gecombineerd met delicate gratie. Denk verstandig na over de plantlocatie om grote onderhoudsproblemen in de toekomst te voorkomen en plan om elk voorjaar van de geurige bloesems te genieten zolang je leeft.

Aanbevolen: