Zorg voor waterhyacint: de drijvende schoonheid

Inhoudsopgave:

Zorg voor waterhyacint: de drijvende schoonheid
Zorg voor waterhyacint: de drijvende schoonheid
Anonim
Lichtpaarse waterhyacintbloem
Lichtpaarse waterhyacintbloem

Waterhyacinten (Eichhornia) zijn vrij zwevende, in het water bloeiende planten met een duidelijke voorkeur voor warm weer. Ze behoren tot het geslacht Eichhornia. Deze inwoners van Zuid-Amerikaanse tropische wateren genieten nu een wereldwijde verspreiding en zijn erg populair in waterpartijen in huis.

Waterhyacint Beschrijving

De planten drijven op het water, waarbij alleen het harige, vezelige wortelsysteem onder water blijft. Als de wortels echter de grond raken, zoals meestal gebeurt aan de rand van de vijvers, graven ze zich in de natte modder, wat resulteert in een krachtige groei.

De bladstelen zijn bolvormig met luchtruimtes erin, waardoor de bladeren en bloemstengels drijvend blijven. Uitlopers die vanaf de stengel worden uitgezonden, dragen babyplanten, die verbonden blijven met de moeder en kolonies vormen. Ze groeien snel en verdubbelen in omvang binnen één tot twee weken.

Als tropische planten zijn waterhyacinten genaturaliseerd in Florida en delen van Texas en Californië. Ze doen het goed in USDA zones 9 - 11, maar kunnen met succes worden gekweekt in kuipen en overwinteren in kassen in andere zones.

Waar kun je waterhyacilen kweken

Warmte is de belangrijkste vereiste voor groei; ze bloeien het beste in de zomermaanden. Eichhornia's kunnen worden gekweekt in potten, kuipen en vijvers van elke grootte. Zet ze in het voorjaar gewoon in het water nadat je de beschadigde bladeren en enkele van de donkerder gekleurde, oudere wortels hebt verwijderd. Ze doen het goed met guppies, minnows en schildpadden.

  • Een zonnige locatie zorgt voor een continue aanvoer van bloemen. In schaduwrijke gebieden worden planten groter en donkerder met weinig bloemen.
  • Voedingssupplementen met kalimeststof kunnen noodzakelijk zijn, vooral in kleine vijvers met een beperkt dierenleven.
  • Neutraal of bijna neutraal water heeft de voorkeur.
  • Hoewel ze vrij zweven, is het toevoegen van een beetje aarde aan de container goed voor ze.
Waterhyacint in pot
Waterhyacint in pot

Onderhoud en verzorging

Gele bladeren duiden op een tekort aan voedingsstoffen. Meststoffen die niet schadelijk zijn voor waterdieren kunnen direct in de vijver worden toegevoegd. Het helpt ook om de planten een dag of twee in Miracle-Gro te laten staan en ze terug in de vijver te zetten.

In gebieden met koude winters zullen de planten verdorren en in sneeuwbrij veranderen. Het volledig verwijderen van de planten in de late herfst helpt een puinhoop te voorkomen. Bewaar er een paar voor het volgende groeiseizoen door ze in een badkuip op een warme, lichte plek binnenshuis te bewaren.

Gebruik van waterhyacint

De planten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar hebben ook een aantal toepassingen.

Reinigingswater

Waterhyacinten lijken bijna op natuurlijke waterfilters en worden vaak gebruikt om onzuiverheden uit waterlichamen te verwijderen.

  • Ze voorkomen algenbloei en zuiveren water dat is verontreinigd met zware metalen en andere giftige chemicaliën.
  • Ze bieden ook bioafval voor compost - Eichhornia-matten, van het water geharkt en een dag of twee laten drogen, kunnen met geweldige resultaten aan composthopen worden toegevoegd.

    Waterhyacint in reservoir en bergbezinning over water
    Waterhyacint in reservoir en bergbezinning over water

Waterhyacint als voedselbron

Waterhyacinten zijn rijk aan eiwitten en vormen een goed veevoer. De bladeren en bloemen worden ook als goed voor menselijke consumptie beschouwd, maar alleen na het koken, omdat ze grote hoeveelheden calciumoxalaatkristallen bevatten, die jeuk veroorzaken.

Er mogen alleen planten worden gebruikt die in schoon, niet-verontreinigd water groeien.

Waterlevenbescherming

De harige wortels bieden een veilige zone om eieren uit te vissen. Ze zijn goede recyclers van stikstofhoudend afval dat wordt gegenereerd door vissen en andere waterdieren. Sommige vissen knabbelen aan de wortels.

Gemeenschappelijke problemen met waterhyacint

Eichhornia's vormen een ideaal leefgebied voor muggen om zich voort te planten. Oplossingen zijn onder meer het water in beweging houden met een waterpomp, het kweken van larvenetende vissen zoals guppy en gambusia, en het gebruik van muggendunks.

Krachtige groei maakt de plant een bedreiging in vijvers en meren in warme gebieden. Ze vernietigen zuurstofplanten door het verminderen van licht en voeding, waardoor dieren worden gedood die voor voedsel en zuurstof afhankelijk zijn van deze planten. In een tuinomgeving verwijder je echter gewoon de overtollige planten en voeg je ze toe aan de composthoop. Gooi ze nooit weg in of in de buurt van een waterbron.

Waterhyacintenvariëteiten

Veel tuincentra hebben waterhyacinten op voorraad. Koop slechts een paar planten tegelijk, omdat ze zich snel voortplanten. De meeste mensen geven graag overtollige planten weg, en een kleine uitloper is vaak alles wat nodig is.

Waterhyacinten kunnen ook uit zaden worden vermeerderd, maar ze moeten worden geplant voordat ze in rust gaan. Waterhyacinten zijn er in zeven verschillende soorten, maar de bloemkleur blijft lichtroze tot lavendel, al kan deze soms wit zijn. Een paar populaire zijn:

  • Eichhornia crassipes is de gewone waterhyacint.
  • Eichhornia azurea, of pauwhyacint, staat graag in een pot en heeft geurige bloemen.
  • Eichhornia paniculata, of Braziliaanse waterhyacint, is kleiner en minder invasief.

Deze planten zijn verboden in Florida en Texas, en worden ontmoedigd in Californië. Controleer of het kweken uit bestaand wildbestand is toegestaan.

Geniet voorzichtig van de schoonheid van de waterhyacint

Als je een paar van deze hyacinten hebt, zal dit je vijver of waterpartij opvrolijken. Ga er niet te ver mee en zorg voor goed onderhoud om alles onder controle te houden.

Aanbevolen: