Hoe zorg je voor een lotusplant 101

Inhoudsopgave:

Hoe zorg je voor een lotusplant 101
Hoe zorg je voor een lotusplant 101
Anonim
lotusbloemen
lotusbloemen

Lotus (Nelumbo nucifera) is een opkomende vijverplant die groeit met zijn wortels in de grond op de bodem van de waterpartij en zijn bladeren en bloemen op het wateroppervlak. Het komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië. Het is de nationale bloem van India en Vietnam.

Uiterlijk

De lotus, die vaak ten onrechte een waterlelie wordt genoemd, is verkrijgbaar in verschillende tinten, van wit tot felroze. De plant heeft twee ronde bladeren die op het water drijven. De bloem zit op een steel boven de bladeren. Lotus varieert in grootte van klein tot groot, waarbij de grootste bladeren hebben met een diameter van 60 cm.

Gebruik

Deze plant wordt gebruikt als sierplant in watertuinen en vijvers. De bloemen, zaden, jonge bladeren en wortels zijn allemaal eetbaar. De kenmerkende zaden, die lijken op de kop van een gieter, worden op grote schaal verkocht als decoratie.

Cultivatie

De lotusplant is een vaste plant in het water die het het beste doet in de volle zon. Er is vuil op de bodem van de waterpartij nodig om zijn wortels in te laten groeien, dus het is geen goede keuze voor een vogelbad of een andere waterpartij van cement.

De lotusbloesem in de zomer
De lotusbloesem in de zomer

Watervereisten

Het water om je lotus te laten groeien moet niet-gechloreerd en warm zijn. Lotus geeft de voorkeur aan stilstaand water boven bewegend water. Het water moet diep genoeg zijn om de wortelstok te bedekken en ruimte te laten voor de lotus om boven de modder op de bodem van de waterpartij te drijven.

Groeien uit zaad

Om een lotusbloem uit zaad te laten groeien, week je de zaden eerst in een bak met warm water. Als de zaden drijven, gooi ze dan weg omdat ze waarschijnlijk niet vruchtbaar zijn. De zaden die zinken zijn vruchtbaar. Ververs het water elke dag in de container.

Als de zaden ontkiemen, plaats je ze in een kleine pot gevuld met tuingrond. Bedek de zaden, maar laat de spruit boven de grondlijn blijven. Plaats de pot in ongeveer vijf centimeter warm water om het zaad goed gehydrateerd te houden. Wanneer de watertemperatuur buiten minimaal 60 graden F is, plant u de spruit in een grotere pot zonder drainagegaten en plaatst u deze in de modder op de bodem van de vijver. Je kunt de plant direct in de modder planten, maar als je dat doet, zal de lotus zich verspreiden en het oppervlak van de waterpartij bedekken. Lotus gestart vanuit zaad zal waarschijnlijk het eerste jaar niet bloeien.

Groeien uit wortelstokken (knollen)

De eenvoudigste manier om een lotusplant te kweken is door de wortelstok direct in de grond op de bodem van je waterpartij te planten. De lotus zal zich echter verspreiden, zodat je hem in een grote bak zonder gaten kunt planten en die bak in de modder kunt zetten om te voorkomen dat de plant de waterpartij overneemt.

Onderhoud

Lotusplanten moeten het eerste jaar spaarzaam worden bemest, met vijverlipjes in de pot of naast de wortelstok in de modder. Na het eerste jaar kan de lotus tijdens het groeiseizoen elke drie tot vier weken worden bevrucht met vijvertabletten. Gebruik twee vijvertabs voor kleine lotusplanten en vier vijvertabs voor grote lotusplanten. Snijd in de herfst het vergeelde blad boven het waterniveau af, zodat alleen de wortel van de lotus overblijft. Zorg ervoor dat het waterniveau van de waterpartij hoog genoeg is om te voorkomen dat het water bevriest tot aan de wortels van de lotus.

Plagen en ziekten

Bladluizen en rupsen zijn problemen voor lotusbloemen. Gebruik een poeder dat is ontworpen voor gebruik met waterpartijen om dit ongedierte te behandelen. Vloeibare pesticiden zullen de bladeren verbranden en uw waterpartij vervuilen. Dit is vooral belangrijk als u koi of andere vissen in uw waterpartij heeft.

Lotusbloemen
Lotusbloemen

Lotusvariëteiten

Er zijn verschillende soorten lotus, met een scala aan kleuren en vormen.

  • American Lotus(Nelumbo lutea) is een wilde bloem afkomstig uit Noord-Amerika. Het groeit overal, van Canada tot in het zuiden van de Verenigde Staten. Het heeft zeer geurige, lichtgele bloemen en bladeren met een diameter van ongeveer 30 cm. Het is winterhard en onderhoudsarm.
  • Angel Wings Lotus (Nelumbo nucifera 'Angel Wings') is een middelgrote lotus die meerdere witte bloemen produceert. Omdat de bladeren niet zo groot worden, is deze variëteit een goede optie voor kleine vijvers, kuipen of andere waterpartijen in de achtertuin.
  • Green Maiden Lotus (Nelumbo 'Green Maiden') is een dwerglotus die winterhard is tot USDA winterhardheidszone 4. Het is een perfecte optie voor een kleinere vijver of waterpartij, waar je gemakkelijk kunt zien hoe de bloesems in de loop van de tijd veranderen; roze openend en geleidelijk veranderend naar romig geel.
  • Heilige Lotus (Nelumbo nucifera) bloeit in felroze en heeft grote, schotelachtige bladeren. Het is winterhard tot USDA zone 5 en kan zelfs enigszins invasief worden als het groeit op een plek waar het bijzonder gelukkig is, dus dat is iets om in gedachten te houden.

Culturele betekenis

De lotus is heilig voor veel Aziatische religies en wordt algemeen beschouwd als een van de heiligste planten ter wereld. Het wordt al lang gebruikt als symbool van seksuele zuiverheid en niet-gehechtheid.

De Boeddha wordt vaak afgebeeld terwijl hij een lotusbloem vasthoudt of erop zit. Hindoegoden worden ook vaak afgebeeld terwijl ze op lotusbloemen zitten of staan. De lotusbloesem is de nationale bloem van India.

Door de manier waarop de plant groeit, waarbij hij tijdens het donker van de nacht volledig onder het wateroppervlak onderdompelt, om er 's morgens schoon en in volle bloei uit te komen, is de lotus een symbool geworden van spiritueel ontwaken en verlichting.

Voor Egyptische culturen vertegenwoordigt de lotusbloem het universum. En vanwege de manier waarop de plant leek te sterven, om vervolgens weer te leven en weer te bloeien, geloofden ze dat een lotusbloesem de doden weer tot leven kon brengen.

Afgezien van de bloem zelf, hebben de verschillende kleuren van lotusbloesems symboliek.

  • Witte lotusbloesems symboliseren zuiverheid onder boeddhisten.
  • Gele bloesems symboliseren spirituele ascensie.
  • Roze lotusbloesems symboliseren vaak verlichting.
  • Rode bloesems symboliseren passie, onzelfzuchtige liefde en vrijgevigheid.
  • Paarse lotusbloesems symboliseren vaak zelfkennis of zelfontwaken.
  • Blauwe lotusbloemen zijn vrij zeldzaam en symboliseren wijsheid.

Mooie heilige bloemen

Lotus zijn prachtige en heilige bloemen. Ze vormen een mooie aanvulling op elk waterornament met een vuile bodem en stilstaand water. Plant vandaag nog je heilige lotus en geniet de hele zomer van de bloemen.

Aanbevolen: