Een Engelse tuin ontwerpen

Inhoudsopgave:

Een Engelse tuin ontwerpen
Een Engelse tuin ontwerpen
Anonim
Engelse tuin
Engelse tuin

Populaire Engelse tuinen zijn er in een aantal verschillende stijlen, zoals de Engelse plattelandstuin, de klassieke Engelse tuin en de Engelse cottage-tuin. Ondanks de namen horen ze in Engeland slechts in dezelfde mate thuis als het impressionisme in de schilderkunst bij Claude Monet hoort. Iedereen waar ook ter wereld kan genieten van tuinen die de typische kenmerken van deze beproefde stijlen bevatten.

De Engelse plattelandstuin

Tuinieren in Engeland heeft door de eeuwen heen een reeks transformaties ondergaan. De natuurlijke landschapstuinen uit de 18e eeuw, die bekend werden als Engelse landtuinen, of eenvoudigweg jardin anglais, kunnen worden beschouwd als een opzettelijke rebellie in het tuinontwerp tegen de starheid van de formele knooptuinen in Franse stijl uit het 17e-eeuwse Engeland.

Om de natuurlijke schoonheid van het Engelse platteland te romantiseren en te temmen zodat het past bij de levensstijl van de Engelse adel, werden uitgestrekte stukken land heringericht met glooiende gazons die eindigen in boomgaarden of overgaan in grote meren of stromende bronnen. Bloembedden, bloeiende struiken en dergelijke pogingen om kleur aan het landschap toe te voegen, schitteren door hun afwezigheid.

Elementen van een Engelse plattelandstuin

Met een voldoende groot budget en met behulp van groot grondverzetmaterieel kunnen Engelse landtuinen worden nagebouwd met hun typische kenmerken, zoals:

Engels voorbeeld van een landelijke tuin
Engels voorbeeld van een landelijke tuin

Paden

Goed versleten paden in het gras, gemaakt door te lopen, kunnen leiden tot verschillende interessante elementen in de tuin. Ze zijn niet verhard.

Heggen

Gesnoeide en gevormde heggen en vormsnoei worden bewust vermeden, zodat het landschap er open, luchtig en natuurlijk uitziet.

Gazons

Grote gazons, gemodelleerd naar de golvende weiden van het platteland, vormen het grootste deel van deze tuinstijl.

Tuinconstructies

Een tuinstructuur die is gebouwd om op een Griekse monopteros of een Chinees paviljoen te lijken, is gebruikelijk. Beelden of zorgvuldig gebouwde ruïnes voegen wat interesse toe aan het landschap.

Waterelementen

Waterpartijen, zoals een natuurlijk meer of een kunstmatige vijver die er natuurlijk uit ziet, maken vaak deel uit van het tuinontwerp. Vaak inbegrepen is een loopbrug over het waterlichaam of een pier die erop uitkijkt.

Bloembedden, struiken en bomen

Bloembedden en gesnoeide struiken horen niet thuis in de natuurlijke landschapsstijl van de Engelse landtuin. Langs de waterkant kan een gemengde beplanting van inheemse struiken op natuurlijke wijze groeien en zich verspreiden. Af en toe trimmen kan nodig zijn.

Inheemse boomsoorten en wat van nature in de omgeving groeit, hebben de voorkeur boven exotische exemplaren uit vreemde landen. Ze zijn dicht bij elkaar geplant om op een natuurlijk bosje te lijken.

Plantensuggesties

  • Inheemse plantensoorten die van nature in de omgeving groeien; struiken kunnen onder meer brem, kornoelje, lavendel en magnolia zijn
  • Inheemse bomen geplant in clusters; kan esdoorn, berk, kastanje, beuk, eik, essen bevatten

Beroemde landtuinen

William Kent en de beroemde Engelse dichter Alexander Pope waren kenners van de landelijke tuin. De negentiende-eeuwse Amerikaanse landschapsontwerper Andrew Jackson Downing promootte landschapstuinieren op basis van de Engelse plattelandstuinen. Frederick Law Olmsted, die het Central Park in Manhattan ontwierp, paste deze principes vrijelijk toe in zijn werken. The Natural Garden van Ken Druse geeft waardevolle ideeën om deze tuinstijl op kleinere schaal na te bootsen.

De klassieke Engelse tuin

Na de romantische betovering van de landschapsscènes die, om de woorden van W alter Pater te gebruiken, "bijna aanstootgevend groen" waren, keerde het tuinontwerp uiteindelijk terug naar formaliteit met zorgvuldige toevoeging van kleur tijdens het Victoriaanse tijdperk. De klassieke Engelse tuinstijl leent sterk van de Victoriaanse tuinen uit de 20e eeuw, die te vinden zijn op elk continent waar de Britten destijds aanwezig waren.

Verfijning in design en een verzorgd uiterlijk zijn de belangrijkste kenmerken van de klassieke tuin. Geometrische vormen domineren en vormen een mooi kader voor de vooraf bepaalde gebieden met sierbloemen, struiken, bomen en zelfs sommige groenten en kruiden. "Een plek voor alles en alles op zijn plaats" kan hier heel goed het leidende principe zijn.

Elementen van een klassieke Engelse tuin

Paden

Klassiek Engels tuinvoorbeeld
Klassiek Engels tuinvoorbeeld

Een breed, geplaveid of grindpad dat de in- en uitgang van de tuin in een rechte lijn verbindt, vormt doorgaans de hoofdas. Horizontale paden kunnen voortkomen uit het hoofdpad.

Heggen

Keurig geknipte heggen vormen het geometrische raamwerk van de klassieke Engelse tuin. De hoofdpaden, evenals de daarvan aftakkende paden, zijn voorzien van heggenranden. Rekening houdend met de beperkte ruimte, de behoefte aan privacy en de aanwezigheid van bloembedden daarachter, kunnen dit hoge taxushagen of kortere buxushagen zijn.

Gazons

Perfect aangelegde gazons spelen een belangrijke rol in het klassieke ontwerp. De ruimtes tussen de hagen zijn beplant met gras, behalve waar moestuinen zijn gepland. Elk gazon kan een speciaal kenmerk hebben, zoals een zwembad, een kas, een tuinhuisje of een open zithoek.

Tuinconstructies

Contructies zoals tuinhuisjes, prieeltjes en zitjes die het buitenleven in de tuin vergemakkelijken, worden in klassieke tuinen samen een 'buitenkamer' genoemd, en het ontwerpen van een kleine ruimte voor deze kamer is een must in elk klassiek Engels tuin.

Waterelementen

Een fontein of vogelbad in het midden van de tuin, of een rechthoekig of rond zwembad in het midden van het gazon, vormt het waterelement in de klassieke Engelse tuin.

Bloembedden, struiken en bomen

Bloembedden bestaan uit eenjarige planten of vaste planten, geplant in rijen naast lage heggen of in een cirkel in het midden van het gazon. Pastelkleuren hebben de voorkeur boven felle kleuren, maar nieuwe soorten die momenteel in de mode zijn, vinden vaak een plekje in de tuin. Zelfs monochrome schema's, zoals witte tuinen, kunnen worden gepland en kunnen goed worden weergegeven tegen de groene achtergrond.

Grotere struiken worden afzonderlijk of in kleine groepjes geplant op het gazon of op regelmatige afstanden langs de lengte van de heg.

Een algemene opvatting is dat de kroon van een plant ongeveer even groot is als de wortelspreiding; daarom wordt er rekening mee gehouden bij het bepalen van de optimale afstand tussen elk type plant. Er wordt voor gezorgd dat ze gesnoeid blijven om de uniformiteit te behouden.

Coniferen worden meestal in kolommen, piramides of andere interessante vormsnoei geknipt. Exotische bomen van bijzonder belang mogen echter vaak hun natuurlijke vorm behouden.

Plantensuggesties

    Heggen: Taxus, Liguster, Meidoorn, Berberis

    Bomen:Holly, Krabappel, Kers, Hazelnoot

    Heesters: Rozen, Hortensia, Hibiscus, Rozemarijn

  • Jaarboeken: Viooltjes, Petunia's, Kosmos, Goudsbloem, Stock, Sweet Alyssum

De Engelse cottage-tuin

Als formaliteit het kenmerk is van de klassieke stijl, definieert het gebrek daaraan de Engelse cottage-tuin. Hun bescheiden oorsprong ligt in de zeer functionele tuinen van de boeren- en arbeidersfamilies van weleer. De pure uitbundigheid en de heerlijke informaliteit van cottage-tuinen hebben ze echter net zo populair gemaakt als, zo niet meer dan, de klassieke stijl bij mensen uit alle lagen van de bevolking. Het is de ideale stijl voor degenen die graag in de tuin rondslenteren en genieten van de vruchten van hun werk.

Cottagetuinaanplantingen zien er misschien informeel uit, maar dat betekent niet dat ze toevallig gebeuren. Er gaat veel planning gepaard met het ontwerpen van een prachtige cottage-tuin, ook al kan er op elk moment gemakkelijk worden geïmproviseerd. Geoff Hamilton's Cottage Gardens neemt u mee door de geschiedenis en details van een verscheidenheid aan tuinontwerpen.

Elementen van Engelse Cottage Garden

Looppaden

Voorbeeld van een Engelse cottage-tuin
Voorbeeld van een Engelse cottage-tuin

Een integraal onderdeel van het tuinontwerp: de gewelfde looppaden van de cottage-tuin maken bloembedden en zitjes toegankelijk. Het kan niets meer zijn dan een smal modder- of grindpad, omzoomd met stenen of een verscheidenheid aan beplanting die als grens dienen.

GazonsZe zijn geen essentieel onderdeel van cottage-tuinen, maar onbeplante gebieden kunnen bedekt worden met gras, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Ronde lijnen kunnen de voorkeur hebben boven rechte lijnen om het informele karakter te behouden.

Tuinconstructies

  • Vervaardigd uit hout of ijzer en bedekt met klimmers, hekjes, bogen en hekken, die zowel charme als verticale interesse toevoegen aan de cottage-tuin.
  • Rozen zijn traditioneel een favoriete klimplant, maar andere bloeiende klimplanten zoals clematis of klimhortensia kunnen net zo mooi zijn. Selecteer klimplanten met geurende bloemen, zoals zoete erwt of jasmijn, en plant ze in de buurt van zitplekken.
  • Houten of smeedijzeren banken kunnen worden geplaatst op plekken met een prachtig uitzicht op de tuin. Urnen, beelden en sculpturen kunnen ook bijdragen aan de visuele interesse.
  • Er gaat niets boven een houten hek om elke tuin om te toveren in een Engelse cottage-tuin. Ze zijn wit of blauw geverfd en vormen de ideale achtergrond voor bloembedden of een zithoek in een klein gazon.

Waterelementen

Een vogelbad of een kleine lelievijver kan de cottage-tuin interessanter maken, vooral als deze is gemaakt van gerecyclede materialen.

Bloembedden, struiken en bomen

Vaste planten vormen de ruggengraat van bloembedden, waaraan ter interesse een paar eenjarige planten zijn toegevoegd. Ze worden dicht bij elkaar geplant om tijdens de bloei een massa kleuren weer te geven. Heldere, opvallende bloemen zijn welkom, maar opzettelijke kleurenschema's worden door cottage-tuinders gemeden. Een paar bladplanten voor kleur en textuur, wat kruiden voor de keuken en de medicijnkast, en een paar groente- en fruitgewassen maken het plaatje compleet. Kortere planten vormen de voorgrond en grotere planten worden naar de achterkant van het bed verplaatst. Een paar fruitbomen kunnen tegen de muur worden geplaatst om maximale vruchten te dragen in een minimale ruimte.

Plantenselectie

    Vaste planten:Dianthus, Dahlia's, Viooltjes, Viooltjes, Geranium, Hortensia, Rozen

    Jaarboeken: Calendula, Candytuft, Leeuwebek, Ridderspoor, Zonnebloem, Klaproos, Vingerhoedskruid

    Kruiden: Munt, Kattenmunt, Basilicum, Mierikswortel, Dragon, Rozemarijn

    Fruit en groenten: Rabarber, radijs, aardbei, uien, sla, bloemkool

    Bomen: Appel, Peer, Pruim, Perzik, Abrikoos, Moerbei, Onechte sinaasappel

Engels Cottage-tuinplan

Volg dit tuinplan om een mooie Engelse tuin in uw landschap aan te leggen. Als je hulp nodig hebt bij het downloaden van het afdrukbare plan, bekijk dan deze handige tips.

Engelse tuin
Engelse tuin

Tuinselectie

Welke tuinstijl je ook kiest, zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je aan je project begint. Zorg ervoor dat u een tekening maakt waarin u de tuinelementen schetst, inclusief een lijst met planten die u wilt toevoegen. Dit zal dienen als blauwdruk voor uw tuin en zal de aanleg veel eenvoudiger maken.

Aanbevolen: