Definitie van een gemengd gezin: de dynamiek begrijpen

Inhoudsopgave:

Definitie van een gemengd gezin: de dynamiek begrijpen
Definitie van een gemengd gezin: de dynamiek begrijpen
Anonim
Lachende familie in de woonkamer
Lachende familie in de woonkamer

In de meest fundamentele zin is een gemengd gezin een gezin waarbij de ouders kinderen hebben uit eerdere relaties, maar alle leden samenkomen als één geheel. Nu gemengde gezinnen echter steeds gebruikelijker worden, verandert de definitie van een gemengd gezin. Het begrijpen van de basisprincipes van een samengesteld gezin kan essentieel zijn om ervoor te zorgen dat uw gezin de sterke punten kan omarmen en de verschillen kan overwinnen.

Wat is een gemengd gezin?

De eenvoudige definitie van een gemengd gezin, ook wel een stiefgezin, een samengesteld gezin of een complex gezin genoemd, is een gezinseenheid waarin een of beide ouders kinderen hebben uit een eerdere relatie, maar zij zijn samengevoegd om een gezin te vormen nieuwe familie. De ouders hebben mogelijk een relatie van hetzelfde geslacht of een heteroseksuele relatie en hebben mogelijk geen kinderen met elkaar.

Lesbisch koppel met kinderen
Lesbisch koppel met kinderen

Getrouwde partners

De ouders van een gemengd gezin kunnen getrouwd zijn, vaak na een scheiding of het overlijden van een vorige echtgenoot. Eén of beide partners kunnen biologische of geadopteerde kinderen hebben die samenkomen als stiefbroers en zussen om één gezinseenheid te vormen.

Samenwonende partners

Sommige moderne gemengde gezinnen hebben misschien geen getrouwde ouders; Samenwonende ouders kunnen zonder huwelijksceremonie allebei als rolmodel voor de kinderen dienen. Samenwonende partners kunnen biologische kinderen hebben uit eerdere relaties, adoptiekinderen hebben en/of ook kinderen hebben met hun huidige partner.

Adoptie

In veel gevallen zal de niet-biologische ouder de kinderen van de ander adopteren, maar niet altijd. Om een adoptie te formaliseren, moeten beide biologische ouders, behalve in geval van overlijden, de adoptie goedkeuren. Het formaliseren van een adoptie geeft de nieuwe stiefouder wettelijke bevoegdheden ten aanzien van de kinderen, inclusief de mogelijkheid om medische noodhulp toe te staan en de verantwoordelijkheid om zorg te verlenen als de relatie van de ouders eindigt.

Moeilijkheden van het moderne gemengde gezin

Hoewel het concept van het stiefgezin al eeuwen bestaat, werden veel gemengde gezinnen pas erkend toen de twee ouders trouwden en ermee instemden samen voor de kinderen te zorgen, zelfs als één ouder geen biologische verwantschap had. Tegenwoordig is het veel acceptabeler dat volwassenen in een relatie samenwonen en de kinderen gezamenlijk opvoeden, zonder de formaliteit van een huwelijk of adoptie. Gemengde gezinnen kunnen problemen ondervinden op het gebied van kinderbijslag, medische beslissingen en andere complexe kwesties, zoals:

  • Conflicterende rollen van gezinsleden wanneer kinderen van verschillende leeftijden zijn, zoals wanneer een ouder kind van de ene ouder de oudste wordt, en jongere kinderen van het andere gezin moeten zich aanpassen aan een nieuwe positie
  • Conflicterende gezinswaarden en verantwoordelijkheden van elk gezinslid met betrekking tot dagelijkse taken, gepast gedrag en andere verwachtingen
  • Sociale etiquetteproblemen tussen de niet-betrokken biologische ouder en de nieuwe stiefouder, en welke ouder als welk type rolmodel fungeert
  • Spanning op de biologische ouders bij het balanceren van de behoeften van hun kinderen en de nieuwe partner(s), vooral wanneer waarden met elkaar in conflict kunnen komen
  • Communicatieproblemen over hoe we de kinderen gezamenlijk kunnen opvoeden

Veel gemengde gezinnen overwinnen deze moeilijkheden met succes en worden sterke, ondersteunende gezinseenheden voor elk lid. Gelukkig zijn er veel bronnen beschikbaar om begrip en ondersteuning te bieden aan gemengde gezinnen, van adviesdiensten, boeken en programma's tot online materiaal.

familie lopen naar auto
familie lopen naar auto

Gemengde gezinsvoordelen

Hoewel het erop lijkt dat stiefgezinnen veel problemen ondervinden bij het samenvoegen van twee gezinseenheden en het soms makkelijker lijkt om ermee op te houden, zitten er ook echt grote voordelen aan een gemengd gezin:

  • Kinderen hebben het voordeel dat twee of meer zorgzame ouders als rolmodel kunnen fungeren.
  • Alle gezinsleden leren een grotere diversiteit en verschillen te waarderen.
  • Vaak is er meer financiële en emotionele steun beschikbaar voor alle gezinsleden.
  • Nieuwe broers en zussen kunnen goed met elkaar omgaan en zorgzame en ondersteunende relaties met hun nieuwe broers of zussen vormen.
  • De nieuwe gezinsstructuur is wellicht gezonder dan de vorige en biedt een vrediger en stabieler huishouden.

Gemengde gezinnen begrijpen

Door de subtiliteiten tussen de definitie van een gemengd gezin en de definitie van gezin in het algemeen te begrijpen, komen de fijnere punten van gemengde gezinnen naar voren. Terwijl ouders met kinderen van verschillende ouders met extra uitdagingen worden geconfronteerd, profiteren gemengde gezinnen ook van de voordelen van een unieke gezinsstructuur, en de gemengde gezinsstatistieken laten beide punten zien. Door uw samengestelde gezin nader te bekijken, kunt u het unieke karakter en de waarde van elk lid van uw gezin waarderen, ongeacht welke biologische of juridische relaties er wel of niet aanwezig zijn.

Aanbevolen: