Definitie van een non-profitorganisatie

Inhoudsopgave:

Definitie van een non-profitorganisatie
Definitie van een non-profitorganisatie
Anonim
met een grote donatiecheque
met een grote donatiecheque

De definitie van een non-profitorganisatie is wat hen onderscheidt van andere bedrijven en organisaties. Een non-profitorganisatie werkt voor het welzijn van een specifiek doel of een groep mensen.

Definitie van een non-profitorganisatie

Wat een non-profitorganisatie uniek maakt, is dat deze wettelijk als zodanig moet worden aangemerkt op basis van specifieke belasting- en liefdadigheidsvereisten. Een organisatie kan zichzelf niet zomaar vrijgesteld of non-profit verklaren zonder het juiste wettelijke protocol te volgen.

  • Juridische status -De IRS bestempelt organisaties als 501(c)(3)-entiteiten.
  • Belastingvereisten- Dankzij de 501(c)(3)-status zijn ze vrijgesteld van federale belastingen en vennootschapsbelastingen.
  • Charitatief met een doel - Organisaties moeten een screening en beoordeling doorstaan om aan te tonen dat hun activiteiten charitatief van aard zijn.

Raad van bestuur

De meeste non-profitorganisaties worden bestuurd door een raad van bestuur, meestal vrijwilligers, die toezicht houden op het personeel. Bij de oprichting wordt een reeks statuten geschreven om de non-profitorganisatie te definiëren in haar missie, doel en bestuursstructuur. De statuten kunnen indien nodig worden gewijzigd, maar de basisinformatie moet hetzelfde blijven.

Omzet

Non-profitorganisaties hebben geen aandeelhouders en betalen geen dividenden zoals een onderneming met winstoogmerk. Hun inkomsten moeten naar specifieke liefdadigheidsprojecten gaan en moeten voldoen aan de missie van de organisatie. Er zijn bepaalde beperkingen aan de manier waarop het geld moet worden gebruikt en gerapporteerd. Veel non-profitorganisaties ontvangen steun via subsidies van de overheid en stichtingen. Ze zijn ook afhankelijk van donaties van individuen en bedrijven, samen met geld dat is ingezameld via speciale evenementen en fondsenwerving.

Soorten non-profitorganisaties

Er bestaan een groot aantal liefdadigheidsinstellingen op lokaal en nationaal niveau. Veel nationale organisaties hebben lokale afdelingen, terwijl andere één centrale hoofdkantoorlocatie hebben. Sommige bestaan al tientallen jaren, en andere non-profitorganisaties kunnen uit noodzaak van die tijd zijn ontstaan. Non-profitorganisaties vallen niet zomaar binnen één vakgebied of categorie.

Hoofdcategorieën

Bijna alle liefdadigheidsorganisaties vallen in een van de zeven hoofdcategorieën die verband houden met hun missie.

  • Religieus: Deze organisaties volgen doorgaans het voorbeeld of de leiding van een religieus figuur, zoals de Zusters van Liefde, om de minder bedeelden te helpen.
  • Wetenschappelijk: Een non-profitorganisatie zoals het Environmental Defense Fund zamelt geld in om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.
  • Educatief: Net als de Bill and Melinda Gates Foundation streven deze groepen naar betere onderwijspraktijken en zorgen ervoor dat verschillende bevolkingsgroepen toegang hebben tot onderwijs.
  • Arts: De Art Guild Foundation en soortgelijke organisaties promoten de kunst op verschillende manieren.
  • Gezondheidszorg en volksgezondheid: Instanties zoals het Amerikaanse Rode Kruis bevorderen de beste praktijken op medisch gebied en zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot de juiste gezondheidszorgmiddelen.
  • Preventie van dierenmishandeling: Een non-profitorganisatie zoals de World Wildlife Foundation of Animal Humane Society vergroot het bewustzijn over kwesties die verband houden met de schade aan dieren en levert diensten om dieren te beschermen.
  • Kinderwelzijn: Alles, van het verstrekken van basisbenodigdheden voor kinderen, zoals Toys for Tots, tot het helpen voorkomen van kindermisbruik v alt in deze categorie.

Extra typen

Hoewel het volgende niet altijd als zodanig wordt aangeduid, kan het volgende bij bepaalde gelegenheden ook als non-profit worden beschouwd.

  • Maatschappelijke organisaties en competities
  • Arbeidsorganisaties
  • Kamers van Koophandel
  • Handelsraden
  • Landbouworganisaties
  • Juridische dienstverleningsgroepen

Definiërende factoren

Er bestaat niet één enkele definitie van een non-profitorganisatie, maar verschillende factoren die bijdragen aan het definiëren van een organisatie als zodanig. Het allerbelangrijkste is dat non-profitorganisaties bestaan om een liefdadigheidsdoel of missie te ondersteunen, in plaats van er financieel winst mee te maken.

Aanbevolen: