Wat is de definitie van modern design?

Inhoudsopgave:

Wat is de definitie van modern design?
Wat is de definitie van modern design?
Anonim
Modern ontwerp
Modern ontwerp

Modern design omvat veel verschillende incarnaties, waardoor het moeilijk te definiëren is. In zijn eenvoudigste bewoordingen verwijst modern interieurontwerp naar de weerspiegeling van de moderne kunstbeweging op het interieur van het huis. Er zijn echter verschillende centrale kenmerken en ontwerpthema's terug te vinden in het moderne design, die gedeeltelijk als definitie kunnen worden omschreven.

Ontwerpthema's in modern design

Het modernisme was een afwijzing van de sierlijke versieringen van andere ontwerpstijlen, zoals de gotische, renaissance- en Victoriaanse ontwerpstijlen. Daarom hebben veel van de verschillende moderne ontwerpen verschillende gemeenschappelijke componenten waarvan de ontwerpthema's geassocieerd zijn geworden met modern design.

Schone rechte lijnen

Modern design was bedoeld als de antithese van de vorige ontwerpstijlen, waarbij door het hele huis zware texturen, houtsnijwerk en houttinten werden gebruikt. Daarom bevatten de meeste componenten van modern design, van het meubilair tot de vorm van de kamers, strakke, rechte lijnen zonder extra details. Dit verschilt enigszins van hedendaags design, dat gebruik maakt van rondingen en vloeiende lijnen; De lijnen van modern design zijn scherper, scherper en zeer sober.

Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende ontwerptypes die in deze categorie vallen, vooral voor meubels, zoals:

  • Missiestijl
  • Art Deco
  • Shaker

Al deze of andere schone, reservemeubels vormen een integraal onderdeel van het moderne interieurontwerp. Bij de meubels horen dingen als:

  • Extra grote tegels met gerectificeerde randen
  • Geschuurde houten vloeren die de nerven minimaliseren
  • Boekenkasten en planken worden in de muren geplaatst, in plaats van dat ze in de ruimte uitsteken
  • Open plattegronden met weinig muren
  • Gebrek aan lijstwerk voor ramen, deuren en muren

Gebruik van metaal

Chroom en roestvrij staal vormen een groot deel van modern design. Het weglaten van traditionele metalen details (zoals smeedijzer) opent de deur voor schone, gepolijste metalen die op hun plaats kunnen worden gebruikt.

Het is niet ongebruikelijk om chroom of roestvrij staal te zien als onderdeel van het meubilair, zoals tafelpoten of zichtbare delen van het frame van een stoel. Chroom wordt op grote schaal door het hele huis gebruikt, zoals in kranen, deurknoppen, kasthandgrepen, lampen en balustrades. Gepolijst chroom heeft een zeer hoge glans en een lichtblauwe ondertoon waardoor het er erg koud uitziet, waardoor het goed paste bij de missie van modern design om afstand te nemen van oudere, meer ‘doorleefde’ stijlen.

Minimalisme

Minimalisme speelt een integrale rol in modern design, eigentijds modern design en eigentijds design. De basisprincipes van minimalisme omvatten een ‘less is more’-benadering bij het ontwerpen van een ruimte. Dit betekent dat er geen overbodige details zijn zoals kolommen, lijstwerk, kastbekleding, overmatig kleurgebruik of overmatig gebruik van textiel.

Minimalistisch ontwerp kan als reserve worden gezien, maar in werkelijkheid vergt het veel planning om ervoor te zorgen dat wat er in huis zit absoluut noodzakelijk is. Minimalistische huizen zijn vaak veel comfortabeler dan ze lijken, dankzij de manier waarop ze zijn gestroomlijnd voor efficiëntie.

Gebrek aan rommel

Een gebrek aan rommel sluit aan bij de minimalistische benadering van modern design. Hoewel rommel veel kan betekenen voor verschillende mensen, heeft het bij modern design vooral betrekking op accessoires. Dit betekent geen snuisterijen, vazen, aardewerk, collecties of overmatig gebruik van kussens, vloerkleden of dekens. Alle benodigde spullen, waaronder boeken, elektronica en souvenirs, worden uit het zicht bewaard in een kast of kast, of worden in het huis ingebouwd met ingebouwde planken of verborgen opbergruimte onder banken of raamzitplaatsen.

Gedurfde accentkleuren

De meeste huizen die in moderne stijlen zijn ingericht, gebruiken uitsluitend neutrale kleuren en zwart-wittinten in het hele huis. Gedurfde, vaak primaire kleuren worden gebruikt als accenten om de neutrale kleuren te helpen doorbreken en focuspunten te creëren. Deze kleuren worden vaak spaarzaam geïntroduceerd en zelden gebruikt als all-over muurkleur. Voorbeelden van het gebruik van gedurfde kleuren in modern design kunnen zijn:

  • Abstracte kunst aan de muur
  • Een enkel meubelstuk in een opvallende kleur, zoals een roodleren bank of een oranje plastic stoel
  • Een paar felgekleurde kussens
  • Een opvallend gekleurd vloerkleed
  • Een accentmuur

Geschiedenis van modern design

Modern design maakt deel uit van de grotere beweging van het modernisme. Het modernisme dateert meestal rond het einde van de 19e eeuw, hoewel er voorbeelden zijn van het modernistische denken van vóór die tijd.

Modern design voor modern denken

Modern rustiek ontwerp
Modern rustiek ontwerp

In wezen wordt het modernisme geassocieerd met modern denken. De modernisten wilden de intellectuele, creatieve en culturele normen van de Verlichting van zich afschudden en de grenzen zowel cultureel als creatief verleggen. Dit omvatte een beweging weg van de georganiseerde religie en het idee van één enkele, almachtige god. De modernisten waren bezig met het ontwikkelen van nieuwe normen en mores die beter geschikt waren voor een wereld die sinds de industriële revolutie grote veranderingen had ondergaan. De woorden van Ezra Pound werden een van de mantra’s voor het modernisme: Make It New!

Het modernisme begon als een intellectuele beweging, maar verspreidde zich al snel naar alle delen van het leven, van het politieke tot het creatieve. Literatuur, kunst, muziek en design – zowel architectonisch als interieurontwerp – vielen allemaal onder de invloed van het modernisme. Enkele van de subgenres van kunst en design die onder de noemer modernisme vallen, zijn onder meer:

  • Futurisme
  • Bauhaus
  • Neo-Dada
  • Kubisme
  • Minimalisme
  • Abstract expressionisme

Er is geen concrete einddatum voor het modernisme, hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat het postmodernisme eind jaren zeventig/begin jaren tachtig begon (hoewel de datum eerder ligt voor muziek). Postmodernisme is het onderwerp van veel discussie onder wetenschappers, waarbij sommigen geloven dat het wordt gedefinieerd als conceptualisme en intermedia-creaties, terwijl anderen geloven dat het modernisme nooit echt is geëindigd of plaats heeft gemaakt voor het postmodernisme.

Voorbeelden van modern design

Modern interieurontwerp kan worden gezien als een spectrum, in plaats van als een enkele, bepalende stijl. Modern design omvat zowel de heldere als de gedurfde ontwerpen van een winkel als Ikea en tegelijkertijd ultra-minimalistische meubels. Aan de ene kant van het spectrum is de geest achter modern design het verwerpen van het idee van ontwerpen voor massale aantrekkingskracht ten gunste van strakkere en meer minimalistische ontwerpen, terwijl je aan de andere kant van het spectrum ontwerpen vindt die zijn geïnspireerd op de gedurfde kleuren die worden gebruikt in abstracte kunst.

Open plattegrond

Kamer met open plattegrond
Kamer met open plattegrond

De open plattegrond in dit huis verbindt de keuken en de woonkamer in één ruimte. Een balie zorgt voor een visuele afbakening tussen de twee ruimtes en biedt tegelijkertijd zitgelegenheid en conversatie. Het ontwerp beschikt ook over strakke lijnen, chromen accenten en een enkele accentkleur – rood – die door de ruimte wordt herhaald.

Moderne keuken

Moderne keuken
Moderne keuken

Het moderne keukenontwerp omvat veel van dezelfde thema's en ideeën als in het moderne interieurontwerp. Deze keuken heeft strakke lijnen in de kasten en werkbladen zonder decoratieve randen of verhoogde panelen. De scherpe lijnen worden herhaald in de achterwand, terwijl één enkele, monochrome kleur overal in de keuken wordt weergegeven.

Primair kleurgebruik

Moderne woonkamer
Moderne woonkamer

Hoewel deze woonkamer donkerder is dan de meeste moderne ruimtes, worden er verschillende centrale thema's van modern design gebruikt. De strakke lijnen in het meubilair worden door de hele ruimte herhaald, terwijl één enkele opvallende kleur wordt gebruikt om de aandacht te trekken en een statement te maken in de ruimte.

Minimaal ontwerp

Moderne woonkamer
Moderne woonkamer

In deze minimalistische woonkamer wordt zeer spaarzaam gebruik gemaakt van meubilair, waarbij het kleurenschema zeer eenvoudig is gehouden en één herhalende vorm (cirkels) het enige ontwerpelement is. Een klein vleugje rood op de vloer verbreekt het zwart en wit.

Ingebouwde planken

Ingebouwde planken
Ingebouwde planken

Deze woonkamer illustreert hoe het mogelijk is om persoonlijke spullen zoals aardewerk of verzamelobjecten tentoon te stellen, zonder de kamer rommelig te maken. Deze ingebouwde planken worden van binnenuit verlicht om de inhoud te laten zien, terwijl de lijnen van de planken de lijnen nabootsen die je elders in de kamer ziet.

Update je huis

Modern design heeft misschien geen eenduidige definitie, maar het was en is een beweging die een groot aantal ontwerpstijlen kenmerkte. Voeg een beetje modern design toe aan je huis om echt een idee te krijgen van wat deze ontwerpstijl kan zijn.

Aanbevolen: