Eenoudergezinnen begrijpen: typen, dynamiek en statistieken

Inhoudsopgave:

Eenoudergezinnen begrijpen: typen, dynamiek en statistieken
Eenoudergezinnen begrijpen: typen, dynamiek en statistieken
Anonim
klein meisje danst met haar moeder
klein meisje danst met haar moeder

Steeds meer alleenstaande ouders voeden hun kinderen alleen op en herdefiniëren wat het betekent om een gezin te zijn. Lees meer over de dynamiek van eenoudergezinnen, interessante statistieken en hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor alleenstaande ouders.

Soorten eenoudergezinnen

In de Verenigde Staten is het aantal eenoudergezinnen gestegen, met ongeveer 23 procent, oftewel één op de vier kinderen die bij één ouder woont, vergeleken met zeven procent van de kinderen die in de rest van de wereld bij één ouder wonen. de wereld. Er wordt geschat dat momenteel ongeveer 13,6 miljoen gezinnen in de VS eenoudergezinnen zijn. De meest voorkomende soorten alleenstaande ouders zijn:

  • Gescheiden ouders
  • Ouders die weduwe zijn
  • Niet-gehuwde ouders die uit elkaar zijn
  • Ouders die naar keuze alleenstaand zijn

Feiten over eenouderhuishoudens

Ouders worden alleenstaande ouders uit eigen keuze of door omstandigheden waar ze geen controle over hebben. Geschat wordt dat in 2019 34 procent van de kinderen in Amerika een alleenstaande ouder had. Een grote meerderheid van deze kinderen had alleenstaande moeders vergeleken met alleenstaande vaders.

Gescheiden ouders of ouders die weduwe zijn

De afgelopen tien jaar was bijna één op de vijf Amerikaanse moeders alleenstaand, en vier procent van de Amerikaanse vaders was alleenstaand. In 2019 zijn ongeveer een miljoen vrouwen gescheiden, en 741.163 vrouwen hebben hun eerste scheiding meegemaakt.

In 2020 hadden meer dan 557.000 kinderen een moeder die weduwe was geworden en meer dan 110.000 een vader die weduwe was.

Alleenstaande ouders naar keuze

Steeds meer mensen in de VS kiezen ervoor om niet te trouwen, en velen worden uit eigen keuze alleenstaande ouders. Er zijn veel meer opties waarin mensen die ouders willen worden kinderen kunnen krijgen: pleegzorg, adoptie, draagmoederschap of in-vitrofertilisatie (IVF). In feite worden jaarlijks ongeveer een half miljoen baby's geboren uit IVF. Enkele interessante feiten over eenoudergezinnen zijn:

  • Het aantal in de VS geboren moeders dat buitenechtelijke kinderen krijgt, is sinds 1984 gestaag toegenomen.
  • Het aandeel ongehuwde ouders die vader zijn, is tussen 1968 en 2017 meer dan verdubbeld.
  • In 2019 beviel 16 procent van de tienermoeders van nog een kind.
  • Geschat wordt dat in 2017 meer dan 25 procent van de geadopteerde kinderen werd geadopteerd door alleenstaanden: 15.000 alleenstaande vrouwen en 2.000 alleenstaande mannen.
Vader en dochter spelen
Vader en dochter spelen

Uitdagingen van eenoudergezinnen

Sommige van de meest voorkomende uitdagingen waarmee eenoudergezinnen worden geconfronteerd, kunnen in twee hoofdcategorieën worden onderverdeeld: financiën en tijd voor academische doelen.

Financiën

Sommige eenoudergezinnen zijn financieel in het nadeel omdat ze één in plaats van twee inkomens hebben. In 2019 leefde naar schatting 29% van de eenoudergezinnen onder de armoedegrens. Van 2017 tot 2019 ontving ongeveer 26 procent van de alleenstaande moeders kinderbijslag.

De COVID-19-pandemie heeft meer negatieve gevolgen gehad voor eenoudergezinnen dan voor tweeoudergezinnen. De werkloosheid als gevolg van de pandemie heeft geleid tot aanzienlijke financiële problemen voor alleenstaande ouders. De pandemie heeft ook geleid tot een afname van de toegang tot gezondheidszorg. 30 procent van de gezinnen meldde dat ze een bezoek aan de gezondheidszorg voor baby's of kinderen misten.

De pandemie heeft vrouwen meer getroffen dan mannen wat betreft werkgelegenheid; en hoewel steeds meer mensen nu weer aan het werk gaan, verloopt dit voor vrouwen trager dan voor mannen. Verschillende alleenstaande moeders hebben hun verhalen gedeeld over pandemiegerelateerde stress en wat zij hebben gedaan om ermee om te gaan.

Academische doelen bereiken

Hoewel veel alleenstaande ouders onderwijs hebben gezien als een manier om zichzelf en hun kinderen een beter leven en een betere toekomst te bieden, kan een gebrek aan financiële middelen en steun van de academische omgeving, en de stress die gepaard gaat met het beheren van alle verantwoordelijkheden, ertoe leiden dat een graad bijzonder uitdagend.

Achtendertig community college-studenten die ook alleenstaande ouders waren, werden in één onderzoek ondervraagd en geïnterviewd. Hieruit bleek dat deze studenten geestelijke gezondheidszorg nodig hadden, omdat geestelijke gezondheid iets is dat alle aspecten van hun leven beïnvloedt. Er werd ook ontdekt dat deze studenten een gebrek aan universiteitsvoorgangers hadden en daarom betekenisvol mentorschap en actieve instructie nodig hadden over hoe ze al hun verantwoordelijkheden konden balanceren. De derde belangrijkste noodzaak voor deze studenten was betaalbare en betrouwbare kinderopvang.

Negen alleenstaande promovendi hebben gemeld dat ze tijdmanagementvaardigheden, coping-strategieën en interne motivatoren gebruiken om academisch door te gaan. Online doctoraatsprogramma's stelden hen specifiek in staat hun verantwoordelijkheden beter in evenwicht te brengen en hun doel van een doctoraat te bereiken.

Handige bronnen voor alleenstaande ouders

Hieronder vindt u geweldige hulpmiddelen voor alleenstaande ouders die ondersteuning zoeken:

  • Steungroepen voor alleenstaande ouders kunnen begeleiding, ideeën en emotionele steun bieden aan andere alleenstaande ouders.
  • Deze tips voor alleenstaande ouders zijn nuttig voor taken op het gebied van zelfzorg, communicatie en levensmanagement.
  • Parents Without Partners is een internationale non-profitorganisatie voor alleenstaande ouders.
  • Single Parent Advocate heeft links en bronnen met betrekking tot scholing, eten, financiën, gezondheid, en carrière en werkgelegenheid.

Ouderschap kan de meest lonende en toch moeilijkste taak zijn die er is. Daarom is het ook gebruikelijk dat alle soorten ouders advies of therapie zoeken. Of het nu gaat om het aanpassen aan veranderingen in de gezinsstructuur, het omgaan met stress of geestelijke gezondheidsproblemen voor uw kinderen of uzelf, de hulp van een hulpverlener inroepen kan u helpen uw doelen te bereiken.

Familie opnieuw definiëren

Naarmate de maatschappelijke normen en waarden zijn geëvolueerd, is ook de definitie van familie geëvolueerd. Gezinsstructuren, inclusief eenoudergezinnen, zijn in de loop der jaren veranderd en blijven veranderen. Als gevolg hiervan hebben mensen een groter vermogen om hun eigen gezin te stichten op een manier die het beste is voor hen en hun kinderen.

Aanbevolen: