Levenscyclus bonenplant

Inhoudsopgave:

Levenscyclus bonenplant
Levenscyclus bonenplant
Anonim
Levenscyclus van bonenplant
Levenscyclus van bonenplant

Het kiemproces tijdens de bloeiende voortplantingsfase van de bonenplant is een fascinerend kijkje in de cycli van het plantenrijk. Als u de levenscyclus begrijpt, kunt u een betere tuinman worden.

Levenscycli en stadia van de bonenplant

Er zijn vier fasen in het leven van een bonenplant:

  • Het zaad is de capsule waarin de nieuwe plant zit.
  • Kieming is het proces waarbij de babyplant uit de zaadomhulling tevoorschijn komt.
  • Bladgroei begint wanneer de zaailing zijn echte reeks volwassen bladeren laat groeien (in tegenstelling tot de onvolgroeide initiële bladstructuren).
  • Bloeistadia laten zien dat de plant volledig volwassen is en klaar is om te beginnen met reproduceren.
Levenscyclus van een bonenplant
Levenscyclus van een bonenplant

Bonenzaadfase

Bonen produceren een verscheidenheid aan zaden, elk verborgen in een peul. Terwijl de peul aan de planten rijpt, droogt hij en splijt hij open in de zon. De zaden zullen uiteindelijk uit de harde, droge peul op de aarde vallen - of tuinders kunnen ze verwijderen om ze later op te slaan of te planten.

Bonenzaden bestaan eigenlijk uit twee helften die zaadlobben worden genoemd. Elke zaadlob bevat een voedselbron voor de opkomende plant. Nieuwe bonenplanten kunnen, indien nodig, zelfs enkele dagen leven van het opgeslagen voedsel in de zaadlob, totdat ze de voedingsstoffen in de bodem kunnen bereiken.

Cranberrybonen
Cranberrybonen

Voorbeeld van groene bonen

Er komen bijvoorbeeld kleine afgeplatte bonen, zoals miniatuurgroene erwten, uit de groene bonenpeulen. Dat zijn de onrijpe zaden, omdat de meeste groene bonen of bonen worden geoogst voordat ze hard worden, hoewel Italiaanse sperziebonensoorten worden geoogst met meer volwassen zaden.

Kiemstadium

Kieming verwijst naar het zaad wanneer het begint te ontkiemen. Bonenzaden ontkiemen of ontkiemen wanneer water oplost of de harde omhulling rond het zaad of embryo openbreekt. Warmte versnelt het proces. De boon zendt een kleine (embryonale) wortel uit, een kiemwortel.

Split en wortelgroei

Nadat het omhulsel is gespleten, zijn de wortels het eerste dat uit de bonenzaden tevoorschijn komt. Langzaam ontvouwen de wortels zich uit het zaad en reiken naar vocht en voedingsstoffen. Wortels zien eruit als witte draden als ze uit het bonenzaad groeien.

Bodem aanpassen tijdens kieming

Net als alle groenten hebben bonen voedingsrijke grond nodig. Bij het starten van een moestuin is het essentieel om de grond te verbeteren en voortdurend de voedingsstoffen aan te vullen. Door bonenzaden te planten in goede tuingrond aangevuld met compost, kunnen de wortels onmiddellijk de beschikbare voedingsstoffen vinden. Terwijl de wortels naar beneden zakken, trekken ze water en voedingsstoffen uit de grond naar het zaad zelf. Langzaam krijgt het zaadje wat het nodig heeft om de volgende fase van zijn levenscyclus in te gaan: bladgroei.

Tauge
Tauge

Bladgroei

Nadat het zaad ontkiemt en de wortels groeien, begint de bonenplant een enkele stengel naar buiten te duwen. Als de stengel uit de grond komt, komen er twee kleine blaadjes tevoorschijn. De eerste bladeren die uit een bonenplant komen, lijken niet op de typische bladeren van de bonenplant. Ze zijn rond en zorgen ervoor dat de plant snel uitgroeit tot een sterke, volwassen plant.

  • Deze bladeren (ook wel zaadlobben genoemd) komen boven de grond tevoorschijn, in tegenstelling tot onder het grondoppervlak, wat gebruikelijk is bij andere planten, en zijn verbonden met het zaad.
  • Een stengel (hypocotyl) zet het zaad en de zaadlobben stevig in de grond.
  • Het eerste paar bladeren zorgt voor de fotosynthese van de zaailing. Ze vallen af zodra de volwassen bladeren verschijnen.

In de bladeren zitten speciale cellen die chlorofyl bevatten, dat zonlicht omzet in bruikbare energie voor de plant. Naarmate de plant warmte, vocht, zonlicht en koolstofdioxide ontvangt, kan hij deze elementen omzetten in voeding voor groei en onderhoud. Er komen nieuwe bladeren tevoorschijn en al snel wordt een hele plant gevormd.

Tuinieren
Tuinieren

Bloeicyclus

Het einde van de levenscyclus van de bonenplant is de bloei. Bloemen zijn het reproductieve deel van de plant en planten beginnen zich te reproduceren zodra ze daartoe in staat zijn. De tijd die een bonenplant nodig heeft om te bloeien, varieert afhankelijk van de soort bonen, maar over het algemeen zul je binnen zes tot acht weken na ontkieming bloemen op de bonenplant beginnen te zien. Terwijl de bloemen worden bestoven of bevrucht, ontwikkelen zich zaaddozen.

Bonenplanten bloeien en zetten tegelijkertijd volwassen zaaddozen. Dit komt veel voor in de peulvruchtenfamilie. Zaaddozen rijpen en worden door mensen als voedsel geplukt of aan de plant gelaten om in de zon te rijpen en te drogen. Droge bonenpeulen leveren bonen op voor opslag of recepten, of de peulen splitsen zich na verloop van tijd op natuurlijke wijze en laten de bonen op de grond vallen. Dat brengt de levenscyclus van de bonenplant weer terug naar het startpunt, zaden, en de cyclus begint opnieuw.

Bloeiende groene bonenplant
Bloeiende groene bonenplant

Tuinieren met peulvruchten

Peulvruchten zijn een geweldige aanvulling op elke tuin, omdat deze planten niet alleen voedselgewassen produceren, maar ook stikstof in de bodem fixeren om de aarde te verbeteren. Voeg een paar bonen toe aan je perceel en zie hoe de magie boven en onder de grond gebeurt.