Koreaanse fandans

Inhoudsopgave:

Koreaanse fandans
Koreaanse fandans
Anonim
Fan-dansers
Fan-dansers

De Koreaanse Fandans is een van de populairste en bekendste bewegingsstukken uit Azië. De felroze waaiers en jurken gecombineerd met sierlijke bewegingen hebben het publiek over de hele wereld enthousiast gemaakt.

Wortels die bloeiden

De oorsprong van Koreaanse fandansen is een combinatie van politiek en religie. Het hof van de Cho-Sen-dynastie vormde de basis voor de ingewikkelde kostuums en zeer precieze bewegingen. De bewegingen zelf roepen echter natuurlijke fenomenen op, van de kleur en randen van de pioenkleurige waaiers tot de vele formaties die doen denken aan bloeiende bomen, bloemen en natuurlijke golven. Deze choreografie en kostuums zijn nauw verwant aan de sjamanistische religieuze traditie van de Koreaanse spirituele overtuigingen.

De twee hebben gecombineerd om B uchaechum te creëren, wat de juiste naam voor de dans is. Het komt oorspronkelijk uit het schiereiland en is een van de grootste ambassadeurskunstvormen geworden voor Koreanen over de hele wereld, omdat de beweging en kleur adembenemend en boeiend zijn, ongeacht uit welke cultuur je komt.

Kostuum en rekwisieten

Buchaechum-dansers dragen allemaal identieke kostuums. Het hoofdkostuum is de dangui, een jas en rok met lange, vloeiende mouwen en een geborduurde feniks op de voor- en achterkant. Dansers houden allemaal grote waaiers vast die zijn beschilderd met heldere afbeeldingen van bloembloesems die helpen bij sommige bewegingen. Als klap op de vuurpijl is er een hoofdtooi die lijkt op een gouden tiara, de jokduri genaamd, het traditionele hoofddeksel voor het huwelijk. De dansers treden meestal op op een kaal podium, helder verlicht, zodat hun choreografie op zichzelf kan staan en niets daarvan afleidt.

Koreaanse fandanschoreografie

Het begin van de dans toont de dansers allemaal in stilte, hun waaiers voor hun gezicht gehouden. Eén eenzame danseres onthult haar gezicht, staat op en beweegt de waaiers sierlijk rond haar gezicht en lichaam. Geleidelijk beginnen de dansers om haar heen ook hun waaiers te bewegen, alsof ze uit hun slaap ontwaken. Uiteindelijk staan alle twintig dansers op en bewegen zich over het podium, en de oorspronkelijke solist heeft de neiging te verdwalen als alle identiek gekostumeerde artiesten de treden doorlopen.

Sluit formaties

Net als bij de Rockettes uit een veel latere cultuur draait het bij de Koreaanse Fandans om precieze bewegingen van veel dansers tegelijk, die samen één grote, verbonden bewegingsstroom lijken. Er zijn veel video's op sites zoals World Network die de verbazingwekkende overgangen en toneelkunst laten zien die de dansers in verbluffende combinaties bij elkaar en uit elkaar brengen. In één sectie zijn er drie groepen dansers in wat lijkt op groepjes, die zich plotseling openen als zeeanemonen of stop-motion bloesems, ronddraaiend alsof ze in de wind waaien.

Een moment later staan alle dansers in een rij beneden het podium, vlakbij de podiumlijn, en doen een "golf" die het getij van de oceaan met een vloeibare gratie weerspiegelt terwijl de ventilatoren in perfecte synchronisatie omhoog en omlaag gaan. Er zijn nog veel meer bewegingscombinaties, die soms het podium vullen met kleur en beweging en soms samentrekken tot strakke ballen van stilte, bruisend van potentiële energie.

Dit zijn slechts enkele bewegingen in de Koreaanse fandans. De voorstelling kan worden aangepast voor verschillende aantallen dansers, zelfs een solovorm zoals uitgevoerd door de Jin Yurim Dansgroep. Hoewel de virtuoze uitvoeringen prachtig kunnen zijn, is het volledige effect van de groepschoreografie waar Buchaechum het meest bekend om staat.

Wereldwaardering

Hoewel afkomstig uit Korea en uitgevoerd door professionals die de wereld rondreizen, worden de fans en moves van de Buchaechum ook onderwezen door gemeenschapsgroepen over de hele wereld.

Of je nu de dans leert of gewoon naar de geweldige artiesten kijkt, Koreaanse fandansen blijft dansers en publiek van alle leeftijden verrukken, waar het ook wordt uitgevoerd.

Aanbevolen: