Overzicht Koreaanse schooluniformen

Inhoudsopgave:

Overzicht Koreaanse schooluniformen
Overzicht Koreaanse schooluniformen
Anonim
Leerlingen van de basisschool
Leerlingen van de basisschool

Je ziet Koreaanse schooluniformen bij kinderen van de basisschool tot de middelbare school. De Koreaanse middelbare schooluniformen, evenals de middelbare en elementaire uniformen, verschillen per regio, school en klasniveau, en mensen in de gemeenschap herkennen naar welke school een leerling gaat aan het uniform dat hij of zij draagt. Ontdek de verschillende uniformen van Noord- en Zuid-Korea, samen met een stukje geschiedenis.

Schooluniformstijlen in Korea

Schooltrots is belangrijk voor Koreaanse studenten, en de stijl van het uniform van elke school is steeds trendy geworden. De belangrijkste producenten van uniformen begonnen modieuze looks te implementeren en voerden zeer succesvolle reclamecampagnes met Koreaanse tieneridolen.

Zuid-Koreaanse schooluniformen

In Zuid-Korea een gyobok genoemd, zijn middelbare schooluniformen en middelbare schooluniformen de norm. Studenten beginnen doorgaans een uniform te dragen op de middelbare school. Elke Koreaanse school heeft zomeruniformen voor jongens en meisjes, winteruniformen voor jongens en meisjes, uniformen voor lichamelijke opvoeding (PE) voor jongens en meisjes, en vereisten voor sokken, schoenen en riemen. Zomeruniformen zijn meestal marineblauw, terwijl winteruniformen meestal grijs zijn en een blazer, fleecejack of trui bevatten. Sommige scholen hebben ook een zomeruniform in Safari-stijl nodig.

Meisjes

Het typische meisjesuniform bestaat uit een plooirok, een lange pantalon, een wit overhemd met mouwen en kraag, een vest, een stropdas en bovenkleding voor de winter. Sokken moeten wit zijn. Voor make-up en nagellak gelden doorgaans beperkingen.

Jongens

Het Koreaanse schooluniform voor jongens bestaat over het algemeen uit een pantalon, een wit overhemd met mouwen en kraag, een jasje, een vest, een stropdas en bovenkleding voor de winter. Sokken moeten wit zijn en riemen moeten bij een broek worden gedragen.

Zuid-Koreaanse studenten
Zuid-Koreaanse studenten

Kosten van een Zuid-Koreaans schooluniform

Studenten zijn verplicht om dagelijks een uniform naar school te dragen, en de kosten kunnen per regio verschillen. Volgens Korea Today bedragen de totale kosten voor een schooluniform voor meisjes echter ongeveer $ 400, inclusief extra's. De kosten van een jongensuniform bedragen ongeveer $ 200. Scholen zeggen tegen ouders dat een uniform en overhemden in totaal ongeveer $300 zullen kosten.

Noord-Koreaanse schooluniformen

In Noord-Korea dienen uniformen om de baan aan te duiden. Daarom zullen studenten van de basisschool tot de middelbare school en zelfs de universiteit een speciaal uniform dragen. De uniformen kunnen per regio verschillen, maar hebben doorgaans dezelfde basiscomponenten. Bovendien zijn de kleurenschema's over het algemeen zwart, marineblauw, wit en rood.

Meisjesuniformen

In Noord-Korea dragen meisjes jurken of rokken. Denk hierbij aan een overhemd met witte kraag, een geplooide rok en blazers. De meeste scholen hebben een effen halsdoek nodig, meestal in het rood, om politieke steun aan de Koreaanse partij te tonen. Sommige scholen hebben ook petten voor meisjes. Jongere meisjes hebben misschien een trui in plaats van een rok.

Jongensuniformen

De uniformen van de jongen in Noord-Korea komen nauw overeen met die van hun buurman. Jongens dragen pantalons, overhemden met witte kraag, blazers en soms petten. Net als de meisjes zullen ook jongens een effen rode sjaal dragen.

Noord-Koreaanse schoolkinderen
Noord-Koreaanse schoolkinderen

Effecten van schooluniformen

Er zijn gemengde meningen over schooluniformen. Daarom is het belangrijk om de positieve en negatieve effecten te onderzoeken. Om te beginnen zijn veel Koreanen van mening dat schooluniformen verschillende positieve effecten teweegbrengen, zoals:

  • Verbetert schoolwerk
  • Creëert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid
  • Vermindert de uitgaven en het consumentisme onder tieners
  • Elimineert discriminatie tussen rijke en arme studenten
  • Verhoogt de veiligheid, omdat indringers gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd
  • Maakt ochtendroutines gemakkelijker

Er zijn ook een aantal negatieve effecten die schooluniformen met zich mee kunnen brengen, zoals:

  • Beperkt de groei van zelfexpressie
  • Belemmert de groei van de persoonlijkheid
  • Schoolkleuren kunnen de rivaliteit versterken
  • Uniformen bevorderen de gendergelijkheid niet

Geschiedenis van schooluniformen in Korea

Het idee van schooluniformen vóór de jaren 1900 kwam van de hanbok, een traditionele kledingstijl die werd gedragen tijdens de Joseon-dynastie. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het schooluniform echter meer verwesterd. De overhemden werden korter en de uniformen van de jongens gingen meer op het arbeidersuniform lijken. De uniformen van vandaag lijken sterk op die in westerse culturen; Scholen hebben echter een meer geïndividualiseerde aanpak gekozen, waardoor hun unieke uniformen opvallen.

Koreaanse jurk
Koreaanse jurk

Uniforme stijl

Uniformen hebben een lange geschiedenis in zowel Noord- als Zuid-Korea. Niet alleen maken ze het studentenlichaam uniform, maar ze kunnen zelfs patriottische trots tonen. Veel Koreaanse schooluniformen zijn zelfs modeaccessoires geworden.

Aanbevolen: