Zelfverdediging voor senioren

Inhoudsopgave:

Zelfverdediging voor senioren
Zelfverdediging voor senioren
Anonim
Senior verdedigt zichzelf tegen aanvaller
Senior verdedigt zichzelf tegen aanvaller

Het concept van zelfverdediging voor senioren heeft meer te maken met het niet tonen van angst dan met manieren om iemand met zijn lichaam tegen de stoep te slaan. De kracht om jezelf te beschermen komt voort uit bewustzijn van de omgeving, een onbevreesde aanwezigheid en begrip van je capaciteiten.

Veilig blijven is de beste zelfverdediging

De meeste zelfverdedigingsprofessionals dringen er bij mensen op aan om te voorkomen dat ze zichzelf moeten verdedigen door situaties te vermijden die misdaad kunnen bevorderen.

  • Het dragen van opvallende sieraden, het dragen van dure handtassen of aktetassen, of het tellen van contant geld bij een geldautomaat kan de motivatie zijn die een crimineel nodig heeft om zich op jou te richten.
  • Loop doelgericht, met je hoofd omhoog en je ogen de omgeving afspeurend.
  • Het is waarschijnlijker dat je als slachtoffer wordt aangevallen als je peinzend en bang loopt, omdat je daardoor zwak en kwetsbaar overkomt. Ga in plaats daarvan doelbewust te werk en straal vertrouwen uit.

Wees je bewust van je omgeving

Je bewust blijven van je omgeving is vooral belangrijk omdat je zicht, perceptie en gehoor achteruitgaan. Maak er een gewoonte van om regelmatig uw omgeving te scannen, zodat u problemen kunt voorkomen. Dit situationele bewustzijn helpt je te beseffen wanneer iemand je iets te nauw in de gaten houdt of je probeert te besluipen.

Vermijd fysieke ruzies

De beste zelfverdediging is het helemaal vermijden van fysieke ruzies. Gebruik de-escalatietechnieken om een situatie te veranderen voordat deze fysiek wordt. Bevelende woorden, die luid worden uitgesproken, kunnen ervoor zorgen dat een potentiële crimineel zijn plan heroverweegt. Bedenk dat de meeste criminelen een gemakkelijk doelwit willen en op zoek zijn naar zachtmoedige slachtoffers die zich niet al te druk maken. Hier is een script voor een woordenwisseling, waardoor het een moment wordt waarop jij de leiding neemt en niet toestaat dat de andere persoon jou als slachtoffer kiest.

Vreemdeling:Hé dame!

Oudere vrouw: (benen gespreid om stabiliteit te garanderen) Wat wil je? (Dit wordt luid en zelfverzekerd uitgesproken.)

Vreemdeling: Geef me $20.

Oudere vrouw: (handen omhoog voor haar, handpalmen naar de vreemdeling) Ik kan je niet helpen. (Dit wordt ook luid en zelfverzekerd uitgesproken.)

Vreemdeling: Het enige wat ik wil is $20 dollar, dame.

Senior vrouw: (zeer luid en zelfverzekerd) Nee! Ga weg!

Het is belangrijk op te merken dat de angst om onbeleefd te zijn de vrouw er niet van mag weerhouden voor zichzelf op te komen. Als ze zich bedreigd voelt, zijn haar woorden en gedrag gerechtvaardigd en zelfbeschermend.

Vreemdeling: Wat is er met u aan de hand, dame? Wil je iemand niet helpen?

Senior vrouw: Nee! Ga weg! (Ze wendt zich niet van hem af, maar houdt haar standpunt vast of wijkt van hem af, zonder zijn positie uit het oog te verliezen).

Wat te doen bij een fysieke woordenwisseling

Als een situatie fysiek wordt, vecht dan met kracht terug alsof je leven ervan afhangt (dat zou kunnen). Je hebt geen ingewikkelde zelfverdedigingstechnieken nodig om jezelf te verdedigen tijdens een aanval.

  • Onthoud dit: de ogen van een bodybuilder en de ogen van een klein persoon zijn even kwetsbaar, dus ze zijn uitstekende doelwitten in een woordenwisseling.
  • Piet met je vingers snel en herhaaldelijk in de ogen van de aanvaller.
  • De keel en de lies (voor mannen) zijn ook goede doelwitten, maar prikkende ogen kunnen je aanvaller lang genoeg uitschakelen zodat je kunt ontsnappen.
  • Als je wordt aangevallen, herhaal dan deze woorden voor jezelf: "Ogen, ogen, ogen, ogen!"
  • Concentreer je zo vaak als nodig is om in de ogen te prikken om de aanvaller te laten stoppen.
  • Als je handen worden vastgehouden en je de ogen niet kunt porren, stamp dan hard op de voet van de aanvaller. De pijnscheut kan hem ertoe dwingen één of beide handen los te laten, en dat is het moment waarop je voor de ogen gaat.

Escalatie vermijden

Als een aanvaller vastbesloten is je handtas of portemonnee af te pakken, laat hem/haar die dan afpakken. Je verzetten betekent dat je een gevecht moet aangaan en dat je niet weet wat de aanvaller bereid is te doen. Als je te maken krijgt met een dreigend 'Geef me je portemonnee' van een man die een mes hanteert, gooi dan de portemonnee van je af en ga zo snel mogelijk weg. Hoewel u misschien wat geld verliest en uw creditcards moet blokkeren, bent u in ieder geval niet in een ambulance beland.

Ga weg en zoek hulp

Tijdens elke woordenwisseling moet je doel zijn om weg te komen; het is niet om de aanvaller een lesje te leren of hem op zijn plaats te houden totdat de politie arriveert. Zelfbehoud is van het allergrootste belang, dus als je aanvaller dubbelgevouwen over zijn gewonde ogen wrijft, is dit niet het moment om een snelle trap in de lies te geven. In plaats daarvan is het de mogelijkheid om zo snel mogelijk weg te komen, waarbij je er rekening mee moet houden dat de aanvaller je kan achtervolgen (of dat er vrienden in de buurt zijn die wachten om je te achtervolgen), dus situationeel bewustzijn is hier van cruciaal belang terwijl je vlucht.

Gebruik een wapen

Een wapen is niet noodzakelijkerwijs een pistool of een mes. Houd er rekening mee dat vrijwel alles kan worden gebruikt om schade toe te brengen: sleutels, een paraplu, een pen, een wandelstok en zelfs ingeblikt voedsel uit uw boodschappentas. Als je een van deze items moet gebruiken om jezelf te verdedigen, bedenk dan waar dit een echte impact zal hebben. Het kapotslaan van een blikje maïskorrels over de neusbrug is bijvoorbeeld effectiever dan het naar de maag van de aanvaller gooien. Een pen of sleutel in het oog prikken is beter dan een por in de arm. Senior zelfverdedigingsexperts raden u over het algemeen aan geen voorwerpen zoals tasers, messen, geweren en, volgens sommigen, foelie of pepperspray, bij u te hebben. De aanvaller kan deze wapens gemakkelijk tegen je gebruiken.

Volg zelfverdedigingslessen

Er zijn veel opties voor zelfverdedigingslessen. Het is niet alleen een goede manier om je kennis op te bouwen, maar ook een geweldige oefening. Vind vechtsporten voor senioren bij jou in de buurt:

  • Bel je politiebureau en kijk of ze zelfverdedigingslessen aanbieden bij een YMCA of een seniorencentrum. Veel gemeenten organiseren lessen als openbare dienst.
  • Lokale vechtsportfaciliteiten hebben vaak een zelfverdedigingsklasse voor senioren. Zo niet, vraag dan of er een zelfverdedigingscursus voor vrouwen bestaat, die je nog steeds zal wapenen met beschermingsmethoden.
  • FullPower International is een organisatie die zelfverdedigingslessen geeft. Het is in veel staten van de VS niet beschikbaar, maar ze bieden wel een nuttige hulpbron bij het vinden van lessen bij jou in de buurt.
  • Er zijn verschillende video's en dvd's die ook zelfverdediging leren. Gebaseerd op de principes van tai chi, stellen deze methoden jou en een partner in staat om op elkaar te oefenen. SI Video is een goede bron van zelfverdedigingsmedia.

Geen slachtoffer

Er is één belangrijke psychologische factor die we moeten onthouden met betrekking tot zelfverdediging. Leren over zelfverdediging voor senioren is niet omdat je oud en zwak bent; je versterkt jezelf en wordt beter voorbereid. Ontzeg jezelf niet de kans om je welzijn te verbeteren, simpelweg vanwege een perceptie, want dat is precies hoe een aanvaller wil dat je denkt.

Aanbevolen: