Gids voor woon- en huisvestingsopties voor senioren

Inhoudsopgave:

Gids voor woon- en huisvestingsopties voor senioren
Gids voor woon- en huisvestingsopties voor senioren
Anonim
man bij de voordeur van zijn huis
man bij de voordeur van zijn huis

Het vinden van de juiste seniorenwoningen voor u of een geliefde hangt van veel factoren af. Lichamelijke en geestelijke gezondheid staan vaak bovenaan de lijst van zorgen bij het vinden van de juiste woonsituatie voor senioren, maar andere kwesties zijn bijvoorbeeld budget, geografische locatie en persoonlijke interesses en voorkeuren.

Onafhankelijk wonen als seniorenwoning

Voor veel senioren is zelfstandig wonen de woon- en woonoptie die de voorkeur geniet. Onafhankelijk leven is in wezen leven op precies dezelfde manier als u uw hele leven hebt geleefd: zelfstandig in een huis, camper, appartement of appartement (of een combinatie daarvan als u een overwinteraar bent) zonder extra toezicht, hulp of diensten. Er zijn een aantal mogelijkheden voor zelfstandig wonen beschikbaar voor senioren en gepensioneerde volwassenen.

Veroudering op zijn plaats

Voor veel senioren is het uiteindelijke doel om "ouder te worden" zonder tussenkomst van buitenaf. Dit betekent dat u in uw huis blijft wonen en uw hele leven blijft leven zoals u dat doet. Ouder worden op zijn plaats is een uitstekend plan voor senioren die over de fysieke gezondheid, onafhankelijkheid en het budget beschikken om hun levensstijl precies zo te houden als ze is. Hierdoor kunt u uw onafhankelijkheid behouden en huisdieren en hobby's bij uw huis betrekken.

Cohousing voor senioren

Voor senioren die misschien niet over de financiële middelen beschikken om in hun ouderlijk huis te blijven wonen, maar toch zo zelfstandig mogelijk willen blijven, is cohousing een optie. Bij cohousing bundelen twee of meer senioren financiële middelen om een privéwoning, een meergezinswoning of een geplande buurt met woningen te kopen met als doel gemeenschappelijk wonen. Dit biedt de voordelen van eigenwoningbezit met minder financiële lasten voor het individu, dus het kan een uitstekende keuze zijn voor valide individuen met een lager inkomen die onafhankelijk willen blijven en toch willen genieten van enkele van de voordelen van gemeenschappelijk leven. Cohousinggemeenschappen winnen ook aan populariteit. Geplande cohousing-buurten zijn gecentreerd rond collectief leven en kunnen helpen het gevoel van eenzaamheid en isolatie dat sommige senioren ervaren, te bestrijden. Hoewel leden van cohousinggemeenschappen hun eigen woonruimte kunnen hebben, stellen de gebundelde financiën en middelen elke bewoner in staat om deel te nemen aan gemeenschapsprojecten die hun sterke punten ondersteunen. Hierdoor kunnen bewoners ook een helpende hand bieden als iemand in de gemeenschap het moeilijk heeft, bijvoorbeeld door ziekte of tijdelijke invaliditeit.

Bejaardentehuizen of gemeenschappen

Bejaardentehuizen en gemeenschappen variëren qua structuur, van een groep eengezinswoningen tot appartementen, tot meergezinswoningen of appartementen. Bewoners kunnen hun huis mogelijk kopen, of huren, afhankelijk van de gemeenschap zelf. Sommige gemeenschappen zijn bijvoorbeeld huurappartementencomplexen voor senioren met een laag inkomen, terwijl andere bestaan uit stacaravanparken, flatgebouwen of zelfs buurten met eengezinswoningen. Pensioengemeenschappen variëren qua inkomen en lagere leeftijdsgrens, maar het zijn meestal alleen volwassenen, en meestal oudere volwassenen. Over het algemeen zijn pensioengemeenschappen een goede keuze voor valide senioren met verschillende inkomens die willen leven in een omgeving die alleen voor volwassenen is en waar groeps- of gemeenschappelijke activiteiten beschikbaar zijn. Sommige pensioneringsgemeenschappen hebben mogelijk ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals eetzalen en gemeenschappelijke ruimtes, en andere hebben mogelijk ook een component voor begeleid wonen beschikbaar.

Ouderen die muziek maken
Ouderen die muziek maken

Gesubsidieerde seniorenhuisvesting

Senioren met een laag inkomen of een vast inkomen kunnen in aanmerking komen voor gesubsidieerde seniorenhuisvesting. Om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde seniorenhuisvesting moet u aan bepaalde lage-inkomenseisen voldoen. Subsidies voor dergelijke woningen worden verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (HUD). Veel gesubsidieerde woningen bestaan uit zelfstandig wonen in appartementen of huurwoningen, en sommige kunnen ook gemeenschappelijke elementen hebben.

Ondersteunde onafhankelijke huisvestingsopties voor senioren

Senioren die enige ondersteuning nodig hebben, maar geen volledige zorg, of degenen die verwachten enige ondersteuning nodig te hebben naarmate ze ouder worden, kunnen profiteren van verschillende soorten ondersteunde, onafhankelijke woonmogelijkheden.

Gezamenlijke huisvesting

Gezamenlijke huisvesting kan enige vorm van begeleid wonen bieden, zoals activiteiten of gemeenschapsma altijden, maar het is geen voorziening voor begeleid wonen. Het zijn doorgaans woningen met meerdere units, zoals een appartementencomplex waar elk lid zijn eigen appartement met een keuken heeft, en het kan ondersteunde of gemeenschappelijke aspecten hebben, zoals een gemeenschappelijke eetgelegenheid en gemeenschappelijke ruimtes. Dit type huisvesting biedt niet noodzakelijkerwijs gezondheidszorgondersteuning, maar biedt vaak gemeenschapsactiviteiten en hulp bij transport. Dit is een uitstekende optie voor senioren die op zoek zijn naar gemeenschap en een kleine mate van ondersteuning, terwijl ze toch zoveel mogelijk onafhankelijkheid behouden.

Pensioengemeenschappen voor voortgezette zorg

Pensioengemeenschappen met continue zorg vormen de volgende fase van pensioengemeenschappen. Mensen in deze gemeenschappen hebben verschillende niveaus van dienstverlening en ondersteuning nodig, variërend van sociale ondersteuning tot hulp bij medicijnen, ma altijden, vervoer, huishouden, begeleid wonen en bekwame verpleegkundige zorg. Het geboden zorgniveau is gebaseerd op de individuele behoeften. De eenheden zijn doorgaans woningen in appartement- of campusstijl. Het is een goede optie voor senioren die verwachten dat ze naarmate ze ouder worden meer zorg nodig hebben. Door te kiezen voor pensioengemeenschappen met voortdurende zorg kunnen senioren gedurende het hele verouderingsproces blijven waar ze zijn, zelfs als hun gezondheidsstatus of zorgbehoeften veranderen.

Begeleid wonen

De voorzieningen voor begeleid wonen kunnen variëren van onafhankelijke woningen tot grote complexen met meerdere units. Iedereen in begeleid wonen krijgt een niveau van zorg en ondersteuning dat activiteiten, verpleging en gezondheidszorg, toezicht en andere ondersteunende diensten kan omvatten. Deze diensten omvatten doorgaans ma altijden, medicatiebeheer en meer, en vereisen gekwalificeerde, bekwame gezondheidszorgprofessionals. Begeleid wonen biedt het hoogste niveau van ondersteuning buiten de bekwame verpleeginstellingen, dus het is een goede optie voor senioren die meer sociale, mentale, emotionele en fysieke gezondheidsondersteuning nodig hebben om de activiteiten van het dagelijks leven te kunnen beheren.

Pleeggezinnen voor volwassenen, pensions en verzorgingstehuizen

Gepensioneerden en verzorgingshuizen zijn in wezen kleinere faciliteiten die dezelfde voordelen en ondersteunende diensten bieden als voorzieningen voor begeleid wonen. Ze hebben doorgaans tien of minder inwoners en bevinden zich mogelijk in particuliere woningen met vergunning die zijn aangepast voor ouderenzorg of in kleine faciliteiten. Deze zijn een goede optie voor senioren die een gemiddeld niveau van ondersteuning nodig hebben bij activiteiten van het dagelijks leven, zoals koken, vervoer, huishouden en medicatiebeheer.

Ondersteuning thuis

Senioren die hulp nodig hebben bij activiteiten in het dagelijks leven, maar thuis willen blijven, kunnen ook kiezen voor ondersteuning thuis die het ouder worden mogelijk maakt. Meestal gaat het daarbij om het inhuren van zorgpersoneel voor het huishouden, het transport, het medicatiebeheer en meer.

Volledig ondersteund wonen

Senioren die fulltime zorg nodig hebben, hebben ook enkele huisvestingsopties.

Verpleeghuizen

Verpleeghuizen bieden 24 uur per dag, volledig ondersteunde zorg voor senioren met emotionele, mentale of fysieke gezondheidsproblemen die continu medisch beheer vereisen. Inbegrepen zijn 24-uurs verpleegdiensten, ma altijden, hulp bij persoonlijke verzorgingsactiviteiten, therapeutische activiteiten en meer. Verpleeghuizen zijn bedoeld voor senioren met geestelijke of lichamelijke gezondheidsproblemen die continue monitoring en zorg nodig hebben en die niet zelfstandig kunnen wonen. Verblijven kunnen van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld na een operatie of een blessure, of van langere duur.

Bejaarde vrouw in bejaardentehuis
Bejaarde vrouw in bejaardentehuis

Geheugenzorgvoorzieningen

Voor senioren met progressieve dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, biedt geheugenzorg een volledig ondersteunde, residentiële optie. Deze faciliteiten zijn vergelijkbaar met verpleeghuizen en bieden extra beveiliging om mensen met dementie veilig en gezond te houden.

Hospice

Hospice kan faciliteiten bieden voor mensen met terminale aandoeningen, maar hospicezorg kan thuis plaatsvinden. De diensten omvatten 24-uurs verpleegkundige zorg en ondersteuning, sociale en emotionele ondersteuning voor de bewoner en familieleden, en fulltime medisch toezicht en ondersteuning. Hospice-zorg is voor senioren met terminale aandoeningen.

Grafiek van mogelijkheden voor seniorenhuisvesting

De volgende grafiek vat de verschillende huisvestingsmogelijkheden voor seniorenhuisvesting samen.

Type woning

Onafhankelijkheid

Voor wie is het het beste

Veroudering op zijn plaats Onafhankelijk tot volledig ondersteund Senioren die het zich kunnen veroorloven om in hun huis te wonen
Co-Housing voor senioren Onafhankelijk Senioren met een gezonde lichamelijke conditie die op zoek zijn naar gemeenschap
Bejaardentehuizen/gemeenschappen Onafhankelijk Senioren met een gezonde lichamelijke conditie die een gemeenschap voor alleen volwassenen en sociale activiteiten willen
Gesubsidieerde seniorenhuisvesting Onafhankelijk Senioren met een laag inkomen/vast inkomen
Gezamenlijke huisvesting Meestal onafhankelijk met enige steun Senioren die grotendeels zelfstandig kunnen leven, maar misschien een beetje ondersteuning wensen
Pensioengemeenschappen voor voortgezette zorg Onafhankelijk tot volledig ondersteund Senioren die verwachten meer ondersteuning nodig te hebben naarmate ze ouder worden en die op dezelfde plek willen blijven
Begeleid wonen Enige onafhankelijkheid met fulltime ondersteuning Senioren die hulp nodig hebben bij activiteiten van het dagelijks leven
Pleeggezinnen/pensions voor volwassenen Enige onafhankelijkheid met fulltime ondersteuning Senioren die hulp nodig hebben bij activiteiten van het dagelijks leven
Ondersteuning thuis Enige onafhankelijkheid met fulltime ondersteuning Senioren die thuis willen blijven en hulp nodig hebben bij de dagelijkse activiteiten
Verpleeghuizen Voltijdse zorg Senioren met aanzienlijke gezondheidsproblemen die deskundige zorg en toezicht vereisen
Geheugenzorg Voltijdse zorg Senioren met aanzienlijke geheugen- en/of dementieproblemen die fulltime deskundige zorg en supervisie nodig hebben
Hospice Voltijdse zorg Mensen met een terminale ziekte die fulltime zorg en emotionele steun nodig hebben

Senioren hebben veel huisvestingsopties

Senioren hebben een scala aan huisvestingsopties, van ouder worden tot volledig ondersteunde verpleging, geheugenzorg of hospicezorg. Welke optie u kiest, hangt af van een aantal factoren, zoals financiën, gezondheidsproblemen en het vereiste ondersteuningsniveau. Als u moeite heeft om te beslissen wat de juiste optie is, raadpleeg dan een seniorenhuisvestingsconsulent.

Aanbevolen: