Peterseliemethoden drogen

Inhoudsopgave:

Peterseliemethoden drogen
Peterseliemethoden drogen
Anonim
Gedroogde peterselie
Gedroogde peterselie

Als je je eigen peterselie kweekt, weet je hoe heerlijk verse peterselie kan zijn. Maar als je meer peterselie hebt dan je kunt gebruiken, is het drogen een geweldige manier om het meeste uit je oogst te halen. Er zijn verschillende manieren om peterselie te drogen. Elke methode heeft voor- en nadelen.

Peterselie-methoden drogen

Peterselie is een nuttig culinair en geneeskrachtig kruid. Het belangrijkste medicinale gebruik van peterselie is als diureticum, maar het is ook een natuurlijk middel tegen maagklachten en gasvorming. Gedroogde peterselie kan worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen of om kruidentisane te maken.

De beste tijd om kruiden te oogsten is 's ochtends, nadat de ochtenddauw is verdampt.

  1. Voordat u peterselie of andere kruiden droogt, spoelt u ze af in koud water om oppervlaktevuil en eventuele achtergebleven tuindieren te verwijderen.
  2. Schud de kruiden na het spoelen om overtollig water te verwijderen.
  3. Je moet ook eventuele onzuivere of beschadigde bladeren verwijderen.
  4. Voor elke droogmethode is het proces voltooid wanneer de peterselie kruimelig is.

Dehydratoren

Dehydrators gebruiken hete lucht om het vocht voorzichtig en langzaam uit voedsel te verwijderen. Ze kunnen kruiden, groenten en fruit drogen. Sommige dehydrators hebben de vorm van een doos, terwijl andere rond zijn. Je gebruikt ze door voedsel of kruiden in een enkele laag op trays te stapelen, de trays in de dehydrator te schuiven en vervolgens de tijd en temperatuur in te stellen. De bakjes hebben kleine gaatjes of perforaties zodat warme lucht kan circuleren.

Dehydrators zijn gemakkelijk te gebruiken en een van de meest effectieve manieren om kruiden te drogen. Ze zijn echter ook prijzig, als je van plan bent veel kruiden te drogen of te produceren, betalen ze meestal zichzelf terug.

Peterselie drogen in een dehydrator:

  1. Verwarm uw dehydrator voor zoals aanbevolen door de fabrikant. Omdat machines variëren, raadpleegt u het instructieboek dat bij uw specifieke dehydrator is geleverd voor de juiste droogtijd.
  2. Verspreid verse peterselie in een enkele laag op de bakjes van de droogoven; overlappen de lagen niet, anders droogt sommige peterselie mogelijk niet.
  3. Dehydrateer de peterselie volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan maximaal vier uur duren.

Oven- en magnetrondrogen

Als je geen toegang hebt tot een droogoven of er niet voor wilt betalen, is je oven een goed alternatief. Het is handig en kosteneffectief. Toch zijn ovens en magnetrons berucht om het verbranden van kruiden. Het is belangrijk om de peterselie tijdens het drogen goed in de gaten te houden. Om peterselie in de oven te drogen, volg je deze stappen:

  1. Stel de oven in op 175 tot 180 graden. Houd het vuur laag, anders krijg je verbrande peterselie.
  2. Verdeel de peterselie in een enkele laag op een bakplaat en zorg ervoor dat de takjes niet overlappen.
  3. Droog de peterselie gedurende 45 minuten tot maximaal twee uur met de ovendeur op een kier zodat er lucht kan stromen.

Peterselie in de magnetron klaart de klus snel, maar sommige mensen zijn van mening dat de hoge hitte een deel van de geneeskrachtige en culinaire eigenschappen van het kruid aantast. Toch is drogen in de magnetron handig en economisch. Peterselie drogen in de magnetron:

  1. Verdeel vier of vijf takjes peterselie tegelijk op een papieren bord in een enkele laag.
  2. De peterselie eerst twee minuten op de hoogste stand in de magnetron zetten, daarna met tussenpozen van 30 seconden, tot het droog en kruimelig is.

Zonnedrogen

zonne-drogende peterselie
zonne-drogende peterselie

Alle kruiden kunnen aan de lucht worden gedroogd op een warme of hete en droge plaats. Minder malse kruiden, zoals peterselie, rozemarijn, salie en tijm, doen het goed met deze methode. Goede plekken om kruiden aan de lucht te drogen zijn garages, zolders, tuinhuisjes en voorraadkasten. De keuken is niet ideaal, omdat koken op een kookplaat vaak vocht produceert. Het grootste nadeel van luchtdrogen is dat het lang kan duren, vaak tot enkele dagen.

Zo droog je peterselie aan de lucht:

  1. Verzamel verse peterselie in een bundel.
  2. Gebruik keukentouw, bindbinders of elastiekjes om de bundel samen te binden aan het uiteinde van de steel.
  3. Gebruik een punaise of een spijker en hang de bundel op de door jou gekozen plaats tot de kruiden droog zijn.
  4. Je kunt kruiden ook aan de lucht laten drogen op een droogscherm of raamscherm bedekt met kaasdoek.

Gedroogde peterselie bewaren

Welke methode je ook gebruikt om peterselie te drogen, je moet de gedroogde kruiden na het drogen op de juiste manier bewaren. Om dit te doen, volgt u deze stappen:

  1. Was en droog je handen.
  2. Verspreid een krant over de tafel waar u gaat werken.
  3. Zorg ervoor dat je een schone, droge container hebt met een goed sluitend deksel om de kruiden in te bewaren. Mason-potten werken goed.
  4. Vermaal de gedroogde bladeren met je blote handen en gooi de stengels weg. Je kunt ook een stamper en vijzel gebruiken.
  5. Trechter de verkruimelde peterselie in je bakje.
  6. Etiket en dateer de container.

Gebruik voor de beste smaak binnen een jaar gedroogde peterselie.

Behoud uw premie

Peterselie is een van de nuttigste kruiden. Als je de tijd hebt genomen om het met succes te laten groeien, is drogen een geweldige manier om je opbrengst te behouden. Alle droogmethoden zijn effectief. Hoe effectief hangt af van waar u woont, de materialen die u gebruikt en uw geduld. Nadat je de peterselie hebt gedroogd, kun je genieten van de vruchten van je werk met een kopje peterseliethee.

Aanbevolen: