Duizendblad, duizendblad

Inhoudsopgave:

Duizendblad, duizendblad
Duizendblad, duizendblad
Anonim
duizendblad van dichtbij
duizendblad van dichtbij

Duizendblad (Achillea spp.), ook bekend als duizendblad, is een van de gemakkelijkste en meest lonende wilde bloemen om te kweken. Het is een sterke, langlevende vaste plant die het hele groeiseizoen keer op keer bloeit.

Duizendblad Basis

Duizendblad heeft heldergroen blad van ongeveer vijftien centimeter hoog dat lijkt op kleine varenbladeren. De planten verspreiden zich via korte ondergrondse uitlopers en zullen onder ideale omstandigheden over een groot oppervlak uitgroeien tot aaneengesloten tapijt. Duizendblad is winterhard in USDA zones 3-9.

duizendblad in bloei
duizendblad in bloei

De zeven tot tien centimeter grote bloemen hebben de vorm van een afgeplatte koepel en steken op groene stengels een tot zestig meter boven het gebladerte uit. De basissoort heeft witte bloemen, hoewel er nog veel meer kleurrijke cultivars zijn ontwikkeld.

Groeivereisten

Milfoil gedijt in de volle zon, hoewel halfschaduw ook acceptabel is, en heeft een bescheiden behoefte aan vocht en voedingsstoffen. Een rijke bovengrond en regelmatige irrigatie zorgen voor een weelderige groei, hoewel duizendblad in vrijwel elke grondsoort groeit, zolang deze maar redelijk goed gedraineerd is. Het is extreem droogtetolerant, hoewel het tot zijn wortels kan afsterven als het water te lang wordt vastgehouden.

Landschapstoepassingen

Duizendblad is door zijn spreidende karakter geschikt als bodembedekker. Dit geldt vooral voor de witte basisvariëteit; de hybride variëteiten verspreiden zich niet zo krachtig en hebben een meer opgaande groeiwijze.

duizendblad in veld
duizendblad in veld

Duizendblad is zelfs gebruikt als gras alternatief, omdat het blad er zeer uniform uitziet, maaibaar is en redelijk tolerant is ten opzichte van voetverkeer.

Duizendblad is nuttig bij het planten van wilde bloemen, in vaste plantenborders, cottagetuinen en als rand langs paden. Het is een van de beste soorten voor het aantrekken van vlinders.

Groeiende duizendblad

Milfoil is gemakkelijk te kweken vanuit zaad op de laatste plek in het landschap of in potgrond. Het zaadje is klein en heeft licht nodig om te ontkiemen, dus het is het beste om het over het oppervlak van de grond te verspreiden en het eenvoudigweg op zijn plaats te drukken in plaats van het te bedekken.

Het kan worden gekocht in bodembedekkers of in individuele potten. Plant pluggen op een afstand van twintig centimeter voor gebruik als bodembedekker of plaats grotere potplanten op een afstand van 18 centimeter in bloemenranden. Duizendblad is een overal verkrijgbare plant in het hele land, zowel in zaadpakketten als in potvorm.

Verzorging en onderhoud

Duizendblad is vrijwel immuun voor ziekten en plagen en vereist in het algemeen verbazingwekkend weinig verzorging. De bloemstengels kunnen aan de basis worden geknipt als de bloesems vervagen en het gebladerte kan in de late herfst tot op een paar centimeter van de grond worden afgesneden om de dode bladeren te verwijderen. Grote stukken kunnen meerdere keren per jaar worden gemaaid om ze er fris en uniform uit te laten zien.

Oogst

Duizendbladbloemen kunnen worden geoogst op het moment dat ze opengaan, voor een snijbloem die lang houdbaar is. Gebruik het standaard witbloeiende duizendblad voor medicinaal gebruik, in plaats van kleurrijke cultivars. De bladeren worden gebruikt in kruidenthee en voor verschillende medicinale doeleinden, maar het is het beste om ze vroeg in het groeiseizoen te oogsten, wanneer ze voor deze doeleinden weelderig en groen zijn.

Het is altijd het beste om de bloemen en bladeren af te snijden om schade aan de plant te voorkomen. Bladeren kunnen indien nodig vers worden gebruikt of worden gedroogd en bewaard voor momenten waarop het meest verse materiaal niet beschikbaar is.

Populaire variëteiten

De verschillende siercultivars van duizendblad verschillen voornamelijk in bloemkleur. Alle onderstaande variëteiten zijn winterhard in USDA zones 3-9.

rode achillea
rode achillea
  • 'Red Velvet' heeft cerisekleurige bloemen.
  • 'Strawberry Seduction' heeft rode bloemen met gele vlekken.
  • 'Terra Cotta' heeft veelkleurige bloemen die perzikkleurig beginnen en vervagen tot gebrand oranje.
  • 'Heidi' heeft roze bloemen.
  • 'Moonshine' draagt bloemen in een lichtgele kleur.

Als een betrouwbare vriend

Duizendblad is een van de meest betrouwbare vaste planten. Als je eenmaal een plekje hebt, kun je het blijven verdelen en overplanten naar andere kale delen van de tuin. De gemalen bladeren hebben een heerlijke geur en het is bekend dat ze een aantal geneeskrachtige eigenschappen bezitten, zoals een samentrekkend middel en het bevorderen van de bloedstolling.