Dekenbloemen kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Dekenbloemen kweken en verzorgen
Dekenbloemen kweken en verzorgen
Anonim
deken bloem close-up
deken bloem close-up

Dekenbloemen (Gaillardia) zien eruit als een kruising tussen zonnebloemen en Susans met zwarte ogen, die beide nauw verwant zijn. Het zijn gemakkelijk te kweken inheemse planten uit het oosten van Noord-Amerika en het Midwesten die de grond bedekken met een spectrum van warme rode, goudgele en diepe sinaasappels op hun unieke gestreepte bloemhoofdjes.

Dekenbloemen kweken

Dekenbloemen worden, afhankelijk van de variëteit, één tot zestig centimeter hoog en voelen zich het meest thuis in een zonnige vaste plantenborder. Het blad blijft laag bij de grond met bloemen van 3 tot 10 cm die op flexibele stengels oprijzen. De bloesems zijn zo overvloedig dat het gebladerte over het algemeen verborgen is tijdens het bloeiseizoen midden tot laat in de zomer.

buisvormige gaillardia
buisvormige gaillardia

De bloemen hebben grote knoopvormige middelpunten, vergelijkbaar met Susans met zwarte ogen, behalve dat ze de neiging hebben helder en kleurrijk te zijn, en niet alleen bruin. De bloemblaadjes zijn vaak plat, zoals die van een zonnehoed of zonnebloemen, maar er zijn enkele ongebruikelijke algemene bloemen met trompetachtige buisvormige bloemen.

Tuinomstandigheden

Dekenbloemen houden van heldere, warme locaties met lichte zandgrond. Ze bloeien het beste zonder kunstmest of overmatige hoeveelheden compost en zijn, zodra ze zijn gevestigd, bescheiden droogtetolerant.

Oprichting

Plant ze in de herfst of lente en geef ze wekelijks water tot ze gevestigd zijn, meestal na de eerste zomer. Dekenbloemen hebben geen lange levensduur en kunnen na drie of vier jaar tekenen van achteruitgang vertonen. Om ze nieuw leven in te blazen, verdeel je de bosjes om de paar jaar, omdat de extra groeiruimte het wortelsysteem zal versterken.

Verzorging

Naast water geven bestaat het enige onderhoud uit het periodiek terugsnoeien van de planten. Door in de zomer een lichte snoei te geven om de eerste bloei van dode bloemen te verwijderen, zal dit in het vroege najaar tot een tweede bloei van bloemen leiden. Snijd vóór de winter de hele plant af tot op vijftien centimeter van de grond om het volgende seizoen een weelderige, volledige groei te bevorderen.

Tuin van Gaillardia
Tuin van Gaillardia

Plagen en ziekten zijn zelden een probleem, maar af en toe verschijnen bladluizen. Deze kunnen echter gemakkelijk worden behandeld met insectendodende zeep. Zorgwekkender is de ziekte astergeel, die wordt overgedragen door bladluizen. Er bestaat geen directe behandeling voor de ziekte, maar alle algemene bloemen waarvan de bloemknoppen groen blijven en niet opengaan, een belangrijk teken van ziekte (samen met gele bladeren), moeten worden verwijderd en vernietigd om verspreiding te voorkomen.

variëteiten

Er zijn een aantal benoemde cultivars van algemene bloemen, die allemaal in een vergelijkbaar kleurenpalet voorkomen en er geweldig uitzien als ze gemengd worden.

  • oranje en gele dekenbloem
    oranje en gele dekenbloem

    'Oranges and Lemons' heeft een mix van pastelgeel, perzik- en zalmtinten op de bloemblaadjes.

  • 'Bourgondië' heeft diepe wijnrode bloesems.
  • 'Arizona Sun' is een 25 cm hoge dwergvariëteit in een mix van zonsondergangkleuren.
  • 'Fanfare' is ook een dwerg, bekend om zijn buisvormige rode bloemblaadjes en diep oranje centrum.

Een kleurrijke inwoner

Een theorie over de oorsprong van de naam dekenbloem is dat ze lijken op de rijke kleuren en patronen van dekens gemaakt door indianen, die Europeanen eeuwen geleden voor het eerst kennis lieten maken met deze prachtige Noord-Amerikaanse bloemen. Gebruik ze om een kleurentapijt te creëren tussen de grotere planten in de vaste plantenborder, zoals salvia's of lupines.

Aanbevolen: