Soorten gordijnroeden & Hoe u de juiste keuze maakt

Inhoudsopgave:

Soorten gordijnroeden & Hoe u de juiste keuze maakt
Soorten gordijnroeden & Hoe u de juiste keuze maakt
Anonim
geschilderde houten gordijnroede
geschilderde houten gordijnroede

Als je gordijnen in huis hebt of van plan bent gordijnen te kopen, kan het hebben van de juiste gordijnroeden een groot verschil maken in de algehele uitstraling van het raam. Het is gemakkelijk om zoiets als gordijnroeden over het hoofd te zien. Maar als je eenmaal het verschil ziet dat een decoratieve gordijnroede met de juiste eindstukken maakt, kun je de rol die ze spelen waarderen.

Soorten gordijnroeden

Het eerste dat u moet overwegen, is het type gordijnroede dat u wilt. Het is belangrijk om iets stevigs te kopen dat goed past bij het soort gordijnen dat je wilt ophangen. Je moet ook weten welk type hardware nodig is om de stangen te installeren als je ze afzonderlijk koopt en de hardware niet is inbegrepen.

Decoratieve staven

Decoratieve staven zijn ontworpen om gezien te worden en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en diameters. Ze kunnen worden gemaakt van hout, messing, smeedijzer, geborsteld nikkel, tin, kopergroen en andere materialen. Een decoratieve gordijnroede wordt meestal gecombineerd met decoratieve eindstukken.

Verborgen staven

Verborgen staven zijn ontworpen om onder het gordijn verborgen te worden. Ze zijn vaak verstelbaar en meestal wit of metallic van kleur. Sjerp-, span- en brede zakstangen zijn meestal verborgen. Spanstangen gebruikten een veermechanisme om de stang op zijn plaats te houden, vergelijkbaar met een douchegordijnstang. Dit type stangen mag alleen worden gebruikt met lichtgewicht gordijnen.

Caféstaven

Cafestaven zijn meestal van messing, hebben een kleine diameter en zijn vaak rond of gecanneleerd. Dit soort stangen werken goed met treklipjes of met de hand getekende gordijnen.

Traverse staven

Traverse-stangen worden gebruikt bij het type gordijnen dat wordt geopend en gesloten met een toverstaf of koord. Gordijnhaken worden in schuifhouders gestoken en de stang is zichtbaar als de gordijnen open zijn. Tweerichtingsdwarsstangen zijn het meest gebruikte type en zorgen ervoor dat gordijnen van het midden naar elk uiteinde kunnen worden verplaatst. De meeste glazen schuifdeuren maken gebruik van eenrichtingsstangen, waarbij de jaloezieën of gordijnen slechts in één richting kunnen worden bewogen.

Gordijnroeden voor speciale doeleinden

Gordijnroeden voor speciale doeleinden zijn flexibele stangen die zijn ontworpen om op onregelmatig gevormde ramen te passen, zoals erkers, boogramen, wenkbrauwramen, achthoekige ramen, ovale ramen en ronde ramen. De kristalheldere staaf buigt gemakkelijk naar de vorm van het raam.

Hardware en accessoires

Zodra je hebt besloten welk type gordijnroede er het beste uitziet en het beste bij je gordijnen past, is het tijd om te beslissen welk type hardware en accessoires de look afmaken. Hardware en accessoires omvatten:

  • Eindstukken
  • Beugels
  • Schansen
  • Eindkappen
  • Ringen
  • Clips
  • Haken
  • Trekt
  • Holdbacks/tiebacks/swags

Eindstukken en eindkappen worden aan elk uiteinde van de gordijnroede geplaatst. Eindkappen geven de hengel een eenvoudige, strakke afwerking, terwijl eindknoppen een dramatische, decoratieve uitstraling creëren. Veel voorkomende ontwerpen voor eindknoppen zijn ballen, speren, knoppen, pijlen, bladeren, sterren, rollen, bloemen en abstracte ontwerpen.

Beugels zijn de ondersteunende hardware die de gordijnroede op zijn plaats houdt. Schansen zijn een soort decoratieve beugels waar soms stof doorheen is geregen. Beugels en schansen kunnen van een ander materiaal worden gemaakt dan de staaf en hebben verschillende decoratieve ontwerpen, zoals planten, dieren en abstracte ontwerpen.

Holdbacks, tiebacks en swags kunnen gordijnen en topversieringen vormgeven zonder dat ze gezien worden, of ze kunnen op dezelfde manier aan het raamdecoratiedecor toevoegen als eindknoppen en beugels. Gordijnringen zijn meestal zichtbaar en moeten een aanvulling vormen op of contrasteren met de rest van de hardware. Decoratieve koorden en kwastjes maken de look compleet.

Raambehandelingopties

Er zijn zoveel geweldige opties voor raambekleding. Het is een goed idee om door tijdschriften, catalogi of websites te bladeren om te bepalen welk type raamdecoratie u het meest aanspreekt. Het type raamdecoratie dat u kiest, zal de grootste factor zijn bij het beslissen welk type gordijnroede niet alleen functioneel zal zijn, maar ook de decoratieve doeleinden zal dienen die u in gedachten heeft.

Aanbevolen: