Rudbeckia (Black-Eyed Susans): Teelt, gebruik en soort

Inhoudsopgave:

Rudbeckia (Black-Eyed Susans): Teelt, gebruik en soort
Rudbeckia (Black-Eyed Susans): Teelt, gebruik en soort
Anonim
Rudbeckia-weide
Rudbeckia-weide

Rudbeckia's zijn vrolijke inheemse bloemen die onmisbaar zijn in de vaste plantenborder. Hun gouden madeliefachtige bloemen en lange bloeiperiode hebben ze tot een favoriet van tuinders gemaakt.

Rudbeckia in een notendop

susanplant met zwarte ogen
susanplant met zwarte ogen

Er zijn 25 soorten in het geslacht Rudbeckia, allemaal afkomstig uit Noord-Amerika. Ze komen voor in zowel meerjarige als eenjarige vormen, maar de verschillende soorten en cultivars hebben allemaal gemeenschappelijke fysieke kenmerken en groeivereisten.

De bloemen hebben een diameter van vijf tot tien centimeter en hebben over het algemeen gele bloemblaadjes, hoewel er ook verschillende tinten oranje, rood en bruin te zien zijn. Het midden van de bloem is meestal donker gekleurd - dit is het 'oog' van Susans met zwarte ogen, een van hun vele gebruikelijke namen. De bloemen groeien vanaf de vroege zomer op stengels van twee tot drie voet, hoewel er een paar dwergvariëteiten beschikbaar zijn.

Het blad is donkergroen en geconcentreerd aan de basis van de plant in een nette bosje van ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog. Individuele bladeren zijn schopvormig en vijf tot tien centimeter lang.

Gebruik voor huis en tuin

Rudbeckia-habitat
Rudbeckia-habitat

R udbeckia's behoren tot de beste soorten voor meerjarige bloemenborders en wilde bloemenweiden, waar ze vaak in grote banen worden geplant. De kortere vormen doen het goed in plantenbakken.

Ze worden vaak gebruikt bij het herstel van inheemse prairies en vlindertuinen, waar ze een belangrijke bron van nectar voor bijen en vlinders en van zaad voor vogels zijn.

Hun lange, sterke stelen maken Rudbeckia's een goede snijbloem, zowel voor verse als gedroogde arrangementen.

Cultivatie

Rudbeckia's groeien het beste in de volle zon, maar verdragen halfschaduw. Regelmatig vocht houdt ze weelderig en levendig, maar als ze eenmaal zijn gevestigd, zijn ze matig droogtetolerant. Ze accepteren een volledig scala aan grondsoorten, zolang de drainage goed is. Ze zijn geen goede keuze voor de minst vruchtbare gronden, hoewel ze geen hopen compost en kunstmest vereisen. In feite bloeien ze het meest uitbundig op bodems met een bescheiden vruchtbaarheid.

Onderhoud

Afgezien van het af en toe water geven en het verwijderen van de bloemstengels als de bloesems vervagen, is er weinig onderhoud nodig bij het kweken van Rudbeckia's. Ze bloeien van de zomer tot de herfst, en deadheading verlengt de bloeiperiode. Aan het einde van het groeiseizoen kan de hele plant tot op de grond worden afgesneden.

Om de paar jaar kunnen de uitdijende bosjes in de herfst worden verdeeld.

Plagen en ziekten

De meeste plagen en ziekten die Rudbeckia aanvallen zijn kleine ergernissen die kunnen worden getolereerd in de context van een vaste plantenborder of weidebeplanting. Waar je echter wel op moet letten, is een ziekteverwekker die astergeel wordt genoemd. Deze ziekte is dodelijk en treft veel soorten uit de asterfamilie, waar Rudbeckia's deel van uitmaken. Infecties manifesteren zich als onvolgroeide planten met misvormde bladeren en bloemen die snel geel worden en afsterven.

Er bestaat geen remedie voor de ziekte, maar het is belangrijk om alle planten die ermee besmet raken te verwijderen en weg te gooien. Doe dit zodra de symptomen de verspreiding van de ziekte lijken tegen te gaan.

Soorten en cultivars

Er zijn twee Rudbeckia-soorten die gewoonlijk worden gekweekt, samen met een indrukwekkend assortiment cultivars, die allemaal algemeen verkrijgbaar zijn in kwekerijen.

Rudbeckia Hirta

Susan-cultivar met zwarte ogen
Susan-cultivar met zwarte ogen

Ook bekend als Susans met zwarte ogen of gloriosa madeliefjes, dit is het meest voorkomende type Rudbeckia dat in Noord-Amerikaanse tuinen wordt aangetroffen. Het zijn vaste planten met een korte levensduur, maar zaaien zichzelf vaak opnieuw uit in de tuin. Winterhard in USDA zones 5 tot 10, hoewel het elders als jaarlijks kan worden gekweekt.

  • 'Indian Summer' heeft lagen diep verzadigde oranje, rode en bruine strepen op de bloemblaadjes die lijken op een vurige zonsondergang.
  • 'Toto' is een dwergvorm die slechts 30 cm hoog wordt.

Rudbeckia Fulgida

groene Susan met zwarte ogen
groene Susan met zwarte ogen

Deze soort is ook bekend als Susan met zwarte ogen of als oranje zonnehoed. Het is moeilijk te onderscheiden van de R. hirta. Het is winterhard in USDA zones 3 tot 9.

  • 'Goldsturm' is de meest voorkomende cultivar en heeft lichtgele bloemen.
  • 'Viette's Little Suzie' is een dwergversie van 'Goldsturm'.
  • 'Green Eyes' heeft een groen centrum in plaats van het gebruikelijke bruin.

Een waanzin van zomerkleuren

Rudbeckia's zijn de ultieme vaste plant: onderhoudsarm, aanpasbaar en dragende bloemen waar je zowel binnen als buiten gemakkelijk van kunt genieten. Hun felgele bloesems komen keer op keer en zijn synoniem met de zomerzon.

Aanbevolen: