Zorg voor geranium

Inhoudsopgave:

Zorg voor geranium
Zorg voor geranium
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Een goede verzorging van geraniumplanten is niet moeilijk. Waar de meeste mensen aan denken als ze 'geranium' horen, wordt beter gezegd pelargonium genoemd. Er zijn veel verschillende soorten geraniums (pelargoniums) die in vijf categorieën vallen:

  • Zonaal
  • Fancy
  • Ivy
  • Geurend
  • Regal

Voor het grootste deel is hun basiszorg hetzelfde.

Basisverzorging voor geraniumvariëteiten

Welke variëteit je ook selecteert, je zult merken dat de meeste kunnen worden gekweekt in de zones vier tot en met negen. Zorg er wel voor dat de temperatuur in uw zone 70 tot 85 graden bereikt wanneer u uw bloemen plant. De meeste mislukte geraniums zijn te wijten aan te vroeg planten in het seizoen.

Een goede verzorging van geraniumplanten omvat zes tot acht uur per dag volle zon. Ze geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond, en je moet ze laten uitdrogen tussen het water geven, anders kunnen de wortels gaan rotten.

Regelmatig bemesten is ook een belangrijk onderdeel van de geraniumverzorging. Maandelijkse voeding met een 10-10-10-meststof zal ze gelukkig houden. Je kunt ook ongeveer elke derde gietbeurt een wateroplosbare meststof gebruiken.

Geraniums planten

Vermijd het selecteren van planten met lange, langbenige stengels of bruine wortels. Zoek een gezonde, groene plant met knoppen om mee naar huis te nemen. Geraniums moeten op gelijke hoogte met de omringende grond worden geplant in aarde die is vermengd met veenmos of compost. Er zou elk jaar meer organisch materiaal moeten worden toegevoegd.

Zorg ervoor dat je geraniums ver genoeg uit elkaar staan om volledig te kunnen groeien. Overvolle planten zijn vatbaar voor ziekten. Eenmaal in de grond, verstevig de grond en geef grondig water. Het water moet zich aan de wortel van de planten bevinden, en niet erboven. Mulch moet ook worden gebruikt om de wortels koel te houden en de grond vochtig te houden.

Geraniumziekten

Hoewel het behoorlijk winterharde planten zijn, zijn geraniums soms vatbaar voor schimmelziekten. Eén zo'n ziekte wordtbacteriële bladvlekkenziekte genoemd en wordt veroorzaakt door de Xanthomonas-bacterie. Meestal wordt deze ziekte veroorzaakt door warme, natte, drukke plantgebieden. Als u verzonken, bruine vlekken ter grootte van een speldenknop ziet, verwijdert u de aangetaste bladeren en vernietigt u deze. Bij ernstige infecties moet je de hele plant verwijderen en vernietigen.

Botrysis bladvlekenblossom blight zijn andere schimmelziekten die u mogelijk bij uw geraniums tegenkomt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Botrytis cinerea-schimmel en komt voor in koele, vochtige omstandigheden. Aangetaste bladeren vormen bruine gebieden die grijsbruine sporen ontwikkelen. Aangetaste bloemen hebben verkleurde bloemblaadjes die van de plant vallen. Verwijder de aangetaste delen van de plant en bespuit met Daconil of een soortgelijk product.

Veel voorkomende plagen

Er zijn een aantal plagen die uw tuin kunnen besmetten, waarvan er vele op natuurlijke wijze kunnen worden bestreden. Enkele veel voorkomende plagen zijn:

Bladluizen - kunnen worden bestreden met lieveheersbeestjes

Slakkengestuurd met ondiepe bakjes bier die de slakken aantrekken en verdrinken

Klikwormen kunnen met de hand worden geplukt, net als elk type rups

Andere veelvoorkomende problemen

Er zijn nog andere problemen die u kunt tegenkomen met uw geraniums. Meestal hebben ze echter eenvoudige oplossingen. Planten die na thuiskomst niet lijken te bloeien, hebben meestal meer licht nodig. Vergeet niet dat een goede verzorging van geraniumplanten elke dag zes tot acht uur volle zon omvat. Als de onderste bladeren van uw plant geel worden, kan dit een indicatie zijn van te veel water. Vergeet niet om de grond de tijd te geven om uit te drogen tussen het water geven. Het verwerken van organisch materiaal in de bodem kan de drainage helpen verbeteren.

Gele bladeren over de hele plant kunnen betekenen dat je plant kunstmest nodig heeft. Meestal is de geranium op dit punt al een tijdje in nood. Verwacht een paar weken om verbetering te zien na het verstrekken van kunstmest.

Kleine gaatjes in de bloemknoppen worden veroorzaakt door knopwormen. Deze kunnen met de hand worden geplukt. Er kunnen ook pesticiden worden gebruikt, zoals Sevin of Orthene, maar deze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt, net als elke chemische stof.

Ontdek uw opties

Als je eenmaal de basisverzorging van geraniums begrijpt, zul je merken dat ze gemakkelijk te kweken zijn en leuk om in huis en in het landschap te hebben. Probeer een aantal verschillende soorten, zoals Cranesbill, Rosebud of een van de andere geurende soorten met een geur zoals citroen, pepermunt, appel of nootmuskaat. Ze zullen allemaal zeker uw dag opvrolijken.

Aanbevolen: