Antieke vloerspiegels: nadenken over een andere tijd

Inhoudsopgave:

Antieke vloerspiegels: nadenken over een andere tijd
Antieke vloerspiegels: nadenken over een andere tijd
Anonim
Antieke cheval vloerspiegel
Antieke cheval vloerspiegel

Het toevoegen van een antieke vloerspiegel aan je interieur geeft je interieur een vleugje van weleer, dat zowel mooi als functioneel is. Upgrade je esthetiek met een sierlijk historisch item dat perfect is voor groepsfoto's en dagelijkse 'fit checks'.

Kijk terug in de spiegel

Door de millennia heen zijn spiegels geëvolueerd van hoogglans gepolijste stukken metaal en afbeeldingen weerspiegeld in waterpoelen tot de moderne technologische methoden voor het maken van reflecterend glaswerk. Een van de grootste vorderingen bij het maken van spiegels vond plaats in 1835 toen een Duitse chemicus, Justus von Liebig, het chemische proces uitvond waarbij metallisch zilver een glasoppervlak werd bedekt om het reflecterend te maken. Zijn proces verving snel de gebruikelijke praktijk van het achterglas door een dunne metalen plaat van amalgaam en tin, die in de 16e eeuw in Venetië werd geïntroduceerd.

Terwijl de spiegelmaakvaardigheden van 16e-eeuwse Venetiaanse ambachtslieden zich verspreidden, nam de spiegelproductie in Parijs en Londen toe. Tegen het einde van de 17e eeuw werden spiegels een vorm van huishoudelijke decoratie, en tegen de 19e eeuw gemeengoed. De Venetiaanse voorloper van de hedendaagse moderne technieken voor het maken van spiegels staat vooral bekend om de manier waarop deze in de loop van de tijd verslechtert, waardoor de iconische vage donkerzilveren vlekken op de spiegels van weleer achterblijven.

Staande vloerspiegels

Een zeer zeldzaam pierglas uit circa 1720
Een zeer zeldzaam pierglas uit circa 1720

Spiegels uit de 17e en 18e eeuw varieerden van kleine decoratieve handspiegels en wandspiegels tot grote spiegels die op de schoorsteenmantel rustten, evenals prachtig versierde vloerspiegels (die soms staande spiegels werden genoemd). Meestal werden deze spiegels, ingekapseld in uitgebreide lijsten, tentoongesteld door ze tegen een muur te leunen. Deze monturen waren over het algemeen voortreffelijk, gemaakt van:

  • Zilver
  • Schildpad
  • Ebbenhout
  • Ivoor
  • Houtfineer met prachtig gedetailleerd inlegwerk van olijf-, walnoot- en goudenregenhout
  • Geschilderde houten kozijnen met zeer gedetailleerde klassieke versieringen of bloemmotieven
  • Verguld

Trumeau-spiegels

Trumeau-spiegel
Trumeau-spiegel

Trumeau-spiegels, een populaire Franse vloerspiegelstijl die voortkwam uit de architectonische conventies van de 18e eeuw, zijn gedurende de 21e eeuw steeds populairder geworden in spiegelontwerpen. Oorspronkelijk werden deze spiegels gebruikt om de dunne houten ruimte tussen ramen of deurkozijnen in te nemen, die in het Frans overigens 'trumeau' werd genoemd.

Terwijl deze spiegels in eerste instantie werden ontworpen als wandspiegels, zijn bestaande stukken sindsdien van de muren van historische landgoederen verwijderd en doorverkocht als vloerspiegels. Tegenwoordig worden ze gewoon tegen het dichtstbijzijnde harde oppervlak geplaatst; maar als u uw interieur naar een hoger niveau wilt tillen, kunt u uw wandspiegel op elke gewenste manier in uw wandlandschap integreren.

Normaal gesproken zijn deze spiegels gebouwd met prachtig geschilderde of vergulde taferelen erboven en eronder om deze delicate esthetiek te illustreren. Op dezelfde manier bevatten ze vaak uitgesneden motieven zoals boekrollen, linten en slingers. Omdat ze tussen rechthoekige delen van het huis passen, werden deze specifieke vloerspiegels meestal gemaakt in langwerpige, rechthoekige vormen.

Cheval vloerspiegels

Cheval-vloerspiegel
Cheval-vloerspiegel

In de 19e eeuw produceerden Franse spiegelmakers spiegels die rond waren, wat leidde tot de introductie van de cheval-vloerspiegel. Een cheval-vloerspiegel is een rechthoekige of ovale spiegel over de volledige lengte die vrijstaand is. De ingelijste spiegel is gebouwd om vast of verstelbaar te zijn en wordt vastgehouden door een tweede frame op voet. Antieke cheval-vloerspiegels variëren in stijl van het eenvoudige gedraaide houten frame van een Engelse mahoniehouten spiegel uit het midden van de 19e eeuw tot een uitvoerig geschilderde Japanse cheval in George III-stijl uit dezelfde periode. De vele stijlen antieke cheval-spiegels omvatten:

  • Victoriaans
  • Art Deco
  • Gotisch
  • Engels regentschap
  • Empire
  • Koningin Anne
  • Biedermeier
  • Italiaanse rijk
  • Frans Tweede Keizerrijk
  • Napoleon III

Hoeveel kosten antieke vloerspiegels?

Verrassend genoeg kosten spiegels over het algemeen een schokkend bedrag, en hoe groter het formaat, hoe duurder ze zullen zijn. Dus als het gaat om antieke vloerspiegels, zul je op zijn minst ongeveer $ 1.000 - $ 2.000 moeten betalen voor een 19e-eeuwse spiegel van hoge kwaliteit. Vergulde exemplaren uit de 18e eeuw kunnen nog hogere bedragen opleveren, ergens tussen de $ 5.000 en $ 10.000. Op dezelfde manier werden deze vroege spiegels meestal gemaakt van kwik of tin en hebben ze een heel kenmerkende glans naarmate ze ouder worden, waardoor hun markt stijgt. waarde.

Toegegeven, niet elke antieke vloerspiegel is in perfecte staat en zeer decoratief. Je kunt spiegels vinden uit het begin van de 20e eeuw met zeer eenvoudige frames die in de lage honderdtallen staan vermeld.

Als je erover denkt om een van deze te kopen, zijn hier een paar antieke vloerspiegels van de afgelopen eeuwen die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • 19e-eeuwse Engelse mahoniehouten Cheval-spiegel - aangeboden voor $ 1.592,28
  • 19e-eeuwse Franse Trumeau-spiegel - aangeboden voor $ 2.530
  • 18e-eeuwse Queen's Hamlet gouden kwikglazen spiegel - aangeboden voor $ 10.450

Waar vindt u online een antieke vloerspiegel

Als je op zoek bent naar een antieke vloerspiegel om toe te voegen aan je interieur, dan is 1stdibs een uitstekende plek om je zoektocht te beginnen. 1stdibs biedt een collectie mooi antiek, gezocht op categorie, en links naar de specifieke antiekwinkel waar het item wordt aangeboden. Andere plaatsen waar u antieke spiegels kunt vinden zijn onder meer:

  • Ruby Lane - Ruby Lane is een veilingwebsite die de kloof overbrugt tussen spraakmakende veilinghuizen en door gebruikers beheerde marktplaatsen; het is supergemakkelijk te gebruiken en heeft een gevarieerd assortiment historische vloerspiegels.
  • eBay - Als het gaat om door gebruikers beheerde veilingsites, is eBay veruit de meest productieve. Het is echter belangrijk om de vermeldingen en recensies van een verkoper zorgvuldig door te spitten om er zeker van te zijn dat u geen replica of op historisch geïnspireerde vloerspiegel op de markt krijgt.
  • Etsy - Etsy werkt als eBay, maar ha alt zijn functionaliteit en afbeeldingen uit de 21e eeuw. Gemakkelijk te gebruiken en gevuld met hoogwaardige goederen. Etsy is een geweldige plek om te zoeken naar antieke en vintage vloerspiegels voor in je kast of slaapkamer.

Krijg een glimp van je dagelijkse outfit in historische stijl

Als je niet veel ruimte in huis hebt, weet je waarschijnlijk heel goed wat je wel en niet kunt toevoegen aan je huiselijke sfeer. Antieke vloerspiegels geven je echter de kans om te genieten van je historische gevoeligheden en tegelijkertijd te besparen op de ruimte met een praktisch, maar toch mooi hulpmiddel.

Aanbevolen: