Kleurrijke siererwten kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Kleurrijke siererwten kweken en verzorgen
Kleurrijke siererwten kweken en verzorgen
Anonim
veelkleurige zoete erwten
veelkleurige zoete erwten

Sweetherwten (Lathyrus odoratus) zijn een favoriete ouderwetse tuinplant. Het sappige blad van de wijnstokken en de zoete geur van de bloemen maken het een gemakkelijke keuze voor het versieren van een hek of prieel.

Sweet Peas Essentials

zoete erwten
zoete erwten

Sweet erwten zijn jaarlijkse wijnstokken in het koele seizoen die ongeveer 1,80 meter hoog worden met bloesems van 2,5 tot 5 cm in een grote verscheidenheid aan kleuren. De planten lijken sterk op eetbare peultjes met de paren ovale bladeren van 2,5 cm die langs de kronkelende stengels staan, maar ze worden gekweekt vanwege hun kleurrijke, magisch geurige bloesems, en niet als voedsel. Siererwten kunnen in alle zones worden geteeld.

Toxiciteit

Hoewel ze nauw verwant zijn aan de eetbare erwten, zijn zoete erwten eigenlijk giftig, dus het is verstandig om ze uit de buurt van eetbare look-alikes te planten om te voorkomen dat iemand de verkeerde plukt. Je zou echter een grote hoeveelheid van de giftige erwten moeten consumeren om ernstig ziek te worden, en hun scherpe smaak zal snel duidelijk maken dat ze niet eetbaar zijn.

Siererwten kweken

Sweetherwten groeien goed in gemiddelde tuingrond en in de volle zon, hoewel schaduw in de middag het beste is in warme klimaten. Goede drainage, regelmatig vocht en een bodem verrijkt met organische stof zijn belangrijk.

De grootste sleutel tot succes is echter dat je de planting van de zoete erwten zo plant dat je optimaal profiteert van het koele weer waar ze van genieten. De planten hebben de neiging te bruisen in de hitte van de zomer.

Planttijd

In koude klimaten plant u zoete erwten zodra de grond in de lente kan worden bewerkt. Ze zijn volledig vorstbestendig en kunnen de grond in als de nachten nog koud zijn. Een tweede planting kan in de nazomer plaatsvinden voor een herfstbloei.

Op plaatsen met zeer milde winters (waar het onwaarschijnlijk is dat de temperatuur onder de 20 graden komt), kunnen zoete erwten halverwege de herfst worden geplant voor een vroege voorjaarsbloei.

Zaaizaad

Zoete erwten zijn gemakkelijk te kweken vanuit zaad, maar hebben een harde zaadlaag die de kieming enkele weken vertraagt, tenzij deze wordt gepenetreerd. Gebruik een nagelvijl of een nagelknipper om de buitenste zaadlaag van elk zaadje in te snijden, en zorg ervoor dat je het zachte midden niet beschadigt. Dit versnelt de kieming tot ongeveer 10 dagen, in plaats van weken te wachten totdat de zaadlaag ondergronds is opgelost.

Plant het zaad direct op de plek waar het ongeveer vijf centimeter diep en vijf centimeter uit elkaar moet groeien. Nadat de zaailingen een paar centimeter lang zijn, dun je de zwakste spruiten uit, zodat er ongeveer één plant per 15 centimeter overblijft.

Trellising

Sweet erwten hebben ranken die zich aan vrijwel elk voorwerp kunnen vastgrijpen en de planten naar de zon kunnen trekken. De wijnstokken zijn vrij licht van gewicht, dus veel tuinders gebruiken eenvoudigweg touw ondersteund door een horizontale paal van anderhalve meter boven de grond om ze te laten groeien. Houten of draadroosters zijn ook geschikt. Siererwten kunnen in een bestaand prieel worden getraind en zijn een goede keuze voor het verfraaien van een hekwerk.

Verzorging en onderhoud

Zodra de planten een paar meter hoog zijn, is het een goed idee om een laag mulch over de wortels te verspreiden, aangezien siererwten van koele, vochtige grond houden. Geef regelmatig water als het warm weer is, om de bloei zo lang mogelijk te verlengen. Het plukken van de uitgebloeide bloemen om te voorkomen dat zich zaaddozen vormen, helpt om herhaling van de bloei te bevorderen.

Als het weer warmer wordt, wees dan niet verbaasd als je zoete erwten er armoedig uitzien. Dit is het natuurlijke einde van hun levenscyclus en ze kunnen er op dit moment uit worden gehaald.

Plagen en ziekten

Erwten zijn erg mals als ze zaailingen zijn en zijn een favoriete traktatie van slakken. Het is in dit stadium het beste om mulch en houtachtig afval uit de buurt van de planten te houden om te voorkomen dat er een leefgebied voor dit ongedierte ontstaat. Verspreid indien nodig een lijn afschrikmiddel voor slakken en slakken, zoals Sluggo of diatomeeënaarde, op de grond aan weerszijden van de planten om ze te beschermen.

Zodra de planten volwassen zijn, kunnen echte meeldauw en andere schimmelpathogenen op de bladeren verschijnen. Vermijd te dicht planten, omdat het gebrek aan luchtstroom deze ziekten kan verergeren.

variëteiten

Erwtenzaden zijn algemeen verkrijgbaar in tuincentra. Ze kunnen niet zo goed worden getransplanteerd, dus je vindt ze meestal niet in potten.

paarse erwt
paarse erwt
  • 'Incense Mix' heeft een verscheidenheid aan pastelroze, witte, crème en lavendelbloesems.
  • 'Flora Norton' heeft ongebruikelijke mauve gekleurde bloemen.
  • 'Oxford' heeft donkerpaarse bloemen.
  • 'Prima Ballerina' is een dwergvariëteit die ongeveer 60 cm hoog wordt en veelkleurige rozen-, crème- en lavendelbloemen heeft.

Natuurparfum

Zoete erwten hebben een zoete, rustgevende, honingachtige geur die degenen die de erwten verbouwen, betoverd. Ze vormen ook een goede snijbloem, waardoor je hun parfum naar binnen kunt brengen.

Aanbevolen: