Hoe u uw rozen kunt doodkoppen om ze te laten bloeien

Inhoudsopgave:

Hoe u uw rozen kunt doodkoppen om ze te laten bloeien
Hoe u uw rozen kunt doodkoppen om ze te laten bloeien
Anonim

Leer hoe je rozen op de juiste manier dood kunt knippen met deze snelle tips.

Roze rozen
Roze rozen

Wanneer je boeket rozen begint te hangen en bruin wordt, is je eerste instinct om ze weg te gooien. Toch is het verwelken en bruin worden van geplante rozen geen teken van naderend onheil. Het is eerder een symptoom dat je bloemen serieus wat verzorging nodig hebben. Bevorder nieuwe bloemen en stimuleer de groei door rozen op de juiste manier te verwijderen. Het is immers gemakkelijk genoeg om zelfs kinderen en tieners aan te pakken hoe je rozen op de juiste manier kunt doden. Kun je weekendklusje zeggen?

Wat betekent dode rozen?

Als je een roos doodkopt, snij je de afstervende/verwelkende bloemhoofdjes af. Je zult merken dat de volle, kleurrijke bloemen gaan hangen en uitdrogen, terwijl de bloemblaadjes aan de randen donkerder worden. Wanneer dit gebeurt, betekent dit dat de bloemen klaar zijn om te worden verwijderd.

Waarom heb je dode rozen?

Als er veel dood materiaal aan de uiteinden van je rozenstruiken/heesters/planten zit, stoppen de planten zelf met het besteden van hun energie aan de groei van stengels en bloemen en verschuiven ze deze naar het maken van zaden. Als deze planten in het wild zouden voorkomen, geeft het verzamelen van veel dode bloemen aan dat het tijd is om zich voort te planten en in rust te gaan voor het komende koude seizoen.

Om je planten te misleiden zodat ze hun energie aan de groei blijven besteden, moet je het dode materiaal wegsnijden. Je rozen zullen zich concentreren op het genezen van de verwijderde stengel en het brengen van meer bloemen. Hoe meer je doodgaat, hoe meer bloemen je stimuleert. Zie het als een hydra: snij één hoofd af en er zullen er drie verschijnen.

Wanneer is de beste tijd voor Deadhead Roses

Aangezien het planten ongeveer 6-8 weken kan kosten om verloren bloemen terug te laten groeien, is het verstandig om je rozenplanten/struiken ongeveer 7-8 weken in het vroege voorjaar af te snijden. Hierdoor kunnen ze op het hoogtepunt bloeien en krijg je maandenlang overvloedige rozen.

Je moet tegen het einde van de zomer ook een laatste deadheading voltooien om je vaste planten voor te bereiden op de komende wintermaanden.

Hoe je rozen op de juiste manier dood kunt maken

handen die tuinhandschoenen dragen terwijl ze een tuinschaar gebruiken
handen die tuinhandschoenen dragen terwijl ze een tuinschaar gebruiken

Afhankelijk van welke rozen je hebt geplant, zijn er enigszins verschillende technieken om deadheading te benaderen. Ze zijn echter allemaal snel en gemakkelijk te volgen. Het beste van alles: je hebt alleen een tuinschaar nodig (en misschien een paar handschoenen om die stekelige doornen op afstand te houden).

Basismanier om een rozenplant dood te maken

Volg deze eenvoudige stappen om de meeste rozen dood te maken.

  1. Vind de dode of stervende rozen. Deze zullen erg droog zijn en verdorde bloemblaadjes en bladeren hebben.
  2. Op elke dode roos die je hebt geïsoleerd, zoek je het gedeelte met vijf gezonde bladeren dat het dichtst bij de bloei ligt. Als je hier knipt, zal de plant weer teruggroeien.
  3. Neem je tuintondeuse en knip de stengel ongeveer een kwart inch boven dit vijfbladige punt af.
  4. Gooi de dode bloemen weg en ga door met het verzorgen van je rozen zoals gewoonlijk.

De doornbenadering

Sommige tuinders hanteren een nog eenvoudigere aanpak bij het doodkoppen van hun rozen.

  1. Zodra je de stervende of dode rozenkoppen hebt geïdentificeerd, zoek je de bovenste doorn.
  2. Loop nog twee doornen langs de stengel.
  3. Knip nu met je tuinschaar de stengel en de dode bloemen af.

Handige hack

Zorg ervoor dat je de rozenstelen altijd schuin afsnijdt, omdat dit het oppervlak vergroot en de hoeveelheid water die de plant kan opnemen vergroot.

Deadheading rozenstruiken is een beetje anders

Rozenstruiken hebben vaak stengels die meerdere bloemen produceren. Knock Out Roses zijn bijvoorbeeld een superpopulaire rozenstruik die trossen rozenbloesems produceert. Omdat de bloemen een stengel naar de onderkant delen, wil je de individuele hoofdjes wegsnijden als de bloemblaadjes verrotten en eraf vallen voordat je de stengel zelf raakt.

Wacht tot alle bloemen op een enkele stengel zijn vervaagd voordat je de stengel afsnijdt met dezelfde standaard aanpak voor het verwijderen van rozen.

Je kunt doodshoofd worden in je bed

Het wegknippen van rozen is een essentiële onderhoudsmethode die je het hele jaar door kunt gebruiken om je planten aan te moedigen grote en mooie bloemen te blijven ontwikkelen. Het enige wat je nodig hebt is een snoeischaar en een beetje kennis van hoe je rozen op de juiste manier kunt afknippen.

Aanbevolen: