Antieke schoorsteenklokken: een gids voor deze tijdloze schatten

Inhoudsopgave:

Antieke schoorsteenklokken: een gids voor deze tijdloze schatten
Antieke schoorsteenklokken: een gids voor deze tijdloze schatten
Anonim
Antieke zilveren pendule
Antieke zilveren pendule

Antieke schoorsteenmantels sieren al meer dan 250 jaar schoorsteenmantels en planken en kunnen variëren van zeer sierlijk tot stijlvol strak. In tegenstelling tot sommige antieke meubelen hoeft u deze armaturen niet in het verleden achter te laten, omdat ze een extra dimensie geven aan elke moderne woonkamer. Met duizenden ontwerpen en in een breed scala aan prijzen zijn deze oude pendules gemakkelijk te vinden en nog gemakkelijker mee naar huis te nemen.

Vertel de tijd in stijl met schoorsteenklokken

Deze klokken zijn klein genoeg om op een schoorsteenmantel of plank te plaatsen, worden met een sleutel opgewonden en lopen van 30 uur tot acht dagen, afhankelijk van de specifieke klok. Ook bekend als plankklokken, waren de uurwerken van de klok gemaakt van messing of hout. Net als veel antieke wandklokken zijn veel ervan ook voorzien van een zwaaiende slinger. De bewegingen van deze klokken zijn echter anders gepositioneerd dan die van een wandklok. De uurwerken van de wandklok worden in een opwaartse positie op het achterbord van de klok geplaatst; het uurwerk van een pendule is echter zo gemaakt dat het horizontaal op de basis van de klok ligt, ook wel het zitbord genoemd.

Hoe u een antieke pendule kunt onderscheiden van andere uurwerken

Hoewel pendules in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, hebben ze meestal een kleiner formaat dan andere klokken uit historische perioden. De meeste van deze klokken kunnen gemakkelijk met beide handen worden vastgepakt en hebben een stevige basis waarop ze moeten rusten. Soms hebben meer sierlijke klokken (vaak afkomstig uit continentaal Europa) gedetailleerde poten of filigraan waarop ze rusten in plaats van een standaardbasis. Deze klokken zijn gemaakt in verschillende vormen en stijlen en zijn gemaakt van een aantal materialen zoals hout, glas, brons en marmer. Dat gezegd hebbende, deze klokken waren zowel opwindbaar als op batterijen werkend, hoewel de meeste antieke exemplaren gemaakt waren om opgewonden te worden.

Van deze penduleklokken zijn er vier specifieke stijlen die horologen erkennen: Franse stijl, Duitse stijl, Art Deco-stijl en Moderne stijl. Elk van deze stijlen is in verschillende mate populair bij verzamelaars, hoewel Amerikaanse fabrikanten de afgelopen jaren een heropleving in populariteit onder klokverzamelaars hebben gezien.

Vroege stijlen van schoorsteenklokken

De vroege Franse klokken voor mantels, afkomstig uit Frankrijk in het midden van de 18e eeuw, waren doorgaans zeer sierlijk en zeer decoratief, passend bij de meubelstijlen van die tijd. Velen waren versierd met populaire Rococo-motieven zoals kleine engelen, cherubijnen en andere engelachtige figuren. Deze specifieke klokstijl wordt ook wel een cherubijnklok genoemd.

Franse pendule 1729 - 1755
Franse pendule 1729 - 1755

Deze vroege Franse klokken zijn gemaakt van een combinatie van materialen, waaronder verguld metaal, hout en porselein. Het meest populaire vergulde metaal van die tijd, vuurverguld metaal, was gemaakt van 93% brons en 7% goud.

Tegenwoordig zoeken verzamelaars naar deze zeer decoratieve, handgemaakte klokken op landgoedverkopen en veilingen, op zoek naar voorbeelden van klokken van vroege Franse klokkenmakers, waaronder:

  • Raingo Fres
  • Howell & James
  • Jacob Petit
  • Mougin
  • P. Japy & Cie
  • Charles Anfrie

Massaproductie en houten klokbewegingen

Tegen het einde van de 18e eeuw had de populariteit van de pendule zich snel door heel Europa verspreid en was het in rijkere huizen in de Verenigde Staten geïnfiltreerd. In het begin van de 19e eeuw begon klokkenmaker Eli Terry uit Connecticut, samen met Silas Hoadley en Seth Thomas, met de massaproductie van klokken, waardoor ze betaalbaarder in het bezit werden. De belangrijkste verandering van handgemaakte klokken naar klokken die in massaproductie in een fabriek werden geproduceerd, waren de uurwerken die ze gebruikten. In plaats van duur koper te gebruiken voor de uurwerken, werden de uurwerken gemaakt van hout, wat het proces democratiseerde en hielp bij het verlagen van hun marktwaarde. In 1830 was het idee van houten uurwerken zo populair dat er alleen al in Connecticut honderden bedrijven waren die klokken met houten uurwerken maakten.

Amerikaanse antieke schoorsteenklokken

Hoewel sommige stijlen van Amerikaanse penduleklokken messing of ijzer in hun ontwerp verwerkten, waren de klokken over het algemeen gemaakt van porselein, eikenhout of kersenhout. De voet van de klok was op veel verschillende manieren gedecoreerd, sommige met massief houten panelen, vaak gegraveerd of gesneden, en andere met geschilderde scènes en sculpturen.

The Ansonia Clock Company

Van 1850 tot 1929 produceerde de Ansonia Clock Company miljoenen klokken. Hun meest populaire stijlen waren:

Ansoniaklok 1936
Ansoniaklok 1936
  • Porseleinen koffers beschilderd met prachtige flora-motieven
  • Bijenkorfklokken
  • Glazen koepelvormige klokken
  • Miniatuur ogeeklokken
  • Prachtige gesneden klokken met prachtige beeldjes en sculpturen op de basis
  • Gietijzeren klokken met prachtige parelmoer decoraties

De Seth Thomas Company

De Seth Thomas Clock Company, opgericht in 1853, vervaardigde vele prachtige stijlen schoorsteenklokken. Toch zijn veel verzamelaars van mening dat hun Adamantine penduleklokken (ook wel Black Mantel Clocks genoemd) hun meest gedenkwaardige en zeer gewilde zijn. De Adamantijnse klokken werden gemaakt als een veel goedkopere versie van de Franse penduleklokken uit de jaren 1860. De kasten van de Franse klokken waren gemaakt van marmer, onyx of leisteen, terwijl de zwarte schoorsteenmantelklok was gemaakt van Adamantine, een celluloidfineer dat natuurlijke materialen nabootste en met lijm aan de kast was bevestigd. Het fineer is gemaakt in:

Werken van de Amerikaanse Seth Thomas-klok
Werken van de Amerikaanse Seth Thomas-klok
  • Effen wit
  • Effen zwart
  • Gedessineerd als marmer
  • Gedessineerd als onyx
  • Gedessineerd als houtnerf

Extra stijlen van Amerikaanse schoorsteenmantelklokken

De Ogee-klok, geïntroduceerd in de jaren 1840, had een curve in de vorm die de vorm heeft van een ''S''. Dit ontwerp werd erg populair en er ontstonden een aantal variaties.

Pendelklok, ca 1930, van Albert Cheuret
Pendelklok, ca 1930, van Albert Cheuret

De torenklok lijkt op een kerktoren en werd halverwege de achttiende eeuw ontworpen door Elias Ingraham. De torenklok heeft kolomachtige zijkanten en een driehoekige voorkant, die lijkt op de toren van een kerk. Twee van de vele varianten van de torenklok zijn de bijenkorf en de dubbele torenklok.

Art Deco-penduleklokken hebben prachtige art-deco-ontwerpen en -figuren, vaak gemaakt in een strenge, geometrische vorm. Velen zijn gemaakt van een prachtige combinatie van materialen zoals zilver, onyx en verguld metaal en hebben verwijderbare garnituren.

Andere vroege Amerikaanse klokbedrijven

Plaatsklokken en plankklokken werden een populair item in Amerikaanse huishoudens, en de vraag veroorzaakte de groei van de klokkenindustrie in het oosten van de Verenigde Staten. Naast Ansonia en Seth Thomas waren er veel klokkenfabrikanten van hoge kwaliteit, waarvan er vele nog steeds bestaan. Enkele van deze vroege Amerikaanse klokbedrijven waren onder meer:

  • New Haven Clock Company
  • The Gilbert Company
  • Chelsea Clock Company
  • The Sessions Clock Company (EN Welch Manufacturing Company)
  • Chauncey Jerome
  • Nieuw Engeland
  • Herschede Zaalklok
  • Howard Miller
  • Hermle
  • The Waterbury Company
  • Lux-productie
  • Westclox

Hoeveel zijn schoorsteenklokken waard?

Schoorsteenklokken ontlenen een groot percentage van hun waarde aan hun vervaardiging. Gerenommeerde namen als Seth Thomas zullen honderden meer winst opleveren dan ongemarkeerde of minder bekende klokken van fabrikanten. Dat gezegd hebbende, andere factoren die bijdragen aan de waarden van deze klokken zijn onder meer het ontwerp, de materialen die zijn gebruikt om ze te maken, hun leeftijd en hun herkomst. Gelukkig is er een overvloed aan deze klokken op de markt, en kun je vrij goedkope exemplaren vinden voor minder dan $ 20, als je niet van een specifieke stijl houdt. Als u echter geïnteresseerd bent in een specifieke klokstijl, moet u misschien bereid zijn iets meer te betalen. Maak je echter geen zorgen: deze klokken worden meestal nooit voor meer dan $ 300 verkocht.

Robert Donat corrigeert de tijd op de klok op de schoorsteenmantel
Robert Donat corrigeert de tijd op de klok op de schoorsteenmantel

Hier zijn een paar voorbeelden van de soorten pendules die onlangs op eBay zijn verkocht.

  • Antieke Ansonia gietijzeren schoorsteenmantelklok - verkocht voor $ 289,99
  • 1890-1910 gietijzeren Ansonia schoorsteenmantelklok - verkocht voor $ 229,99
  • 1890s Seth Thomas Adamantine "Butterscotch" schoorsteenmantelklok - Verkocht voor $145
  • Art Deco bakelieten schoorsteenmantelklok van Ferranti - Verkocht voor $ 39,99

Waar vindt u antieke schoorsteenklokken

Verkoop van onroerend goed, antiekwinkels en veilingen zijn allemaal uitstekende bronnen voor schoorsteenmantel- en plankklokken. Vanwege hun compacte formaat zijn deze klokken gemakkelijk te verzenden, waardoor ze een uitstekend item zijn om te kopen bij online bronnen zoals:

  • Klassieke antieke klokken - Deze online verkoper is gespecialiseerd in antieke klokken, variërend in tijdsperioden en stijlen, van reisklokken tot art-deco-pendules.
  • Ruby Lane - Een van de grootste online antiekwinkels. Je kunt hier zowel antieke als vintage pendules vinden.
  • Go Antiques - Go Antiques is een traditionele digitale e-commercewebsite die een aantal stijlen schoorsteenklokken aanbiedt.
  • eBay - Een van de gemakkelijkste plaatsen om antiek op internet te vinden is eBay. Deze populaire e-commercewebsite blijft de digitale ruimte domineren en voegt voortdurend nieuwe inventaris toe aan hun groeiende collecties.
  • Etsy - eBay's stilistische neef, Etsy, is een prachtig modern alternatief voor de meer traditionele commerciële websites op internet. Hoewel ze minder pendules beschikbaar hebben dan andere retailers in deze groep, werken verkopers, net als eBay, voortdurend hun voorraad bij, wat betekent dat klanten zoals jij altijd de kans hebben om precies het product tegen te komen waarnaar je op zoek bent.

Neem de tijd om je schoorsteenmantel te versieren

Hun compacte formaat en opvallende historische uitstraling maken antieke pendules tot een gestaag populair verzamelobject onder enthousiaste antiquairs en interieurontwerpers. Of je nu wilt dat de jouwe de weelde van voorbije generaties weerspiegelt of dat ze een meer gestroomlijnd uiterlijk van de afgelopen decennia hebben, deze schoorsteenmantelklokken zullen een tijdloze toevoeging zijn aan welke ruimte je ze ook toevoegt.

Aanbevolen: