Vintage melkglazen mand: geschiedenis en waarde van deze schatten

Inhoudsopgave:

Vintage melkglazen mand: geschiedenis en waarde van deze schatten
Vintage melkglazen mand: geschiedenis en waarde van deze schatten
Anonim
melkglazen bloemblaadjesmandje
melkglazen bloemblaadjesmandje

De meeste vintage melkglazen manden die tegenwoordig worden gevonden, zijn vervaardigd in de jaren vijftig en zestig. Hoewel sommige halverwege de 19e eeuw of zelfs eerder zijn gemaakt, zijn ze door hun leeftijd moeilijk te vinden. Er zijn versies uit het midden van de 20e eeuw gemaakt door verschillende bedrijven in een aantal verschillende ontwerpen. Deze items worden steeds vaker gezocht voor collecties.

Over melkglas: identificatie en geschiedenis

Melkglas is een ondoorzichtig, wit glas dat in de eerste helft van de 19e eeuw populair werd als vervanging voor porseleinen serviesgoed. Het was goedkoop om te maken met behulp van een persglastechniek en werd al snel zo populair dat melkglas voor van alles werd gebruikt, van haarontvangers tot zalfpotjes.

Oud versus nieuw melkglas

Je kunt leren melkglas te identificeren terwijl je antiek winkelt. De vroegste stukken gebruikten geïridiseerde zouten als ingrediënt. Deze zijn te herkennen aan de opalescentie en de delicate, vurige gloed rond de randen van de stukken. Deze vroege voorbeelden van melkglas hebben een onderscheidend uiterlijk en zijn niet reproduceerbaar. De verzamelaar met enige ervaring zal onmiddellijk het verschil kunnen zien tussen melkglas uit 1850 en 1950.

Melkglaskleuren en vormen

De populariteit van melkglas groeide gedurende het Victoriaanse tijdperk en tot ver in de 20e eeuw, en stopte uiteindelijk begin jaren tachtig, bijna 140 jaar nadat het voor het eerst werd uitgebracht. Gedurende die tijd werd melkglas in verschillende vormen en kleuren gemaakt. Hoewel er verschillende kleuren zijn, zijn ze allemaal ondoorzichtig en melkachtig. Enkele kleuren melkglas zijn:

  • Roze
  • Blauw
  • Groen
  • Zwart (Victoriaans en zeldzaam)

Bedrijven hergebruikten mallen al tientallen jaren, dus het kan voor de beginnende verzamelaar lastig zijn om de verschillen tussen antiek en vintage melkglas te bepalen. Een koektrommel uit de jaren vijftig zal er anders uitzien dan een koektrommel uit 1902.

Bedrijven die melkglasmanden produceerden

In de jaren vijftig en zestig werden in bijna elk huis melkglazen manden aangetroffen. Dit zijn enkele van de bedrijven die ze hebben geproduceerd.

Fenton

Vintage Fenton melkglazen zoolspijkermand van HobnailandCocktails Etsy Shop
Vintage Fenton melkglazen zoolspijkermand van HobnailandCocktails Etsy Shop

Fenton Art Glass Company produceerde verschillende vintage melkglazen mandontwerpen. Artikelen die herkenbaar Fenton zijn maar geen logo hebben, worden over het algemeen beschouwd als geproduceerd vóór 1970.

Onder hen zijn de volgende:

  • De mand met het gekruiste handvat van Daisy en Button staat op een geschulpt voetstuk met geschulpte randen.
  • Silvercrest mand heeft een doorzichtig handvat en een gegolfde rand.
  • Silvercrest Spaanse kant heeft overal een verhoogd kantontwerp.
  • De spijkermand heeft een gegolfde rand en een spijkerontwerp.
  • Plumcrest heeft een pruimkleurige rand en handvat.
  • De Hobnail Moses-mand heeft een patroon van verhoogde bultjes.

Westmoreland

Westmoreland melkglasmand van TwiceAroundAntiques Etsy Shop
Westmoreland melkglasmand van TwiceAroundAntiques Etsy Shop

Westmoreland Glass Company werd opgericht in 1899 en produceerde tot 1984 een verscheidenheid aan glasproducten, waaronder vintage melkglazen manden. Onder de ontwerpen bevinden zich deze opmerkelijke voorbeelden:

  • Het druivenpatroon met panelen heeft een gespleten handvat en geschulpte randen.
  • Paneled Grape with Painted Rosebuds heeft handgeschilderde details.
  • Het Tall Paneled Grape-ontwerp heeft een sterk verticaal element in de panelen.
  • Rose and Trellis heeft een delicaat ontwerp met bloemen.
  • English Hobnail is een speciaal patroon met ruitvormige spijkers.
  • Hen on Nest is een overdekte mand met een kip op een nest.

Andere bedrijven

Keizerlijke glazen medaillons en strikken Melkglazen mand van ATouchOfGlassFinds Etsy shop
Keizerlijke glazen medaillons en strikken Melkglazen mand van ATouchOfGlassFinds Etsy shop

Er waren honderden andere bedrijven die deze manden produceerden. Sommige kunnen worden geïdentificeerd, andere niet. Enkele van de bedrijven die manden produceerden, waren onder meer:

  • Fostoria
  • Imperiaal
  • Jeanette
  • Kanawha
  • Kemple
  • LE Smith
  • McKee
  • Morgantown

Een vintage melkglazen mand evalueren

Net als alle antieke en vintage items wordt melkglas op verschillende niveaus beoordeeld. Door te investeren in een goede naslaggids voor verzamelobjecten voor melkglas kunt u de maker, de leeftijd en andere bijzonderheden van de melkglasmanden die u tegenkomt, identificeren. Melkglasmanden variëren in waarde van ongeveer $ 10 voor een gewoon exemplaar uit de jaren zestig tot meer dan $ 100 voor zeer oude manden of manden met speciale details. Er zijn verschillende factoren die de waarde van melkglasmanden kunnen beïnvloeden.

Conditie

U moet voorzichtig met uw vingertop over het melkglasmandje gaan. Probeer te voelen of er ruwe plekken, schilfers of scheuren zijn. Deze zullen de waarde van uw winkelmandje verlagen. Verkleuring, vergeling of andere beschadigingen aan het object zullen het minder aantrekkelijk maken voor de verzamelaar.

Leeftijd

Het is moeilijk te zeggen hoe oud sommige melkglasmandjes zijn. Bedrijven hergebruikten mallen vaak tientallen jaren lang. Zoek naar kleurverschillen die erop kunnen wijzen dat bij de productie iriserende zouten zijn gebruikt.

Herkomst

Provenance verwijst eenvoudigweg naar het verhaal achter het object waardoor het zich zou kunnen onderscheiden van de rest. Was het eigendom van Eleanor Roosevelt? Als dat zo is, zal het voor veel meer worden verkocht dan wanneer je grootmoeder het zou bezitten.

Als u een object koopt dat gemarkeerd is vanwege een ongebruikelijke herkomst, zorg er dan voor dat u een certificaat van echtheid krijgt. Dit is een officieel certificaat waarin staat dat het object is zoals het wordt weergegeven.

Wenswaardigheid

De waarde hangt af van hoeveel een verzamelaar wil wat jij hebt. Dit kan van gebied tot gebied veranderen. In het ene deel van het land kan Fenton Spanish Lace zeer zeldzaam en verzamelbaar zijn, waardoor de prijs veel hoger wordt dan in andere gebieden. Sommige manden hebben prachtige handgeschilderde details die ze aantrekkelijker kunnen maken.

Zeldzaamheid

Vintage melkglas zal een hogere prijs vragen als het zeldzaam is omdat er niet veel zijn gemaakt of vanwege de leeftijd. Verwacht een lagere prijs als het patroon zo populair was. Er zijn miljoenen gemaakt en er bestaan er nog steeds duizenden.

Nog steeds bruikbaar als decoratieve objecten

Vintage melkglazen manden zijn fantastische verzamelobjecten en decoratieve objecten. Ze kunnen worden gebruikt voor snoepgerechten, potpourri-manden en zelfs om gelei op de ontbijttafel te bewaren. Ze zijn stevig en gaan met de juiste zorg tientallen jaren mee.

Aanbevolen: