Spinazieplant: gids voor het kweken van deze gezonde groente

Inhoudsopgave:

Spinazieplant: gids voor het kweken van deze gezonde groente
Spinazieplant: gids voor het kweken van deze gezonde groente
Anonim
spinazie in de tuin
spinazie in de tuin

Spinazie is een van de meest voedzame planten die je in je tuin kunt kweken. Het zit boordevol vezels, foliumzuur, kalium en zelfs calcium en is zeker een voedingsmiddel dat de moeite waard is om aan uw dieet toe te voegen. En het goede nieuws is dat het gemakkelijk te kweken is en dat je babyspinazieplanten in minder dan een maand kunt oogsten.

Soorten spinazieplanten

Spinazie wordt gekweekt vanwege zijn groene bladeren. Er zijn drie basistypen:

  • Savoye heeft donkergroene, gekreukelde bladeren.
  • Platbladig of gladbladig heeft brede, gladde bladeren. Het is gemakkelijk schoon te maken en wordt vaak gekweekt voor het inblikken.
  • Semi-savooiekool is een hybride variëteit. Hij heeft licht gerimpelde bladeren, maar is nog steeds gemakkelijk schoon te maken.

Spinazie kweken

Spinazie is absoluut een gewas voor koud weer. Hij schiet zeer snel vast (produceert een bloemsteel en zet zaad) als de temperaturen hoog zijn en de dag lang is. De termen "langdurig" en "langzaam" in zaadcatalogi zullen u vertellen welke variëteiten meer tolerantie voor hitte hebben. Spinazie wordt meestal gekweekt als lente- of herfstgewas in streken met koude winters. Het kan in warmere streken als wintergewas worden gekweekt.

Wanneer en hoe spinazie planten

Spinazie groeit het beste bij temperaturen tussen 50° en 63° Fahrenheit, en rijpt gewoonlijk binnen 37 tot 45 dagen. De zaailingen zijn winterhard en u kunt het zaad direct in de tuin zaaien zodra de grond kan worden bewerkt, al zes weken vóór uw laatste vorstdatum.

Hoewel je spinazie technisch gezien binnenshuis kunt laten beginnen voor het planten in de lente (of voor het planten in de herfst, omdat het niet goed ontkiemt in de hitte van de zomer), is spinazie zeker een van die planten die het beter doet met direct zaaien. Als je spinazie binnenshuis onder verlichting wilt kweken, is het een goed idee om de zaden in bijvoorbeeld een turfpot, zelfgemaakte krantenpot of grondblok te planten, zodat je de wortels zo min mogelijk verstoort bij het verplanten.

  1. Om spinazie te planten, zaai je het zaadeen halve centimeter diep, met een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter.
  2. Bedek de zaden lichtjes met aarde en verstevig de grond over de zaden.
  3. Waterput. Spinazie ontkiemt in vijf tot negen dagen.

Het is belangrijk om vers zaad te gebruiken. Zaden die meer dan een jaar oud zijn, hebben een kiemkracht van slechts 80% en oudere zaden zullen nog minder snel groeien.

Bodem, water en kunstmest

Een vruchtbare zandleem met veel organisch materiaal is het beste, waarbij de pH van de grond tussen 6,4 en 6,8 moet liggen. Spinazie is erg gevoelig voor zure grond.

Net als de meeste groenten heeft spinazie veel water nodig, minstens 2,5 cm per week. Als er niet genoeg regen v alt, geef de planten dan 's ochtends water, zodat het gebladerte voor het donker droog is.

Om spinazie te bemesten, moet u tijdens het groeiseizoen één keer een zijbemesting geven met een meststof die rijk is aan stikstof, zoals gecomposteerde mest.

Spinazie oogsten

spinazie oogsten
spinazie oogsten

Oogst zodra de bladeren groot genoeg zijn om te eten. Dat kan zo snel zijn als 20 dagen voor babybladspinazie, of tot ongeveer zes weken voor grote bladeren. Zorg ervoor dat je oogst voordat er bloemstengels ontstaan. Zodra het begint te borrelen, is de smaak erg bitter.

Spinazieplagen

Afgezien van de vierpotige wezens die je spinazie snel kunnen maaien (zoals konijnen), zul je vooral op je hoede moeten zijn voor slakken, snijwormen, bladluizen en sprinkhanen.

  • Slakkenkunnen bij uw planten worden weggelokt door een plank in de buurt van uw tuin te plaatsen, eronder te kijken en alle naaktslakken weg te gooien die u overdag onder de grond verstopt.
  • Cutworms kunnen worden afgeschrikt door een kartonnen kraag in de grond rond de stengel van uw planten te laten zinken.
  • De beste manier omsprinkhanen weg te houden is door het bed af te dekken met een lichtgewicht, zwevende hoes. Een goed beveiligde hoes houdt konijntjes ook uit de buurt van je planten, wat zeker een bonus is.
  • Voorbladluizen controleert u regelmatig de onderkant van de bladeren en als u bladluizen op de bladeren of stengels ziet, besproei ze dan met insectendodende zeep. Soms is een waterstoot uit de slang voldoende om ze los te maken.

Spinazievariëteiten om te groeien

Er zijn drie basissoorten spinazieplanten die je misschien in je tuin wilt laten groeien. Het loont de moeite om van tevoren uit te zoeken hoe u uw spinazie wilt eten. Eet jij spinazie liever rauw, in salades of in wraps? Of ben je van plan je spinazie vooral te koken? Wil je het conserveren via inblikken? Als je dit weet, kun je bepalen welk type je moet kweken.

Savoye-types

Savoye-spinazievariëteiten zijn diepgroen en hebben een gekrulde, knapperige, stevige textuur. Dit is een spinazie die meer geschikt is om te koken dan om rauw te eten.

  • 'Bloomsdale Long-Standing' is een erfstuk. Dit is een goede optie om je voorjaarsoogstseizoen te verlengen, omdat het langzaam schiet.
  • 'Vienna' is een hybride variëteit die het beste als herfstgewas kan worden geplant, omdat deze de neiging heeft snel te schieten. Het heeft grote bladeren en een opgaande groeiwijze.
  • 'Hammerhead' is goed voor planten in de lente, zomer of herfst en is zelfs bij warm weer een betrouwbare producent.

Typen met platte bladeren

Platte bladspinazie heeft een gladde, platte textuur en is delicater dan savooiekoolvariëteiten, waardoor ze een goede optie zijn om rauw te eten in salades of wraps, of om te koken. Deze variëteiten zijn populaire "babyspinazie" -opties.

  • 'Olympia' is een beproefde hybride variëteit met dikke, gladde, donkergroene bladeren en is geschikt om op elk moment tijdens het groeiseizoen te zaaien, omdat het vrij boutbestendig.
  • 'Hector' is een zeer betrouwbare, hoogproductieve variëteit die langzaam schiet. Dit type wordt gewoonlijk gekweekt als babyspinazie voor de oogst en daarna weer oogsten.
  • 'Space' heeft lepelvormige, donkergroene bladeren. Het is een goede variëteit voor zowel de zomer- als de herfstoogst, omdat hij hittebestendig is. Hij doet het zelfs goed in kassen.

Semi-Savoye-types

Semi-savooiespinazie biedt het beste van twee werelden: de textuur van savooiespinazie, met de hittetolerantie van veel van de beste platbladige soorten. Ze zijn niet zo gekruld als de savooiekoolvariëteiten, maar dat betekent ook dat ze geschikter zijn om rauw te eten, vooral als de bladeren klein zijn.

  • 'Kookaburra' is een betrouwbaar ras met een goede hittebestendigheid en stevige, diepgroene bladeren.
  • 'Acadia' heeft diepgroene bladeren en een gladde, sterke textuur waardoor het een prachtige variëteit is om te koken of in te maken. Het kan het beste in de lente of herfst worden gekweekt.
  • 'Tyee' is een donkergroene, zwaar gestructureerde variëteit die goed is voor planten in de lente, omdat hij langzaam schiet.

Hartig, heerlijk en gemakkelijk te kweken

Spinazie is een veelzijdige groente, gemakkelijk te gebruiken in salades, wraps, soepen, stoofschotels, eiergerechten of pasta, en een must als je graag je eigen gezonde sappen maakt. Gelukkig is het ook gemakkelijk om te kweken, vooral als je het juiste type kiest voor jouw behoeften en voor de omstandigheden in je tuin.

Aanbevolen: