Wat te verwachten van een baby geboren na 29 weken

Inhoudsopgave:

Wat te verwachten van een baby geboren na 29 weken
Wat te verwachten van een baby geboren na 29 weken
Anonim
29 weken premature baby
29 weken premature baby

Een baby geboren na 29 weken heeft het voorbereidende deel van het derde trimester bereikt en heeft een goede overlevingskans als hij zo vroeg wordt geboren. De overlevingskans na 29 weken bedraagt ongeveer 98 procent en de prognose van de baby is uitstekend.

Ontwikkeling van een baby geboren na 29 weken

Een zwangerschapskalender die de ontwikkeling van een foetus bijhoudt, is een goed beginpunt als je nieuwsgierig bent naar de overlevingskansen van een baby die na 29 weken wordt geboren. Deze informatie kan worden verkregen bij BabyCenter.com, die al lang een vertrouwde bron is voor aanstaande vrouwen met betrekking tot informatie over zwangerschap en de ontwikkeling van baby's. De site biedt een gedetailleerde kalender voor elke week van de ontwikkeling van de foetus. Enkele dingen die u moet weten zijn:

  • Groeischattingen voor een baby in de 29e week van de zwangerschap suggereren dat het gewicht van de baby ongeveer 3 pond is.
  • Gedurende de rest van deze zwangerschapsperiode zal de foetus aankomen en de organen zich verder laten ontwikkelen.
  • Tegen het einde van het tweede trimester heeft een foetus al zijn organen en lichaamssystemen intact en kan hij de geboorte al na 22 weken overleven met moderne neonatale technologie.

Helaas zullen echter niet alle baby's die zo vroeg geboren worden, overleven. Statistisch gezien zal ongeveer 30,0% van de baby's overleven na 22 weken en 55,8% na 23 weken. Baby's in dit ontwikkelingsstadium zijn gewoon te kwetsbaar.

Hoe ziet een preemie van 29 weken eruit?

Verpleegster met premature baby
Verpleegster met premature baby

Hoewel het veilig is om te bevallen van een preemie geboren na 29 weken, zullen ze nog steeds een goede hoeveelheid zorg en een lang verblijf op de NICU nodig hebben. Het goede nieuws bij een preemie van 29 weken is dat hun organen in dit stadium goed ontwikkeld zijn en dat hun lichaam behoorlijk volwassen is.

Je vraagt je misschien af: "Hoe zal mijn baby eruitzien als ik na 29 weken voortijdig beval?" Uw baby zal waarschijnlijk:

  • Weegt ongeveer 2,5 pond en is bijna 45 cm lang
  • Hebben meer vet opgeslagen onder hun huid, ook al zijn ze nog erg klein
  • Lijkt meer op een 'echte' baby
  • Begin met het afwerpen van hun lanugo (het donzige haar dat het lichaam van de baby bedekt)
  • Hebben het vermogen om te knipperen (maar ze zullen nog steeds erg gevoelig zijn voor fel licht en harde geluiden)

Mogelijke complicaties geassocieerd met een baby geboren na 29 weken

Tegen de tijd dat een foetus 29 weken heeft bereikt, is zijn lichaam veel sterker. Er kunnen echter nog steeds complicaties optreden, waaronder:

Ademhalingsproblemen

In de komende weken voorafgaand aan een volledige bevalling krijgt een baby de kans dat zijn longen zich ontwikkelen en sterker worden, zodat hij na de geboorte zelfstandig kan ademen. Baby's die enkele weken te vroeg geboren worden, hebben vaak de hulp van een beademingsapparaat nodig om de ademhaling te bevorderen. Veel moeders die een premature bevalling verwachten, voornamelijk als gevolg van bepaalde medische aandoeningen, zullen steroïde-injecties krijgen om de ontwikkeling van de longen van hun baby te versnellen. Baby's die zo vroeg geboren worden, worden vaak naar de neonatale afdeling gebracht voor voedings- en ademhalingshulpmiddelen.

Hartproblemen

Een veel voorkomend hartprobleem bij preemies is een patente ductus arteriosus (PDA), een gat tussen de aorta en de longslagader dat meestal vanzelf sluit. Als dit niet het geval is, kan dit tot andere problemen leiden, zoals hartgeruis en hartfalen.

Een ander hartprobleem dat gepaard gaat met een premature baby is een lage bloeddruk (hypotensie). De behandeling kan aanpassingen van medicijnen, IV-vloeistoffen of mogelijke bloedtransfusies vereisen.

Onvermogen om lichaamswarmte vast te houden

Preemies hebben nog niet het opgeslagen lichaamsvet om de lichaamswarmte vast te houden. Ze kunnen snel hun lichaamswarmte verliezen en als de lichaamstemperatuur van de baby te laag wordt, kan onderkoeling (lage lichaamstemperatuur) optreden. Als er sprake is van onderkoeling, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen en een lage bloedsuikerspiegel.

Een premature baby kan alle energie die hij via voedingen krijgt, opgebruiken alleen maar om warm te blijven. Dit is de reden dat een kleinere premature baby mogelijk extra warmte nodig heeft van een warmer of een couveuse totdat hij of zij in staat is zijn lichaamstemperatuur zelfstandig op peil te houden.

Bloedcomplicaties

Barmoede en geelzucht bij pasgeborenen worden vaak geassocieerd met premature baby's. Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer het lichaam van de baby niet genoeg rode bloedcellen heeft. Geelzucht bij pasgeborenen is wanneer het bloed van de baby te veel bilirubine bevat en een gele verkleuring van de huid en ogen van een baby veroorzaakt.

Hersenbloedingen

Hoe eerder een preemie wordt geboren, hoe groter het risico dat er bloedingen in de hersenen kunnen optreden. Dit staat bekend als een intraventriculaire bloeding. De meeste bloedingen zijn mild en verdwijnen vanzelf. Sommige baby's kunnen echter een grotere bloeding in de hersenen hebben die mogelijk permanent hersenletsel kan veroorzaken.

Gastro-intestinaal letsel

Het is niet ongebruikelijk dat premature baby's een onvolgroeid maag-darmstelsel hebben. Nadat een baby begint te eten, kan er een ernstige aandoening optreden waarbij de cellen aan de binnenkant van de darm beschadigd raken. Dit wordt necrotiserende enterocolitis (NEC) genoemd. Er is een veel kleinere kans dat premature baby's NEC ontwikkelen als ze alleen moedermelk krijgen.

Infecties en slechte immuungezondheid

Immunodeficiëntie is een veel voorkomend probleem bij premature baby's, omdat hun lichaam nog niet sterk genoeg is om de natuurlijke elementen op te nemen. Spruw en frequente infecties kunnen de eerste paar jaar van het leven van een kind teisteren als het aanzienlijk te vroeg geboren is. Naarmate het kind ouder wordt, kan haar systeem sterker worden om dergelijke problemen te overwinnen, maar ouders van een premature baby moeten zich grote moeite getroosten om ervoor te zorgen dat het dieet en de levensstijl van hun kind bevorderlijk zijn voor een levendige gezondheid, om dergelijke moeilijkheden af te wenden.

Belang van moedermelk voor prematuren

Moeder houdt premature baby vast
Moeder houdt premature baby vast

KidsHe alth.org heeft een artikel gepubliceerd waarin de complicaties worden beschreven die kunnen optreden bij te vroeg geboren baby's. Dit artikel benadrukt ook het belang van moedermelk voor het voeden van prematuren en het versterken van hun immuunsysteem.

Preemies zijn zeer vatbaar voor darminfecties. Moedermelk is een natuurlijke bron van probiotische bacteriën, naast talrijke antilichamen die bepaalde ziekteverwekkers kunnen bestrijden.

Baby's die ongeveer 29 weken oud zijn, kunnen vaak te zwak zijn om te voeden. Veel moeders kiezen ervoor om hun melk af te kolven en via een voedingssonde aan hun kind te geven. Dit proces zal uiteraard niet eeuwig duren, en naarmate het kind sterker wordt, is het mogelijk om een normale borstvoedingsroutine te bereiken zodra de baby het ziekenhuis heeft verlaten.

Wees ten slotte niet verrast als uw preemie van 29 weken moedermelk nodig heeft die verrijkt is met een of andere vorm van voedingshulp. Baby's die zo vroeg worden geboren, kunnen voedingstekorten hebben, dus een met ijzer verrijkte formule kan nodig zijn om uw baby gezond te maken.

Extra overlevingsfactoren

De zwangerschapsduur waarop uw baby wordt geboren, is belangrijk bij het bepalen van de overlevingskansen en de algehele gezondheid van de baby. Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de gezondheid van uw baby op het moment van de bevalling is echter de werkelijke reden waarom deze baby te vroeg werd geboren.

Een baby die na 30 weken wordt geboren als gevolg van ongecontroleerde zwangerschapsdiabetes van de moeder, kan een geheel andere gezondheidssituatie vertonen dan die van een baby die na 30 weken wordt geboren als gevolg van onverklaarbare vroeggeboorte. Het is belangrijk dat aanstaande moeders hun gezondheid tijdens hun zwangerschap nauwlettend in de gaten laten houden door een arts of verloskundige, zodat onderliggende gezondheidsproblemen die leiden tot vroeggeboorte zo vroeg mogelijk kunnen worden opgespoord en behandeld.

Houd er ten slotte rekening mee dat de gezondheid van uw baby in goede handen is met de moderne geneeskunde. Veel aanstaande moeders maken zich elke week van de zwangerschap zorgen en ademen een geruststellende adem uit zodra hun baby nog maar één week van de zwangerschap is verstreken. Het is waar dat vroeggeboorte heel gebruikelijk is in de Verenigde Staten, maar de hedendaagse geneeskunde en technologie hebben ervoor gezorgd dat de meeste baby's die te vroeg geboren worden na ongeveer 29 weken het goed zullen doen, en dat slechts een klein percentage van deze baby's levenslange gezondheidsproblemen zal krijgen als gevolg van tot inadequate ontwikkeling.

Aanbevolen: