Wat u kunt verwachten als uw baby na 34 weken wordt geboren

Inhoudsopgave:

Wat u kunt verwachten als uw baby na 34 weken wordt geboren
Wat u kunt verwachten als uw baby na 34 weken wordt geboren
Anonim
premature baby in couveuse
premature baby in couveuse

Wanneer een baby na 34 weken te vroeg wordt geboren, is het overlevingspercentage bijna hetzelfde als dat van een voldragen baby. Er kunnen echter medische complicaties optreden die verband houden met vroeggeboorte, omdat de organen van de baby nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Late premature baby's

Een baby wordt als prematuur beschouwd als deze vóór de zwangerschapsduur van 37 weken wordt geboren. Een baby die tussen de 34 en 36 weken zwangerschap wordt geboren, wordt 'laatprematuur' genoemd en dit is het moment waarop de meeste vroeggeboorte plaatsvindt.

Sommige premature baby's zullen geen complicaties ervaren en andere kunnen milde of meer voor de hand liggende medische problemen hebben. Normaal gesproken neemt de kans op medische complicaties van de baby toe naarmate hij eerder wordt geboren. Hoewel 34 weken aan de gezondere kant van het spectrum voor vroeggeboorte ligt, kunnen er nog steeds mogelijke complicaties optreden.

Veelvoorkomende complicaties na 34 weken

De meest voorkomende complicaties die een laat premature baby kan ervaren zijn:

  • Ademhalingsproblemen als gevolg van onvolgroeide longontwikkeling
  • Infectie door een onderontwikkeld immuunsysteem
  • Bloedaandoeningen zoals bloedarmoede, een abnormaal laag aantal rode bloedcellen; of geelzucht, een gele verkleuring van de ogen en/of huid van de baby als gevolg van overmatig bilirubine in het bloed
  • Onvermogen om de lichaamstemperatuur onder controle te houden vanwege het gebrek aan opgeslagen lichaamsvet van de baby
  • Onvolgroeid maagdarmstelsel dat geen voedingsstoffen kan opnemen
  • Een hartaandoening die bekend staat als patente ductus arteriosus (PDA) kan optreden wanneer de opening tussen de aorta en de longslagaders niet sluit
  • Verhoogd risico op bloedingen in de hersenen, ook wel intraventriculaire bloeding (IVH) genoemd
Moeder met baby in couveuse
Moeder met baby in couveuse

Je mag verwachten dat je emoties het hele spectrum bestrijken. Hoewel het een geweldige en opwindende tijd is, kan het ook zorgelijk, stressvol en soms eng zijn. U zult ongetwijfeld vragen en zorgen hebben en u mag nooit aarzelen om de artsen of verpleegkundigen te vragen naar de gezondheid en verzorging van uw baby.

Uiterlijk van de baby

Je moet er ook rekening mee houden dat het uiterlijk van je premature baby anders kan zijn dan die van een voldragen baby. Wanneer een baby vroeg geboren wordt, wordt er minder lichaamsvet opgeslagen, waardoor de baby kleiner zal zijn, zijn hoofd er groot uit kan zien in vergelijking met zijn lichaam en zijn gelaatstrekken minder rond zijn. Het lichaam van de baby kan ook bedekt zijn met fijn haar, lanugo genaamd.

Verzorging en behandeling

Als gespecialiseerde zorg nodig is, moet een langere ziekenhuisopname (van dagen tot weken) worden verwacht. De baby zal worden overgebracht naar de neonatale intensive care (NICU) waar de artsen en een gespecialiseerd team haar 24 uur per dag nauwlettend in de gaten zullen houden en verzorgen.

Apparatuur en monitoren

pasgeboren baby die wordt behandeld voor geelzucht
pasgeboren baby die wordt behandeld voor geelzucht

Afhankelijk van de vereiste zorg kunnen de volgende monitoren en apparatuur worden gebruikt:

  • De baby wordt in een couveuse geplaatst om warm te blijven
  • Er zullen waarschijnlijk sensoren op haar lichaam zijn geplakt om de hartslag, bloeddruk, ademhaling en temperatuur te controleren
  • Vloeistoffen en voedingsstoffen worden toegediend via een intraveneuze (IV) buis. De baby heeft mogelijk een voedingssonde nodig (een sonde die via de neus of mond in de maag wordt ingebracht) voor moedermelk of kunstvoeding. Dit kan worden verwijderd zodra de baby sterk genoeg is om zelfstandig borstvoeding of flesvoeding te geven
  • De baby moet mogelijk onder bilirubinelampen worden geplaatst als geelzucht optreedt
  • Een beademingsapparaat kan nodig zijn als de baby ademhalingsproblemen heeft

Je wordt aangemoedigd om een band met je baby op te bouwen op de NICU. Als de dokter zegt dat het goed is, mag je de baby aanraken, vasthouden en voeden. Direct huid-op-huidcontact of kangoeroezorg kunnen ook worden toegepast zodra de baby stabiel is.

Baby naar huis brengen

De arts zal de baby naar huis laten gaan als hij zelfstandig kan ademen, een constante lichaamstemperatuur kan handhaven en borstvoeding of flesvoeding kan geven. De baby moet ook een gestage gewichtstoename vertonen en geen tekenen van infectie vertonen.

Er kan thuis ook speciale apparatuur nodig zijn om de baby verder te monitoren, zoals zuurstof of een slaapapneuapparaat. Het wordt ook ten zeerste aanbevolen dat u een reanimatiecursus voor baby's volgt.

Verwacht dat je uitgeput zult zijn

Hoewel het een opluchting is om je baby thuis te hebben, kan het overweldigend zijn. De zorg voor de baby zal soms fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Daarom is het belangrijk om je best te doen om gezond te blijven en voor jezelf te zorgen. U moet ook gewillig en dankbaar de hulp van familie en vrienden aanvaarden als deze wordt aangeboden. Het belangrijkste is dat je je baby koestert en ervan geniet terwijl je haar ziet groeien en bloeien.

Aanbevolen: