Wat te verwachten van een baby geboren na 32 weken

Inhoudsopgave:

Wat te verwachten van een baby geboren na 32 weken
Wat te verwachten van een baby geboren na 32 weken
Anonim

Baby's die 'matig prematuur' worden geboren, hebben doorgaans goede resultaten op de lange termijn.

Premature baby op de NICU in zijn couveuse
Premature baby op de NICU in zijn couveuse

Wanneer een baby na 32 weken wordt geboren, wordt hij als 'matig prematuur' beschouwd. Het is over het algemeen veilig om na 32 weken te bevallen en baby's die op deze zwangerschapsduur worden geboren, hebben een hoge overlevingskans en goede langetermijnresultaten. Als de mogelijkheid bestaat dat u of uw partner zal bevallen voordat de volledige termijn is bereikt, kan het nuttig zijn om uzelf voor te bereiden op wat u in de beginfase kunt verwachten.

Wat gebeurt er als een baby na 32 weken wordt geboren

In de Verenigde Staten is bijna 10% van de jaarlijks geboren baby's te vroeg geboren. Hiervan wordt volgens het Children's Hospital of Philadelphia ongeveer 1,5% geboren tussen de 32 en 33 weken zwangerschap.

Baby's geboren na 32 weken hebben een overlevingspercentage van 95% en hebben een zeer goede kans om te groeien en zich te ontwikkelen tijdens de kindertijd en de kindertijd zonder ernstige complicaties of handicaps. Studies tonen zelfs aan dat deze baby's een lager risico hebben op het ontwikkelen van gezondheidscomplicaties dan baby's die veel eerder geboren zijn, maar dat ze nog steeds een iets groter risico lopen op leerproblemen en gedragsproblemen dan baby's die op tijd geboren worden.

Maar als een baby na 32 weken wordt geboren, heeft hij of zij een paar weken gespecialiseerde medische zorg nodig op de intensive care voor pasgeborenen (NICU) of de speciale zorgafdeling in het ziekenhuis. In dit stadium hebben ze nog wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. Door dit op de NICU te doen, kunnen gespecialiseerde zorgverleners uw baby in de gaten houden en ervoor zorgen dat alles goed gaat.

Ontwikkeling na 32 weken

Tegen een zwangerschapsduur van 32 weken heeft uw baby al zijn of haar lichaamsdelen en belangrijke organen volledig ontwikkeld, behalve de longen, die nog in ontwikkeling zijn. Baby's bevinden zich in de laatste ontwikkelingsfase en zullen de komende maanden in de baarmoeder oefenen met ademhalen, zuigen ter voorbereiding op het voeden, en het aankomen van vet.

Verschijning na 32 weken

In dit ontwikkelingsstadium is je baby eigenlijk een kleinere versie van een voldragen pasgeborene.

Een baby geboren na 32 weken:

  • Weegt ongeveer 3,5 tot 4,5 pond
  • Is tussen de 16,5 en 17,5 inch lang
  • Heeft een hoofdomtrek tussen 11,4 inch en 12 inch
  • Heeft vingernagels, teennagels en plukjes haar (perzikdons)
  • Heeft een ondoorzichtige huid (niet langer transparant) omdat je baby bruin vet is gaan aanmaken om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren
  • Kan bedekt zijn met lanugo - een donzig, zacht haar dat de huid van de baby bedekt en tussen 33 en 36 weken begint af te vallen
  • Kan hun ogen openen en sluiten; kan gevoelig zijn voor licht

Het laatste deel van het derde trimester van de zwangerschap is het moment waarop uw baby lichaamsvet krijgt en zijn of haar interne systemen volwassen worden. Baby's die matig te vroeg geboren worden, kunnen een rimpelige, dunne huid hebben en moeite hebben met het reguleren van hun lichaamstemperatuur totdat ze zwaarder worden. Tegen de week van ongeveer 32 weken is uw baby net begonnen aan de fase van het opgroeien en zal zijn gewicht vaak meer dan verdubbeld zijn tegen week 40.

Weeën na 32 weken: Braxton Hicks of vroeggeboorte?

Tegen de 32e week beginnen veel zwangere mensen af en toe samentrekking van de baarmoeder te ervaren. Vaak zijn dit de weeën van Braxton Hicks - niet-bevallingsweeën die volkomen normaal zijn en geen teken zijn dat je baby (nog) onderweg is. Maar het kan nuttig zijn om het verschil te begrijpen tussen de weeën van Braxton Hicks en vroeggeboorte, zodat je het verschil kunt zien wanneer je symptomen begint te krijgen.

Braxton Hicks weeën

De weeën van Braxton Hick worden ook wel schijnarbeid genoemd, omdat ze een zwangere vrouw vaak laten denken dat de bevalling is begonnen. In werkelijkheid zijn dit een teken dat uw baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling en geen teken dat uw baby te vroeg geboren wordt. Braxton Hicks weeën:

  • Zijn zeldzaam
  • Zijn pijnloos
  • Zijn patroonloos
  • Kan ongemakkelijk zijn, maar verdwijnt meestal als je beweegt
  • Verslechter niet na verloop van tijd
  • Ga na een uur of minder weg
  • Duurt tussen de 15 en 30 seconden, maar kan maximaal 2 minuten duren

Elke moeder kan individuele ervaringen hebben met deze valse bevallingssymptomen, en daarom biedt BabyCenter.com heeft forums waar moeders hun zwangerschapsproblemen kunnen vergelijken. Valse bevallingssymptomen kunnen voor iedereen anders zijn, dus als u zich zorgen maakt over uw Braxton Hicks-weeën of u zich afvraagt of het weeën zijn, neem dan contact op met uw arts of verloskundige.

Tekenen van vroeggeboorte

Het kan nuttig zijn om op de hoogte te zijn van de tekenen van vroeggeboorte, zodat je weet waar je op moet letten tijdens het derde trimester van je zwangerschap. Tekenen en symptomen van vroeggeboorte zijn onder meer:

  • Buikkrampen die kunnen aanvoelen als menstruatiekrampen
  • Constante doffe pijn in je onderrug
  • Meer dan vier weeën in een uur
  • Druk in uw bekken of onderbuik
  • Vaginale afscheiding wordt wateriger, bloederiger of bevat bloederig slijm
  • Je vliezen breken (water stroomt of druppelt uit de vagina)

Neem contact op met uw arts of verloskundige als u tekenen van vroegtijdige bevalling vertoont. Omdat het moeilijk kan zijn om valse bevalling van echte bevalling te onderscheiden, kan uw zorgverlener u adviseren om te rusten en veel te drinken, of u vragen om langs te komen voor een afspraak om te controleren of u niet aan het bevallen bent.

Zorg voor een baby geboren na 32 weken

Je baby heeft een grote overlevingskans als hij in dit stadium wordt geboren. Baby's geboren na 32 weken hebben meestal geen complicaties op de lange termijn en groeien gezond en gelukkig op.

Pasgeboren zorg na 32 weken

Elke pasgeborene is anders. Afhankelijk van het zorgniveau dat uw baby nodig heeft, kan dit zijn:

  • Onmiddellijk na de geboorte naar de neonatale intensive care (NICU) gebracht voor nauwlettend toezicht en medische zorg
  • In een couveuse geplaatst om hen te helpen hun lichaamstemperatuur te reguleren
  • Aangesloten op machines om hun ademhaling (ademhaling), hartslag en lichaamstemperatuur te controleren
  • Er is een beademingsapparaat nodig om ze te helpen ademen
  • Gevoed via een sonde of ontvangen vloeistoffen via een intraveneuze lijn totdat ze zelf kunnen voeden

Potentiële gezondheidscomplicaties

Volgens de Mayo Clinic lopen baby's geboren na 32 weken een groter risico op bepaalde gezondheidscomplicaties dan voldragen baby's, zoals:

  • Bloedarmoede: Bloedtransfusies kunnen het aantal rode bloedcellen helpen verhogen.
  • Infectie: ze kunnen antibiotica of andere medicijnen krijgen om infecties te voorkomen of te bestrijden
  • Geelzucht: Mogelijk hebben ze blootstelling aan bilirubinelicht nodig.

Sommige premature baby's kunnen ernstiger gezondheidscomplicaties krijgen of ontwikkelen (bijvoorbeeld darmobstructie) en vereisen een operatie of andere medische ingrepen. U kunt er zeker van zijn dat uw baby in goede, capabele handen is wanneer hij op de NICU wordt verzorgd.

Ziekenhuisverblijf

Je baby moet een paar weken na de geboorte op de NICU blijven en mag pas op de oorspronkelijke uitgerekende datum naar huis. Sommige baby's die geboren zijn met gezondheidsproblemen of die weken aan een beademingsapparaat of zuurstoftherapie hebben gelegen, kunnen langer blijven dan de oorspronkelijke uitgerekende datum.

Het ziekenhuispersoneel wil er zeker van zijn dat uw baby zijn of haar eigen temperatuur kan regelen, borstvoeding of flesvoeding goed kan geven, en sinds de geboorte in gewicht is aangekomen. Voordat uw baby uit het ziekenhuis wordt ontslagen, wil het ziekenhuiszorgteam het volgende zien:

  • Baby kan zijn lichaamstemperatuur reguleren en een goede temperatuur behouden gedurende 24 tot 48 uur
  • Baby kan consequent melk uit de borst of fles zuigen en doorslikken zonder sondevoeding
  • Je baby is gestaag aangekomen

Het krijgen van een baby op de NICU kan een stressvolle, emotionele tijd zijn voor nieuwe ouders. U kunt zich zorgen maken over de ontwikkeling en groei van uw baby, omdat hij of zij cruciale weken van zwangerschapsontwikkeling heeft gemist. Het goede nieuws is dat de medische vooruitgang ervoor heeft gezorgd dat premature baby's zorg van wereldklasse kunnen krijgen die hen helpt groeien, ontwikkelen en bloeien, zowel in het ziekenhuis als thuis.

Een baby thuisbrengen die na 32 weken geboren is

Artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis zullen aanwezig zijn om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen uw gevoelens en ervaringen te verwerken terwijl de baby op de NICU ligt. Ze kunnen ook al uw vragen beantwoorden en zorgen wegnemen over het thuisbrengen van de baby.

Je krijgt ook richtlijnen en gedrukte informatie om de voortgang van je baby te volgen. Deze gratis afdrukbare preemie-groeigrafiek kan ook nuttig zijn als u de groei van uw preemie bijhoudt. Nadat uw baby thuis is, wordt hij of zij gedurende de kindertijd en de kindertijd nauwlettend gevolgd door de kinderarts om hun gezondheid, groei en ontwikkeling te volgen.

De zorg voor je baby kan soms vermoeiend en zenuwslopend zijn. Zorg ervoor dat u tijd vrijmaakt voor zelfzorg, zodat u gezond kunt blijven. Accepteer alle hulp die uw familie en vrienden bieden, en bel uw kinderarts als u vragen heeft over de ontwikkeling van uw baby. Het belangrijkste is dat u de tijd die u met uw baby heeft koestert nu hij thuis is, en dat u erop kunt vertrouwen dat uw baby zal uitgroeien tot een gelukkig, gezond kind.

Aanbevolen: