Co-ouderschap op de juiste manier: een dagelijkse gids

Inhoudsopgave:

Co-ouderschap op de juiste manier: een dagelijkse gids
Co-ouderschap op de juiste manier: een dagelijkse gids
Anonim
Gelukkige vader omhelst dochter
Gelukkige vader omhelst dochter

Het huwelijk tussen jullie twee is niet gelukt, maar er zijn kinderen bij betrokken, dus jullie zullen nog een tijdje in elkaars leven blijven. Co-ouderschap kan lastig zijn, maar met de juiste mentaliteit, doelen en overwegingen is het mogelijk om je kinderen samen te blijven opvoeden, ook al zijn ze gescheiden.

Tips en trucs voor co-ouderschap

Het verwerken van een splitsing zal er voor elk gezin anders uitzien. Een scheiding kan variëren van snel en vriendschappelijk tot rommelig en langdurig. Sommige kinderen zullen totaal geen gevolgen ondervinden van een echtscheiding, terwijl andere kinderen er wel grote gevolgen van zullen ondervinden. De manier waarop u als uw ex-partner door de vaak onstuimige scheidingswateren navigeert, zal waarschijnlijk bepalend zijn voor de mate en ernst van de onrust die dit voor de kinderen heeft. Het doel van ouders moet altijd zijn om het de kinderen makkelijker te maken, en er zijn een aantal beproefde manieren om dat te doen.

Houd het indien mogelijk buiten de rechtbank

Het zal voor alle betrokkenen altijd gemakkelijker zijn als de ouders via bemiddeling en samenwerking tot overeenstemming kunnen komen in plaats van via een rechtszaak. Een echtscheidingsrechtbank is duur en rechterlijke beslissingen kunnen ertoe leiden dat een partij zich gewond, defensief en niet-coöperatief voelt. Beslissen over de logistiek rond de kinderen lukt vaak voor iedereen beter als partijen buiten de rechtszaal over zaken kunnen discussiëren en overeenstemming kunnen bereiken. Dit vergt wat geven en nemen van beide partijen, maar uiteindelijk kan het beter uitpakken. Zeker, sommige relaties hebben niet het vermogen om nog langer burgerlijk te blijven, en voor die voormalige partners is de rechtbank waarschijnlijk de beste beschikbare optie.

Familiefiguur en hamer op houten tafel
Familiefiguur en hamer op houten tafel

Wees zo professioneel mogelijk

Het zal in eerste instantie vreemd aanvoelen om iemand te behandelen met wie je ooit een leven hebt gedeeld als werkstudent, maar professioneel blijven met je ex-partner is de best mogelijke aanpak als het gaat om co-ouderschap. Professioneel blijven betekent dat u waarschijnlijk het volgende doet:

  • Maak alle geplande afspraken
  • Houd emoties tot een minimum
  • Spreek op een respectvolle toon

Leer het verschil tussen eerlijk en gelijk

Eerlijk en gelijk zijn niet hetzelfde. Als je te veel nadruk legt op gelijke tijd, verlies je de essentie van eerlijkheid. Misschien is het jouw weekend met de kinderen, maar je ex is de basketbalcoach van je zoon. Is het logisch dat je een zaterdag heen en weer rijdt naar de trainingen, zodat je tot op de minuut evenveel tijd hebt, of is het eerlijk en verstandig dat hij je zoon komt halen en hem meeneemt naar de training?

Beleef de grote dagen

Tot nu toe hadden jullie allebei toegang tot jullie kinderen op belangrijke dagen en mijlpalen zoals verjaardagen, feestdagen en vakanties. Met een splitsing komt de verdeling van grote dagen. Ga indien mogelijk met een derde partij om de tafel zitten en bedenk hoe u deze grote evenementen vanaf nu het beste kunt plannen.

  • Spreek af waar de kinderen de vakantie zullen doorbrengen
  • Beslis of verjaardagen gescheiden moeten worden of dat jij en je gezin ze nog steeds samen op één dag kunnen vieren
  • Bespreek school- en sportevenementen.
  • Denk aan de kinderen. Zelfs als het voor jou en je ex ongemakkelijk is om samen bij een schooloptreden of een basketbalwedstrijd te zitten, wat is dan het beste voor de kinderen? Zal het voor hen nuttig zijn om jullie allebei aanwezig te hebben?

Geef effectieve communicatie nog een kans

Als je gaat scheiden of scheiden, is de kans groot dat de communicatie tussen jou en je ex niet zo goed was. Dit is een goed moment om effectieve communicatieve vaardigheden te leren, omdat dat element van de relatie pas zal verdwijnen als de kinderen opgroeien en verhuizen.

Geef waarschuwing

Als je een probleem moet aanpakken, geef je ex dan een waarschuwing. Kom niet opdagen bij het afleveren en laat hem/haar iets groots overkomen. Iedereen heeft tijd nodig om zich voor te bereiden en te verwerken.

Let op lichaamstaal

Let bij het bespreken van zaken op uw gelaatstrekken en uw lichaamstaal. Doe uw armen over elkaar, maak uw vuisten los en probeer ontspannen te blijven tijdens de communicatie met de andere ouder van uw kinderen.

Let op je toon

Ja, je wilt in hun gezicht schreeuwen, huilen en schreeuwen omdat je gekwetst, boos en emotioneel geteisterd bent. Doe het niet. Houd uw toon zo neutraal mogelijk wanneer u communiceert in een situatie van co-ouderschap. Verhoogde stemtonen zullen alleen maar olie op het vuur gooien.

Bespreek bepaalde problemen weg van kleine oren

De kinderen hebben waarschijnlijk al genoeg gezien. Bespaar hen eventuele ongemakkelijke discussies in de toekomst. Probeer je te onthouden van schreeuwen, kwaadspreken of manipuleren van manieren als je ex het niet met elkaar eens bent.

Leren luisteren

Het zal niet gemakkelijk zijn en er zullen momenten zijn dat je je hersenen wilt afsluiten en alles wat uit de mond van je ex komt negeert. Bestrijd deze drang en leer luisteren. Besteed tijd aan het afstemmen op wat hij/zij zegt, zonder te proberen een comeback te creëren. Het onvermogen om effectief te luisteren is een belangrijke relatiebarrière.

Een klein meisje voelt zich verdrietig terwijl haar ouders op de achtergrond ruzie maken
Een klein meisje voelt zich verdrietig terwijl haar ouders op de achtergrond ruzie maken

Blijf op dezelfde grenspagina

Op een gegeven moment zal een van jullie romantisch verder gaan. Het is belangrijk om op dezelfde grens te staan als het om de kinderen gaat. Bespreek de kinderen die mogelijk een nieuwe persoon in het leven van mama of papa ontmoeten en zorg ervoor dat iedereen het goed vindt. Sta open voor de suggesties van uw ex-partner, aangezien deze nieuwe relatie gevolgen zal hebben voor zijn/haar kinderen. Geef oudere kinderen de kans om wat inbreng te hebben wanneer het tijd is om een nieuw persoon te ontmoeten.

Maak schema's indien mogelijk

Het plannen van familie-evenementen en -activiteiten staat op het punt nog intenser te worden met twee huishoudens. Het hebben van een masterschema voor ouderschapstijd, vakanties, sport en scholing zal iedereen helpen effectiever aan de behoeften van de kinderen te voldoen. Overweeg om een gezamenlijke agenda op Google te maken waar beide ouders afspraken kunnen toevoegen en toegang hebben tot de activiteiten van de dag.

Krijg alles schriftelijk

Zelfs als jij en je ex het mondeling eens zijn over iets met betrekking tot de kinderen, zorg er dan voor dat je dit schriftelijk doet. Mensen interpreteren informatie anders en miscommunicatie komt voortdurend voor. Welke wijzigingen of aanpassingen er ook aan eerdere overeenkomsten worden gemaakt, zet ze allemaal op pen en papier.

Gescheiden co-ouder niet doen

Effectief co-ouderschap hangt ook af van wat je niet doet.

  • Houd nooit informatie achter die de andere ouder zou moeten hebben. Je voelt je misschien krachtig, belangrijk en 'op de hoogte' terwijl je gewapend bent met meer informatie, maar het is het beste om op één lijn te zitten met alle informatie over de kinderen.
  • Projecteer nooit gevoelens voor een ex op een kind.
  • Beschuldig een ex niet en volg alleen het verhaal van het kind. Verkrijg alle onderdelen voordat je de confrontatie aangaat.
  • Laat een kind nooit partij kiezen.
  • Probeer de relatie van uw kind met zijn andere ouder niet te bederven.

    Vader troost zoon
    Vader troost zoon

Houd de verwachtingen realistisch

Het feit dat je je voorstelt dat een splitsing een bepaalde kant op gaat, betekent niet dat de kaarten zullen vallen zoals jij dat wilt. Houd uw verwachtingen ten aanzien van co-ouderschap realistisch. Het feit dat u en uw co-ouder uit elkaar zijn gegaan, betekent niet dat jullie beiden plotseling andere mensen zullen worden. Je zult altijd alleen maar controle hebben over je eigen woorden, gevoelens en daden. Wat er ook gebeurt met jullie scheiding en ons co-ouderschapstraject, de allerbelangrijkste tip die iemand je kan geven is om de kinderen altijd centraal te stellen.

Aanbevolen: