Gids voor gezaghebbende opvoedingsstijl met voorbeelden

Inhoudsopgave:

Gids voor gezaghebbende opvoedingsstijl met voorbeelden
Gids voor gezaghebbende opvoedingsstijl met voorbeelden
Anonim
Jongen doet huiswerk terwijl moeder werkt
Jongen doet huiswerk terwijl moeder werkt

Er zijn vier hoofdstijlen van ouderschap die in de psychologie zijn bestudeerd, variërend van tolerant tot autoritair. Het is gebleken dat alle opvoedingsstijlen een verschillende invloed hebben op kinderen en hun gezinnen, waarbij één stijl de duidelijke winnaar is als het gaat om het aantonen van de meeste voordelen voor de ontwikkeling van het kind. Gezaghebbend ouderschap stelt ouders in staat een evenwicht te vinden tussen het bieden van liefde en steun aan hun kind, terwijl ze door middel van regels de verwachtingen ten aanzien van het gedrag van hun kind in stand houden. Deze opvoedingsstijl stelt ouders en kinderen in staat samen te werken om hun wensen en behoeften over te brengen, zodat wederzijds vertrouwen en respect ontstaat.

Wat is gezaghebbend ouderschap?

Volgens de American Psychological Association (APA) is gezaghebbend ouderschap een opvoedingsstijl waarbij "Ouders koesterend, responsief en ondersteunend zijn, maar toch stevige grenzen stellen voor hun kinderen." Bij deze stijl van opvoeden leggen ouders de redenering achter regels aan kinderen uit, luisteren naar de standpunten van hun kind, maar hoeven hun regels daardoor niet altijd te veranderen. Het houdt in dat ouders zorgzaam zijn en zeer goed reageren op hun kind, terwijl ze ook duidelijke grenzen en verwachtingen stellen. Het wordt ook wel evenwichtig ouderschap of vuurtorenouderschap genoemd. Gezaghebbend ouderschap bestaat uit:

Moeder doet thuis yoga, omringd door kinderen
Moeder doet thuis yoga, omringd door kinderen
  • Hoge acceptatie van uw kind
  • Hoge mate van gedragscontrole
  • Lage psychologische controle
  • Hoge mate van reactievermogen en warmte voor uw kind
  • De autonomie van kinderen bevorderen

Voordelen van gezaghebbend ouderschap

In tegenstelling tot tolerante of autoritaire opvoedingsstijlen blijkt gezaghebbend ouderschap veel voordelen te hebben voor kinderen en voor de ouder-kindrelaties als geheel. Volgens onderzoek van de National Institutes of He alth (NIH) leidt gezaghebbend ouderschap tot de gezondste resultaten voor kinderen. Enkele voordelen van gezaghebbend ouderschap zijn onder meer:

  • Verhoogde rijpingspercentages
  • Hogere veerkracht
  • Verhoogde mate van optimisme, zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Hogere mate van zelfredzaamheid en sociale competentie
  • Verbeterde academische prestaties en schoolprestaties
  • Hogere mate van emotionele regulatie, vooral bij negatieve emoties
  • Verhoogde cijfers voor positieve emotionele en geestelijke gezondheidsresultaten

Voorbeelden van gezaghebbend ouderschap

Nadat je de voordelen hebt geleerd, vraag je je misschien af hoe gezaghebbend ouderschap er in de praktijk uitziet en hoe het verschilt van andere opvoedingsstijlen, zoals autoritair, dat meer gericht is op regels en gehoorzaamheid. Gezaghebbend ouderschap kan er van gezin tot gezin enigszins anders uitzien, afhankelijk van uw unieke grenzen en verwachtingen, maar de wortels van warmte, reactievermogen en regels moeten consistent blijven. Enkele voorbeelden van gezaghebbend ouderschap zijn:

  • Authoritaire ouderslaten hun kind hun eigen beslissingen en fouten maken en ondersteunen hen via de leermogelijkheden, versusAuthoritaire ouders maken alle beslissingen voor hun kind omdat ze het oordeel van het kind niet vertrouwen.
  • Authoritaire ouderszijn actief geïnteresseerd in de passies van hun kind en moedigen hen aan deze na te streven, versusAuthoritaire ouders sturen hun kind daarop activiteiten die aansluiten bij hun eigen persoonlijke doelen voor het kind.
  • Authoritaire ouderstroosten hun kind als ze met conflicten te maken krijgen en wenden zich tot de ouders voor steun, versusAuthoritaire ouders zijn koud tegen hun kind als ze falen als straf.
  • Gezaghebbende oudersstellen duidelijke verwachtingen en grenzen voor hun kind en zorgen ervoor dat hun kind begrijpt waarom ze op hun plaats zitten, versusAuthoritaire oudersgeef hun kind rigide, op angst gebaseerde regels die hun vermogen om te groeien beperken, of sociale en academische kansen.

Hoe u gezaghebbend ouderschap kunt oefenen

Gezaghebbend ouderschap heeft alles te maken met het balanceren van opvoeding en warmte met het stellen van duidelijke regels om kinderen te helpen groeien en onafhankelijker te worden. Er zijn veel manieren om gezaghebbend ouderschap in het dagelijkse leven van uw gezin te integreren door de basisprincipes van de opvoedingsstijl te volgen.

Moedig uw kind aan en versterk het

Het creëren van een warme en verzorgende omgeving voor kinderen is een goede manier om de band tussen ouders en kinderen te versterken en een gevoel van veiligheid en steun in hun leven te creëren. Enkele manieren om uw kind te verheffen zijn:

  • Moedig ze aan om hun unieke interesses en passies te volgen.
  • Ondersteun hun keuzes actief door hun evenementen bij te wonen, hen te helpen benodigdheden te verzamelen en op elke andere manier betrokken te raken bij hun activiteiten.
  • Bevestig uw kind over zijn capaciteiten en laat hem/haar weten dat u er altijd voor hem/haar zult zijn als hij/zij dat wenst.
  • Communiceer openlijk met uw kind door eerlijk en kwetsbaar tegen hem/haar te zijn, zodat u een goede verstandhouding opbouwt en uw relatie versterkt.

Stel duidelijke grenzen

Een aspect van gezaghebbend ouderschap is het hebben van een hoge mate van gedragscontrole. Dit betekent dat ouders worden aangemoedigd om duidelijke grenzen, regels en verwachtingen te stellen die hun kinderen moeten volgen. Deze grenzen moeten worden ingesteld om uw kind zowel fysiek als moreel veilig te houden. Enkele manieren om duidelijke grenzen vast te stellen zijn:

Moeder en zoon praten samen bij het grote raam van het appartement
Moeder en zoon praten samen bij het grote raam van het appartement
  • Leg de redenering achter uw regels uit aan uw kind.
  • Geef je kind de ruimte om tegen sommige regels in te gaan, maar weet dat je ze niet noodzakelijkerwijs hoeft te veranderen.
  • Zorg ervoor dat de regels die u opstelt, uw kind dienen op een manier die hem/haar veilig houdt, maar die zijn/haar groeivermogen niet beperkt.
  • Zorg ervoor dat eventuele disciplinaire maatregelen die u neemt, bedoeld zijn om hen te steunen, en niet om hen te straffen.

Geef uw kind autonomie

Een andere manier om gezaghebbend ouderschap te oefenen, is door je kind autonomie te geven. Dit betekent dat u erop moet vertrouwen dat uw kind zijn eigen beslissingen neemt, zijn eigen belangen nastreeft en zijn eigen pad volgt. Het lijkt misschien moeilijk om enige controle over uw kind los te laten, omdat u hem koste wat het kost probeert te beschermen, en dat is oké. Het kan even wennen zijn, maar het zal u en uw kind helpen vertrouwen op te bouwen en open te communiceren. Enkele manieren om uw kind autonomie te geven zijn:

  • Laat uw kind kiezen welke buitenschoolse activiteiten hij/zij wil volgen.
  • Luister naar de gedachten, meningen en standpunten van uw kind zonder te proberen deze te veranderen.
  • Geef uw kind privacy en respecteer zijn grenzen.
  • Laat uw kind fouten maken en ervan leren terwijl hij door het leven gaat.

Gezaghebbende ouders zijn

Er zijn veel voordelen verbonden aan gezaghebbend ouderschap waarvan is gebleken dat ze kinderen helpen onafhankelijker te worden en uiteindelijk de ouder-kindrelatie in zijn geheel te versterken. Misschien besluit u dat het aannemen van een gezaghebbende opvoedingsstijl geschikt is voor u en uw gezin en wilt u enkele van de belangrijkste componenten ervan in het dagelijkse leven van uw gezin gaan integreren. Bedenk dat elke transitie een leercurve is en dat het enige tijd kan duren voordat u de volledige voordelen ervaart. Het vinden van uw eigen balans tussen verzorging en het stellen van grenzen is de sleutel tot het helpen van uw kind en gezin om samen te groeien.

Aanbevolen: