Voorbeelden van planten met doornen

Inhoudsopgave:

Voorbeelden van planten met doornen
Voorbeelden van planten met doornen
Anonim
Rode Euphorbia
Rode Euphorbia

Doornige planten klinken niet als de meest aantrekkelijke categorie, maar ze omvatten enkele van de meest geliefde soorten in huizen en tuinen. Bovendien is een doornige plant soms precies wat nodig is. Heggen gemaakt met doornige struiken zijn bijvoorbeeld veel moeilijker voor indringers om binnen te dringen, en bomen met doornen beschermen zichzelf tegen schade veroorzaakt door vogels en andere wezens.

Bomen met doornen

Talloze bomen hebben doornen, sommige op hun stam, maar meestal alleen op hun takken of bladeren. Het doel van doornen op takken is om de boom tegen beschadiging te beschermen. Dus hoewel je misschien wat voorzichtiger moet zijn bij sommige van deze bomen, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat ze de boom helpen gezond te blijven en langer te leven.

Holly

Argentea Marginata-hulst
Argentea Marginata-hulst

Mensen beschouwen hulst vaak als struik, maar dat geldt alleen voor bepaalde cultivars. De Amerikaanse hulst die in het oosten van de VS in het wild groeit, kan 15 meter of meer worden en wordt vaak gebruikt als specimenboom of als hoge haag in thuislandschappen.

De doornen zitten op de bladeren van deze bomen, waardoor ze erg moeilijk te passeren zijn als ze als een dichte haag worden geplant. Ze zijn groenblijvend, staan bekend om hun rode bessen in de winter en zijn een van de weinige planten van dit formaat die volledig schaduwtolerant zijn.

Hollies verdragen echter de volle zon, maar doen het het beste op plaatsen met zure grond. Meestal is het nodig om er meer dan één te planten om fruit te krijgen.

  • 'Nellie Stevens' is een snelgroeiende hulst met een piramidale groeiwijze.
  • Argentea marginata is een bonte cultivar met zilveren randen op de bladeren.
  • 'Croonenberg' is een zelfvruchtbare hulst, wat betekent dat hij vruchten zal voortbrengen zonder dat er een tweede boom in de buurt wordt geplant.

Meijdoorn

meidoorntak met bessen en een doorn
meidoorntak met bessen en een doorn

Deze struikachtige bomen bereiken een hoogte van 12 tot 15 meter, afhankelijk van de soort, met doornen aan de takken die enkele centimeters lang kunnen zijn. Om hun netelige karakter te compenseren, dragen meidoornbomen in het vroege voorjaar een overvloed aan witte bloemen, gevolgd door rood fruit, dat bij sommige soorten, zoals de mayhaw, eetbaar is, maar bij de meeste andere smakeloos.

Er zijn talloze verbeterde cultivars die prachtige bloeiende bomen zijn die als centraal punt op kleine tuinen kunnen worden gebruikt. Gemiddelde tuingrond en water zijn voldoende.

  • 'Pendula' heeft huilende takken.
  • 'Stricta' is een variëteit met een smalle, opgaande groeiwijze.

Sprinkhaan

honingsprinkhaanboom
honingsprinkhaanboom

Er zijn twee bomen met de naam sprinkhaan, die beide bedekt zijn met doornen: zwarte sprinkhaan en honingsprinkhaan. Ze zijn allebei vrij groot en kunnen wel 30 meter hoog worden, hoewel de zwarte sprinkhaan vrij smal blijft, terwijl de honingsprinkhaan bijna net zo breed als hoog kan worden.

Doornen bedekken de takken van deze bomen, hoewel ze soms worden gezien op de stam van jonge bomen, helemaal tot aan het maaiveld. Beide bomen hebben in het vroege voorjaar trossen naar honing geurende witte bloemen, die later in het jaar plaats maken voor zaaddozen.

Ondanks hun doornen worden sprinkhanen vaak gebruikt als schaduwbomen. Ze zijn sterk en aanpasbaar en gedijen goed op bescheiden bodems met minimale irrigatie zodra ze zijn gevestigd.

  • 'Purple Robe' zwarte sprinkhaan heeft lilakleurige bloesems en bronskleurig blad.
  • 'Sunburst' honingsprinkhaan heeft geel blad.

Doornige struiken en struiken

Beschouw enkele van deze doornige struiken als potentiële barrièrebeplanting, maar ook als beplanting vanwege hun schoonheid en geur. Een haag gemaakt van struiken met doornen is een perfecte vervanging voor een hekwerk rond een voortuin of rond een ander deel van uw perceel. Een ander voordeel van doornige struiken is dat ze veilige schuilplaatsen bieden voor zangvogels, en velen zullen er hun nest in maken.

Natal Pruim

Natale pruim
Natale pruim

Als u op zoek bent naar een winterharde, droogtetolerante barrièrestruik die groenblijvende bladeren en eetbaar fruit produceert, hoeft u niet verder te zoeken dan de geboortepruim (Carissa marcocarpa). De struik is winterhard in USDA zones 9 en 10 en produceert vijf centimeter gevorkte doornen langs takken bedekt met glanzend groen blad dat bij breuk een giftig wit sap uitstra alt.

Geurige witte, stervormige bloemen bloeien het hele jaar door en maken plaats voor roodachtige pruimachtige vruchten die qua smaak op een cranberry lijken. Hij kan tot 6 meter hoog worden, geplant op een zonnige locatie en in goed doorlatende grond.

Hij doet het goed in het landschap dat wordt gebruikt als een dik, doornig scherm of haag, en zijn hoge tolerantie voor zoutnevel maakt hem een geschikte aanvulling op tuinen aan zee. Snoei het hele jaar door om de grootte van de struik te behouden.

Pyracantha

pyracanthatak met oranje bessen en doornen
pyracanthatak met oranje bessen en doornen

Pyracantha, ook bekend als vuurdoorn, is niet zo kwaadaardig als het klinkt. In feite is het een sierheester met groenblijvend blad en felrode bessen die de hele winter aanhouden.

Pyracantha's worden 1,80 tot 3,5 meter hoog en verdragen intense hitte, droogte en arme gronden. Ze zijn een uitstekende keuze voor het maken van een ondoordringbare haag. Ze zijn ook geschikt om te worden geschoren als een formele haag, waardoor ze minder dan anderhalve meter lang kunnen worden gehouden; ze zien er op deze manier meestal beter uit dan als de uitgestrekte langbenige struik die ontstaat als ze niet worden gesnoeid. Je zult zware leren handschoenen willen dragen bij het snoeien van pyracantha, aangezien de doornen alle stengels bedekken en notoir scherp zijn.

  • 'Silver Lining' is een bonte vorm met zilveren randen op de bladeren.
  • 'Prostrata' is een dwergachtige, spreidende selectie.
  • 'Gold Rush' draagt gele bessen, in plaats van het typische rode fruit.

Silverthorn

zilverdoornstruik
zilverdoornstruik

Dit is een van de vele soorten Eleagnus en de enige die vooral bekend staat om zijn doornen, die stevig zijn, tot vijf centimeter lang, en de grotere stengels van de plant bedekken.

Silverthorn is een enorme groenblijvende, doornige struik, die wel 4,5 meter hoog en breed kan worden, hoewel hij met snoei op vrijwel elke hoogte kan worden gehouden. Het is een van de snelstgroeiende struiken die er zijn en zal binnen twee jaar na het planten een manshoge haag vormen. Zilverdoorn gedijt goed in de zon of schaduw en op droge, onvruchtbare grond en groeit uitbundig zonder enige bemesting of verzorging, waardoor het misschien wel de meest aanpasbare haagplant is die er is. Soms groeit hij echter iets te goed en verspreidt hij zich via zaad, waardoor hij in sommige gebieden een invasieve soort is. Het heeft zelfs geurige (hoewel onopvallende) bloemen en eetbare bessen.

  • 'Nana' is een dwergvariëteit.
  • 'Maculata' staat bekend om zijn bonte gele bladeren.

Doornige wijnstokken

Er zijn relatief weinig wijnstokken met doornen, maar die hebben wel enkele opmerkelijke eigenschappen. Of ze nu puur vanwege de schoonheid worden geplant of omdat ze veel smakelijke bessen opleveren, het is de moeite waard om een paar van deze doornige wijnstokken voor je tuin te overwegen.

Bougainvillea

Bougainvilleabloemen op tak
Bougainvilleabloemen op tak

Bougainvillea staat bekend om zijn kleurrijke bloemschutbladen, maar door de stekelige stengels is het een uitstekende soort om te overwegen om een heklijn veiliger te maken. Het is een mediterrane plant die volle zon nodig heeft, van warm weer houdt en slechts een bescheiden hoeveelheid kunstmest en irrigatie nodig heeft. Bougainvillea heeft een uitstekende drainage nodig, daarom kiezen veel mensen ervoor om hem in een pot te kweken, wat ook de mogelijkheid biedt om hem in de winter binnen te zetten, aangezien het een vorstgevoelige soort is.

Plant er één per twee meter langs een hek voor volledige dekking. Ze zullen net zo groot worden als de ondersteunende structuur die ze krijgen, tot een hoogte van ongeveer 4,5 meter.

  • 'Bagen Beauty' is een veel voorkomende variëteit met roze-karmozijnrode bloemschutbladeren.
  • 'Apricot Dream' is een lichtoranje variëteit.
  • 'Blondie' is bedekt met gele bloemschutbladen.

Brambles

bramen op struik
bramen op struik

Brambles verwijst naar planten uit het geslacht rubus, waaronder frambozen, bramen en hun vele verwanten, waarvan de meeste stengels hebben die bedekt zijn met doornen. Dat weerhoudt mensen er echter niet van om van het fruit te genieten, dat midden in de zomer wordt geproduceerd.

Brambles fruit het beste in de volle zon, hoewel halfschaduw ook acceptabel is. Een goede ondersteuningsstructuur is essentieel om te voorkomen dat ze zich over de grond uitstrekken. Gelukkig zijn het geen erg zware wijnstokken, dus houten palen van 2 inch met daartussen draad op een afstand van 30 cm zijn over het algemeen voldoende.

  • Bramen zijn de grootste van de braamstruiken en bereiken een hoogte van 3 meter of meer als hun groei niet wordt gecontroleerd.
  • Frambozen zijn bescheidener telers en blijven doorgaans onder de 1,80 meter.

Vetplanten met doornen

Talrijke vetplanten dragen doornen, waaronder de vele soorten cactussen die verkrijgbaar zijn bij gespecialiseerde kwekers. Afhankelijk van uw specifieke smaak is de kans groot dat u gemakkelijk een vetplant of cactus kunt vinden die perfect bij uw tuin past.

Agave

agave vetplant in een pot
agave vetplant in een pot

Dit zijn werkelijk dramatische planten die vaak worden gebruikt in landschappen met een zuidwestelijk thema. Agaves zien eruit als iets uit het dinosaurustijdperk met hun enorme, stoere, leerachtige bladeren. Aan de randen van die bladeren zitten scherpe doornen, waardoor de indruk wordt gewekt dat het geen planten zijn waar je mee in de war kunt raken.

Na vele jaren van groei sturen agaves een bloemstengel omhoog die wel zes meter hoog kan worden, waardoor ze een laatste extravagante vertoning geven voordat ze zaad zetten en afsterven. Uitstekende drainage is essentieel; plant agaves indien mogelijk in zandgrond en geef ze geen water of bemest ze.

  • 'Marginata' heeft gele randen op de bladeren.
  • 'Alba' heeft een witte streep in het midden van elk blad.

Vijgcactus

prikkelige Peer Cactus
prikkelige Peer Cactus

Cactussen hebben per definitie doornen, maar de meeste soorten kunnen niet gemakkelijk in de grond worden gekweekt buiten droge omgevingen, zoals het zuidwesten. Cactusvijg vormt echter een uitzondering op deze regel en gedijt in de meeste delen van het land, inclusief plaatsen met natte zomers en koude winters waar de meeste cactussen geen schijn van kans maken. Bovendien produceren ze een eetbare vrucht, die in het Spaans Indiase vijg of tonijn wordt genoemd.

De cactuspads, nopales genoemd, zijn ook eetbaar en zijn een veel voorkomende groente in de Mexicaanse keuken. Cactusvijgen groeien zonder moeite van de tuinman, zolang ze maar in de volle zon staan en goede drainage hebben. Geen water geven of bemesten.

'Quillota' is een stekelloze variëteit, speciaal gekweekt vanwege het fruit van topkwaliteit

Een doorntuin

Sommige planten zijn zo mooi of dragen zulke heerlijke vruchten dat mensen graag het ongemak van hun doornen tolereren, terwijl andere planten speciaal worden geplant vanwege de boodschap die hun doornen naar potentiële indringers zullen sturen. Hoe dan ook, doornigheid biedt een interessante manier om planten te categoriseren en vertegenwoordigt een unieke vorm van schoonheid in de botanische wereld.

Aanbevolen: