Voordelen en nadelen van niet-hernieuwbare energie

Inhoudsopgave:

Voordelen en nadelen van niet-hernieuwbare energie
Voordelen en nadelen van niet-hernieuwbare energie
Anonim
Energiebronnen
Energiebronnen

In tegenstelling tot hernieuwbare energie zullen niet-hernieuwbare energiebronnen uitgeput raken. Dat vraagt om een nadere blik op de voor- en nadelen van niet-hernieuwbare energie en de vooruitzichten ervan.

Argumenten rond niet-hernieuwbare energie

Niet-hernieuwbare energieën lijken overvloedig aanwezig, dus je zou kunnen denken dat de voorraden, als ze op de juiste manier worden gekanaliseerd, veilig en ruim voldoende zullen zijn voor toekomstige generaties. Er zijn veel argumenten voor en tegen niet-hernieuwbare energie. Deze omvatten:

Voordelen van niet-hernieuwbare energie

Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration kunnen niet-hernieuwbare energiebronnen niet in korte tijd worden aangevuld. Hieronder vallen fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas, steenkool en uranium die worden gebruikt voor kernenergie. Desondanks hebben ze een aantal voordelen:

  • De belangrijkste voordelen van niet-hernieuwbare energieën zijn dat ze overvloedig en betaalbaar zijn. Olie en diesel zijn bijvoorbeeld nog steeds goede keuzes voor het aandrijven van voertuigen.
  • Niet-hernieuwbare energie is kosteneffectief en gemakkelijker te produceren en te gebruiken. Volgens National Geographic zijn er over de hele wereld reservoirs van niet-hernieuwbare energiebronnen.

Nadelen van niet-hernieuwbare energie

Aan de andere kant staan de nadelen van niet-hernieuwbare energie:

  • Solarschools.net geeft aan dat zodra bronnen van niet-hernieuwbare energieën verdwenen zijn, ze niet meer vervangen of nieuw leven kunnen worden ingeblazen.
  • De winning van niet-hernieuwbare energie en de bijproducten die zij achterlaten veroorzaakt schade aan het milieu. Er bestaat weinig twijfel dat fossiele brandstoffen bijdragen aan de opwarming van de aarde. Wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand, veroorzaken stikstofoxiden fotochemische vervuiling, veroorzaakt zwaveldioxide zure regen en worden broeikasgassen uitgestoten.
  • Een groot nadeel van niet-hernieuwbare energie is de uitdaging om mensen te bevrijden van hun gewoonte om erop te leunen. De Union of Concerned Scientists meldt dat het een zware strijd is om consumenten ervan te overtuigen dat de zogenaamde ‘publieke goederen’ van hernieuwbare energie, zoals het terugdringen van de vervuiling voor iedereen, misschien niet genoeg zijn om hen ervan te overtuigen meer te betalen voor schonere energie.
  • Terwijl landen het oneens zijn door oorlogen en meningsverschillen, zijn de prijzen van niet-hernieuwbare energieën zoals olie een handelsartikel geworden waar prijsschommelingen altijd groot zijn. De verbranding van fossiele brandstoffen blijft stijgen en produceert hoge niveaus van koolstofdioxide (CO2), waarvan klimatologen geloven dat dit een belangrijke oorzaak is van de opwarming van de aarde.
Luchtfoto van het Duitse industriegebied
Luchtfoto van het Duitse industriegebied

Informatie over energiebronnen

Rider University heeft een lijst met vijf criteria ontwikkeld voor het evalueren van elke energiebron, inclusief niet-hernieuwbare bronnen:

  1. Beschikbaarheid- Is de energiebron beschikbaar en voor hoe lang? Vijftien jaar wordt als dichtbij beschouwd, vijftien tot vijftig jaar als tussenliggend en meer dan vijftig jaar als lang.
  2. Energieopbrengst - Hoeveel andere energie is nodig om de energie te produceren? Rider University gebruikt een netto-energieverhouding die wordt samengevat als 'geproduceerde energie gedeeld door de energie die tijdens de productie is verbruikt'. Hoe hoger de verhouding, hoe beter de energieopbrengst.
  3. Cost - Hoeveel kost de energie om te ontwikkelen en te produceren? De hoogwaardige technologie die nodig is om kernenergie te produceren kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor het gebruik ervan.
  4. Milieu - Welke invloed heeft de energie op het milieu? Weegt het winnen, transporteren en gebruiken van de bron bovendien zwaarder dan de effecten op het milieu? Het gebruik van steenkool als energiebron speelt een rol bij deze criteria.
  5. Hernieuwbaar - Is de energiebron een kandidaat voor hernieuwbare energie? Is het duurzaam? Experts van Rider University zeggen: "Waarom zou je het ontwikkelen als je er gewoon zonder komt te zitten?" Olie v alt bijvoorbeeld onder deze criteria.
Windpark en elektrisch onderstation
Windpark en elektrisch onderstation

Potentiële implicaties

Het pleidooi voor het gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen wordt door sommigen bevoordeeld en ongunstig door milieuactivisten die pleiten voor de behoefte aan hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Levensstijl en mindset lijken ook een rol te spelen. Volgens het Reuben H. Fleet Science Center spelen de economische implicaties van het toekomstige energiebeleid ook een rol. Degenen die vóór de voortdurende ontwikkeling van niet-hernieuwbare energiebronnen zijn, kunnen grote belangen hebben als het om winst gaat. Degenen die ertegen zijn, staan voor de uitdaging om de mentaliteit te veranderen dat niet-hernieuwbare energiebronnen inderdaad slecht zijn voor het milieu en blijven bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Aanbevolen: