Monbijou China: geschiedenis en waarde van deze Beierse collectie

Inhoudsopgave:

Monbijou China: geschiedenis en waarde van deze Beierse collectie
Monbijou China: geschiedenis en waarde van deze Beierse collectie
Anonim
antiek Beiers porselein Rosenthal Duitsland
antiek Beiers porselein Rosenthal Duitsland

De traditie van het doorgeven van porselein van ouder op kind is er een die doordrenkt is van sentimentaliteit en voorouderlijke trots, en de set porselein in je kast kan een speciale markering hebben, waardoor het wordt bestempeld als een set Monbijou-porselein. Deze delicate bloempatronen werden voor het eerst gemaakt door het Beierse porseleinbedrijf Rosenthal in 1896 en kunnen zelfs de modernste tafels terug in de tijd sturen, naar honderd jaar geleden.

Over Monbijou Chinaware

De vertaling van Monbijou is 'Mijn juweel', en deze lijn Beiers porselein doet de naam eer aan. Het is geen bijzonder bekend porseleinmerk, behalve onder degenen die er dol op zijn. Oorspronkelijk gemaakt tussen 1896-1907, en later opnieuw bezocht door het bedrijf in een moderne serie, kunnen stukken voor veel minder worden gekocht dan Meissen-porselein, of ook de producten van andere, meer bekende porseleinfabrikanten. Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die hun eettafel willen opfleuren zonder hun bankrekening leeg te maken.

Rosenthal's Monbijou-porselein is te vinden in een brede prijsklasse. De waarden van individuele stukken en hele sets zijn afhankelijk van de leeftijd, staat en wenselijkheid van elk exemplaar. Afhankelijk van wat het is, moet u verwachten dat u ergens tussen de $ 40 en meer dan $ 1.000 voor het porselein beta alt. De gemiddelde prijs voor een bord in vrijwel perfecte staat bedraagt ongeveer $75 tot $100.

Witwerk en schilderpatronen

Monbijou Wit met Gouden Rand Grote Relish schaal
Monbijou Wit met Gouden Rand Grote Relish schaal

De Monbijou-lijn is geen specifiek porseleinpatroon. Monbijou verwijst naar de intens gedetailleerde, geschulpte en gegolfde vorm van de verschillende stukken, die op dezelfde mal zijn gemaakt. Nadat Rosenthal het witgoed, of ongeverfd porselein, had gemaakt, stuurde het bedrijf het op pad om met de hand te worden beschilderd door plaatselijke aardewerkwinkels. Rosenthal gebruikte alleen de meest getalenteerde kunstenaars van over de hele wereld, en elke kunstenaar voegde zijn eigen creativiteit toe aan het porselein, waardoor elk stuk uniek was. Vaak signeerde en dateerde de kunstenaar de onderkant van het stuk, vlakbij het merkteken. Deze stukken zijn gemaakt op een Monbijou-mal en vervolgens naar verschillende kunstenaars gestuurd om met de hand te worden geschilderd.

Enkele van de meest populaire afgebeelde borden:

  • Portretten
  • Grote bloemen
  • Kleine, overal bloementakken
  • Fruit
  • Zeeschelpen

De randen zijn vaak met de hand beschilderd in goud om de prachtige details van de gegolfde Sint-Jakobsschelpen naar voren te brengen. De Monbijou-lijn is de meest pure Art Nouveau-stijl, met vloeiende lijnen en een sierlijk ontwerp.

Vernoemd naar het zomerhuis van Sophia Dorthea

De naam van de stad onder het merkteken beschrijft waar het witgoed is gemaakt. In het geval van Monbijou-porselein komt de naam van het zomerhuis in rococo-stijl van Sophia Dorothea, de vrouw van Frederik Willem I. Mon Bijou, gelegen in Oost-Berlijn, stond bekend om zijn charmante tuinen. Helaas werd het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een stapel stenen gereduceerd en nooit meer herbouwd.

Waar kunt u Monbijou Beiers China vinden

Monbijou Bavaria irisborden
Monbijou Bavaria irisborden

Rosenthal's Monbijou is te vinden in veel antiekwinkels en veilingen, en misschien vind je af en toe zelfs een stuk op een garage sale. Over het algemeen houdt het honderd jaar oude porselein het goed vol, en de voorbeelden blijven in goede staat. Dankzij deze pastelkleurige schoonheden gebruikten mensen het vaak als tentoonstellingsstukken in plaats van er eten van te serveren.

Online is altijd een uitstekende bron voor het vinden van verzamelobjecten, en Monbijou is daarop geen uitzondering. Er zijn een aantal virtuele antiekwinkels die dit prachtige porselein verkopen. De meeste van hen zijn aangesloten bij Ruby Lane, een virtueel antiekwinkelcentrum met verschillende winkels, of een andere soortgelijke online veilingwinkel. Als u Monbijou Bavaria in de zoekfunctie typt, worden een aantal stukken weergegeven, de een nog mooier dan de ander.

Andere plaatsen waar Monbijou te vinden is:

  • eBay - eBay is een andere one-stop-shop voor alles wat met verzamelobjecten te maken heeft, vaak omdat er voortdurend nieuwe items worden aangeboden. Controleer altijd de feedbackscore van de verkoper en lees zorgvuldig hun retourbeleid voordat u iets bij hen koopt. De meeste verkopers op eBay zijn erg goed, maar het is beter om jezelf te beschermen tegen degenen die dat niet zijn, dan niet genoeg vragen te stellen.
  • Tias - Tias is een ander virtueel antiekwinkelcentrum dat normaal gesproken verschillende stukken uit de Monbijou-lijn heeft.

Hoe Beiers China te identificeren

Nancy S.
Nancy S.

Rosenthal gebruikte in 1896 het stempel 'Monbijou china, Bavaria' om hun Monjibou-lijn te identificeren; je kunt de meeste van hun stukken vinden met het merkteken van de maker op de onderkant van deze platen gestempeld. Interessant genoeg was dit product een van Rosenthals eerste merken met de R- en C-kroon met gekruiste zwaarden. Naast het gebruik van de merktekens van de maker om uw Beierse porselein te identificeren, kunt u de meeste Monbijou-borden ook duidelijk identificeren op basis van hun unieke geschulpte randen. Deze borden worden getypeerd door hun bijna bloembladachtige doorsnede, die geschulpt is. Vaak zijn deze randen beschilderd met bladgoud, hoewel niet alle kunstenaars dit patroon volgden. Bovendien vindt u mogelijk ook willekeurige handtekeningen op de onderkant van uw platen. Omdat deze porseleinen stukken kleurloos naar productiebedrijven werden gestuurd, konden interne kunstenaars hun eigen persoonlijke accenten aan deze stukken toevoegen. Een aantal van hen, maar niet allemaal, ondertekenden de platen die ze ontwierpen. Er is geen overzicht van wie precies welke borden heeft geschilderd, dus er is geen garantie dat er enige informatie is over de persoon die je specifieke bord tot leven heeft gebracht.

Hoe u voor uw Beierse China moet zorgen

Monbijou Beierse geschulpte salade- of dessertbord met viooltjes
Monbijou Beierse geschulpte salade- of dessertbord met viooltjes

Of je nu besluit je porselein te gebruiken of gewoon tentoon te stellen, je zult het toch af en toe willen schoonmaken. Hierdoor blijven al je stukken er fris en mooi uitzien. Heel vaak hoeft u alleen maar af te stoffen, maar soms heeft uw porselein een voorzichtige wasbeurt nodig. Volg deze stappen om antiek porselein van welke aard dan ook te wassen:

  1. Plaats een opgevouwen badhanddoek op de bodem van de gootsteen om deze op te vullen.
  2. Vul de gootsteen met warm, niet heet, water.
  3. Voeg een paar druppels zacht afwasmiddel toe en roer het water om schuim te creëren.
  4. Doe alle ringen of sieraden af die krassen op het porselein kunnen veroorzaken.
  5. Was één of twee stukken tegelijk om te voorkomen dat er stukjes afbrokkelen.
  6. Gebruik een zachte doek of spons.
  7. Voorzichtig afspoelen en aan de lucht laten drogen.

Door deze eenvoudige dingen te doen, zal uw porselein in topconditie zijn.

Neem je diner mee terug in de tijd

Iedereen verdient het om een uitgebreide spread te eten op een paar borden die net zo verfijnd zijn gemaakt als het eten zelf. Hoewel er een overvloed aan antiek porselein is waaruit je kunt kiezen, maken de zachte bloemen en geschulpte randen van Monbijou-porselein het een ongewone, maar perfecte keuze voor mensen met een delicaat gevoel voor stijl.

Aanbevolen: