Antieke vuuremmer Historisch gebruik (en huidige waarde)

Inhoudsopgave:

Antieke vuuremmer Historisch gebruik (en huidige waarde)
Antieke vuuremmer Historisch gebruik (en huidige waarde)
Anonim
rode vuuremmers
rode vuuremmers

Het wordt hier heet, dus doe al je veters en franjes uit en pak de antieke vuuremmer om de brand te helpen blussen. De geschiedenis van de brandbestrijding is fascinerend en wordt ondergewaardeerd in het grotere historische verhaal, en verzamelaars van brandbestrijdingsattributen houden ervan alle oude manieren om branden op afstand te houden te catalogiseren. Vuuremmers waren slechts een van de vele systemen voor het blussen van branden die de afgelopen paar honderd jaar zijn ontstaan, maar ze zijn tegenwoordig absoluut de meest kleurrijke en overal verkrijgbaar.

De grote brand van Londen en de oorsprong van vuuremmers

In de wereld van de Grote Brand van Londen na 1666 kwamen emmerbrigades op het toneel. Deze door de gemeenschap aangestuurde brandbestrijdingssystemen werden opgezet in het geval van een enorme brand, waarbij alle leden van de gemeenschap in de rij stonden tussen de dichtstbijzijnde waterbron en de brand, en zowel volle als lege wateremmers tussen elkaar overbrachten. Oorspronkelijk waren deze emmers gemaakt van leer dat bij elkaar werd gehouden door klinknagels en droegen de familienamen, wapens of andere insignes van de families waartoe ze behoorden. In feite waren deze emmerbrigades zo serieus dat er koloniale wetten waren die voorschreven dat elk huishouden een emmer in de aanslag moest hebben voor het geval er brand zou uitbreken.

Bucket Brigades transformeren in brandweerorganisaties

Dit verwoestende effect dat branden hadden op de 18e-eeuwse infrastructuur was enorm, en het leidde ertoe dat leiders als Benjamin Franklin hielpen de emmerbrigades te reorganiseren tot brandbestrijdingsbedrijven. Hoewel deze brandweerbedrijven relatief onbetrouwbaar waren en vaak met elkaar concurreerden om als eerste branden te blussen (wat leidde tot veel straatgevechten en niet-gedoofde branden in dichtbevolkte gemeentelijke gebieden), bleven veel mensen als veiligheidsmaatregel hun eigen blusemmers bezitten. tegen de potentiële inferno's.

De komst van stoommachines, handgetekende pompmachines en meer gecodificeerde brandweerkazernes verdreef de slepende overblijfselen van koloniale emmerbrigades. Hoewel emmerbrigades in de 20e eeuw grotendeels waren ontbonden, werden er nog steeds vuurbakken vervaardigd. In de 20e eeuw waren ze zeker minder gebruikelijk, maar voorbeelden van vintage vuuremmers zijn te vinden in antiekwinkels en online.

Antieke vuuremmers door de eeuwen heen

Sinds mensen leerden vuur te maken, proberen ze het vuur buiten te houden. Lang voordat er een enorm netwerk van brandkranen en aangewezen brandweerkazernes bestond die klaar stonden om gehoor te geven aan de 'brand'-oproep, hadden mensen vuuremmers bij de hand. Maar naarmate de bevolkingsdichtheid toenam en de stadsinfrastructuur groeide, bleven deze thuissystemen voor het blussen van branden evolueren, totdat ze niet meer nodig waren.

Dankzij deze evolutie is er een verscheidenheid aan stijlen beschikbaar die verzamelaars kunnen vinden en waarvan ze kunnen genieten.

Leren vuuremmers

leren vuuremmers
leren vuuremmers

Leren vuuremmers waren een van de eerste soorten geïnstitutionaliseerde brandafschrikmiddelen die er waren. Ze waren gemaakt van een van de vroegste materialen die de mensheid kent: dierenhuiden. Leren vuuremmers, vaak gemaakt in de 17e en 18e eeuw, werden soms gevuld met zand, maar meestal leeg gelaten en klaar om in een oogwenk een brand te blussen. Families hingen deze emmers aan haken in de buurt van hun in- en uitgangen, zodat ze gemakkelijk toegankelijk waren, zodat ze in het geval van een enorme brand in de strijd van een emmerbrigade konden springen.

Deze emmers waren meestal cilindrisch en aan elkaar gebonden met metalen klinknagels en leren handvatten met metalen klemmen. Hoewel ze niet bijzonder zeldzaam zijn, is het moeilijker om ze in een goede staat te vinden, omdat leer na verloop van tijd kwetsbaar kan worden.

Kegelvormige vuuremmers met ronde bodem

Vintage kegelvormige VUURemmer
Vintage kegelvormige VUURemmer

Zowel kegelvormige als ronde bodems kwamen uit de 19e en 20e eeuw, gemaakt van gevulkaniseerd staal en andere metalen, en vaak felrood geverfd om hun brandbestrijdingsdoel aan te geven. In tegenstelling tot gewone metalen vuuremmers hebben deze unieke brandbestrijdingsgereedschappen ongebruikelijke ontwerpelementen (een bodem die ofwel afgerond is of een scherpe punt heeft).

Hoe vreemd deze ontwerpkenmerken ook mogen lijken, ze dienden feitelijk het doel om te voorkomen dat mensen deze emmers zouden stelen (opgehangen op gemakkelijk bereikbare plaatsen voor maximale impact) en ze voor een ander doel zouden gebruiken. Hoewel het voor een dief gemakkelijk is om een rode emmer opnieuw te schilderen, is het niet zo eenvoudig voor hem om een kegelvormige emmer praktisch te gebruiken. Deze metalen emmerafwijkingen zijn een leuk stukje brandbestrijdingsgeschiedenis waar verzamelaars graag naar op zoek zijn.

vuuremmer met ronde bodem
vuuremmer met ronde bodem

Antieke vuuremmerwaarden die de markt voor verzamelobjecten opwarmen

Voor een ogenschijnlijk onschadelijk verzamelobject kunnen antieke vuuremmers op een veiling voor verrassend hoge bedragen worden verkocht. Over het algemeen hebben leeftijd en conditie de grootste invloed op deze werkelijke bedragen. Emmers uit de 18e en 19e eeuw kunnen in de bovenste honderden worden verkocht, terwijl hun vintage tegenhangers voor de lagere honderden kunnen worden verkocht. Bovendien zullen emmers met originele emblemen, illustraties, brandweerkazerne-informatie, enzovoort, voor meer verkopen dan emmers zonder merkteken.

In tegenstelling tot stripboeken en andere verzamelobjecten, waar hoe zuiverder ze zijn, hoe meer ze waard zijn, kunnen antieke vuuremmers voor grote bedragen worden verkocht met aanzienlijke slijtage. Dingen zoals versleten verf zullen doorgaans niet zo veel afbreuk doen aan de totale waarde van de emmer.

Voor een idee van hoeveel deze historische brandhulpmiddelen worden gewaardeerd, zijn hier een paar die onlangs op de markt zijn gekomen:

  • Vintage kegelvormige vuuremmer van Seaboard Coast Line Railroad - Verkocht voor $ 79,20
  • Brandweeremmer uit het begin van de 20e eeuw in fel oranje - aangeboden voor $ 162
  • 1822 leren vuuremmer in redelijke staat - aangeboden voor $ 209,99
  • Vuuremmer met ronde bodem en ijzeren snoek uit het begin van de 20e eeuw - Vermeld voor $ 299
  • 1782 langwerpige Zwitserse leren vuuremmer in goede staat - aangeboden voor $ 1.000

Beste plaatsen om antieke vuuremmers te koop te vinden

Hoewel deze vuuremmers uit de praktische mode zijn verdwenen, vinden verzamelaars ze natuurlijk nog steeds graag in antiekwinkels en veilingen. Omdat ze zo weinig ruimte in beslag nemen, betaalbaar kunnen zijn (tenminste, dat zijn vintage exemplaren) en visueel een historisch verhaal vertellen, zijn deze antieke voorwerpen geweldige eenmalige items voor allerlei soorten verzamelaars. Als u overweegt een antieke of vintage vuuremmer te kopen of verkopen, ga dan naar een van deze online winkels:

  • eBay - Zoals altijd heeft eBay een aanzienlijke collectie brandbestrijdingsmemorabilia en antieke goederen beschikbaar. Aangezien u bij individuele verkopers koopt, moet u ervoor zorgen dat u elke aanbieding zorgvuldig doorleest en dat u weet wat het retourbeleid van de verkoper is.
  • Etsy - Een andere geweldige verkoper om antieke vuuremmers te zoeken is Etsy. Ze hebben een scala aan antieke en vintage vuuremmers beschikbaar, en tegen verschillende prijzen, wat betekent dat alle verzamelaars daar iets kunnen vinden dat ze leuk vinden.
  • Live Auctioneers - Blader door de Live Auctioneers-website om te zien welke items gepartnerde veilinghuizen momenteel te koop hebben; Omdat Live Auctioneers de verkoop tussen veilingbedrijven faciliteert, zijn de items die ze vaak verkopen van hogere kwaliteit dan de items die te vinden zijn op onafhankelijke verkopersplatforms zoals eBay.

Blus het vuur in stijl

Je hoeft niet snel te zijn met een brandblusser of bij een brandweerkazerne te horen om te kunnen genieten van antieke verzamelobjecten voor brandbestrijding, en antieke vuuremmers zijn een coole en handige manier om een vleugje geschiedenis aan je thuis.

Aanbevolen: